Eni

Eni is een Italiaanse onderneming die actief is in de olie- en petrochemiesector, en daarnaast ook elektriciteit en gas levert. Ze is aanwezig in 73 landen, waaronder België, waar ze haar diensten in Wallonië en Vlaanderen aanbiedt.

Meningen gebruikers
Greenpeace  NA
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving

Eni, een grote Italiaanse oliegroep…

Eni werd opgericht in 1953 door Enrico Mattei, een bekende Italiaanse industrieel uit de oliesector. Toen die in 1944 was belast met de vereffening van Agip, dat sinds 1926 brandstoffen leverde in Italië, stelde hij vast dat de onderneming veel potentieel had. Zoals de methaanbronnen vlakbij Milaan.

De zakenman besliste dan om de activiteiten van de onderneming terug op te starten, maar moest daarbij rekening houden met tal van politieke manoeuvres. Daardoor werd het dossier pas negen jaar later afgerond door de Italiaanse regering. Agip is dan gefusioneerd met andere olie- en gasmaatschappijen tot een nieuwe entiteit, in handen van de staat: de Ente Nazionale Idrocarburi (Eni). Haar niche? De prospectie en exploitatie van koolwaterstof op wereldschaal

In 1998 moet Italië de staatskas er terug bovenop helpen en Eni wordt deels geprivatiseerd. Drie jaar later wordt de onderneming actief op de elektriciteitsmarkt. Tot dan hield ze zich enkel bezig met de hele bevoorradingsketen voor olieproducten. Met verschillende gascentrales in haar bezit produceert ze voortaan ook elektriciteit, en ze levert zowel aan particulieren als aan bedrijven.

…die een vooraanstaande positie bekleedt op de Belgische markt

In België maakt de Italiaanse leverancier zijn intrede op de energiemarkt in 2012, onder de naam „Eni gas & power nv/sa“. Dat is het resultaat van de fusie van twee Belgische ondernemingen die toebehoren aan de groep Eni: de gasverdeler Distrigas en de energieleverancier Nuon. Vandaag levert de onderneming elektriciteit en aardgas in Wallonië en Vlaanderen en is ze een van de belangrijkste spelers op de energiemarkt. In het eerste kwartaal van 2017 was ze zo de op twee na grootste leverancier van gas en elektriciteit in het noorden van het land, terwijl ze in het zuiden deel uitmaakt van de top 5.

In juli 2017 wordt Eneco eigenaar van Eni België. Met deze overname wil de leverancier van Nederlandse oorsprong „de levering van energie nog duurzamer maken“ en „meer investeren in lokale energie, via zonnepanelen en windmolens.“

Een volledige klantendienst en eenvoudig contractbeheer

Het voordeel van Eni ten opzichte van sommige concurrenten? De onderneming is bereikbaar via verschillende kanalen. De klantendienst is rechtstreeks bereikbaar via telefoon (uitgezonderd voor de Start-klanten), via een contactformulier, via chat (instant messaging) en via e-mail. Bovendien is alle informatie ook verkrijgbaar in een verdeelpunt van Eni. Daarnaast kan een vertegenwoordiger bij u thuis langskomen, op afspraak.

Voor de betalingen laat Eni u de keuze tussen domiciliëring of overschrijving voor al haar contracten. Voor de verzending van de facturen legt enkel de online formule Start een ontvangst via e-mail op.

Het contract kan heel eenvoudig worden beheerd via het platform My Eni. Daar kunt u onder meer de voorschotfacturen wijzigen, en ook het energiecontract overzetten in geval van verhuizing.

Eni Start, Plus en Go: drie energieformules met vaste prijs 

Eni heeft een eenvoudig tariefplan.

De formules Start, Go Fix en Plus bieden de klant bescherming tegen elke prijsstijging tijdens de duur van hun elektriciteits- en/of gascontract. Een variabel contract, genaamd Go Flex, is eveneens mogelijk. In dat geval wordt de prijs per kilowattuur (kWh) om de drie maanden geïndexeerd. De klant merkt dan bij ontvangst van de eindafrekening of zijn voorschotten volstonden om eventuele prijsverhogingen te dekken. 

De formule Plus heeft een eigenschap waarmee de leverancier zich onderscheidt van de concurrentie: als u een enkelvoudige meter hebt, past Eni het nachttarief toe op een percentage van uw verbruik (over het algemeen 16%). Als u een dubbele meter hebt, geldt voor een deel van uw verbruik eveneens het nachttarief (over het algemeen 25%).

Meer in detail bieden de verschillende contracten van Eni de volgende voorwaarden aan:

 • Go Fix elektriciteit en Go Fix gas: Contract met vaste prijs, waarbij de prijzen gedurende minstens een jaar gewaarborgd zijn. Na deze periode kan Eni de prijzen verhogen of verlagen.
 • Go Flex elektriciteit en Go Flex gas: Contract met variabele prijs, voor onbepaalde duur.
 • Plus elektriciteit en Plus gas: Contract met vaste prijs, waarbij de prijzen minstens drie jaar gewaarborgd zijn. Na deze periode kan Eni de prijzen verhogen of verlagen.
 • Start elektriciteit en Start gas: Contract van een jaar met vaste prijs. Deze formule van Eni is voor 100% online. Bestemd voor een geconnecteerd publiek, waarbij alles online kan worden geregeld. Facturen worden opgestuurd via e-mail. Dankzij deze eigenschappen is dit het goedkoopste product van Eni.

Bovendien biedt deze leverancier regelmatig grote promoties aan, berekend in percentage op de eenheidsprijs (uitgedrukt in kWh) van uw energie. U vindt ze als u gebruikmaakt van onze prijsvergelijker voor energie. Gelieve de voorwaarden van deze promoties echter aandachtig te lezen, of contact met ons op te nemen op het nummer 0800 37 447 voor meer informatie hierover.

Diensten voor meer comfort in uw woning

Eni lanceerde Home Services, gratis voor haar klanten (uitgezonderd Start). Speciaal ontwikkeld voor de kleine onvoorzienigheden van elke dag, met 24h/24 bijstand.

Als u bijvoorbeeld een probleem hebt met uw verwarming, een waterlek, sleutels verloren of geblokkeerd in het slot, verbindt Eni zich ertoe om snel een gekwalificeerd vakman ter plaatse te sturen om u te helpen. De leverancier stelt ook een aantal deskundigen ter beschikking, die al uw vragen in verband met uw woning beantwoorden. Deze dienst is eenvoudig te activeren, rechtstreeks via telefoon of het platform My Eni.

Daarnaast biedt Eni twee extra diensten aan: de intelligente thermostaat Anna en onderhoud van uw ketel. Met een maandabonnement kunt u profiteren van alle verschillende voordelen hiervan. Anna belooft bijvoorbeeld tot 15% energiebesparing, terwijl het nazicht van de ketel borgstaat voor meer veiligheid en een optimale werking.

Eni kan interessant zijn voor u:

 • Indien u een vast tarief wil voor gas of elektriciteit;
 • Indien u een leverancier wil, die verwante producten aanbiedt.

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 02 319 59 50

Voor vragen over een verhuizing: 02 319 59 50

Contact opnemen met Eni gas & power

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

 • Klantendienst: 078 15 28 28, open van maandag tot vrijdag van 9h tot 18h.
 • E-mail: info@be.eni.com
 • Post: Medialaan 34, postbus 5400 te 1800 Brussel
Energiemix
 • Aardwarmte44,00
 • Fossiele brandstof26,00
 • Waterenergie15,00
 • Kernenergie10,00
 • Biomassa2,00
 • Biogas0,00
 • Windenergie0,00
 • Zonneenergie0,00