Eneco

Eneco, opgericht in 1995, is een Nederlandse leverancier van elektriciteit en gas, gespecialiseerd in de productie van groene energie. Later breidde de onderneming uit in België, en momenteel is ze aanwezig in Wallonië en Vlaanderen.

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving

Eneco, een referentie op het vlak van hernieuwbare energie 

Eneco is een onderneming met Nederlandse roots die in 2003 haar intrede heeft gedaan op de Belgische energiemarkt. Meer bepaald in Vlaanderen en Wallonië, want in Brussel is ze niet actief. In die tijd leverde ze enkel aan bedrijven. Pas enkele jaren later, in 2011, ontwikkelde de onderneming ook producten voor particulieren.

Maar het bleef niet beperkt tot de verdeling van energie. Eneco produceert immers ook energie. Haar niche: de lokale productie van groene stroom. Met deze activiteit wil ze hernieuwbare energieën aanbieden tegen prijzen die voor iedereen betaalbaar zijn. Een ambitie waarmee ze lijkt te scoren bij de consumenten, want Eneco is mettertijd uitgegroeid tot een van de grootste Belgische energieleveranciers.

Als bewijs hiervoor bekleedde de onderneming in Vlaanderen in het eerste kwartaal van 2017 de 5e plaats, achter Engie Electrabel, Luminus, Eni en Essent.be. Sinds juli 2017 heeft ze haar positie in de sector nog meer versterkt met de overname van Eni België. Dankzij deze overname heeft de Eneco nu meer dan 1,1 miljoen aansluitingen, waardoor ze op het derde schavotje van het podium van de grootste elektriciteits- en gasleveranciers kwam.

Haar doelstelling beperkt zich echter niet tot een constante en gestage groei. Eneco wil immers vooral de meest duurzame energieleverancier van het land worden met 100% groene stroom geproduceerd in België. Met het oog daarop blijft de onderneming investeren in verschillende duurzame projecten en haar windmolenparken en zonnepanelen verder uitbouwen. In augustus 2017 telde Eneco zo 89 windturbines en meer dan 260.000 zonnepanelen in ons land.

Een groenestroomproductie die gunstig wordt onthaald bij Greenpeace

In het klassement van Greenpeace van de Belgische elektriciteitsleveranciers wordt het duurzame beleid van Eneco duidelijk vermeld. De ngo gaf Eneco een score van 16/20 en beveelt deze onderneming aan voor milieubewuste consumenten. Waarom? Omdat, naast haar investeringen in 100% groene energie, Eneco „een duidelijk publiek standpunt durft in te nemen ten voordele van hernieuwbare energieën en tegen kernenergie“. Een houding die door de organisatie wordt beloond, want de waarden van deze elektriciteitsleverancier in België komen tot uiting in haar communicatie, maar ook op het terrein, „wat vrij nieuw is in het energielandschap“.

Een „vijfsterrenklantendienst“ en flexibele facturatie

Eneco laat er geen twijfel over bestaan: alles wordt in het werk gesteld om een duidelijke, efficiënte en correcte klantendienst aan te bieden. Een belofte die de consumenten duidelijk aanspoort om van energieleverancier te veranderen en voor Eneco te kiezen.

In de praktijk is de onderneming op werkdagen bereikbaar van 8h tot 18h, op verschillende manieren:

 • telefonisch (gratis oproepen);
 • via e-mail;
 • via de sociale netwerken;
 • via My Eneco.

Deze laatste dienst, voorbehouden voor klanten van Eneco, bestaat uit een klantenzone online waar ze hun energiecontract kunnen beheren. Hier kunnen ze bijvoorbeeld hun facturen raadplegen, het bedrag van hun maandelijkse voorschotfactuur wijzigen, hun persoonlijke gegevens bijwerken en hun verhuizing organiseren op het vlak van energie.

Wanneer alle medewerkers bezet zijn, belooft de onderneming bovendien dat de antwoorden terug te vinden zijn op hun website, in de rubriek FAQ.

Voor de facturatie kan elke klant zijn voorkeur laten weten: ontvangst van de facturen via e-mail of post, al moedigt de leverancier de eerste oplossing aan. Ook voor de betaling van de facturen zijn er twee mogelijkheden: domiciliëring en bankoverschrijving.

Drie tarieven voor groene stroom en een formule voor gas

Voor haar energiecontracten besliste Eneco om voor eenvoud te gaan. De leverancier biedt een uniek tariefplan met:

Ook al legt de onderneming vooral de nadruk op het duurzame en groene karakter van haar aanbod, toch moet ze ook qua prijzen niet onderdoen. Want de tarieven van Eneco met promotie keren regelmatig terug bij de beste resultaten van onze prijsvergelijker voor energie. Maar opgelet, de kortingen verschijnen enkel op de vergelijkingsinstrumenten en niet op de website van Eneco. Uit de website is het dus moeilijk op te maken of de onderneming bijvoorbeeld de goedkoopste gasleverancier is in België.

Voor de eigenaars van zonnepanelen raadt Eneco haar Solar-tarief aan. Dat is een aantrekkelijke formule, want ze past het nachttarief toe op alle meters: enkelvoudig tarief, dubbel tarief en enkel nachttarief. Dit contract is des te interessanter, als u nog een hoog verbruik hebt na de installatie van zonnepanelen. Aan u dus om na te gaan of Eneco niet de goedkoopste elektriciteitsleverancier is voor u. Natuurlijk zijn wij er om u te helpen om dat uit te zoeken.

Exclusieve voordelen voor trouwe klanten 

Eneco biedt een reeks voordelen die speciaal voor haar trouwe klanten werden bedacht, dat wil zeggen, klanten met een elektriciteitscontract sinds minstens een jaar. Deze voordelen sluiten perfect aan bij de filosofie van Eneco. Ze zijn dus gericht op milieuvriendelijkheid en op de collectieve inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo is er bijvoorbeeld de Comfort Bonus, met 4 diensten:

 1. De verlengde garantie: Dit is een herstellingsdienst voor grote elektrische huishoudtoestellen (wasmachine, dampkap, droogtrommel, enz.). Deze garantie is van toepassing tijdens het 3e, 4e en 5e levensjaar van het toestel. De herstelling is dan gratis wanneer dit niet duurder uitvalt dan de restwaarde van het toestel. Als dat het geval is, zal Eneco u voorstellen om het surplus voor de herstelling te betalen.
 2. Fietsbijstand: Eneco biedt u gratis bijstand (maximaal twee keer per jaar) in geval van een immobilisatie tijdens een verplaatsing met uw fiets (of elektrische fiets). De bijstand omvat het transport en de repatriëring.
 3. Bijstand elektrische wagen: Net als bij de fietsbijstand zorgt Eneco voor de bijstand, het transport en de repatriëring in geval van pech met uw elektrische wagen. Bovendien zal de onderneming gedurende 5 dagen een vervangwagen ter beschikking stellen bij een immobilisatie van meer dan 4 uur.
 4. Home Assistance: Deze dienst die Eneco aanbiedt met de „Comfort Bonus“, zorgt voor een snelle interventie wanneer een voorlopige en dringende herstelling nodig is (tot € 400, maximaal drie keer per jaar). Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een defect aan de verwarming bij koud weer, een elektriciteitsprobleem of een defect deurslot. Meer informatie is terug te vinden op de website van de leverancier.

Verder biedt Eneco de installatie van zonnepanelen en/of een Tesla Powerwall-thuisbatterij aan. Het principe bestaat erin dat energie die geaccumuleerd wordt dankzij uw zonnepanelen, wordt opgeslagen om die achteraf te kunnen gebruiken. Wanneer het donker is, bijvoorbeeld.

Eneco kan interessant zijn voor u:

 • Indien u een project voor duurzame energie wilt steunen;
 • Indien u klant wil worden bij een van de goedkoopste energieleveranciers (promoties inbegrepen);
 • Indien u een eenvoudig en duidelijk tariefplan wenst;
 • Indien u zonnepanelen hebt.

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 015 86 00 99

Voor vragen over een verhuizing: 015 86 00 99

 

Contact opnemen met Eneco

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

 Klantendienst:

 • Vragen over Facturatie: 0800 15 532
 • Alle andere vragen: 0800 15 534
Energiemix
 • Windenergie70,00
 • Kernenergie12,00
 • Biomassa10,00
 • Fossiele brandstof4,00
 • Biogas4,00