Eneco
Inhoud: |
|
Eneco is een onderneming met Nederlandse roots die in 2003 haar intrede maakte op de Belgische energiemarkt. Ze is actief in Vlaanderen en Wallonië, maar niet in Brussel. In het begin leverde ze enkel aan bedrijven, maar enkele jaren later, in 2011, begon ze ook producten voor particulieren te ontwikkelen.
Intussen beperkt Eneco zich niet meer tot de levering van elektriciteit maar produceert de onderneming ook haar eigen energie. Haar niche: de lokale productie van groene stroom. Zo wil Eneco hernieuwbare energie aanbieden aan democratische prijzen. Die ambitie lijkt te scoren bij de consumenten, want Eneco is mettertijd uitgegroeid tot een van de grootste energieleveranciers in België.
In 2020 is Eneco zelfs de derdegrootste energieleverancier in Vlaanderen, na ENGIE en Luminus. Ook in Wallonië doet Eneco het erg goed (vierde voor gas en elektriciteit), hoewel de markt grotendeels wordt gedomineerd door ENGIE, Luminus en Lampiris.
Die sterke positie heeft Eneco gedeeltelijk te danken aan de overname van Eni België. Dankzij deze overname heeft Eneco nu meer dan 1,1 miljoen residentiële aansluitingen.
Haar doelstelling beperkt zich echter niet enkel tot een constante en gestage groei. Eneco wil de meest duurzame leverancier van het land worden en Eneco wil immers vooral de meest duurzame energieleverancier van het land worden door tegen 2025 enkel nog in België geproduceerde groene stroom te leveren. Daarvoor investeert Eneco veel tijd en geld in duurzame projecten en windparken.
In 2019 werd Eneco opgekocht door een Japans consortium bestaande uit Mitsubishi Corporation en Chubu. De onderneming verzekert echter dat die overname niets verandert aan haar waarden.
Daar moeten we de kanttekening bij plaatsen dat, ondanks haar investeringen in hernieuwbare energie, Eneco in 2020 een paar plekken zakte in het klassement van Greenpeace. Eneco is een beetje slachotffer geworden van haar eigen succes en snelle groei. Daardoor zijn ze verplicht energie op de Europese markt te kopen om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Desondanks geeft Greenpeace aan "een positief beeld te behouden" van deze leverancier.
Een ‘vijfsterrenklantendienst’ en flexibele facturatie
Eneco laat er geen twijfel over bestaan: alles wordt in het werk gesteld om een duidelijke, efficiënte en correcte klantendienst aan te bieden. Een belofte die de consumenten aanspoort om van energieleverancier te veranderen en voor Eneco te kiezen.
In de praktijk is de onderneming op werkdagen bereikbaar van 8u tot 18u, en dat op verschillende manieren:
Op My Eneco kunnen klanten hun energiecontract beheren (verhuizing regelen, facturen raadplegen, het bedrag van de maandelijkse voorschotten wijzigen en hun gegevens bijwerken).
Voor de facturatie kan elke klant zijn voorkeur aangeven: ontvangst van de facturen via e-mail of post. Ook voor de betaling van de facturen zijn er twee mogelijkheden: domiciliëring en bankoverschrijving.
Eneco biedt verschillende contracttypes. Hoewel de onderneming voornamelijk de nadruk legt op het duurzame en groene karakter van haar aanbod, kan ze ook gunstige tarieven voorleggen. De promotarieven van Eneco komen vaak zelfs als voordeligste prijzen uit de bus bij onze prijsvergelijker. Maar opgelet, de kortingen verschijnen enkel in vergelijkingstools, niet op de website van Eneco zelf. Het is dus nuttig om regelmatig een vergelijking uit te voeren om na te gaan of Eneco nog steeds de goedkoopste leverancier van het moment is.
Dit contract voor groene stroom (zonne- en windenergie) en/of aardgas biedt niet veel opties maar biedt een competitieve prijs. Het geeft geen toegang tot de Comfort Bonus-voordelen (zie verder). Het biedt een vast tarief over een jaar en de facturen worden enkel via e-mail verstuurd.
Dit contract van Eneco laat u een jaar lang genieten van een vast tarief. Het onderscheidt zich van het Go-contract door de optionele Comfort Bonus en extra keuzes voor de facturatie.
Eneco biedt een Variabel contract voor zijn zonne- en windenergie en voor de levering van aardgas. De prijs wordt elk trimester geïndexeerd op basis van de indexparameter Endex103. Ter herinnering: een variabele prijs is een prijs die varieert volgens de schommelingen van de energieprijs op de groothandelsmarkt.
Eneco biedt nog een ander contract met variabele prijzen aan, het Flex-contract. Dit is het aanbod dat Eneco het meest in de kijker zet op zijn website. De prijs wordt elk trimester geïndexeerd op basis van de indexparameter Belpex-S21. Dit contract is beschikbaar voor de levering van groene stroom en aardgas.
De Plus-formule van Eneco belooft u groene elektriciteit van Belgische bodem. Het gaat om een formule met vast tarief voor een looptijd van drie jaar. Het is iets duurder dan de andere contracten maar verenigt stabiele prijzen met groene en lokaal geproduceerde energie. Dit contract is ook beschikbaar voor de levering van aardgas.
Met deze speciale formule op een jaar heeft Eneco ook gedacht aan de eigenaars van zonnepanelen. Het contract beperkt zich echter tot elektriciteit en omvat geen gaslevering. Met dit contract verzekert Eneco dat uw bijkomende elektriciteit afkomstig is van Belgische windmolens of zonnepanelen.
Eneco biedt zijn klanten een reeks services naargelang hun anciënniteit. Die voordelen kregen de naam ‘Comfort Bonus’.
Hebt u vragen over de tarieven, een verandering van leverancier of een verhuis? Bel 0800 37 447
Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:
Voor niet-klanten: | 010 20 80 00 |
Voor klanten: |
|
Email: | Contactformulier |
Online chat: | Link naar de chat |