Netbeheerders

Een netbeheerder of distributienetbeheerder is een onafhankelijk bedrijf dat energie tot bij alle huishoudens in België brengt. Dit is mogelijk dankzij een goed onderhouden transportnetwerk. Welke netbeheerder jij hebt, is afhankelijk van je woonplaats.

ELEC

AIEG

Meer lezen

ELEC

REW

Meer lezen

ELEC

Ores

Meer lezen

ELEC

RESA

Meer lezen

ELEC

AIESH

Meer lezen

ELEC

Sibelga

Meer lezen

ELEC

Fluvius

Meer lezen

Vind het beste energiecontract in 3 stappen

Energieverbruik invullen

Geef je verbruik manueel in of laat ons een schatting maken op basis van je woningtype.

Leveranciers vergelijken

Vind de beste energieleverancier en het voordeligste contract.

Gratis overstappen

Bevestig je keuze online of met de hulp van een van onze energie-experts. Wij helpen je met de administratie.

Waar wacht je op? Vergelijk & bespaar!

Ik bespaar Decorator

Wat is de taak van de netbeheerders?

Netbeheerders zorgen voor een veilig en continu transport van elektriciteit en aardgas tot bij je thuis. De netbeheerder is daarnaast ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van dat energie- of distributienet. Ook een nieuwe aansluiting van je meterkast op het distributienet behoort tot de bevoegdheid van je netbeheerder. Verder ontfermt de netbeheerder zich over de jaarlijkse meteropname.

In België worden de tarieven van de netbeheerders berekend en gereguleerd door onafhankelijke regulatoren. Op federaal niveau is dit voor elektriciteit en gas de CREG. Per gewest is er ook een regionale regulator: de VREG voor Vlaanderen, BRUGEL voor Brussel en de CWaPE voor Wallonië.

Bepaling van de netwerktarieven aan de hand van verschillende criteria:

  • Exploitatiekosten: onder meer onderhoudskosten aan het netwerk, administratiekosten en kosten voor dagelijks beheer.
  • Investeringen in het netwerk: uitgaven voor de uitbreiding, verbetering en modernisering van de energiedistributienetwerken om aan de huidige en toekomstige behoeften te voldoen.
  • Kapitaalkosten: vergoeding voor investeringen die netbeheerders doen om infrastructuur te bouwen of te verbeteren.
  • Overige kosten: meet- en telkosten en specifieke kosten in het kader van wettelijke of regelgevende verplichtingen, zoals kosten voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen.

Bovenstaande tarieven worden periodiek herzien en kunnen aangepast worden in functie van veranderingen in operationele kosten of energiebeleidsdoelstellingen. De bevoegde regulatoren moeten elk tariefvoorstel goedkeuren. Zo verloopt alles transparant en eerlijk.

Welke netbeheerders zijn er?

Welke netbeheerder je hebt, hangt af van je woonplaats. Als je in Vlaanderen woont, is Fluvius je netbeheerder. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Sibelga de bevoegde netbeheerder. Voor Wallonië bestaan er vijf verschillende netbeheerders. Sommige gemeenten hebben zelfs twee verschillende netbeheerders voor aardgas en elektriciteit. De netbeheerders in Wallonië zijn: ORES, RESA, REW, AIEG en AIESH.

Profiteer van promoties en kortingen!

Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.