Energie 2030 is een Belgische leverancier en producent van elektriciteit en gas. De onderneming uit Raeren bij Eupen heeft de vorm van een burgercoöperatie aangenomen. Ze voorziet de drie gewesten van ons land van hernieuwbare energie en doet het in het groene klassement van Greenpeace bijzonder goed.
Inhoud: |
|
In 1995 richtte een groep milieubewuste burgersde coöperatie Energie 2030 op. Zij waren reeds actief in de jaren tachtig en hadden België al vertegenwoordigd tijdens een Europees INTERREG-project, genaamd ‘Energie 2030 Agentur’. Een symbolische naam, want 2030 is de deadline voor verschillende vastgelegde doelstellingen: het energieverbruik halveren en uitkomen op een energiemix die voor meer dan de helft afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen.
Na het INTERREG-project bleef de groep zich inzetten voor schone en duurzame projecten met betrekking tot de energietransitie. Zo installeerde de coöperatie Energie 2030 in 1997 haar eerste windturbine in Sankt-Vith.
In 2001 richtten 36 leden van de coöperatie de firma Energie 2030 Agence op. Haar doel: het gebruik van hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen aanmoedigen.
In 2008 gaven verschillende coöperanten te kennen dat ze rechtstreeks willen genieten van hun elektriciteit. De onderneming werd dan ook een energieleverancier in Wallonië.
Vandaag biedt Energie 2030 Agence haar diensten aan over heel België, zowel aan particulieren als aan bedrijven. Bijna alle elektriciteit die ze verdeelt aan haar klanten, produceert ze zelf en sinds eind 2018 biedt ze ook gas aan.
Om nieuwe klanten aan te trekken, pakt Energie 2030 uit met een verbindende boodschap: “Samen kunnen we energie duurzaam, maatschappelijk en verantwoord maken.” Die idealen leverden haar een plaats bovenaan de Greenpeace-lijst van milieuvriendelijkste energieleveranciers op.
De onderneming produceert haar elektriciteit en gas uitsluitend op basis van hernieuwbare energiebronnen. Windenergie maakt het grootste deel uit van haar energiemix uit, gevolgd door, in mindere mate, zonne-energie en waterkracht. Wel investeert Energie 2030 in de bouw van windmolens en reeds geïnstalleerde zonnepanelen.
Vroeger moest u geen coöperant zijn om klant te worden van Energie 2030. Wie toch aandelen kocht, kreeg een korting op zijn energiecontract.
Sinds 1 februari 2017 is het echter verplicht om lid te zijn van de partnercoöperatie ‘Clean Power Europe’ om klant te kunnen worden bij Energie 2030. Om lid te worden van Clean Power Europe moet u tot maximaal vijf aandelen kopen, met een eenheidswaarde van 1.000 euro.
Volgens de leverancier zorgt deze procedure ervoor dat klanten actief deel worden van de transitie. Ze verbruiken niet alleen duurzame elektriciteit en duurzaam gasmaar investeren ook in de productie van deze energie.
Indien een klant twee elektriciteitsmeters heeft in dezelfde woning, moet hij zijn aandelen in de coöperatie niet verdubbelen. Hetzelfde geldt wanneer hij een gas- en elektriciteitsmeter op hetzelfde adres heeft. Als de meters zich daarentegen op verschillende adressen bevinden, moet hij wel twee aandelen hebben, ook al zijn de meters op dezelfde naam geregistreerd.
In tegenstelling tot die van andere energieleveranciers in België is de klantendienst van Energie 2030 enkel telefonisch of via e-mail bereikbaar. Van een online chatfunctie of persoonlijke online klantzone is dus geen sprake.
Voor betalingen en facturatie biedt Energie 2030 haar klanten de keuze tussen overschrijving en domiciliëring. Voor de ontvangst van de facturen kan de klant kiezen tussen post of e-mail, al moedigt de leverancier die laatste methode aan om ecologische redenen.
Een van de waarden die Energie 2030 verdedigt, is de ethiek van haar economische model. De onderneming probeert immers de producenten van hernieuwbare energie te ondersteunen door hen een correcte vergoeding te garanderen. Ze verbindt zich er bovendien toe om een correcte prijsbepaling toe te passen bij de consumenten.
Het aanbod van Energie 2030 is verkrijgbaar in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, en heeft in elk geval de verdienste eenvoudig te zijn, want het bevat maar een product: Clean Power Europe. Dit contract van een jaar werkt met een vast tarief, en uiteraard gaat het om 100% groene stroom die in België wordt geproduceerd.
De bijdrage bedraagt 0 euro, want de Europese coöperatie Clean Power Europe SCE neemt die volledig op zich voor haar leden.
Sinds 1 november 2018 biedt Energie 2030 ook een gascontract met variabele prijs (maandelijks). Het gaat om aardgas, geproduceerd door Europese biogascentrales.
Hebt u vragen over de tarieven, een verandering van leverancier of een verhuizing? Bel 0800 37 447
Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:
Klantendienst: | 090 30 20 30 - Uren:
|
Email: | sales@energie2030.be (nieuwe klanten) service@energie2030.be (bestaande klanten)
|
Post: | Energie 2030 Agence SA Breite Wege, 1 4830 Raeren |