Zéno

Zéno is een leverancier van elektriciteit en aardgas, die vooral gekend is in de Provincie Luik. Maar de onderneming biedt in heel Wallonië energiecontracten en diensten die verband houden met elektriciteitsinstallaties, aan.

Beoordelingen
Greenpeace  5/20
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving

Een Luikse leverancier die vooreerst elektriciteit aanbiedt

In januari 2016 kondigde Klinkenberg aan haar activiteiten te willen uitbreiden en energieleverancier te willen worden. Een keuze die aansluit bij haar expertise, want de Luikse onderneming kent de elektriciteitssector goed.

Sinds haar oprichting in 1975 heeft ze er haar kernactiviteit van gemaakt. Aanvankelijk was de onderneming gespecialiseerd in de installatie van elektrische systemen, maar in de loop der jaren heeft ze haar actieterrein uitgebreid.

Ze begon met de overname in 1997 van de firma Illumination & Design. Deze overname stelde haar in staat om een afdeling Verlichting te integreren, die al snel werd vervoegd door een andere afdeling voor beveiliging. In de praktijk hield deze afdeling zich bezig met de plaatsing, herstelling en het onderhoud van alarmsystemen tegen inbraak, brand of bewakingscamera‘s.

In 2002, plaats voor verwarming en sanitair. Klinkenberg versterkt haar expertise nog meer met een aanbod voor de installatie van ketels, warmtepompen of materiaal voor badkamers. In 2010 ten slotte profiteert het team van de vraag naar hernieuwbare energieën en richt ze een afdeling voor zonnepanelen op. Perfect voor wie advies wil over de haalbaarheid van een project of het aantal panelen dat hij moet plaatsen. Dit soort installaties blijft echter duur. Daarom hebt u er alle belang bij om deel te nemen aan een groepsaankoop van zonnepanelen.

Vandaag kan Klinkenberg dus een complete energieservice aanbieden en tegemoetkomen aan alle behoeften van particuliere klanten en bedrijven. Een commercieel voordeel dat wordt verzekerd dankzij de „150 werknemers die gespecialiseerd zijn in hun domein en in het bezit zijn van alle nodige erkenningen“.

En daarna? De onderneming hoopt haar jaarlijkse omzet te stabiliseren rond 15.000.000 euro, en natuurlijk een belangrijke speler te worden op de gas- en elektriciteitsmarkt!

Op 1 juni 2018 wordt Klinkenberg Zéno genoemd.

Energie verkopen, ja, maar wel lokaal blijven!

Met een zeer bescheiden marktaandeel kan Zéno nog niet concurreren met de grote namen van energieleveranciers zoals Engie Electrabel, Luminus of Lampiris. Toch wil de onderneming zich ontwikkelen door in te zetten op sterke waarden.

Zo vindt ze het belangrijk om met lokale partners te werken en het etiket „made in“ Wallonië te stimuleren. Een manier om mee te werken aan de economische heropleving van de regio en „de mensen waarvan ze leeft, te laten leven“.

„De mondialisering en de uitwassen ervan hebben ons nu laten inzien dat het tijd is om terug te keren naar een lokale economie, korte circuits, nabijheid en menselijk contact. Die houding maakt al meer dan 40 jaar deel uit van het DNA van Klinkenberg en daar zijn we zeer fier op.“

Natuurlijk is die wil het resultaat van een communicatiestrategie. Maar gezien het aantal klanten dat Lampiris verlaten heeft na haar overname door de multinational Total in 2016, lijkt die wel logisch. Vergeet niet dat velen zich bekocht voelden en een overstap naar de concurrentie aankondigden… Een situatie waardoor Klinkenberg uiteindelijk klanten kon aantrekken door de aandacht te vestigen op haar Belgisch karakter.

Bovendien maakt Zéno er een erezaak van om haar klanten lage tarieven te garanderen, om zo de zuinigste consumenten aan te trekken. Geen promoties hier, maar zoals de onderneming, het zelf uitdrukt: „correcte prijzen met echte service“. Algemeen raden we echter aan om steeds de prijzen voor elektriciteit en/of gas te vergelijken, vooraleer u uw keuze maakt voor een bepaald product.

En groene stroom, in heel dat verhaal?

Voor haar elektriciteits- en gasformules heeft Zéno haar eigen energielabel opgericht, genaamd „blue energy“, verwijzend naar de natuurlijke energie. Voor elke nieuwe klant verbindt de leverancier zich ertoe om een boom te planten in een Waals bos.

Als bewijs voor haar goede wil heeft ze een perceel van 4 hectare gekocht in Arbrefontaine, in de gemeente Lierneux. Doelstelling hiervan? Er 10.000 bomen planten, elk met een identificatienummer, zodat de klant de essentie en het doel van de zijne kan herkennen. Zal hij bijvoorbeeld worden gebruikt als brandhout of zal hij dienen om draagconstructies of meubels te bouwen? 

Vaste prijzen voor elektriciteit en variabele prijzen voor gas

Zéno biedt drie klassieke prijsformules aan, allemaal bestemd voor een specifiek klantenprofiel.

 1. „Hello“, digitale energie: richt zich tot mensen die hun contracten graag online beheren. Geen papier hier, maar digitale facturen en enkel contact via e-mail of chat (instant messaging). De betaling moet verplicht via domiciliëring gebeuren. In ruil daarvoor geniet de klant gewoonlijk een lagere prijs per kWh en kan hij de duur van zijn contract vastleggen op een, twee of drie jaar.
 2. „Bravo“ of „Bravo+“, energie op maat: dit aanbod biedt persoonlijke diensten aan, die volgens Zéno, zich aanpassen aan al uw behoeften“. Voordeel hiervan? De klant kan vrij kiezen op welke manier hij zijn facturen betaalt en hoe hij in contact wil treden met deze leverancier van elektriciteit en gas. Dat wil zeggen, telefonisch, via e-mail, chat of door een afspraak te maken in het kantoor van de onderneming in Luik.
 3. „Prepaid“, energie vooraf betaald „Prepaid“ is net zoals de formule „Hello“ een online formule voor energie. Met dit verschil dat het om een contract van drie jaar gaat, en de vooruitbetaling van het jaarlijkse verbruik oplegt bij het begin van het contract. Geen maandelijkse facturen dus bij dit product, maar alleen een afrekeningsfactuur.

Deze drie formules hebben met elkaar gemeen dat ze een vaste prijs voor elektriciteit en een variabele prijs voor gas opleggen. Met andere woorden, u hebt de garantie dat de kostprijs per kWh voor elektriciteit identiek zal blijven tijdens de volledige duur van uw contract. De prijs voor gas daarentegen wordt om de drie maanden geïndexeerd op basis van de evolutie van de prijzen en speculaties op het vlak van energie.

Bovendien verkoopt de leverancier een origineel product, genaamd „Solaro“. Dit impliceert een aansluiting bij de vzw „Touche pas à mes certificats verts“, die opkomt voor de belangen van de eigenaars van zonnepanelen. Een interessant product voor de kleine elektriciteitsproducenten op voorwaarde dat ze geen probleem hebben met digitale facturatie. Nog steeds in verband met zonne-energie biedt Zéno ook het contract Eco aan. Dit is daarentegen voorbehouden voor klanten die minstens 12 zonnepanelen kopen bij de onderneming.

Naast deze klassieke formules en producten op basis van zonne-energie zijn er nog drie andere speciale formules verkrijgbaar:

 1. Onderhoudscontract lege woning dit speciale tarief is bestemd voor mensen van wie de woning momenteel niet wordt bewoond of waarvoor een huurder wordt gezocht. Als ze voor dit product kiezen, krijgen ze een driemaandelijkse factuur met een vaste prijs gedurende een jaar.
 2. Proxy: Zéno belooft met dit product een „lokale energie“. Concreet kan de klant vragen dat een adviseur van de leverancier bij hem langskomt en een analyse maakt van zijn factuur om een persoonlijke prijsvergelijking te krijgen. Deze dienst is echter gratis verkrijgbaar via de prijsvergelijker van de energieleveranciers.
 3. Budgetmeter: dit aanbod is geschikt voor mensen met een budgetmeter die dus energie moeten verbruiken met een prepaid kaart.

Aanvullende diensten van Zéno

Zéno profileert zich niet alleen als een leverancier van elektriciteit en gas, maar als een „energiepartner“. Met haar ervaring in de elektriciteitssector wil ze haar kennis op het vlak van energiebesparing ten dienst stellen via verschillende prestaties.

Zo kan elke klant die energie wil besparen, advies vragen of begeleiding krijgen om de beste voorzieningen te kiezen. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om zuinige gloeilampen, een ketel of zonnepanelen. Helaas riskeren dergelijke investeringen een beetje te wegen op het budget maar daarvoor bestaan er oplossingen: profiteren van een groepsaankoop van led-lampen of deelnemen aan een groepsaankoop van pellletketels en hout.

Zéno kan interessant zijn voor u:

 • Indien u klant wil worden van een Waals bedrijf;
 • Indien u gevoelig bent voor milieukwesties en indien u waardering hebt voor het initiatief van Zéno om een boom te planten voor elk nieuw contract dat wordt ondertekend;
 • U wil genieten van veel verwante diensten en tips om uw energiekosten te verlagen.

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 04 287 61 10

Voor vragen over een verhuizing: 04 287 61 10

Contact opnemen met Zéno

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

 • Klantendienst: 04 277 06 66, open van maandag tot vrijdag van 8h30 tot 17h00.
 • E-mailenergy@klinkenberg.be
 • Post: Rue des Alouettes, 99 te 4041 Milmort