Energiemarkt 29 juli 2022 • 5 minuten
Sinds 1 januari 2022 zijn de federale bijdrage en bepaalde openbare verplichtingen op de elektriciteits- en gasrekening vervangen door een accijns. Dit is de grootste verandering in energierekeningen in de afgelopen tien jaar. Maar wat is nu het verschil tussen een federale bijdrage en een accijns? En hoeveel zal de accijns op je energiefactuur bedragen in 2022?
De federale bijdrage maakt deel uit van de component ‘belastingen’ op je energiefactuur (elektriciteit en gas). Wanneer je je factuur aan je leverancier betaalt, betaal je namelijk niet alleen de kWh-prijs maar ook:
De federale bijdrage maakt deel uit van dat laatste onderdeel op je factuur. Ze wordt gebruikt voor de financiering van de CREG,de federale elektriciteits- en gasregulator in België. Dankzij deze heffing kan de CREG sommige van haar openbare verplichtingen nakomen, zoals de financiering van de OCMW’s, zodat zij de energiebevoorrading aan achtergestelde personen kunnen vergemakkelijken (‘Sociaal Energiefonds’).
Maar dat is nog niet alles, want het voorziet ook in de financiering van:
>> Lees ook: Hoe lees en begrijp je je elektriciteits- en gasrekening?
Zoals hierboven uitgelegd, is de federale bijdrage een toeslag die aan de consument wordt aangerekend op zijn energiefactuur. In de praktijk zijn het de DNB’s en TNB’s die elk kwartaal aan de CREG betalen wat zijzelf vooraf aan hun klanten, d.w.z. de commerciële leveranciers, hebben gefactureerd. Die leveranciers rekenen de federale bijdrage vervolgens door aan de eindverbruikers.
Een accijns is daarentegen doorgaans een indirecte belasting op het verbruik of het gebruik van bepaalde producten. Wat energie betreft, zijn elektriciteit en gas onderworpen aan een ‘gewone’ accijns, die gemeenschappelijk is voor de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie, en aan een ‘bijzondere’ accijns, waarvan het bedrag uitsluitend bestemd is voor de Belgische schatkist.
Sinds 1 januari 2022 is in diverse sectoren, waaronder de energiesector, een aantal wijzigingen doorgevoerd. Een van de voornaamste wijzigingen is dat de federale heffing wordt vervangen door een accijns.
En effet, ce droit d’accise va en fait devenir un régulateur de la facture d’énergie. Par conséquent, son montant n’augmentera plus automatiquement comme c’était auparavant le cas avec la cotisation fédérale. Tinne Van Der Straeten, la ministre de l’énergie, affirme à ce sujet : « Ce gel va éviter aux ménages une augmentation de facture de 30 euros ».
>> Lees ook: de onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!
Op de elektriciteitsfactuur vervangt de accijns nu de federale bijdrage, maar ook een aantal openbare verplichtingen waaraan Elia, de beheerder van het transportnet, moet voldoen. Voorbeelden daarvan zijn:
De accijns wordt berekend op jaarbasis en volgens een degressief tarief per verbruiksgroep (tussen 0 en 20.000 kWh/jaar, tussen 20.000 en 50.000 kWh/jaar en tussen 50.000 en 1.000.000 kWh/jaar).
Dit zijn de tarieven die in 2022 zijn vastgesteld:
Voor de gasrekening komt de accijns alleen in de plaats van de federale bijdrage. Net als bij elektriciteit wordt het accijnsbedrag op jaarbasis berekend.
Dit jaar bedraagt de accijns op je facturen dus:
In oktober 2021 kwam de regering samen om het budgettair akkoord te sluiten. In deze overeenkomst zijn veel wijzigingen voor de energiesector opgenomen, waarvan de meeste op 1 januari 2022 in werking zijn getreden.
Enkele voorbeelden:
Naast al deze veranderingen is de energierekening nu ook vereenvoudigd, zodat de consument de soms ingewikkelde rekening gemakkelijker kan lezen. Daarom omvat ze de volgende elementen: