Antargaz

Antargaz levert in heel België propaangas en butaangas in tanks en flessen, evenals aardgas in Vlaanderen en Wallonië. Antargaz belooft het hele jaar door een scherpe prijs.

Beoordelingen
Greenpeace  NA
  • Brussel
  • Vlaanderen
  • Wallonië
Beschrijving

Antargaz, Belgisch filiaal van een Amerikaanse groep…

Antargaz maakt deel uit van de Amerikaanse groep UGI Corporation. Deze groep werd opgericht in 1882 en verdeelt en verkoopt via filialen butaangas, propaangas en aardgas. Naast deze energieproducten levert de groep ook diensten op het vlak van elektriciteit, verwarming, ventilatie en airconditioning.

In de jaren 90 kende het Amerikaanse bedrijf een ongekende groei. Het bedrijf maakte naam in de Verenigde Staten en boekte voor het eerst een miljard dollar inkomsten. Voortbouwend op dit nationale succes besloot het bedrijf een vestiging te openen in Europa en in 2004 werd het bedrijf eigenaar van Antargaz in Frankrijk. Deze verdeler maakte voorheen deel uit van de oliemaatschappij Elf, die werd overgenomen door Total. Door deze overname zag de Franse oliegigant zich genoodzaakt om Antargaz te verkopen, om in regel te zijn met de Europese concurrentiebepalingen.

…uitgegroeid tot een wereldwijde referentie voor de levering van gas 

Vandaag is Antargaz een van de grootste spelers op de Franse LPG-markt (Liquified Petrolium Gas), met Butagaz, Primagaz en Finagaz, voorheen Totalgaz. Dit voormalige filiaal van Total, gespecialiseerd in de verkoop van butaan en propaan, werd overgenomen en omgedoopt door UGI in 2014.

Ook in België zijn de LPG-activiteiten van Total stopgezet. In april 2017 werden ze overgenomen door Primagaz Benelux. Maar in 2011 nam de Amerikaanse multinational de activiteiten van Shell over in ons land, net als in Nederland, Luxemburg en Zweden.

Het moederhuis van Antargaz blijft zijn positie als marktleider voor de verdeling van LPG dus verder versterken. Als nummer 1 in de Verenigde Staten en in de Benelux is de groep UGI actief in 16 Europese landen, waar het concern een voortrekkersrol op zich neemt. 

Een klantendienst die snel reageert en kwaliteit levert

Antargaz wil dat haar klantendienst gemakkelijk bereikbaar is. De leverancier hecht veel belang aan de relatie met haar klanten en wil hen een gerust gemoed garanderen. Vragen van klanten worden dan ook binnen de kortst mogelijke tijd beantwoord. Dat kan telefonisch gebeuren, via e-mail of via het contactformulier op de website.

Daarnaast ontwikkelde de onderneming „Mijn Antargaz“, een persoonlijk klantenportaal online waar de klant zijn contracten en persoonlijke gegevens kan raadplegen en indien nodig ook wijzigen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een verhuizing en dus een adreswijziging voor de gasafrekening.

Antargaz wil niet alleen bereikbaar zijn, maar ook eerlijk en transparant. In de praktijk engageert de onderneming zich om „ingewikkelde zaken begrijpelijk te maken“ en om „een duurzame relatie op te bouwen“ met haar klanten. Daarom ook legt ze op haar facturen uit hoe de gasprijzen berekend zijn.

De facturen kunnen overigens via mail of via de post worden verstuurd, om via overschrijving of domiciliëring te worden betaald. Alles hangt af van de voorkeur van de klant.

Butaan, propaan, aardgas: welke tarieven?

In België is Antargaz gespecialiseerd in de verdeling van gas in tanks en in flessen, evenals in aardgas voor particulieren en ondernemingen. Drie producten waarmee verschillende behoeften kunnen worden gedekt.

Aardgas

Antargaz levert aardgas enkel in Vlaanderen en Wallonië. De inwoners van Brussel moeten dus bij een andere energieleverancier aankloppen als ze aangesloten zijn op het gasnet en deze brandstof willen gebruiken voor hun verwarming, om te koken en voor hun warm water.

Daar waar de verdeler aanwezig is, gaat hij er prat op de beste prijzen aan te bieden en dit dankzij zijn kleine marge, en niet door tijdelijke acties of promoties. Dat soort praktijken verwerpt het bedrijf, waarbij een aantrekkelijk tarief wordt geboden gedurende slechts een zeer korte periode. 

Het is raadzaam om even na te gaan of de prijzen van Antargaz de interessantste zijn alvorens een contract te ondertekenen, ook al kan dit op elk ogenblik worden opgezegd. De beste manier om dit te doen, is de offertes van alle aardgasleveranciers met elkaar te vergelijken. Niets zo eenvoudig, vooral omdat Antargaz maar één product verdeelt. Genaamd “Antargaz Gas variabel“. Zoals de naam het zegt, een geïndexeerd tarief.

Dat betekent dat de prijs die de klant betaalt, verandert gedurende de looptijd van het gascontract die in dat geval onbepaald is. Want hij hangt van verschillende factoren af en varieert om de drie maanden. De klant ontvangt eenmaal per maand of per kwartaal een voorlopige factuur gebaseerd op zijn verbruik voorheen en het geraamde verbruik voor het komende jaar. Na 12 maanden ontvangt hij de definitieve factuur. Als hij te veel heeft betaald, krijgt hij het verschil terugbetaald. Heeft hij echter meer verbruikt dan voorzien, dan moet hij het verschil bijbetalen.

Propaangas in gastank

Mensen van wie de woning niet is aangesloten op het gasnet, kunnen toch kiezen voor aardgas om zich te verwarmen en te koken met deze brandstof. In dat geval moeten ze een ondergrondse of bovengrondse gastank installeren. Als ze hiervoor een beroep doen op Antargaz, krijgen ze een complete dienstverlening, want de onderneming zorgt voor de plaatsing, het vullen van de tank en het onderhoud.

De kostprijs van de installatie kan Antargaz niet meteen meedelen, want dit hangt af van de grootte van de gekozen tank en de installatieplaats. Als u te weten wil komen hoeveel dit kost, moet u dus een afspraak maken (vrijblijvend) met een energieadviseur van Antargaz. Na een analyse van uw situatie kan hij voor u een voorstel op maat uitwerken. 

Bovendien bepaalt de regering een maximumprijs voor propaan in bulk, dat wil zeggen in een tank. Dit betekent dat de leveranciers geen hogere prijzen mogen hanteren dan het vastgelegde maximum, maar wel lagere prijzen. Het blijft dus interessant om de tarieven van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken, om zo weinig mogelijk te betalen voor uw energie.

Propaan en butaan in flessen

Antargaz verdeelt een breed gamma gasflessen. Met butaan of propaan, kleine of grote inhoud, in composiet of in metaal... elke fles heeft zijn specifieke bijzonderheden waarmee u rekening moet houden als u uw keuze maakt. Het belangrijkste is wel dat het gekochte model compatibel is met het apparaat waarop het wordt aangesloten.

Vroeger voldeden gasflessen aan de fundamentele behoeften. Dat is nu niet meer het geval. Volgens Kris Peeters, Minister van Economie en Consumenten, “worden ze vooral gebruikt voor vrijetijdsdoeleinden of industriële toepassingen“. Bijvoorbeeld voor een barbecue of een terrasverwarmer.

Om die reden is de prijs van butaan- en propaangasflessen niet langer geplafonneerd door de overheid sinds 1 augustus 2017. Het is dus van essentieel belang om u te informeren over de verschillende tarieven die de verdelers toepassen, als u niet te veel wil betalen. 

Antargaz van haar kant vermeldt op haar website de aanbevolen maximumprijzen. De verdelers van gasflessen van Antargaz zijn vrij om een andere prijs te hanteren. U hoeft dus maar contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde verdeler om te weten te komen hoeveel hij daarvoor aanrekent.

Antargaz kan interessant zijn voor u:

  • Indien u gas in een tank en/of gasflessen nodig hebt;
  • Indien u op zoek bent naar eenvoud, met één enkel tarief voor aardgas;
  • Indien u niet dezelfde leverancier hoeft te hebben voor elektriciteit en aardgas.

Hebt u vragen over de tarieven of over een verandering van leverancier: 02 319 59 41

Voor vragen over een verhuizing: 02 319 59 41

Contact opnemen met Antargaz

Factuur, dreigende stroomafsluiting, budgetmeter: