De beste elektriciteits- en/of gasaanbieding vinden? Dat doet u met onze vergelijker, waarvan wij u graag uitleggen hoe het werkt zodat u meteen geld kunt besparen!

Overzicht

Momenteel doen steeds meer verbruikers een beroep op een online prijsvergelijker om een leverancier, een dienst of om het even welke dienstverlener te kiezen. De energiesector is hier geen uitzondering op en de vergelijkingen voor elektriciteit en gas zijn er in groten getale. De procedure is inderdaad heel eenvoudig en duurt over het algemeen maar een paar minuten voor de gebruiker. Daarna hoeft u enkel te wachten tot de verandering van leverancier een feit is of wanneer uw nieuw contract van start gaat.

Maar wat gebeurt er nu in werkelijkheid wanneer u zich hebt aangemeld voor een online vergelijker? Energie-Vergelijker.be zal, nadat u een online prijsvergelijker hebt geraadpleegd, stap voor stap, de acties van de verschillende spelers op de energiemarkt voor u toelichten.

Wat is het principe van Energie-Vergelijker.be?

Euro’s die een energie vergelijker mogelijk maakt om te besparenEnergie-Vergelijker.be is een gratis dienst die u wordt aangeboden door de organisatie Wikipower. Deze laatste is een privé- en onafhankelijk initiatief dat als missie heeft de levering van energie goedkoper te maken voor inwoners en bedrijven door zich te engageren voor samenwerkingsprojecten die ze organiseert. Daaronder bevinden zich onder andere de groepsaankopen voor gas en elektriciteit. Ze verzamelen duizenden huishoudens waardoor Wikipower op een transparante manier kan concurreren met de Belgische energieleveranciers en onderhandelen voor de beste aanbieding van energievoorziening.

De missie van Energie-Vergelijker.be is tweeledig. Enerzijds moet het de kans bieden aan de verbruikers om te genieten van de vrije energiemarkt en zo te veranderen van leverancier en vervolgens de energiefactuur te verminderen. Om dit te doen, stelt de energievergelijker voor om de vastgestelde prijzen te vergelijken van de verschillende elektriciteits- en gasleveranciers die actief zijn in Wallonië, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze tool is wel enkel beschikbaar voor particulieren en ondernemingen waarvan het jaarlijks verbruik niet hoger ligt dan 50.000 kWh voor elektriciteit en 100.000 kWh voor gas.

Vervolgens willen ze de consument informeren en sensibiliseren over het duurzaam karakter van de verschillende bedrijven door op de webpagina waar alle gas- en elektriciteitsleveranciers worden voorgesteld duidelijk hun energiemix van hun energieproductie (nucleair, gas, kolen, wind …) te vermelden.

Van de verwerking van uw gegevens tot de inschrijving voor een aanbieding

Elke gebruiker van Energie-Vergelijker.be begint met het invullen van het vergelijkingsformulier dat een nauwkeurige vergelijking mogelijk maakt van de verschillende aanbiedingen die door de leveranciers worden voorgesteld. De belangrijkste gegevens in deze eerste stap zijn de postcode, het elektriciteits- (in kWh) en/of gasverbruik (kWh of m³), het type elektriciteitsmeter (enkelvoudig, dubbelvoudig of exclusief nacht) en, indien van toepassing, de actuele leverancier.

Daarna verschijnt de resultatenpagina en krijgt de verbruiker een overzicht van alle beschikbare aanbiedingen op de markt volgens zijn verbruikersprofiel en zijn zoekcriteria.

Als hij dat wenst, kan hij ervoor zorgen dat alleen de vijf beste aanbiedingen van dit moment getoond worden. Vervolgens kiest de klant de leverancier, de gewenste aanbieding en vervolledigt hij het inschrijvingsformulier. Dat laatste bestaat uit drie stappen waarvan er één de opsomming weergeeft van alle ingevulde gegevens.

Eenmaal het formulier is ingevuld, ontvangen de medewerkers van Energie-Vergelijker.be de gegevens van de gebruiker en sturen ze deze naar de desbetreffende leverancier. In deze fase zijn drie situaties mogelijk:

 1. Verandering van elektriciteits- en/of gasleverancier;
 2. De installatie;
 3. Het openen van een meter.

Dit zijn de drie gebruikersprofielen die Energie-Vergelijker bezoeken en een contract afsluiten, alleen of met de hulp van een van onze adviseurs. Indien u bijkomende informatie wenst, aarzel dan niet ons te contacteren op het nummer 0800 37 447 of via e-mail info@energie-vergelijker.be. Ons team staat helemaal tot uw beschikking.

Met welke criteria moet u mogelijk rekening houden?

Nadat u uw verbruiksgegevens hebt ingevuld, krijgt u een overzicht van de beste marktaanbiedingen volgens uw verbruiksprofiel en gerangschikt van de goedkoopste tot de duurste.

Maar eigenlijk kunt u de aanbiedingen sorteren volgens verschillende criteria:Lamp gevormd aan de hand van groene bladeren

 • De prijs van elektriciteit of gas: van de goedkoopste tot de duurste;
 • Soort contract: vaste of variabele elektriciteits- en/of gasprijs;
 • De oorsprong van elektriciteit: 100% groen of niet;
 • De contractduur: één jaar, meer dan één jaar of voor onbepaalde duur.

Daarnaast integreert deze simulator de resultaten van het laatste Greenpeace-klassement zodat u kunt nagaan of de leverancier daadwerkelijk investeert in de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Met een schaal van een op drie, voorgesteld door zonnen, kunt u bepalen welke leveranciers de duurzaamste op de markt zijn.

Wat hebt u nodig om de vergelijking te maken?

Om het best gebruik te maken van de vergelijker, hebt u het best uw laatste gas- of elektriciteitsfactuur bij de hand die u de volgende informatie geeft:

 • Jaarlijks verbruik per dag in kWh;
 • Jaarlijks nachtverbruik in kWh (indien van toepassing);
 • Jaarlijks verbruik exclusief nacht in kWh (indien van toepassing);
 • Jaarlijks gasverbruik in kWh (indien van toepassing).

Indien u niet beschikt over deze informatie kunt u alsnog een hypothetische simulatie uitvoeren door de grootte van uw gezin te selecteren. Ons systeem zal u automatisch een standaard verbruik voorstellen. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met onze medewerkers via het nummer 0800 37 447. Zij helpen u met plezier bij het doorlopen van de verschillende stappen.

Reageren!