Aspiravi Energy

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving
Inhoud:
 • Over Aspiravi Energy
 • Services
 • Producten
 • Aspiravi Energy kan interessant zijn voor jou als…
 • Contact opnemen met Aspiravi Energy

 

Aspiravi Energy, de dochtervennootschap van een groep met publieke en private aandeelhouders

De groep Aspiravi, die in 2002 werd opgericht, is een onderneming op mensenmaat. Onder de aandeelhouders zijn 94 Belgische gemeenten en al 11.800 privécoöperanten. Die mix van publieke en private aandeelhouders biedt het bedrijf de nodige solvabiliteit om meer te investeren in hernieuwbare energie. En die investeringen werpen hun vruchten af: sinds 2014 heeft de groep niet alleen 375 windmolens in gebruik genomen maar ook een biomassacentrale, vier biogascentrales en twee waterkrachtcentrales. Daarmee kan Aspiravi bijna 1,5 miljoen gezinnen van stroom voorzien.

In 2015 heeft de groep zich op de energiemarkt begeven met de oprichting van de coöperatie Aspiravi Energy, die in de eerste plaats om burgerparticipatie draait. Iedereen mag volgens zijn eigen middelen investeren in de projecten rond hernieuwbare energie. Die investeringen richten zich tot diverse vormen van duurzame energie (windmolens, biomassacentrales,…) en beperken de risico’s voor de coöperanten

Coöperant en klant worden.

Om coöperant te worden moet de klant vier aandelen in Aspiravi Samen cv, Limburg wind cv of Wind voor "A" cv bezitten. Een aandeel kost 125 euro. De klant moet dus 500 euro inleggen om aandeelhouder te worden en van de daarbij horende Aspiravi Energy-producten te genieten. Het verwachte dividend bedraag ongeveer 5 procent per jaar. Een aandeel geeft ook stemrecht in de Algemene Vergaderingen.

We geven ook mee dat je coöperant moet zijn om klant van Aspiravi Energy te worden. Bovendien levert de coöperatie momenteel alleen aan particulieren gedomicilieerd in Vlaanderen.

Sociale visie: een innovatieve aanpak

In vergelijking met andere coöperaties die elektriciteit leveren onderscheidt Aspiravi Energy zich op het gebied van sociale bijdragen voor mensen in nood. Daartoe stort elke klant per verbruikte megawattuur een bijdrage (variabel naargelang het type meter), die rechtstreeks wordt doorgestort aan het goede doel. Die vrije bijdrage bedraagt minimaal € 1/MWh voor een meter met jaarlijkse opname, de klassieke meter die door gezinnen wordt gebruikt.

Wil je als klant dus:

 • je ecologische voetafdruk verminderen,
 • sociale hulp bieden,
 • actief deelnemen aan hernieuwbare energieprojecten,

dan kun je je wellicht vinden in de ideologie van Aspiravi Energy.

Een toegankelijke klantendienst 

Als coöperatie omarmt Aspiravi Energy de waarden nabijheid en toegankelijkheid, die dit type van ondernemingen kenmerken. Coöperanten worden dan ook regelmatig uitgenodigd om hun zeg te doen en projecten inzake duurzame ontwikkeling te ondersteunen.

Bovendien stelt Aspiravi Energy iedereen een telefoonnummer en e-mailadres ter beschikking. De onderneming is dus relatief eenvoudig bereikbaar om inlichtingen te vragen. Klanten hebben bovendien toegang tot een online klantendienst.

Wat de betalingen betreft, is het niet mogelijk om het bedrag van je voorschotten te wijzigen maar krijg je wel de keuze tussen overschrijving en domiciliëring. Qua facturatie kan je kiezen tussen e-mail en post maar voor de tweede optie worden extra kosten aangerekend.

 

Duurzame producten met vaste en variabele tarieven

Momenteel biedt Aspiravi Energy twee elektriciteitsformules met vaste prijs en twee elektriciteitsformules met variabele prijs. De vier contracten hebben allemaal een looptijd van een jaar. Het onderscheid schuilt in de facturatiewijze (per post of per e-mail).

In het verleden bood de coöperatie ook formules voor ondernemingen en particulieren die geen coöperanten waren. Dat is echter verleden tijd en de coöperatie richt zich nu enkel nog op zijn voornaamste doelgroep, de coöperanten. Die beslissing stelt de leverancier in staat om zijn gemeenschap een onberispelijke service te bieden.

✓ Eco Plus Vast en Eco Plus Flex, voor een digitale facturatie

Voor klanten/coöperanten die een vast tarief en een facturatie via e-mail wensen, heeft de leverancier de formule Eco Plus Vast uitgewerkt. Die formule biedt heel wat zekerheid want de prijs blijft stabiel gedurende de hele looptijd van het contract. 

Er bestaat echter ook een product met variabel tarief, eveneens met facturatie via e-mailEco Plus Flex. Bij dit contract wordt de prijs per kilowattuur maandelijks geïndexeerd volgens de index Belpex ‘Day Ahead’.

✓ Eco Life Vast en Eco Life Flex, voor facturen via post

Klanten/coöperanten die hun factuur liever via de post ontvangen, kunnen opteren voor de producten Eco Life Vast en Eco Life Flex. De eerste formule hanteert een vast tarief terwijl de tweede met een variabele prijs werkt, die elke maand wordt aangepast aan de marktschommelingen.

Het andere verschil tussen de formules Eco Life en Eco Plus situeert zich op het niveau van de vaste kosten. Deze zijn gevoelig hoger voor de Eco Life-producten. Ze dekken enerzijds de kosten van de briefwisseling maar compenseren anderzijds ook de ecologische impact daarvan.

 

Aspiravi Energy kan interessant zijn voor jou…

 • als je in Vlaanderen woont en graag investeert in een lokale en duurzame coöperatie;
 • als je gevoelig bent voor het maatschappelijke aspect van Aspiravi;
 • Als je groene en traceerbare elektriciteit wilt verbruiken en geen gascontract nodig hebt.

Heb je vragen over de tarieven, een verandering van leverancier of een verhuizing? Bel 0800 37 447

 

Contact opnemen met Aspiravi Energy

Klantendienst:011 63 60 43
E-mail: welcome@aspiravi-energy.be
Post:

Thor Park 8300

Poort Genk 8300

3600 Genk

 

 

Energiemix
 • Biomassa97,00
 • Windenergie1,00
 • Zonneenergie1,00

Blijf via Energie-Vergelijker.be op de hoogte van de laatste nieuwtjes en aanbiedingen

© Energie-Vergelijker.be 2023. Alle rechten voorbehouden. |

Een merk van

Wikipower