Mag een leverancier de energie tijdens de winter afsluiten?

Mag een leverancier de energie tijdens de winter afsluiten?

  • 4 mei 2020
  • |
  • Laatste update op 4 december 2024
  • |
  • 8 min.

Een energieleverancier mag slechts in bepaalde gevallen je stroom- of aardgascontract tijdens de winter stopzetten. De winterstop geldt dus niet voor alle consumenten. Wat zegt de wet en welke regels gelden er in jouw regio?

Plots zonder elektriciteit of aardgas zitten is zeer vervelend, vooral wanneer het kouder wordt. Steeds meer huishoudens liggen er wakker van omdat ze het moeilijk hebben hun energiefacturen te betalen. Om toch de eindjes aan elkaar te knopen, kunnen ze minder aardgas of stroom verbruiken, maar dat is vaak niet genoeg. Wat zegt de Belgische wet? Hebben leveranciers het recht om tijdens de winter elektriciteit of aardgas bij hun klanten af te sluiten? Energie-Vergelijker geeft een overzicht van je rechten en plichten.

Een winterstop in de ruime zin van het woord

In de ruime betekenis van het woord is een winterstop een periode waarin een huurder die zijn huur niet betaalt, niet uit zijn huis mag worden gezet. In Frankrijk is dit wettelijk geregeld, in België niet. In ons land zijn uithuiszettingen in de publieke en privésector dus het hele jaar mogelijk. Het is enkel verplicht over een vonnis te beschikken en de persoon in kwestie één maand de tijd te geven de woonst te verlaten.

Bewoners van een sociale woning in Wallonië of Brussel zijn tijdens de winter wél tegen uithuiszetting beschermd.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Sinds de invoering van een wintermoratorium in 2000, zijn uithuiszettingen in Brussel tussen 1 december en 28 februari onmogelijk. Een gelijkaardig moratorium uit 2013 maakt dat ook in Wallonië onmogelijk  tussen 1 november en 15 maart. Het gezin moet er dan wel mee instemmen zich door een OCMW te laten begeleiden.

Ook voor personen die geen sociale woning betrekken, bestaat er een oplossing. De vrederechter kan namelijk beslissen de uitzetting uit te stellen op basis van verschillende elementen zoals de gezinssituatie, de weersomstandigheden en de mogelijkheid om elders onderdak te vinden.

Een winterstop voor energie

Een winsterstop heeft niet alleen betrekking op iemands huisvesting. Het kan ook gaan over de afsluiting van iemands elektriciteits- of gasvoorziening. Wat als je je rekeningen niet kan betalen?

Vlaanderen: afsluiting elektriciteit en aardgas mogelijk in de winter

Bij particuliere klanten in Vlaanderen kan de elektriciteits- en aardgasvoorziening tussen 1 december en 1 maart enkel worden afgesloten wanneer geen enkel advies van de Lokale Adviescomissie (LAC), die in elke gemeente is opgericht, is vereist. De distributienetbeheerder (DNB) mag de energievoorziening dan ook enkel in volgende gevallen afsluiten:

  • bij gevaar: als er een risico is op elektrocutie of brand kan je meter worden afgesloten tot de situatie is genormaliseerd
  • in geval van fraude: wanneer je je meter hebt gemanipuleerd en je je verzet tegen het herstel ervan
  • langere afwezigheid: wanneer je DNB twee keer vaststelt dat je woning onbewoond is en je geen energiecontract hebt afgesloten, schort hij de leveringen op.
  • problematische verhuis: wanneer je in een nieuwe woning trekt, moet je een leveringscontract afsluiten of het vorige contract voortzetten op je nieuwe adres. Als je dit weigert en toch energie verbruikt, dan wordt je stroom en/of aardgas afgesloten.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !

Zodra een advies van de LAC is vereist, is het tussen 1 december en 1 maart verboden de energievoorziening af te sluiten. Maar opgelet, als de afsluiting is uitgesproken vóór het begin van de winterperiode, dan wordt die na 1 december niet automatisch geschorst.

Ten slotte kan, naargelang van de weersomstandigheden, de gewestminister de begin- en einddatum van de winterstop aanpassen.

Wallonië: stopzetting contract mogelijk in de winter…

Woon je in Wallonië en kan je je betalingsverplichtingen niet langer nakomen, dan komt de distributienetwerkbeheerder (DNB) langs om een budgetmeter bij je te installeren. Stel dat je die budgetmeter weigert, dan kan je energieleverancier aan je DNB vragen om de stroom of het aardgas af te sluiten. Dit zowel in de zomer als in de winter, of je nu een beschermde klant bent of niet. Je leveringscontract wordt dan automatisch stopgezet. Je zal dan een nieuw contract bij een andere leverancier moeten afsluiten opdat je energiemeter open blijft. Denk eraan, de kosten voor de heropening zijn voor eigen rekening.

Opgelet, bij een verhuis moet je je energiecontract overzetten of er op je nieuwe adres een nieuw afsluiten. Doe je dat niet, dan spreken we van een problematische verhuis. Zonder contract loop je het risico dat je energie wordt afgesloten, ook in de winter en ook al ben je een beschermde klant. Wil je meer weten over de budgetmeter, of over hoe je bij een verhuis op een ander energieaanbod kan ingaan? Contacteer dan gratis een van onze adviseurs via info@energie-vergelijker.be.

…maar de Waalse netbeheerder neemt het over

Al naargelang van je persoonlijke situatie geniet je tijdens de winterperiode een zekere bescherming op het vlak van energievoorziening.

Als Waalse niet-beschermde residentiële klant

Volgens een besluit van de Waalse Regering word je, als je contract is opgezegd of afloopt tussen 1 november en 15 maart, tijdens diezelfde periode tijdelijk door de DNB van energie voorzien. Die zal je energie leveren aan vooraf vastgelegde en door de federale energieregulator goedgekeurde maximale prijzen. Opgelet, de prijzen liggen doorgaans hoger dan de gemiddelde klassieke tarieven.

Je DNB moet je ook 15 dagen vóór het einde van de periode waarin afsluiting verboden is, verwittigen dat je binnen de 60 werkdagen na de uiterste datum een stroom- en/of aardgascontract moet afsluiten. Doe je dat niet, dan wordt de energielevering opgeschort.

Als Waalse beschermde klant

Als beschermde klant krijg je een budgetmeter. Wie met financiële problemen kampt en zijn kaart niet langer kan opladen, heeft recht op een minimale levering van elektriciteit (vermogen beperkt tot 1.300 watt), door zijn energieleverancier. Die minimale stroomvoorziening geldt het hele jaar door, zes maanden lang na de inwerkingstelling van de stroombegrenzer, en kan tijdens de winterperiode niet worden stopgezet.

Onder bepaalde voorwaarden kan het OCMW het vermogen van de minimale stroomlevering optrekken naar 2.600 watt. Het moet dan wel de helft van de factuur van die klant voor zijn rekening nemen.

Wie tijdens de winterperiode ook problemen heeft om zijn aardgas te betalen, kan bij zijn DNB oplaadkaarten aanvragen maar geen minimale levering. Op die manier wordt het aardgas niet afgesloten.

Profiteer van promoties en kortingen!

Vergelijk alle gas- en elektriciteitsprijzen op Energie-Vergelijker.be en verander snel en gratis van leverancier.

Heb je zes maanden lang recht gehad op deze minimale levering en heb je de facturen daarvoor niet betaald? Dan zal je leverancier de DNB op de hoogte brengen dat je herhaaldelijk niet kon betalen. Daarna wordt een bijzondere procedure opgestart zodat je via je DNB van energie wordt voorzien. Maar zolang je de facturen niet hebt betaald, ontvang je enkel de gewaarborgde minimale levering.

Kom je vervolgens niet met een oplossing om je situatie te regulariseren, dan stuurt de DNB je een ingebrekestelling. Bij het uitblijven van een reactie daarop wordt je dossier voorgelegd aan de lokale adviescommissie inzake gas- en elektriciteitsafsluiting. De DNB kan dan vragen je stroom af te sluiten, met als argument dat je blijk geeft van slechte wil.

In Brussel zijn consumenten van oktober tot maart beschermd

Tussen 1 oktober en 31 maart kan elektriciteit of aardgas bij Brusselaars niet worden afgesloten. De vrederechter kan wel beslissen een einde te maken aan het contract tussen jezelf en je energieleverancier. Je krijgt dan stroom en/of aardgas van Sibelga, de Brusselse netbeheerder, met of zonder stroombegrenzer (de Brusselse budgetmeter dus). De facturen voor die leveringen betaal je zelf.

Eens de winterperiode voorbij is, moet je een nieuwe leverancier hebben gevonden. Anders sluit Sibelga je energiemeters af en moet je een aanzienlijke som ophoesten (ongeveer € 127 per meter) om die opnieuw te openen.

Wist je dat? In geval van barre weersomstandigheden kan de Brusselse Regering de winterstop verlengen.

Weet je niet welke energieleverancier je moet kiezen? Mail naar info@energie-vergelijker.be en onze adviseurs stellen je de leveranciers voor die aan je behoeften en verwachtingen voldoen. Zo kom je te weten wie de goedkoopste elektriciteits- en aardgasleverancier in jouw regio is.

Hoe betwist je in de winter een afsluiting van stroom of aardgas?

Werd de elektriciteit net afgesloten omdat je tijdens de winter niet hebt betaald? Ga je er niet mee akkoord dat je leverancier je contract heeft beëindigd? Neem dan contact op met je energieleverancier om een minnelijke schikking te treffen.

Levert dit contact niets op, dan kan je gratis een beroep doen op de federale Ombudsman voor Energie. Als de Ombudsman na analyse meent dat de klacht ontvankelijk is, dan zal hij optreden als bemiddelaar om tot een bevredigende oplossing te komen.

Wil je weten hoe het verder verloopt? Neem dan contact op met ons team.

Neem contact op met een adviseur

Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Wanneer de wind waait en de elektriciteitsprijzen doet dalen
Energiemarkt
Wanneer de wind waait en de elektriciteitsprijzen doet dalen

De brutoprijzen voor elektriciteit zijn in het weekend van 7-8 december 2019 opmerkelijk gezakt, wat op sommige momenten zelf…

4 min.
Meer lezen
Rijk gas in plaats van arm gas ... da‘s een dure zaak
Rijk gas in plaats van arm gas ... da‘s een dure zaak

Gebruik je aardgas? Tussen nu en 2030 stapt je over op rijk gas. Klinkt dat aanlokkelijk? Dat is het in de praktijk jammer genoeg …

5 min.
Meer lezen
Verhuizen: op welke diensten moet je je abonneren?
Energieleveranciers
Verhuizen: op welke diensten moet je je abonneren?

Bij een verhuis komt heel wat kijken. Dozen inpakken, een verhuiswagen regelen, jou bij de nieuwe gemeente inschrijven, … Maar heb…

4 min.
Meer lezen
Welke impact heeft de omschakeling van arm naar rijk gas in België?
Energiemarkt
Welke impact heeft de omschakeling van arm naar rijk gas in België?

Sinds 2019 is een deel van de Belgische huishoudens aan het overstappen van arm gas naar rijk gas. De “omschakeling van L-gas naar…

5 min.
Meer lezen