Elegant
Inhoud: |
|
Elegant werd in 2012 opgericht door Maarten De Cuyper en Stijn Lenaerts, die eerder al GreenFever hadden opgestart. De onderneming levert haar elektriciteit en aardgas momenteel enkel in Vlaanderen en richt zich zowel tot ondernemingen als particulieren.
Ondanks haar bescheiden middelen en beperkte werkingsgebied is de onderneming vastbesloten om te bewijzen dat ze een belangrijke speler op de Belgische energiemarkt kan worden.
Elegant positioneert zich in de eerste plaats als een lokale leverancier van groene energie. De onderneming hecht dan ook veel belang aan haar Vlaamse verankering.
Gezien die lokale positionering zal het niemand verbazen dat de onderneming openlijk kritiek uit op de dominantie van multinationals. Ze verwijt hen voornamelijk de concurrentie te beletten om hun activiteiten efficiënt uit te oefenen, wat ten koste gaat van de lokale economie. Ook wijst ze er regelmatig op dat veel Belgische leveranciers eigenlijk buitenlands zijn of in handen zijn van buitenlandse aandeelhouders (voorbeelden: ENGIE, Luminus, Lampiris, enz.). Op dat vlak vervoegt Elegant dus de andere 100% Belgische leveranciers, zoals Octa+, Mega en Energie 2030. Ook zij pleiten voor de ontwikkeling van een ‘meer Belgische’ energiesector.
Om de Vlaamse consument te overtuigen zet Elegant onder meer in op eenvoud en transparantie. De naam van de onderneming is trouwens niet toevallig gekozen. Volgens de twee oprichters verwijst de term ‘elegantie’ naar de ‘schoonheid van eenvoud’.
Concreet wil de onderneming aantonen dat de levering van energie helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als sommige traditionele gas- en elektriciteitsleveranciers laten uitschijnen. Daarom stelt ze alles in het werk om haar eigen missie te verduidelijken.
Zo stelt ze zich te willen focussen op de essentie: de productie, de aankoop en de bevoorrading. Ze produceert meerbepaald hernieuwbare elektriciteit op basis van zonne-energie, maar wel in zeer kleine hoeveelheden. Bijgevolg moet ze een groot deel van haar elektriciteit aanschaffen bij verschillende producenten. Maar dat zijn niet de eerste de beste: Elegant waakt erover dat ze Vlaams zijn, nog maar eens een bewijs dat ze echt wil investeren in lokale verankering.
Toch heeft Greenpeace enkele bedenkingen tegen de onderneming. De NGO betreurt dat Elegant onvoldoende investeert in nieuwe productiecapaciteit. Consumenten met een hart voor het milieu kunnen echter gerust zijn: volgens haar energiemix verdeelt Elegant voornamelijk energie afkomstig van windmolens, maar ook van biogas- en biomassacentrales.
Om zich te onderscheiden van haar concurrenten heeft Elegant besloten om haar klantendienst tot haar troef te maken. De onderneming hecht dan ook veel belang aan een persoonlijke en onberispelijke dienstverlening.
Zo heeft elke klant steeds dezelfde medewerker als contactpersoon. Op die manier wordt verzekerd dat zijn gesprekspartner op de hoogte is van zijn dossier. De klant komt bovendien rechtstreeks in contact met de leverancier en niet met een groot callcenter of een computerstem.
Afgezien van de nabijheid is de klantendienst van Elegant ook makkelijk bereikbaar. In geval van vragen of onduidelijkheden is de onderneming steeds bereikbaar via:
Wie liefst met het internet werkt, kan ook terecht in de 100% online klantenzone, ‘Mijn Elegant’. Bedoeling: hier kunnen de consumenten hun energiefacturen raadplegen, hun persoonlijke gegevens wijzigen en het bedrag van hun voorschotfacturen voor elektriciteit en/of gas aanpassen.
Een internetverbinding is bovendien aanbevolen, want Elegant verstuurt alle facturen en andere documenten standaard via e-mail. Het blijft wel mogelijk om alles op papier te ontvangen, maar dan betaal je iets extra. Voor de betaalwijze zijn er twee methoden beschikbaar: domiciliëring en overschrijving.
Conform zijn waarden biedt Elegant geen waaier aan complexe tariefkaarten. De Vlaamse onderneming beperkt zich zelfstot twee energieformules:
Eenvoudiger of directer is moeilijk, denken we zo.
De gemene deler tussen beide aanbiedingen is de variabele prijs voor een looptijd van een jaar. Ter herinnering: dit type van tarief wordt om de drie maanden geïndexeerd.
Elegant motiveert deze keuze door te benadrukken dat dit tarieftype voordeliger is dan een vast tarief, want kiezen voor zekerheid kost altijd meer. De energieleveranciers zorgen er immers voor dat ze niet verlieslatend worden wanneer de groothandelsprijzen stijgen. Een variabele prijs stelt klanten echter bloot aan prijsstijgingen op de internationale brandstoffenmarkt.
Om te achterhalen wat momenteel het beste aanbod voor elektriciteit en aardgas met een vast of variabel tarief is, blijft het het veiligst om de prijzen van de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.
Interessant om te weten is dat Elegant in tegenstelling tot andere leveranciers geen promoties toekent aan nieuwe klanten in het eerste jaar van het contract.
Heb je vragen over de tarieven, een verandering van leverancier of een verhuizing? Bel 0800 37 447
Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:
Klantendienst: | 015 48 11 60 Open van maandag tot vrijdag, van 9 tot 12 en van 14 tot 17 uur. |
E-mail: | via het formulier op de website van Elegant |
Post: | Officiële briefwisseling kan naar Elegant Bautersemstraat, 68A 2800 Mechelen |