Essent

Essent.be is de Belgische tak van Essent Nederland, energiemarktleider in Nederland. De onderneming is actief in Vlaanderen en Wallonië en is de vijfdegrootste leverancier van elektriciteit en gas in België.

Beoordelingen
Greenpeace  NA
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving
Inhoud: 
 • Over Essent.be
 • Services
 • Producten
 • Essent.be kan interessant zijn voor jou als...
 • Contact opnemen met Essent.be

 

Essent.be, Belgisch filiaal van een grote Duitse energiegroep

Essent ontstond uit de fusie van de Nederlandse leveranciers PNEM/MEGA en EDON in 1999. De onderneming was toen enkel actief in Nederland. Na de vrijmaking van de energiemarkt in het begin van de jaren 2000 begon ze haar diensten ook in Vlaanderen en Wallonië aan te bieden.

Essent.be is de Belgische tak van Essent Nederland. Beide maken deel uit van het Duitse Innogy, ontstaan uit een afsplitsing van de energiegroep RWE. De op een na grootste lektriciteitsproducent aan de andere kant van de Rijn had Essent in 2009 overgenomen voor 9,3 miljard euro.

Essent Nederlands langs haar kant is één van de grootste energieproducenten in Nederland die elektriciteit, aardgas en andere energieproducten verdeelt. Met 2,5 miljoen gezinnen en bedrijven als klant speelt de onderneming een vooraanstaande rol in de energietransitie in Nederland. 

In België beperken de activiteiten van Essent.be zich tot de energielevering. Dankzij haar band met RWE en Essent Nederland profiteert de onderneming echter ook van de elektriciteitsproductie van het moederbedrijf. Dat leverde haar een plaats op bij de grootste energieleveranciers van ons land, naast Eneco en achter ENGIE en Luminus.

Essent houdt er in 2021 mee op in België, omdat het wordt overgenomen door Luminus.

 

Persoonlijke service en allerlei promoties

Klanten kunnen Essent.be telefonisch bereiken, maar ook via e-mail en zelfs via de sociale netwerken. Ook kunnen ze hun contract eenvoudig beheren via het online platform mijnessent.be, vroeger Myessent. Daar kunnen ze hun persoonlijke gegevens wijzigen, het bedrag van hun maandelijkse voorschotten aanpassen en de nodige regelingen treffen bij een verhuizing. Dit platform is overigens het enige communicatiemiddel voor klanten die de formule Avance of Essent.online kozen.

Qua facturering of betaalvoorkeuren biedt Essent.be de klassieke opties: per post of e-mail respectievelijk per domiciliëring of overschrijving.

Ten slotte gaan de contracten van Essent.be vaak gepaard met aanzienlijke welkomstpromoties die de prijs van uw factuur aan het einde van het jaar gevoelig kunnen verlagen. Deze verlagingen zijn voorbehouden voor nieuwe klanten en zijn beperkt in de tijd (doorgaans een jaar). We raden dan ook aan om uw elektriciteits- en/of gascontract na een jaar te vergelijken met de contracten van andere leveranciers om er zeker van te zijn dat u steeds van het interessantste aanbod geniet voor uw elektriciteit en/of gas.

‘Online’ formules, naar keuze met vaste of variabele prijs!

Essent.be heeft een grote verscheidenheid aan formules voor alle behoeften. Is ze daardoor de goedkoopste elektriciteits- of gasleverancier? Die vraag kan u enkel beantwoorden door de verschillende energieproducten op de markt met elkaar te vergelijken in functie van uw verbruiksprofiel. Maar lees eerst wat meer over de formules van Essent. 

✓ Elektriciteit Vast Groen en Aardgas Vast

De producten Groene Stroom Vast en Aardgas Vast bieden zoals de naam al aangeeft een contract met vaste prijs. Die prijs geldt voor een looptijd van een of drie jaar. Dat betekent dat klanten een jaar lang zeker zijn dat hun prijzen onveranderd zullen blijven. 

Dit is de basisformule van Essent.be en richt zich vooral tot mensen die zich tegen prijsstijgingen op hun factuur willen beschermen. Bovendien geeft dit contract toegang tot alle facturatiewijzen (post of e-mail) en alle communicatiekanalen (telefoon of internet). De klant kiest dus zelf wat hem het best uitkomt.

✓ Elektriciteit Variabel Groen en Aardgas Variabel

Elektriciteit Variabel Groen is een contract van een jaar, terwijl Aardgas Variabel een looptijd tot drie jaar kan hebben. Beide formules werken met een variabele prijs.

Deze contracten bieden dezelfde klantenvoordelen als de vaste formule, behalve dat de prijzen om de drie maanden worden aangepast om de trends op de energiemarkt (stijgingen en dalingen) op de voet te volgen.

✓ Essent.online elektriciteit en Essent.online gas

Essent.online elektriciteit en Essent.online gas zijn contracten met geïndexeerde prijzen. Dit zijn pure online-formules van Essent.be. 

Dit aanbod richt zich tot een geconnecteerd publiek: het contractbeheer verloopt enkel online via het platform mijnessent.be. Facturen worden verstuurd via e-mail en betalingen gebeuren via overschrijving of domiciliëring.

Dat eenvoudige beheer resulteert in bijzonder aantrekkelijke tarieven. Anderzijds is de klantenondersteuning beperkt en kunnen klanten met deze formule bijvoorbeeld niet telefonisch terecht bij Essent.

✓ Elektriciteit Variabel Groen Avance en Aardgas Variabel Avance

Elektriciteit Variabel Groen Avance en Aardgas Variabel Avance zijn formules met een variabele prijs gedurende een jaar.

Beide producten vormen een uitzondering in het Belgische energielandschap. Want om van deze producten te profiteren moet de klant zijnvolledige factuur op voorhand betalen op basis van zijn jaarverbruik van het jaar ervoor. Indien Essent zich kan baseren op verbruiksgegevens aangeleverd door de netwerkbeheerder, wordt de hoogte van het voorschot bepaald op basis van twee criteria:

 • het jaarverbruik van de klant
 • de recentste en beschikbare Avance-prijzen

Indien er geen verbruikshistoriek beschikbaar is, wordt een forfaitair voorschot betaald (800 euro incl. btw per EAN voor een elektriciteitsaansluiting en 900 euro incl. btw per EAN voor een aardgasaansluiting).

Die bedragen zijn gebaseerd op een verbruik van 4.150 kWh voor elektriciteit enerzijds en 19.300 kWh voor aardgas anderzijds, alsook op de geïndexeerde Avance-prijzen van het eerste trimester van 2014.

Het voorschot moet binnen de 14 kalenderdagen na ontvangst van de betalingsuitnodiging worden betaald. Als er geen verbruikshistoriek voorhanden is, wordt het bedrag van het voorschot forfait bepaald.

Aan het einde van het jaar wordt het verschil tussen wat de klant echt heeft verbruikt, en het voorschot in rekening gebracht of terugbetaald. Het voordeel van deze formule schuilt in de volledige afschaffing van de jaarlijkse bijdrage. Ook dit contract wordt online beheerd.

✓ De intelligente thermostaat en de deals van Essent.be

Essent.be heeft een ‘Smart home’-service gelanceerd met zijn intelligente thermostaat ‘tado°’. Die kan worden bediend met een smartphone. En biedt consumenten dus een intelligente oplossing aan om hun verwarmingsfactuur snel te verlagen en hun comfort thuis te verbeteren. tado° is beschikbaar voor 1 euro bij ondertekening van een elektriciteits- of gascontract met vaste prijs en een looptijd van drie jaar. De installatie is gratis.

Daarnaast onderscheidt Essent.be zich door trouwe klanten een degressief tarief aan te bieden voor elektriciteitscontracten met vaste prijs. Zo kunnen ze na drie jaar een korting van 15 procent genieten ten opzichte van hun starttarief.

Tot slot biedt Essent.be ook diverse materiële voordelen, zoals kortingen bij aankoop van een zonnelader voor smartphones of tablets.

 

Essent.be kan interessant voor u zijn als:

 • U graag kiest tussen een uitgebreide waaier aan formules.
 • U nog geen klant bent van Essent.be en van grote promoties wenst te genieten.
 • U de factuur in één keer kunt betalen.

Voor vragen over tarieven, een verandering van leverancier of een verhuizing: 0800 37 447

 

Contact opnemen met Essent.be

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

Klantendienst

02 302 20 00

Open van maandag tot vrijdag van 8u tot 18u.

Email:Contactformulier
Post

Veldkant 7

2550 Kontich 

Zonder afspraak te bezoeken op maandag, dinsdag en vrijdag van 10  tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.

Energiemix
 • Windenergie54,00
 • Waterenergie24,00
 • Fossiele brandstof14,00
 • Kernenergie6,00

Blijf via Energie-Vergelijker.be op de hoogte van de laatste nieuwtjes en aanbiedingen

© Energie-Vergelijker.be 2022. Alle rechten voorbehouden. |

Een merk van

Wikipower