Eneco

Eneco is een Nederlandse leverancier van elektriciteit en gas, gespecialiseerd in de productie van groene energie. De onderneming, die in 1995 werd opgericht en haar activiteiten tien jaar later uitbreidde naar België, is momenteel aanwezig in Wallonië en Vlaanderen.

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving
Inhoud:
 • Over Eneco
 • Services
 • Producten
 • Eneco kan interessant zijn voor jou als…
 • Contact opnemen met Eneco

 

Eneco, een referentie op het vlak van hernieuwbare energie 

Eneco is een onderneming met Nederlandse roots die in 2003 haar intrede heeft gemaakt op de Belgische energiemarkt. Ze is actief in Vlaanderen en Wallonië, maar niet in Brussel. In het begin leverde ze enkel aan bedrijven, maar enkele jaren later, in 2011, begon ze ook producten voor particulieren te ontwikkelen.

Intussen beperkt Eneco zich niet meer tot de levering van elektriciteit maar produceert de onderneming ook haar eigen energie. Haar niche: de lokale productie van groene stroom. Met deze activiteit wil de Nederlandse leverancier hernieuwbare energie aanbieden tegen prijzen die voor iedereen betaalbaar zijn. Die ambitie lijkt te scoren bij de consumenten, want Eneco is mettertijd uitgegroeid tot een van de grootste energieleveranciers in België.

In 2020 is Eneco zelfs de derdegrootste energieleverancier in Vlaanderen, na ENGIE en Luminus. Ook in Wallonië doet Eneco het erg goed (zesde voor gas en vijfde voor elektriciteit), hoewel de markt grotendeels wordt gedomineerd door ENGIE, Luminus en Lampiris.

Die positie dankt de onderneming deels aan de overname van Eni België. Dankzij deze overname heeft Eneco nu meer dan 1,1 miljoen residentiële aansluitingen.

Haar doelstelling beperkt zich echter niet tot een constante en gestage groei. Eneco wil immers vooral de meest duurzame energieleverancier van het land worden door tegen 2025 enkel nog in België geproduceerde groene stroom te leveren. Daartoe investeert de onderneming in verschillende duurzame projecten en ontwikkelt ze haar windmolenparken en zonnepanelen. 

In 2019 werd Eneco opgekocht door een Japans consortium bestaande uit Mitsubishi Corporation en Chubu. De onderneming verzekert echter dat die overname niets verandert aan haar waarden. 

Daar moeten we de kanttekening bij plaatsen dat, ondanks haar investeringen in hernieuwbare energie, deze leverancier in 2020 een paar plekken gezakt is in het klassement van Greenpeace. Eneco is een beetje slachotffer geworden van haar eigen succes en snelle groei. Daardoor zijn ze verplicht energie op de Europese markt te kopen om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Desondanks geeft Greenpeace aan "een positief beeld te behouden" van deze leverancier.

 

Een ‘vijfsterrenklantendienst’ en flexibele facturatie

Eneco laat er geen twijfel over bestaan: alles wordt in het werk gesteld om een duidelijke, efficiënte en correcte klantendienst aan te bieden. Een belofte die de consumenten aanspoort om van energieleverancier te veranderen en voor Eneco te kiezen.

In de praktijk is de onderneming op werkdagen bereikbaar van 8u tot 18u, en dat op verschillende manieren:

 • telefonisch (gratis oproepen)
 • via e-mail
 • via chat
 • via de sociale netwerken
 • via de online klantenruimte My Eneco

Op My Eneco kunnen klanten hun energiecontract beheren (verhuizing regelen, facturen raadplegen, het bedrag van de maandelijkse voorschotten wijzigen en hun gegevens bijwerken).

Voor de facturatie kan elke klant zijn voorkeur aangeven: ontvangst van de facturen via e-mail of post. Ook voor de betaling van de facturen zijn er twee mogelijkheden: domiciliëring en bankoverschrijving.

 

Een gevarieerd groenestroom- en gasaanbod

Eneco biedt diverse contracttypes. Hoewel de onderneming voornamelijk de nadruk legt op het duurzame en groene karakter van haar aanbod, kan ze ook gunstige tarieven voorleggen. De promotarieven van Eneco komen vaak zelfs als voordeligste prijzen uit de bus bij onze prijsvergelijker. Maar opgelet, de kortingen verschijnen enkel in vergelijkingstools, niet op de website van Eneco zelf. Het is dus nuttig om regelmatig een vergelijking uit te voeren om na te gaan of Eneco nog steeds de goedkoopste leverancier van het moment is.

✓ De Go-formule van Eneco: om te profiteren van de essentie

Dit contract voor groene stroom (zonne- en windenergie) en/of aardgas biedt niet veel opties maar heeft de verdienste erg competitief te zijn. Het geeft geen toegang tot de Comfort Bonus-voordelen (zie verder). Het biedt een vast tarief over een jaar en de facturen worden enkel via e-mail verstuurd.

✓ Het Vast contract, een veilige keuze

Dit contract van Eneco laat je een jaar lang genieten van een vast tarief. Het onderscheidt zich van het Go-contract door de optionele Comfort Bonus en extra keuzes voor de facturatie.

✓ Volg de markttrends met het Variabel contract 

Eneco biedt een Variabel contract voor zijn zonne- en windenergie en voor de levering van aardgas. De prijs wordt elk trimester geïndexeerd op basis van de indexparameter Endex103. Ter herinnering: een variabele prijs is een prijs die varieert volgens de schommelingen van de energieprijs op de groothandelsmarkt.

✓ Het Flex-aanbod, het andere voordelige variabele contract

Eneco biedt nog een ander contract met variabele prijzen aan, het Flex-contract. Dit is het aanbod dat Eneco het meest in de kijker zet op zijn website. De prijs wordt elk trimester geïndexeerd op basis van de indexparameter Belpex-S21. Dit contract is beschikbaar voor de levering van groene stroom en aardgas. 

✓ Opteer voor 100% Belgisch met het Plus-aanbod

De Plus-formule van Eneco belooft je groene elektriciteit van Belgische bodem te leveren. Het gaat om een formule met vast tarief voor een looptijd van drie jaar. Het is iets duurder dan de andere contracten maar verenigt stabiele prijzen met groene en lokaal geproduceerde energie. Dit contract is ook beschikbaar voor de levering van aardgas.

✓ Het Zonnedak-contract, voor eigenaars van zonnepanelen

Met deze speciale formule op een jaar heeft Eneco ook gedacht aan de eigenaars van zonnepanelen. Het contract beperkt zich echter tot elektriciteit en omvat geen gaslevering. Met dit contract verzekert Eneco dat je bijkomende elektriciteit afkomstig is van Belgische windmolens of zonnepanelen.

✓ Aanvullende voordelen

Eneco biedt zijn klanten een reeks services naargelang hun anciënniteit. Die voordelen kregen de naam ‘Comfort Bonus’.

 • Wie drie maanden of langer klant is, heeft recht op het voordeel ‘Comfort Home’, dat toegang geeft tot bijstand bij problemen met je woning (technisch probleem, probleem met sloten, enz.).
 • Wie een jaar of langer klant is, krijgt behalve Comfort Home ook het voordeel Repair. Dat omvat bijstand voor fietsen, elektrische huishoudtoestellen en auto’s.
 • Wanneer je twee jaar of langer klant bent, worden de bovengenoemde voordelen aangevuld met het voordeel Protect. Zo geniet je de mogelijkheid om slechts een deel van je energiefacturen te betalen wanneer je werkonbekwaam of onvrijwillig werkloos wordt.

 

Eneco kan interessant zijn voor jou:

 • Als je een project voor duurzame energie wilt steunen;
 • Als je een eenvoudig en duidelijk tariefplan wenst;
 • Als je zonnepanelen hebt.

Heb je vragen over de tarieven, een verandering van leverancier of een verhuizing? Bel 0800 37 447

 

Contact opnemen met Eneco

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

Voor niet-klanten: 010 20 80 00
Voor klanten: 
Email:Contactformulier
Online chat:Link naar de chat
Energiemix
 • Windenergie70,00
 • Kernenergie12,00
 • Biomassa10,00
 • Fossiele brandstof4,00
 • Biogas4,00