Ecopower

Ecopower is een coöperatie die actief is in België op de markt van de hernieuwbare energieën. De onderneming engageert zich voor duurzame ontwikkeling en levert elektriciteit aan haar leden.

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving

Ecopower, de grootste Belgische energiecoöperatie 

Ecopower is een coöperatie met beperkte aansprakelijkheid (cvba in het Nederlands, SCRL in het Frans), opgericht in 1991 in België, meer bepaald in Berchem. Haar doelstelling? Fondsen verzamelen om de productie van groene stroom een boost te geven. Daarvoor investeert ze grote bedragen in hernieuwbare, duurzame energiebronnen en blijft ze haar windmolenpark steeds verder uitbreiden. Tegelijkertijd maakt ze, in mindere mate, gebruik van zonnepanelen en kleine waterkrachtturbines en biomassacentrales. Doordat Ecopower haar financiële inspanningen wil voortzetten, kan ze de elektriciteitsbehoefte van steeds meer burgers dekken.

Ook al spoort de onderneming alle consumenten aan om mee te werken aan de energietransitie, door bijvoorbeeld minder te verbruiken, is ze alleen maar in Vlaanderen actief. Daardoor kunnen enkel de inwoners van het noorden van het land voor Ecopower kiezen als groenestroomleverancier. Ze moeten dan wel aandeelhouder worden in de onderneming en een aandeel van € 250 kopen. Ecopower telt meer dan 50.000 aandeelhouders en het is mogelijk tot 20 aandelen te kopen.

In ruil voor deze investering maakt de coöperatie er een erezaak van om de inkomsten uit haar activiteiten te verdelen onder haar leden. Elk lid heeft ook stemrecht in de algemene vergadering. Voordelen die eigen zijn aan de specifieke werking van dit soort organisaties.

Die bereidheid om zich te groeperen is ook terug te vinden in de interacties van de leverancier. Zo stelt Ecopower dat samenwerken in haar DNA zit. De coöperatie knoopt niet alleen relaties aan met organisaties op het terrein, maar werkt ook samen met andere coöperaties voor hernieuwbare energie. De reden? Zoals de onderneming zelf stelt: „samen staan we sterker om een andere economie vorm te geven.“

Een klantendienst voorbehouden aan de coöperanten 

Ecopower levert enkel aan de coöperanten elektriciteit. Om dat statuut te verwerven en dus mede-eigenaar te worden van de productie-installaties moet u een of meer aandelen kopen. 

Zodra u klant bent, kunt u op verschillende manieren contact opnemen met de onderneming: telefonisch, via e-mail of via een contactformulier. Verder zijn enkele veel gestelde vragen en antwoorden terug te vinden op haar website, die ook een persoonlijke klantzone bevat: „Mijn Ecopower“. Daar kunt u bijvoorbeeld een contractwijziging melden in geval van verhuizing.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Ecopower? In dat geval kunt u zich inschrijven op de nieuwsbrief van de coöperatie, die voor informatie en transparantie zorgt.

Een aanbod groene stroom tegen verschillende prijzen volgens de DNB

Ecopower biedt maar één formule voor elektriciteit aan. Die stelt vaste tarieven voor, dat wil zeggen prijzen die identiek blijven gedurende de volledige duur van het energiecontract.

Sinds 1 januari 2017 gaan ze gepaard met prijzen per kilowattuur (kWh) die specifiek zijn voor elke zone van het net. De onderneming houdt immers rekening met het feit dat de distributiekosten in sommige gemeenten hoger zijn dan in andere, om haar prijzen eerlijk te verdelen zonder echter verlies te maken. 

Natuurlijk gaat het telkens om 100% hernieuwbare elektriciteit die rechtstreeks bij Ecopower wordt geproduceerd. Een belangrijke troef in ecologisch opzicht, wat de coöperatie een score van 20/20 opleverde in het klassement van Greenpeace.

U weet niet wie uw DNB is? U hoeft maar uw postcode in te voeren in onze zoekmachine om dit te achterhalen, of u kunt het ook terugvinden op uw elektriciteitsrekening.

Facturen kunt u regelen via overschrijving of domiciliëring, en u kunt ze via de post of via e-mail ontvangen.

Verkoop van houtpellets als bonus

Ecopower produceert niet alleen hernieuwbare elektriciteit, maar verkoopt ook houtpellets in zakken en in bulk, evenals briketten. Die kunt u online bestellen. Ze worden op duurzame wijze geproduceerd in de milieuvriendelijke fabriek van de coöperatie. Hun voordelen? Ze staan garant voor een hoog rendement en zijn minder vervuilend dan fossiele brandstoffen en brandhout.

Om meteen te profiteren van aantrekkelijke prijzen, raden we echter aan om deel te nemen aan een groepsaankoop van pellets. Onze adviseurs zullen u helpen om te bepalen welke energie het voordeligst is voor uw verwarming en om het beste verwarmingstoestel te kiezen.

Ecopower kan interessant zijn voor u :

 • Indien u wil investeren in de productie van groene stroom en indien u zich wil engageren voor verschillende duurzame projecten;
 • Indien u gevoelig bent voor de waarden die de coöperatie verdedigt, namelijk verantwoordelijkheid, solidariteit en transparantie;
 • Indien u in Vlaanderen woont, want Ecopower levert haar diensten niet in Wallonië of Brussel.

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 03 386 08 68

Voor vragen over een verhuizing: 03 386 08 68

Contact opnemen met Ecopower

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

 • Klantendienst: 03 287 37 79, open van maandag tot vrijdag van 9h tot 17h, behalve op maandag tussen 11h en 13h.
 • E-mailinfo@ecopower.be
 • Post : Ecopower cvba, Posthoflei 3 bus 3, 2600 Berchem
Energiemix
 • Windenergie59,00
 • Zonneenergie40,00
 • Waterenergie0,00