Luminus

Luminus (voorheen SPE) is een belangrijke producent en leverancier van gas en elektriciteit, die actief is in België. De onderneming maakt sinds 2011 deel uit van de Franse groep EDF en kan er prat op gaan de op een na grootste Belgische energieleverancier te zijn, na Engie Electrabel.

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving

EDF Luminus, 1e challenger op de Belgische energiemarkt

SPE (Société productrice d’électricité) werd opgericht in 1978 door de fusie van verschillende kleine producenten en intercommunales.

SPE was begin 2000 een rechtstreeks gevolg van de vrijmaking van de energiemarkt en werd de leverancier bij uitstek van bepaalde gemeenten. Korte tijd later fusioneerde ze met Luminus, een leverancier die reeds sterk aanwezig was in Vlaanderen. Vanaf 2009 kreeg EDF, een grote Franse energiegroep, een meerderheidsaandeel in de vennootschap, totdat ze er volledig werd in opgenomen in 2011. Zo ontstond de naam EDF Luminus, maar de onderneming blijft het merk Luminus gebruiken voor haar activiteiten in België.

Als elektriciteitsproducent bezit EDF veel aandelen in de kerncentrales van Engie Electrabel. Maar de onderneming investeert ook in warmtekracht- en waterkrachtcentrales evenals in groene stroom via de uitbating van enkele tientallen windturbines in België. Dankzij deze engagementen vertegenwoordigt ze ongeveer 10% van de totale geïnstalleerde capaciteit in België.

Een traditionele klantendienst en de voordelen van My Luminus

Luminus stelt verschillende communicatiekanalen ter beschikking van haar klanten. De elektriciteits- en gasleverancier is immers telefonisch bereikbaar, maar ook via e-mail of post. Enkel haar energieformules die uitsluitend via internet beschikbaar zijn, vereisen een compleet beheer via het platform My Luminus. 

Dat platform bestaat uit een klantenzone online. Doelstelling: de klanten de mogelijkheid geven om hun energieverbruik gemakkelijk op te volgen en hun facturen te raadplegen. Ze kunnen er ook het bedrag van hun voorschotfactuur wijzigen, hun persoonlijke gegevens aanpassen en hun verbruik vergelijken met dat van gelijkaardige gezinnen. 

De tarieven van Luminus in detail

De tariefplannen van Luminus zijn gevarieerd en bevatten vaak kortingen voor nieuwe klanten. Deze welkomstpromoties zorgen voor een drastisch verlaagde energiefactuur tijdens het eerste jaar. Daarom is het belangrijk om uw elektriciteits- en/of gasformule opnieuw te vergelijken wanneer de tijdelijke promoties afgelopen zijn. Ter informatie, alle elektriciteitsproducten van Luminus hebben een equivalent voor gas met dezelfde naam.

Luminus Ecoflex

Luminus Ecoflex elektriciteit of Ecoflex gas is een energiecontract met een looptijd van twee jaar en variabele prijzen per kilowattuur (kWh). Gedurende deze periode zal het tarief van elektriciteit of gas dus om de drie maanden worden herbekeken. Deze formule is bijzonder geschikt voor mensen die de hernieuwbare energieën willen ondersteunen. Want Ecoflex biedt niet alleen groene stroom aan, maar belooft ook 100% klimaatneutraal gas. Daarvoor verbindt Luminus zich ertoe om, tot beloop van het verbruik van haar klant, projecten te financieren die ijveren voor minder CO2-uitstoot.

De facturatiemethode hangt af van eenieders voorkeur. De voordelen van Luminus zijn inbegrepen in de verleende diensten. Zo is Ecoflex vooral interessant in het eerste jaar dankzij de promoties die worden gegeven.

Luminus Essential

Luminus Essential elektriciteit of Essential gas is een contract met variabel tarief en een looptijd van een jaar. Dit is een 100% online product van Luminus. Met dit product verloopt het beheer van het contract online en facturen worden verstuurd via e-mail. Betalingen moeten plaatsvinden via domiciliëring. Deze verschillende eigenschappen maken de formule Essential goedkoper dan Ecoflex, maar ze is niet verkrijgbaar in het Brusselse Gewest.

Luminus Click

Bij Click elektriciteit of Click gas gaat het om een contract met vast tarief en een looptijd van een jaar. Ook dit product is 100% online. Het is de tegenhanger met vast tarief van de formule Essential, behalve dan dat de bijdrage hier interessanter is.

Luminus #BeGreen Fix

#BeGreen Fix elektriciteit of #BeGreen Fix gas, voorheen Ecofix, is een contract met vast tarief waarvan de prijs één jaar lang wordt geblokkeerd. Luminus garandeert 100% groene stroom voor dit contract en 100% klimaatneutraal gas.

Luminus Optimal

Het contract Optimal elektriciteit of Optimal gas biedt een geïndexeerde prijs per kWh gedurende een jaar. Deze formule geeft recht op een complete service van Luminus, dat wil zeggen toegang tot My Luminus, vrije keuze van betaalmethode en deelname aan acties en wedstrijden.

Luminus Optifix

De formule Optifix elektriciteit of Optifix gas garandeert vaste prijzen gedurende twee jaar. Aantrekkelijk wegens de lage bijdrage, maar betaling via domiciliëring is verplicht, en het product is enkel in Vlaanderen en Wallonië verkrijgbaar.

Luminus Basic

Basic elektriciteit of Basic gas kan enkel via internet worden onderschreven en heeft geïndexeerde energieprijzen. Hier geen promoties, noch exclusieve kortingen maar een beheer via My Luminus.

Bovendien gaat het om een contract voor onbepaalde duur dat enkel voor Vlaanderen en Wallonië is bestemd.

Exclusieve diensten en voordelen om het leven gemakkelijker te maken

Naast de klassieke levering van elektriciteit en gas biedt Luminus een aantal extra voordelen en diensten waarmee u uw energiebudget gemakkelijker kunt beheren. 

 1. Luminus EXTRA! : dit programma is uitsluitend voorbehouden voor particuliere klanten en is bedoeld om hen te helpen om hun energie-impact en hun facturen te verlagen. Zo zijn er wedstrijden, sportacties, gezondheidsacties, maar ook kortingen op diensten en abonnementen van Luminus.
 2. Luminus Bonus: Luminus beloont haar klanten die hun elektriciteitsverbruik verlagen. Voor elke schijf 100 kWh minder dan het jaar ervoor geeft de onderneming een premie.
 3. Luminus Check-up: Luminus bezorgt haar klanten elk jaar een raming van hun verbruik zodat ze kunnen nagaan of het bedrag van hun voorschotfactuur moet worden aangepast of niet.
 4. Luminus Assistance fiets: in geval van lekke band, ongeval of diefstal van zijn fiets krijgt de klant bijstand, tot twee keer per jaar. Hij moet dan niets betalen voor de herstelling en/of het transport.

Luminus Home solutions: alles voor uw woning!

Om haar dienstengamma te vervolledigen ontwikkelde Luminus verschillende diensten rond het thema woning.

 1. Ketelonderhoud: Luminus heeft een systeem voor onderhoud van gas- en mazoutketels ingevoerd. De dienst is 24h/24, 7d/7, bereikbaar en werkt met erkende technici, die na het onderhoud een wettelijk attest kunnen uitreiken.
 2. Luminus Electro Repair and Replace: deze dienst biedt de mogelijkheid om de wettelijke garantie voor bepaalde elektrische huishoudtoestellen tot 5 jaar te verlengen. Als er een defect optreedt, komt een erkende technicus dit binnen 48 uur herstellen. Kan hij niets doen? Dan krijgt de klant binnen 5 dagen gratis een nieuw toestel.
 3. Zonnepanelen: Luminus zorgt samen met haar partner Dauvister voor de installatie van zonnepanelen. De onderneming heeft ook een hotline voorzien in geval van defect van de installatie.
 4. Service Comfort: deze dienst werkt met een abonnement en garandeert een ondersteuning en bescherming van uw woning in geval van dringende problemen. Een lekkend dak, een raam gebroken, een stroompanne… Voor al die onaangename verrassingen voorziet Luminus binnen 24 uur tussenkomst.

Luminus kan interessant zijn voor u:

 • Indien u momenteel geen klant bent van Luminus en dus in aanmerking komt voor de promoties voor nieuwe klanten;
 • Indien u graag keuze hebt tussen een groot aantal formules;
 • Indien u een leverancier wenst die u meer kan bieden dan gewoon levering van elektriciteit (veel extra diensten).

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 02 319 57 00

Voor vragen over een verhuizing: 02 319 57 00

Contact opnemen met Luminus

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

 • Klantendienst: 078 150 210, open van maandag tot vrijdag van 8h tot 20h en op zaterdag van 9h tot 13h.
 • E-mail:  info@luminus.be
 • Post: Luminus PB 48000 te 1000 Brussel
Energiemix
 • Kernenergie44,00
 • Fossiele brandstof24,00
 • Waterenergie24,00
 • Windenergie3,00
 • Biomassa0,00
 • Biogas0,00