Essent

Essent.be is de Belgische poot van Essent Nederlands, energiemarktleider in Nederland. De onderneming is actief in Vlaanderen en Wallonië en is de 5e grootste leverancier van elektriciteit en gas in België.

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving

Essent.be, Belgisch filiaal van een grote Duitse energiegroep

Essent is ontstaan uit de fusie van de Nederlandse leveranciers PNEM/MEGA en EDON in 1999. Na de vrijmaking van de energiemarkt begin 2000 bood ze haar diensten in Vlaanderen en Wallonië aan.

Essent.be is de Belgische poot van Essent Nederlands. Beide maken deel uit van de Duitse onderneming Innogy, ontstaan uit een afsplitsing van de grote energiegroep RWE. Deze op een na grootste elektriciteitsproducent over de Rijn had Essent overgenomen voor 9,3 miljard euro in 2009. Essent Nederlands van haar kant is een van de grootste energieproducenten uit Nederland die elektriciteit, aardgas en nog andere energieproducten verdeelt. Met 2,5 miljoen klanten, gezinnen en bedrijven, speelt de onderneming een vooraanstaande rol in de energietransitie in Nederland. 

In België beperken haar activiteiten zich tot levering. Dankzij haar band met RWE en Essent Nederlands profiteert de onderneming echter ook van de elektriciteitsproductie van het moederbedrijf.

Een persoonlijke service en tal van promoties

Essent.be biedt haar klanten een telefoonnummer en contact via e-mail. Ze kunnen hun contract ook eenvoudig beheren via het online platform Mijn essent.be, voorheen Myessent. Hier kunnen ze immers hun persoonlijke gegevens wijzigen, het bedrag van hun maandelijkse voorafbetalingen aanpassen en ook de nodige regelingen treffen voor hun energie in geval van verhuizing. Dit platform is overigens het enige communicatiemiddel voor de klanten die de formule Avance of essent.online hebben onderschreven.

De contracten van Essent.be gaan vaak gepaard met belangrijke welkomstpromoties die de prijs van uw factuur aan het einde van het jaar kunnen verlagen. Deze verlagingen zijn voorbehouden voor nieuwe klanten en zijn beperkt in de tijd. Het is dus van belang om uw elektriciteits- en/of gascontract na een jaar te vergelijken met die van andere leveranciers om er zeker van te zijn dat u steeds van de interessantste formule geniet voor uw elektriciteit en/of gas.

„Online“ formules, met vaste of variabele prijs, aan u de keuze! 

Essent.be heeft een grote verscheidenheid aan formules. Is ze door deze diversiteit de goedkoopste leverancier van elektriciteit? Geldt dit ook voor gas? Het antwoord vindt u door energieproducten met elkaar te vergelijken maar verneem eerst wat meer over de formules van Essent.

Elektriciteit Groene Stroom en Aardgas Vast

Elektriciteit Groene Stroom en Aardgas Vast bieden een looptijd van een of drie jaar en vaste prijzen per kilowattuur (kWh). Dit is de basisformule van Essent.be, voor mensen die elke repercussie van een prijsverhoging van de energie op hun factuur willen vermijden.

Elektriciteit Variabel Groen en Aardgas Variabel

Elektriciteit Variabel Groen is een contract van een jaar, terwijl Aardgas Variabel een looptijd tot drie jaar kan hebben. Beide formules werken met een variabele prijs. Die bieden dezelfde voordelen als de vaste formule, behalve dat de prijzen om de drie maanden worden aangepast om de trends op de energiemarkt (stijgingen en dalingen) op de voet te volgen.

essent.online elektriciteit en essent.online gas

essent.online elektriciteit en essent.online gas, voorheen Vast Groen C@re en Vast C@re Gas, zijn contracten met geïndexeerde prijzen. Deze formules van Essent.be zijn 100% online. Dit aanbod richt zich tot een geconnecteerde doelgroep. Het contractbeheer verloopt online via het platform Mijn essent.be. Facturen worden verstuurd via e-mail en betalingen gebeuren via overschrijving of domiciliëring.

Elektriciteit Variabel Groen Avance en Aardgas Variabel Avance

Elektriciteit Variabel Groen Avance en Aardgas Variabel Avance zijn formules met een variabele prijs gedurende een jaar. Beide producten vormen een uitzondering in het Belgische energielandschap. Want om van deze producten te profiteren moet de klant zijn volledige factuur op voorhand betalenop basis van zijn jaarlijks verbruik van het jaar ervoor.

Indien de historiek van het verbruik niet beschikbaar is, wordt een forfaitair voorschot betaald. Aan het einde van het jaar wordt het verschil tussen wat de klant echt heeft verbruikt, en het voorschot in rekening gebracht of terugbetaald. Het voordeel van deze formule schuilt in de volledige afschaffing van de jaarlijkse bijdrage. Ook dit contract wordt online beheerd.

De dienst Smart Home en de deals van Essent.be

Essent.be heeft een dienst „Smart home“, genaamd flix gelanceerd. Bedoeling hiervan? De consumenten een intelligente oplossing aanbieden om hun comfort thuis te verbeteren. In de praktijk hoeft u er niet meer aan te denken om het vuur uit te schakelen, de lichten te doven of na te kijken of de poort wel goed afgesloten is. De installatie doet dit voor u en levert u alle nodige informatie via een mobiele applicatie.

Flix is verkrijgbaar bij de ondertekening van een contract voor elektriciteit en/of aardgas van drie jaar, en er zijn drie varianten. De eerste variant bevat twee intelligente gloeilampen en een stopcontact, de andere twee varianten bieden iets meer met een intelligente thermostaat of verschillende sensors.

Wat de klantvoordelen betreft kent Essent.be regelmatig kortingen toe op producten met laag energieverbruik zoals een zonnelader voor smartphone of tablet. Maar dat is nog niet alles, want de elektriciteits- en gasleverancier reserveert nog exclusieve andere promoties voor zijn klanten, waaronder een abonnement voor een tijdschrift.

Essent.be kan interessant zijn voor u:

 • Indien u graag kiest tussen een uitgebreid aanbod met verschillende formules;
 • Indien u nog geen klant bent van Essent.be en van grote promoties kunt genieten;
 • Indien het u niet stoort om uw factuur in één keer te betalen.

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 03 386 08 00

Voor vragen over een verhuizing: 03 386 08 00

Contact opnemen met Essent.be

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

 • Klantendienst: 078 15 79 79, open van maandag tot vrijdag van 8h tot 19h.
 • E-mail
 • Post: Veldkant 7 te 2550 Kontich (België)
Energiemix
 • Windenergie54,00
 • Waterenergie24,00
 • Fossiele brandstof14,00
 • Kernenergie6,00