Luminus

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving
Inhoud:
 • Over Luminus
 • Diensten
 • Producten
 • Luminus kan interessant zijn voor jou als ...
 • Neem contact op met Luminus

 

Luminus, de grootste uitdager op de Belgische energiemarkt

SPE (Société Productrice d’Électricité) werd in 1978 opgericht na de fusie van verschillende kleine producenten en intercommunales. Aan het begin van de jaren 2000, als direct gevolg van de vrijmaking van de energiemarkt, werd SPE automatisch de leverancier van bepaalde gemeenten. Kort daarna fusioneert het bedrijf met Luminus, een leverancier die dan al sterk aanwezig is in Vlaanderen. 

Vanaf 2009 neemt EDF, een grote Franse energiegroep, een meerderheidsaandeel in de firma tot haar volledige integratie in 2011. De firma krijgt dan de naam EDF Luminus maar blijft haar diensten in België aanbieden onder het merk Luminus.

Als elektriciteitsproducent heeft Luminus talloze aandelen in de kerncentrales van ENGIE in België. Maar het bedrijf investeert ook in thermische en waterkrachtcentrales en in groene stroom via het uitbaten van tientallen windmolens op Belgisch grondgebied. Dankzij die verbintenissen is Luminus goed voor zo'n 10% van de totale geïnstalleerde capaciteit van België.

In februari 2021 heeft Luminus een overeenkomst gesloten met de leverancier Essent om die officieel over te nemen. Door deze strategische zet behoudt Luminus haar positie als tweede grootste leverancier van het land, met één kwart van de Belgische energiemarkt.


Een traditionele klantendienst en de voordelen van My Luminus

Luminus biedt zijn klanten verschillende communicatiekanalen aan. Klanten kunnen telefonisch, via e-mail of via de post contact opnemen met de elektriciteits- en gasleverancier. Enkel zijn energieformules die uitsluitend online beschikbaar zijn vragen om een compleet beheer via het platform My Luminus

Dat platform bestaat uit een online klantenzone. De bedoeling: het voor klanten mogelijk maken hun energieverbruik op te volgen en hun facturen te raadplegen. Ze kunnen er ook het bedrag van hun voorschotfacturen en hun persoonsgegevens aanpassen. 

 

De producten van Luminus in detail

De tariefkaarten van Luminus zijn divers en gaan vaak gepaard met kortingen voor nieuwe klanten. Deze welkomstpromoties kunnen de energiefactuur het eerste jaar drastisch verlagen. Toch blijft het verstandig om de tarieven voor elektriciteit en/of gas te vergelijken zodra de tijdelijke promoties zijn afgelopen.

Alle elektriciteitsproducten van Luminus hebben hun equivalent in gas onder dezelfde naam.

Opgelet: Luminus is een leverancier die in Vlaanderen en Wallonië enkel actief is voor particulieren. Brusselse huishoudens kunnen kiezen tussen andere leveranciers.

✓ Luminus Ecoflex

Luminus Ecoflex elektriciteit of Ecoflex gas is een energiecontract met een looptijd van twee jaar en variabele prijzen per kilowattuur (kWh). Gedurende die looptijd wordt de elektriciteits- of gasprijs dus om de drie maanden herzien. 

Deze formule is vooral geschikt voor wie de hernieuwbare sector wil steunen. Ecoflex biedt immers niet alleen groene stroom maar belooft ook 100% CO2-neutraal gas (of 'klimaatneutraal' gas om het met de woorden van Luminus te zeggen). Daarvoor verbindt Luminus zich ertoe om, tot beloop van het verbruik van haar klant, projecten te financieren die ijveren voor minder CO2-uitstoot.

De factureringsmethode hangt dan weer af van ieders voorkeuren. De Luminus-voordelen zitten op hun beurt vervat in de toegekende diensten. Ecoflex is namelijk bijzonder interessant het eerste jaar dankzij de daaraan gekoppelde promoties.

✓ Luminus Essential

Luminus Essential elektriciteit of Essential gas is een contract met een variabel tarief en een looptijd van één jaar

Dit is een van de 100% online producten van Luminus. Het contract wordt dus online beheerd en de facturen worden via e-mail verstuurd. De betalingen moeten ook via domiciliëring gebeuren. 

Deze kenmerken maken Essential goedkoper dan Ecoflex.

✓ Luminus Click

Click elektriciteit of Click gas is een contract met een vaste prijs en een looptijd van één jaar. Het is ook 100% online. Dit is de tegenhanger met vast tarief van Essential, maar met een interessantere heffing.

✓ Luminus Comfy

De formule Comfy elektriciteit of Comfy gas (ter vervanging van Ecofix en BeGreen) is een contract met een vast tarief dat één jaar wordt geblokkeerd. Luminus garandeert 100% groene stroom voor dit contract.

Er zijn 3 formules: Comfy (basisformule), Comfy Shine (voor eigenaars van zonnepanelen) en Comfy Plugin (voor eigenaars van een elektrische wagen).  

✓ Luminus Optimal

Contract Optimal elektriciteit of Optimal gas biedt een variabele prijs per kWh met een looptijd van één jaar. Het geeft recht op een complete service bij Luminus, namelijk toegang tot My Luminus, de keuze van de betaalwijze en deelname aan acties en wedstrijden.

✓ Luminus Optifix

De formule Optifix elektriciteit of Optifix gas verzekert identieke prijzen gedurende twee jaar. Ze is aantrekkelijk dankzij haar lage heffing, maar verplicht wel tot een betaling via domiciliëring.

✓ Luminus Basic

Basic elektriciteit of Basic gas is een product waarvoor enkel kan worden ingetekend via internet en dat geïndexeerde energieprijzen heeft. Hier geen promoties of exclusieve kortingen maar wel een beheer vanuit My Luminus.

Het is bovendien een contract van onbepaalde duur dat verplicht tot een betaling via domiciliëring. In ruil voor het gebrek aan keuze biedt dit contract scherpe prijzen.

✓ Luminus Home solutions : alles voor het huis!

Om zijn diensten aan te vullen, ontwikkelde Luminus verschillende oplossingen voor de woning.

 • Onderhoud van de verwarmingsketel
 • Slimme thermostaat
 • Luminus Electro Repair & Replace: deze dienst verlengt de wettelijke garantie van bepaalde huishoudtoestellen tot 5 jaar.
 • Zonnepanelen: Luminus plaatst zonnepanelen in samenwerking met Dauvister.
 • Woning Pechverhelping: deze dienst werkt via een abonnement en garandeert bijstand en bescherming van je woning bij dringende problemen (een lek in het dak, een gebroken raam, een stroompanne …).
 • Dringende herstelling:  hebt u een probleem met uw ketel, leidingen of zonnepanelen, dan biedt Luminus een snelle herstelservice via telefoon.

 

Luminus kan interessant zijn voor u als :

 • U de voorkeur geeft aan een lang gevestigde leverancier;
 • U graag de keuze hebt uit een groot aantal formules;
 • U een leverancier wilt die meer doet dan gewoon elektriciteit aanleveren en u ook talloze bijkomende diensten aanbiedt.

Voor vragen over tarieven, een verandering van leverancier of een verhuizing:0800 37 369

 

Neem contact op met Luminus

Factuur, een dreigende afsluiting, budgetmeter:

Klantendienst:078 15 51 00, geopend van maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur
E-mailadres:info@luminus.be
Postadres:

Luminus PB 48000 

1000 Brussel

Energiemix
 • Biomassa0,00
 • Windenergie3,00
 • Fossiele brandstof24,00
 • Biogas0,00
 • Waterenergie24,00
 • Kernenergie44,00

Blijf via Energie-Vergelijker.be op de hoogte van de laatste nieuwtjes en aanbiedingen

© Energie-Vergelijker.be 2023. Alle rechten voorbehouden. |

Een merk van

Wikipower