Ecopower

Ecopower is een coöperatie die in België actief is op de markt van de hernieuwbare energie. De onderneming engageert zich voor duurzame ontwikkeling en levert groene stroom aan haar leden.

Beoordelingen
Greenpeace 
 • Brussel
 • Vlaanderen
 • Wallonië
Beschrijving
Inhoud:
 • Over Ecopower
 • Services
 • Producten
 • Ecopower kan interessant zijn voor jou als…
 • Contact opnemen met Ecopower

 

Ecopower, de grootste Belgische energiecoöperatie 

Ecopower is een coöperatie met beperkte aansprakelijkheid, in 1991 opgericht in België, in Berchem. Haar doelstelling? De productie van groene stroom een boost geven. Daarvoor investeert ze grote bedragen in hernieuwbare en duurzame energiebronnen en blijft ze haar windmolenpark verder uitbreiden.

Tegelijkertijd maakt ze, in mindere mate, gebruik van fotovoltaïsche zonnepanelen en kleine waterkrachtturbines en biomassacentrales. Dankzij die investeringen is Ecopower in staat om de elektriciteitsbehoefte van steeds meer burgers te dekken.

Hoewel de onderneming alle consumenten aanspoort om mee te werken aan de energietransitie, is ze momenteel alleen in Vlaanderen actief. Daardoor kunnen enkel de inwoners van het noorden van het land Ecopower kiezen als groenestroomleverancier. Ze moeten dan wel aandeelhouder worden in de onderneming en een aandeel van 250 euro kopen. Ecopower telt meer dan 50.000 aandeelhouders, die elk tot 20 aandelen kunnen kopen

In ruil voor deze investering maakt de coöperatie er een erezaak van om de inkomsten uit haar activiteiten te verdelen onder haar leden. Elk lid heeft ook stemrecht in de algemene vergadering.

Die bereidheid om zich te groeperen is ook terug te vinden in de interacties van de leverancier. Zo stelt Ecopower dat samenwerken in haar DNA zit. De coöperatie knoopt niet alleen relaties aan met organisaties op het terrein, maar werkt ook samen met andere coöperaties voor hernieuwbare energie. De reden? Zoals de onderneming zelf stelt: “samen staan we sterker om vorm te geven aan een andere economie”.

 

Een klantendienst voorbehouden aan de coöperanten 

Zoals eerder vermeld, levert Ecopower zijn elektriciteit enkel aan coöperanten. Om dat statuut te verwerven en dus mede-eigenaar te worden van de productie-installaties moet je een of meer aandelen kopen. 

Zodra je klant bent, kun je op verschillende manieren contact opnemen met de onderneming: telefonisch, via e-mail of via een contactformulier. Verder is er ook de handige persoonlijke klantzone, ‘Mijn Ecopower’. Daar kun je bijvoorbeeld een contractwijziging melden in geval van verhuizing.

Facturen kan je regelen via overschrijving of domiciliëring, en laten toesturen via post of e-mail.

 

Een aanbod met groene stroom tegen vaste prijzen die echter verschillen naargelang het DNB-netwerk

Ecopower levert elektriciteit maar geen aardgas. In de praktijk biedt de leverancier slechts een formulemet vaste tarieven. Dat betekent dat de prijzen identiek blijven gedurende de volledige duur van het energiecontract.

Sinds 1 januari 2017 hanteert Ecopower specifieke kilowattuurprijzen (kWh) voor elke zone van het net. De onderneming houdt immers rekening met het feit dat de distributiekosten in sommige gemeenten hoger zijn dan in andere, om haar prijzen eerlijk te verdelen zonder daarbij verlies te maken. 

Natuurlijk gaat het steeds om 100% hernieuwbare elektriciteit die rechtstreeks bij Ecopower wordt geproduceerd. Een belangrijke troef in het licht van de ecologische transitie. Dat leverde de coöperatie trouwens aanbevelingen van Greenpeace op bij de evaluatie van de meest milieuvriendelijke energieleveranciers.

Tot slot vermelden we nog dat Ecopower ook houtpellets en briketten verkoopt. Die kun je online bestellen. Ze worden op duurzame wijze geproduceerd in de milieuvriendelijke fabriek van de coöperatie.

 

Ecopower kan interessant zijn voor jou:

 • als je wil investeren in de productie van groene stroom en als je je wil engageren voor verschillende duurzame projecten;
 • als je gevoelig bent voor de waarden die de coöperatie verdedigt, namelijk verantwoordelijkheid, solidariteit en transparantie;
 • als je geen aardgas nodig hebt of er niet mee inzit om dat bij een andere leverancier te halen.

Heb je vragen over de tarieven, een verandering van leverancier of een verhuizing? Bel 0800 37 447

 

Contact opnemen met Ecopower

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter:

Klantendienst

03 287 37 79

Open van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur, behalve op maandag tussen 11 en 13 uur.

E-mail:info@ecopower.be
Post:

Ecopower cvba

Posthoflei 3 bus 3

2600 Berchem

Energiemix
 • Windenergie59,00
 • Zonneenergie40,00
 • Waterenergie0,00