Ebem

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving
Inhoud:
 • Over Ebem
 • Diensten
 • Producten
 • Ebem kan interessant zijn voor jou als ...
 • Contact opnemen met Ebem

 

Ebem, aandacht voor het milieu en competitieve prijzen

Ebem is een energieleverancier opgericht op initiatief van de gemeente Merksplas, die tevens de enige aandeelhouder is. 

Bij de vrijmaking van de energiemarkt in 2002 heeft de kleine Vlaamse gemeente beslist om het beheer van haar elektriciteit in eigen handen te nemen. Daartoe werd Ebem opgericht. Sindsdien levert de onderneming groene stroom en aardgas aan ongeveer 20.000 particulieren, zelfstandigen en kleine ondernemingen in heel Vlaanderen

Bovendien gaat Ebem er prat op onafhankelijk te zijn van alle gevestigde energieproducenten. Dat wordt mogelijk gemaakt door de gedecentraliseerde productie-eenheden. Zo gebruikt ze biogasinstallaties om een deel van haar energie op te wekken. Die productie volstaat om de elektriciteitsbehoeften van 700 Belgische gezinnen te dekken. Daarnaast heeft Ebem ook geïnvesteerd in fotovoltaïsche installaties. Aangezien de elektriciteitsproductie niet volstaat om al haar klanten te beleveren, doet de onderneming ook een beroep op zo’n 150 lokale producenten.

 

Een complete klantendienst 

Klanten van Ebem beschikken over tal van manieren om te communiceren met hun energieleverancier: telefoon, fax, e-mail en zelfs fysieke ontmoetingen op het kantoor van de onderneming. Bovendien benadrukt de onderneming dat ze niet met een extern callcenter werkt en dat klanten wel degelijk door de eigen werknemers te woord worden gestaan.

Klanten beschikken tevens over een online klantenservice (Mijn Ebem), waar ze hun facturen kunnen raadplegen, hun persoonsgegevens kunnen aanpassen, hun voorkeuren kunnen regelen en pellets kunnen bestellen. Voor dat laatste worden ze omgeleid naar Ecopower.

Hun facturen kunnen ze betalen via overschrijving of domiciliëring. Bij geschillen moedigt de onderneming haar klanten aan om betaalbewijzen via fax door te sturen.

 

Contracten met vaste en variabele prijs, al dan niet online te bestellen

Ebem biedt diverse types van elektriciteits- en gascontracten om aan alle behoeften te voldoen. Gezinnen en ondernemingen kunnen opteren voor de formules die het best hij hun verbruiksprofiel passen. 

Hoewel de leverancier elektriciteit met een vast tarief aanbiedt, moedigt hij zijn klanten openlijk aan om voor een formule met variabele prijs te opteren. Ebem is er namelijk van overtuigd dat deze formule de beste tarieven oplevert, ook al bestaat het risico dat de prijzen stijgen.

✓ ‘EBEM Groen Variabel’ en ‘EBEM Aardgas Variabel’ voor groene stroom en aardgas tegen variabele prijzen en voor een onbepaalde looptijd

Ebem Groen Variabel en Ebem Gas Variabel zijn de kernproducten van de Vlaamse energieleverancier. Zoals de namen al aangeven, gaat het om contracten met een variabele prijsdie elke maand wordt geïndexeerd. Ze onderscheiden zich door hun onbepaalde duur. Als je een van deze twee contracten kiest, loopt het contract dus af wanneer je van product of leverancier verandert.

Bovendien bieden deze twee formules enkele voordelen die andere Ebem-contracten niet hebben: klanten zijn niet beperkt tot een online beheer van hun contracten en de betaalwijze is vrij (domiciliëring is niet verplicht). 

✓ ‘EBEM Groen B@sic 2020’ en ‘EBEM G@S Online’, al het beste van online contracten met variabele prijs

De contracten B@sic (groene stroom) en G@s Online (aardgas) zijn de voornaamste internetaanbiedingen van Ebem. Ze bieden allebei een variabele prijs (maandelijks geïndexeerd) en een looptijd van een jaar.

De voornaamste eigenschappen van deze online contracten zijn dat intekenen enkel online kan en dat de communicatie en facturatie standaard via digitale weg verlopen. Toch is het mogelijk om facturen via de post te ontvangen maar dat moedigt de leverancier niet aan. 

Tot slot is de betaling via domiciliëring enkel verplicht voor ondernemingen.

✓ ‘EBEM Groen B@il’ en ‘EBEM GAS B@il’, online contracten met competitieve variabele prijzen

Voor de meest prijsgevoelige klanten biedt Ebem nog een ander type van online energiecontract, met bijzonder aantrekkelijke prijzen. Het gaat om B@il-contracten voor elektriciteit en gas. 

Net als bij de B@asic-contracten worden de prijzen maandelijks aangepast, bedraagt de looptijd van het contract steeds een jaar en zijn ze enkel te ondertekenen via het internet. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen beide gamma’s:

 • Het is niet mogelijk om facturen per post te ontvangen en de communicatie tussen Ebem en de klant gebeurt enkel online.
 • Particuliere en zakelijke klanten dienen hun facturen via domiciliëring te betalen.
 • Bovendien zijn ze verplicht om een waarborg te storten. Voor particulieren bedraagt die waarborg 400 euro voor elektriciteit en 300 euro voor gas. Voor ondernemingen is dat respectievelijk 1.500 euro en 800 euro. Die borg wordt integraal teruggestort aan het einde van het contract, op voorwaarde dat alle facturen tijdig werden betaald.
 • Bijkomende promoties zijn niet verenigbaar met dit contracttype.

Het is dan ook niet zeker dat de B@il-contracten altijd de meest voordelige zijn. Het is altijd nuttig om hun prijzen te vergelijken met die van andere leveranciers alvorens een definitieve keuze te maken.

✓ ‘EBEM Groen V@st 5.0’, het online elektriciteitscontract met vaste prijs

Voor klanten die belang hechten aan stabiliteit heeft Ebem nog steeds een contract met vaste prijs, maar enkel voor groene stroom. Dit contract heeft een looptijd van een jaar. De leverancier geeft aan dat klanten acht weken voor het einde van hun contract de nieuwe tarieven ontvangen en op basis daarvan kunnen beslissen of ze hun contract willen verlengen of veranderen. Ter herinnering: elke klant kan wettelijk gesproken van energiecontract veranderen wanneer hij dat wenst. Hij is niet verplicht om het einde van het contract af te wachten.

Net als de formule B@sic is Groen V@ast een online contract. Het beschikt dus over dezelfde eigenschappen: inschrijven kan enkel online en ook de communicatie en facturen verlopen standaard online. Toch behouden klanten de mogelijkheid om hun factuur per post te laten opsturen.

 

Ebem kan interessant zijn voor jou...

 • als je een 100% Belgische leverancier met openbaar aandeelhouderschap wil ondersteunen;
 • als je lokaal geproduceerde groene stroom wil verbruiken;
 • als je de keuze wil hebben uit verscheidene online contracten.

Voor vragen over tarieven, een verandering van leverancier of een verhuizing: 0800 37 447

 

Contact opnemen met Ebem

Klantendienst014 43 10 31
Fax:014 43 10 32
E-mail: info@ebem.be
Postadres:

Industrieweg 3-5

2330 Merksplas

Energiemix
 • Biogas6,00
 • Windenergie20,00
 • Zonneenergie0,00
 • Waterenergie72,00

Blijf via Energie-Vergelijker.be op de hoogte van de laatste nieuwtjes en aanbiedingen

© Energie-Vergelijker.be 2023. Alle rechten voorbehouden. |

Een merk van

Wikipower