De beste elektriciteits- en/of gasaanbieding vinden? Dat doe je natuurlijk met een prijsvergelijker. Wij leggen je graag de werking van onze prijsvergelijker uit, zodat jij zo snel mogelijk kan besparen!

Overzicht

Steeds meer Belgen gebruiken een online prijsvergelijker om de beste leverancier, een dienst of dienstverlener te kiezen. De energiesector is hier geen uitzondering op en er zijn intussen talrijke mogelijkheden voor het vergelijken van de gas- en stroomprijzen. Je hebt voor de procedure meestal maar een paar minuutjes nodig. Daarna moet je alleen nog maar wachten tot de verandering van leverancier rond is of je nieuwe contract ingaat.

Maar wat gebeurt er nu echt wanneer je je hebt aangemeld voor een online vergelijker? Energie-Vergelijker.be zal, nadat je een online prijsvergelijker hebt geraadpleegd, stap voor stap, de acties van de verschillende spelers op de energiemarkt voor je toelichten.

Wat is het principe achter Energie-Vergelijker.be?

Euro’s die een energie vergelijker mogelijk maakt om te besparen

Energie-Vergelijker.be is een gratis dienst van het bedrijf Wikipower. Wikipower is een Luiks bedrijf dat energie goedkoper wil maken voor particulieren en bedrijven via groepsaankopen.

Daarbij horen onder andere de groepsaankopen voor gas en elektriciteit. Ze brengen duizenden huishoudens samen zodat Wikipower de Belgische energieleveranciers tegen elkaar uit kan spelen en de consument hopelijk overstapt op een voordeligere energieleverancier.

De missie van Energie-Vergelijker.be is dubbel. Enerzijds willen wij jou ten volle laten profiteren van de vrije energiemarkt door van leverancier te veranderen en zo je factuur te verlagen. Daarvoor laten wij jou de prijzen vergelijken van de verschillende elektriciteits- en gasleveranciers die actief zijn in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze tool is wel enkel beschikbaar voor particulieren en ondernemingen waarvan het jaarlijks verbruik niet hoger ligt dan 50.000 kWh voor elektriciteit en 100.000 kWh voor gas.

Anderzijds willen wij jou, de Belgische consument, zo goed mogelijk informeren en sensibiliseren over de energiemarkt en het al dan niet groene karakter van de verschillende leveranciers. Daarvoor hebben we zelfs een webpagina die jou de gas- en elektriciteitsleveranciers voorstelt en duidelijk de energiemix van hun energieproductie (nucleair, gas, kolen, wind …) vermeldt. Je kan ook bij het direct vergelijken op onze website aangeven of je graag overstapt op een groener contract.

Van gegevensverwerking tot inschrijving

Je bent benieuwd en wil graag een prijsvergelijking uitvoeren via onze site? Begin dan met het invullen van het vergelijkingsformulier dat de verschillende tariefopties op de markt naast elkaar legt en er het contract uitkiest dat het best past bij jouw situatie. De belangrijkste gegevens in deze eerste stap zijn je postcode, je elektriciteits- (in kWh) en/of gasverbruik (kWh of m³), je type elektriciteitsmeter (enkelvoudig, dubbelvoudig of exclusief nacht) en, indien van toepassing, je huidige leverancier.

Daarna verschijnt de resultatenpagina waar je een overzicht krijgt van de beschikbare aanbiedingen op de markt volgens je verbruikersprofiel en zoekcriteria.

Houd je het graag simpel en overzichtelijk, vraag dan enkel de vijf beste aanbiedingen van het moment op. Bekijk rustig de opties die wij jou voorstellen en pik er de leverancier en het aanbod uit die het best aan je voorkeuren voldoen. Je bent bijna rond… Nu hoef je je enkel nog in te schrijven voor je nieuwe aanbod! Dat doe je met de hulp van ons inschrijvingsformulier. Dat bestaat uit drie stappen waarvan één je een overzicht geeft van alle gegevens die je invulde.

Eenmaal het formulier is ingevuld, krijgen wij jouw gegevens en sturen ze naar de leverancier in kwestie. In deze fase zijn er drie mogelijke scenario’s:

  1. Je verandert van elektriciteits- en/of gasleverancier;
  2. Je verhuist;
  3. Je opent een energiemeter.

Dit zijn de drie gebruikersprofielen die met ons contact opnemen en een contract afsluiten, alleen of met de hulp van één van onze adviseurs. Wil je extra info over je contract of de werking van de prijsvergelijker, twijfel dan niet ons te contacteren per e-mail naar info@energie-vergelijker.be. Ons team helpt je met plezier een goedkoop energiecontract te vinden!

Met welke criteria houd je rekening?

Nadat jij je verbruiksgegevens hebt ingevuld, krijg je dus een overzicht van de beste marktaanbiedingen volgens je verbruiksprofiel en gerangschikt van goedkoop naar duur.

Lamp gevormd aan de hand van groene bladeren

Je kunt de aangeboden contracten grofweg sorteren volgens volgende criteria:

Daarnaast nemen wij in onze simulator het Greenpeace-klassement op zodat je kunt nagaan of de leverancier ook echt investeert in de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Met een schaal van een op drie, voorgesteld door zonnetjes, welke leverancier de duurste op de markt is.

Wat heb je nodig om accuraat te kunnen vergelijken?

Om de werking van de prijsvergelijker te optimaliseren, houd je best je meest recente gas- of elektriciteitsfactuur bij de hand, waarop je volgende info ziet:

  • Jaarlijks verbruik per dag in kWh;
  • Jaarlijks nachtverbruik in kWh (indien van toepassing);
  • Jaarlijks verbruik exclusief nacht in kWh (indien van toepassing);
  • Jaarlijks gasverbruik in kWh (indien van toepassing).

Indien je niet beschikt over deze informatie kun je alsnog een hypothetische simulatie uitvoeren door de grootte van je gezin en woonplek in te geven. Ons systeem vult automatisch het standaardverbruik in België aan. Heb je nog twijfels of vragen, neem dan zeker contact op met één van onze medewerkers. Zij helpen je met plezier verder!