Energie 2030

Energie 2030 is een Belgische elektriciteitsleverancier en -producent uit Eupen. De onderneming is actief in de drie landsdelen met hernieuwbare energieën en behaalde in het laatste klassement van Greenpeace de maximumscore, of 20/20.

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving

Een leverancier ontstaan uit een burgercoöperatie van groene energie

In 1995 werd de coöperatie Energie 2030 opgericht door een groep milieubewuste burgers. In de jaren 80 hadden ze zich al geëngageerd voor milieubescherming en met hun interesse voor het energiethema hadden ze België vertegenwoordigd in een Europees INTERREG project, genaamd „Energie 2030 Agentur“. Een strategische naam, want 2030 is de deadline voor verschillende doelstellingen die werden vastgelegd: het energieverbruik halveren en uitkomen op een energiemix die voor meer dan de helft afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen.

Na het INTERREG project bleef de groep zich inzetten voor groene energie en om een milieuvriendelijke energieproductie te stimuleren. Zo installeerde de coöperatie Energie 2030 in 1997 haar eerste windturbine in Sankt-Vith, een stad in de provincie Luik.

In 2001 richten 36 leden van de coöperatie de firma Energie 2030 Agence op. Haar doel: het gebruik van hernieuwbare energieën in plaats van fossiele brandstoffen aanmoedigen. Met het oog daarop werkt ze mee aan verschillende energieprojecten, als investeerder of als uitvoerder. Maar in 2008 geven verschillende coöperanten te kennen dat ze rechtstreeks willen genieten van hun elektriciteit. De onderneming wordt dan ook energieleverancier in Wallonië. 

Vandaag levert Energie 2030 Agence haar diensten in heel België, zowel aan particulieren als aan bedrijven. Haast alle elektriciteit die ze verdeelt aan haar klanten, produceert ze zelf. Om nieuwe klanten aan te trekken, pakt de onderneming uit met een verbindende boodschap: „Samenwerkend kunnen wij energie duurzaam, maatschappelijk en verantwoord maken.“

Haar niche: windenergie, waterkracht en zonne-energie

Het is geen toeval dat Greenpeace Energie 2030 aanbeveelt in zijn klassement van de energieleveranciers. Want de onderneming produceert haar elektriciteit uitsluitend op basis van hernieuwbare energiebronnen. Windenergie maakt het grootste deel uit van haar energiemix, gevolgd door, in mindere mate, zonne-energie en waterkracht.

Ook de investeringen van Energie 2030 zijn zonder uitzondering „groen“. De leverancier bouwt uitsluitend nieuwe windmolens, als aanvulling bij de reeds bestaande windmolens dus, evenals bij de reeds geïnstalleerde zonnepanelen.

Om klant te worden moet men coöperant zijn

Vroeger kon elke klant van Energie 2030 beslissen om aandelen te kopen in de coöperatie. Die aandelen leverden hem kortingen op zijn energiecontract op. Maar sinds 1 februari 2017 is het verplicht om lid te zijn van de partnercoöperatie „Clean Power Europe“ om klant te kunnen worden bij Energie 2030.

Om aan te sluiten bij Clean Power Europe moet men 1 tot maximaal vijf aandelen kopen, met een eenheidswaarden van € 1.000.

Volgens de leverancier zorgt deze procedure ervoor dat de klanten niet „enkel duurzame elektriciteit verbruiken, maar ook investeren in de productie.“ Zo maken ze „deel uit van een burgerinitiatief dat bijdraagt tot de overgang naar schone en duurzame energie.“

Opgelet: indien een klant twee elektriciteitsmeters heeft in dezelfde woning, moet hij zijn aandelen in de coöperatie niet verdubbelen. Als de meters zich daarentegen op verschillende adressen bevinden, moet hij wel twee aandelen hebben, ook al zijn de meters op dezelfde naam geregistreerd.

Minieme klantendienst, maar facturatie naar keuze 

In vergelijking met andere elektriciteitsleveranciers in België, zoals Engie Electrabel, voorziet Energie 2030 maar weinig manieren om contact op te nemen. De onderneming biedt haar klanten slechts een telefoonnummer en een e-mailadres aan. Dus geen mogelijkheid om te chatten, noch een persoonlijke klantzone online.

Voor betalingen en facturatie biedt Energie 2030 haar klanten de keuze tussen overschrijving of domiciliëring. Voor de ontvangst van de facturen kan de klant kiezen tussen post of e-mail, al moedigt de leverancier die laatste methode aan om ecologische redenen.

Slechts één elektriciteitsformule, genaamd „Clean Power Europe“

Een van de waarden die Energie 2030 verdedigt, is de ethiek van haar economisch model. De onderneming probeert immers de producenten van hernieuwbare energie te ondersteunen door hen een correcte vergoeding te garanderen. Ze verbindt zich er bovendien toe om een correcte prijsbepaling toe te passen bij de consumenten.

Het aanbod van Energie 2030 is verkrijgbaar in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, en heeft in elk geval de verdienste eenvoudig te zijn, want het bevat maar één product: Clean Power Europe een jaar, twee jaar of drie jaar. Dit contract werkt met een vast tarief, en uiteraard gaat het om 100% groene stroom die in België wordt geproduceerd. De bijdrage bedraagt € 0, want de Europese coöperatie Clean Power Europe SCE neemt die volledig ten laste voor haar leden.

Tot december 2016 was er ook nog de formule 100% groen + Regionaal. Deze formule wordt nu niet meer aangeboden, maar bestond uit een elektriciteitscontract met een looptijd van een, twee of drie jaar. Bovendien was de jaarlijkse bijdrage sterk verlaagd vanaf het eerste aandeel in de coöperatie.

Opgelet: Energie 2030 verdeelt geen aardgas. Geen probleem als u ook aardgas nodig hebt: u kunt een leverancier voor elektriciteit hebben, en een andere voor gas. Om te achterhalen welke leverancier het best geschikt is voor uw behoeften, kunt u gebruikmaken van onze prijsvergelijker voor energie.   

Energie 2030 kan interessant zijn voor u:

 • Indien u een vaste prijs wilt voor uw elektriciteit;
 • Indien u een leverancier wil steunen die investeert in hernieuwbare energie;
 • Indien u wil meewerken aan de ontwikkeling van de coöperatie.

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 087 84 05 25

Voor vragen over een verhuizing: 087 84 05 25

Contact opnemen met Energie 2030

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

 • Klantendienst: 090 30 20 30, open van maandag tot vrijdag van 10h tot 12h; op maandag, woensdag en donderdag van 14h tot 16h; op dinsdag van 16h tot 18h.
 • E-mail: sales@energie2030.be
 • Post: Energie 2030 Agence SA, Breite Wege 1, B-4830 Raeren
Energiemix
 • Windenergie86,00
 • Waterenergie7,00
 • Zonneenergie5,00