Engie

Engie Electrabel is de historische leverancier van elektriciteit en gas in België. Haar oude naam (Electrabel) dateert van 1990. Sinds 2003 maakt de onderneming deel uit van de groep Engie (voorheen GDF Suez).

Beoordelingen
Greenpeace  6/20
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving

Engie Electrabel, historische elektriciteitsleverancier van België

Oorspronkelijk is Engie Electrabel ontstaan uit de fusie van drie grote Belgische energiebedrijven (Intercom, Ebes en Unerg). Jarenlang stond de onderneming in voor de productie, levering en verdeling van elektriciteit in heel België. Door de vrijmaking van de energiemarkt zag Engie Electrabel zich begin 2000 genoodzaakt om haar activiteiten op te splitsen.

Engie Electrabel richtte dus een reeks entiteiten op, die beheerd werden door de gemeenten: via intercommunales en meer recentelijk de DNB. Hun doelstelling? De verdeling van elektriciteit verzekeren. Tijdens deze overgang trad Electrabel toe tot de Franse energiegroep Suez (later omgedoopt tot GDF Suez).

Op 24 april 2015 kondigde GDF Suez officieel een naamswijziging aan: „Engie".

Als producent is Engie Electrabel vooral gekend voor haar actieve rol in de ontwikkeling van de kerncentrales. De sites van Tihange en Doel worden door haar uitgebaat.

Vandaag vormt de onderneming de grootste energieproducent en -leverancier van België.

Communicatie en facturatie naar keuze van de klant

Engie Electrabel geeft haar klanten dus de mogelijkheid om contact op te nemen via verschillende kanalen. Zo kan men een telefonisch contact opnemen, rechtstreeks chatten met een medewerker of een e-mail versturen. Die laatste optie is echter niet mogelijk voor klanten die hebben gekozen voor het internetproduct "Fixonline", een product dat niet meer wordt verkocht. Er bestaan ook drie Engie-Electrabel "Shops" waar een adviseur u graag te woord staat voor al uw vragen.

Bij de meeste formules kunt u de wijze van facturatie kiezen (via de post of via e-mail), net zoals de betaalwijze (overschrijving of domiciliëring). Ook een betaling via Zoomit is mogelijk. Alle opties zijn eenvoudig te beheren via e-service en de klantzone online op de website van Engie Electrabel. Daar kunt u bovendien de nodige stappen ondernemen om een verhuizing te regelen.

Bij de meeste contracten zijn er vaak kortingen voor nieuwe klanten van toepassing. Deze welkomstacties zijn zeer interessant, maar altijd beperkt in de tijd. Wij raden u dus aan om altijd uw tarief voor elektriciteit en/of gas te vergelijken zodra de promotie vervalt

De verschillende tarieven onder de loep

Is Engie Electrabel de goedkoopste elektriciteitsleverancier? En wat met gas? Alleen een prijsvergelijker kan het u zeggen, maar één zaak staat vast: Engie Electrabel heeft veel producten… zeer veel producten.

Veel van die producten lijken op elkaar, al is het toch mogelijk enkele grote trends te ontwaren. Elk product is meestal verkrijgbaar met een variabele formule en een vaste formule.

Klassieke formules, formules met groene stroom...

Easy Vast elektriciteit en Easy Variabel elektriciteit vormen de klassieke formules bij uitstek van Engie Electrabel. Dat geldt ook voor gas. Zoals hun naam reeds laat vermoeden, kunt u hier kiezen tussen een formule met vaste prijs en een formule met variabele prijs. Sinds 1 april 2016 kunnen de consumenten ook de optie "100% groen, 100% Belgisch" toevoegen, om het aanbod groene stroom te ondersteunen. Zo zijn er de formules Easy Vast "100% groen, 100% Belgisch" en Easy Variabel "100% groen, 100% Belgisch".

Dankzij deze nieuwe groene optie kon Engie Electrabel sommige producten schrappen, zoals het aanbod Green. Als we het oude tariefplan van Green analyseren, dan zien we dat de bijdrage voor hernieuwbare energie werd geschrapt, terwijl de prijs per kilowattuur (kWh) hoger was dan in het tarief Easy. Uiteindelijk waren de Green-producten dus enkele euro‘s duurder dan hun Easy-equivalenten. Engie Electrabel schoof dit tarief naar voren wegens zijn groene karakter, en garandeert zo elektriciteit die 100% groen en 100% Belgisch is. Bij gas daarentegen waren de producten van Green en Easy strikt identiek.

Bovendien werd ook de formule ActiveGreen voor elektriciteit en gas geschrapt. Deze formule bood een vaste energieprijs gedurende twee jaar en omvatte een abonnement voor de SMART-diensten. Met de komst van de nieuwe groene opties verloor deze formule echter elke bestaansreden.

...Of enkel online toegankelijk

De formule Fixonline ten slotte, die verkrijgbaar was tot april 2016, werd vervangen door een ander product "online": Direct elektriciteit (Direct optie 100% groen, 100% Belgisch) of Direct gas. Direct is bestemd voor een publiek dat steeds meer geconnecteerd is, en bestaat uit een contract met een variabele prijs voor elektriciteit en gas. Het beheer verloopt via de website, dat wil zeggen contact met de klant online (via chat of e-mail) en facturatie via e-mail. Een andere bijzonderheid van dit product is de verplichte domiciliëring. Direct is momenteel de goedkoopste formule van Engie Electrabel (buiten promotie).

Afgezien van deze laatste formule pakt Engie Electrabel steevast uit met grote promoties voor nieuwe klanten. Als u nog geen klant bent van Engie Electrabel, kunt u profiteren van promoties waarmee u uw energiefactuur drastisch kunt verlagen gedurende het eerste jaar. Om er zeker van te zijn dat u van het beste energietarief kunt profiteren na afloop van die promoties, is het belangrijk om regelmatig te vergelijken. En dit om onaangename verrassingen aan het einde van het jaar te vermijden.

Extra diensten van Engie Electrabel

Om zich te onderscheiden van haar concurrenten biedt Engie Electrabel een reeks verwante diensten aan die min of meer rechtstreeks verband houden met de energiesector. Een overzicht van de verschillende diensten en hun voordelen:

 1. Een reeks kortingen die van toepassing zijn bij de aankoop van bepaalde apparaten zoals ketels, warmtepompen en elektrische huishoudtoestellen (koelkasten, vaatwassers, enz.).
 2. Het Gamma Smart met in essentie twee producten: thermostaat SMART en SMART ENERGYBOX. Met het eerste product kunt u de verwarming in uw woning op afstand regelen via een computer of smartphone met internetverbinding. Volgens hetzelfde principe kunt u met een adapter om het even welk toestel dat is aangesloten op het elektriciteitsnet, controleren. Deze producten zijn voor iedereen toegankelijk (zowel klanten als niet-klanten van Engie Electrabel). Om het SMART-platform te gebruiken, hebt u een abonnement nodig. Toegang is gratis voor bepaalde klanten.
 3. Tot slot biedt Engie Electrabel nog twee diensten tegen een vast maandelijks bedrag aan. Home Maintenance bevat een jaarlijks onderhoud van uw ketel en Home Assistance verleent twee herstellingen per jaar voor uw volledige elektriciteits-, sanitaire en verwarmingsinstallatie (24h/24, 7d/7).

Engie Electrabel kan interessant zijn voor u:

 • Indien u nog geen klant bent van Engie Electrabel (en dus in aanmerking komt voor de promoties);
 • Indien u graag kiest uit een groot aantal producten;
 • Indien u een leverancier van gas en elektriciteit wenst die u meer kan bieden dan gewoon energieleveringen.

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 02 319 56 65

Voor vragen over een verhuizing: 02 319 56 65

Contact opnemen met Engie Electrabel

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

 • Klantendienst voor particulieren: 078 35 33 33, open van maandag tot vrijdag van 8h tot 20h en op zaterdag van 9h tot 13h.
 • Klantendienst voor bedrijven: 078 78 20 20

Engie Electrabel Shops:

 • Rue de l'Ange 70 te 5000 Namen
 • Simón Bolívarlaan 34-36 te 1000 Brussel
 • De Keyserlei 28 te 2018 Antwerpen

Shops open van maandag tot zaterdag van 9h tot 17h.

Energiemix
 • Kernenergie48,00
 • Aardwarmte44,00
 • Fossiele brandstof27,00
 • Windenergie13,00
 • Warmte-krachtkoppeling5,00
 • Biomassa4,00
 • Onbekend3,00
 • Waterenergie2,00
 • Zonneenergie0,00
 • Biogas0,00