Wanneer moeten we watt, kilowatt of kilowattuur gebruiken als we het over elektriciteit hebben? Wat betekenen ze? Energie-Vergelijker helpt je om de termen uit elkaar te houden.

Overzicht

 1. Wat is de definitie van een watt (W)?
 2. Wat betekent kilowattuur (kWh)?
 3. Wat is een kilowattpiek (kWp)?
 4. Hoeveel energie verbruiken huishoudtoestellen?
 5. Hoe bereken je het elektriciteitsverbruik in kWh in euro?

Als je het verschil tussen een watt (W) en kilowattuur (kWh) kent, wordt het een pak makkelijk om je energiefactuur te begrijpen. Het totaalbedrag van je factuur hangt af van de prijs per kilowattuur uit je energiecontract maar ook van jouw elektrische toestellen. We onderscheiden die toestellen op basis van twee gegevens: hun vermogen en hun verbruik. Hoe berekenen we het verbruik en het vermogen?

1. Wat is de definitie van een watt (W)?

De watt (W) is een meeteenheid van het elektrisch vermogen. Ze wordt op de meeste huishoudtoestellen vermeld en zorgt ervoor dat we kunnen bepalen hoeveel energie een toestel per seconde verbruikt. Dat is vooral erg handig om gloeilampen met elkaar te vergelijken. Het aantal watt wordt vermeld op het glas of de fitting en geeft de consument meteen een idee of de lamp al dan niet energiezuinig is. Bijvoorbeeld, een gloeilamp van 25 W zal vier keer minder stroom verbruiken dan een gloeilamp van 100 W maar vijf keer meer dan een gloeilamp van 5 W. Wil je besparen op je elektriciteitsfactuur? Denk dan goed na over de keuze van je huishoudtoestellen. Koop een toestel dat aan je wensen voldoet maar tegelijk weinig energie nodig heeft om de gevraagde prestaties te leveren.

Eenheden van vermogen omrekenen

 • 1 kilowatt (kW) = 1000 watt (W)
 • 1 megawatt (MW) = 1000 kilowatt (kW)
 • 1 gigawatt (GW) = 1000 megawatt (MW)
 • 1 watt (W) = 1 joule per seconde (J/s)*

*Een watt komt overeen met het vermogen van een toestel om elke seconde een joule elektrische energie te leveren.

2. Wat betekent kilowattuur (kWh)?

Elektriciteitsverbruik van huishoudtoestellen

De kilowattuur (kWh) verwijst naar de hoeveelheid energie die een elektrisch toestel verbruikt. Dat gegeven wordt door je elektriciteitsmeter gemeten en door je leverancier gebruikt om je stroomfactuur op te stellen.

‘Kilo’ is het voorvoegsel dat volgens het internationaal eenhedenstelsel (SI) verwijst naar ‘1000’ terwijl ‘uur’ de betekenis heeft van ‘een uur lang’. Dat betekent dus dat een kilowattuur overeenkomt met de energie die een elektrisch toestel met een vermogen van 1000 watt (1 kilowatt) een uur lang verbruikt. Parallel hieraan kunnen we zeggen dat een kilowattuur overeenkomt met de hoeveelheid energie die verbruikt wordt door een toestel van 100 watt dat 10 uur draait of een toestel van 10 watt dat 100 uur draait. In de praktijk verbruikt een gloeilamp van 40 watt in totaal 40 Wh (wattuur) als ze een uur brandt, 80 Wh als ze twee uur brandt en 40 kWh (kilowattuur) als ze 1000 uur brandt. Je moet dus gewoon het aantal (kilo)watt vermenigvuldigen met het aantal gebruiksuren om het aantal (kilo)wattuur te verkrijgen. Je vraagt je nog altijd af wat een kilowattuur is en op welk vlak de wattuur een eenheid van energie is? Neem contact met ons op!

Meeteenheden van energie omrekenen

 • 1 kilowattuur (kWh) = 1000 wattuur (Wh)
 • 1 megawattuur (MWh) = 1000 kilowattuur (kWh)
 • 1 gigawattuur (GWh) = 1000 megawattuur (MWh)
 • 1 wattuur (Wh) = 3600 joule (J)
 • 1 kilowattuur (kWh) = 3 600 000 joule (J) of 3,6 megajoule (MJ)

3. Wat is een kilowattpiek (kWp)?

Fotovoltaïsch zonnepaneel

Heb je zonnepanelen of ben je van plan om er te leggen? Dan heb je ongetwijfeld al gehoord van een andere meeteenheid: de kilowattpiek (kWp). Die eenheid stemt overeen met het maximale vermogen dat één zonnepaneel kan leveren bij ideale omstandigheden (ofwel een straling van 1kW/m² of 1000 watt/m² bij een temperatuur van 25 °C). Ter info, in België hebben we ongeveer 6 m² zonnepanelen nodig voor 1 kWp en komt 1 kWp ongeveer overeen met een opbrengst van 850 kWh elektriciteit per jaar. Ter vergelijking, een Belgisch gezin van drie personen verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom per jaar. Als een gezin de helft van zijn energieverbruik met zonnepanelen wil dekken, zal het in een installatie van 12 m² moeten investeren.

Omwille van verschillende technische aspecten en het klimaat in ons land, ligt het werkelijke vermogen van een zonnepaneel meestal 15 tot 20% onder het piekvermogen.

Tip: vergelijk het rendement van de zonnepanelen van verschillende fabrikanten voordat je een fotovoltaïsche installatie op jouw dak laat plaatsen. Hoe hoger de Wp voor een en hetzelfde oppervlak, hoe hoger het rendement van het zonnepaneel. De installaties verschillen bovendien niet alleen door hun productie per m² maar ook door hun prijsverschil bij de verschillende bedrijven. Om van een kwaliteitsvolle installatie en de beste prijs te kunnen genieten, kun je overwegen om deel te nemen aan een groepsaankoop van zonnepanelen.

4. Hoeveel energie verbruiken huishoudtoestellen?

Probeer energievretende toestellen zo weinig mogelijk te gebruiken als je wilt besparen op elektriciteit en stroomverlies vermijden. Minder energie verbruiken is ook nog eens goed voor het milieu omdat stroom nog vaak geproduceerd wordt met fossiele en nucleaire brandstoffen. Lijst van de vijf meest energievretende elektrische toestellen in huis (volgens het Franse Agentschap voor Milieu en Energiebeheer, ADEME):

 1. De oven, met gemiddeld meer dan 1000 kWh per jaar, net als de boiler en de radiatoren voor personen die met elektriciteit verwarmen;
 2. Het fornuis, tussen 500 en 1000 kWh per jaar;
 3. De airconditioning, gemiddeld tussen 500 en 1000 kWh per jaar;
 4. De droogkast, gemiddeld 350 kWh per jaar maar een stuk hoger voor oude exemplaren;
 5. De koel-vriescombinatie, gemiddeld tussen 125 en 250 kWh per jaar voor de meest recente modellen.

Gevolgd door de vaatwasser, de wasmachine, de computer, de televisie en de router.

Tip: Ben je van plan een nieuw huishoudtoestel aan te schaffen, let dan op het energielabel om direct te bepalen welk model het meest energiezuinig is! Nieuwe toestellen zijn uitgerust met het label dat de energieprestaties vermeld en hun verbruik indeelt op een schaal van A tot G.

5. Hoe bereken je het elektriciteitsverbruik in kWh in euro?

Ledlamp

Om je stroomverbruik te bepalen, moet je rekening houden met een aantal elementen zoals je verwarmingsmethode en het aantal bewoners. Je kan je ook op één bepaald element focussen. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld wilt weten of je veel kosten maakt voor de verlichting van je woning. Stel dat je de verlichting in je salon wilt bekijken en dat er momenteel vijf ledlampen van elk 7 watt hangen. Laten we ervan uitgaan dat ze het hele jaar door dagelijks zes uur branden en dat je over een enkelvoudige elektriciteitsmeter beschikt. Volgens je energiecontract moet je 0,07 euro per kWh betalen.

 • Totaalverbruik van de leds: 7 W x 5 = 35 W;
 • Jaarlijks elektriciteitsverbruik in kWh: 0,035 kW x 6 uur x 365 dagen = 76,65 kWh;
 • Jaarlijks elektriciteitsverbruik in euro‘s: 76,65 kWh x 0,07 euro = 5,36 euro.

Heb je hulp nodig om je verbruik in kilowattuur te berekenen? Je weet niet hoe je een kilowattuur in watt of een kilowattuur in wattuur moet omzetten? Contacteer ons op het gratis nummer 0800 37 447, onze experten helpen je graag verder.

Wat hebben we geleerd?

Watt en wattuur geven niet dezelfde informatie. Het aantal watt verwijst naar het noodzakelijke vermogen tijdens een tijdseenheid terwijl het aantal wattuur de hoeveelheid verbruikte energie over een bepaalde periode weergeeft. Als je watt in kilowattuur wilt omzetten, moet je het vermogen van het elektrische toestel vermenigvuldigen met de gebruiksduur in uur en dat resultaat door 1000 delen. Om de energiekosten te drukken, kan je bijvoorbeeld de meest energievretende toestellen tijdens de daluren laten draaien, als je een tweevoudige meter hebt. Aarzel ook niet om jouw elektriciteitscontract eens onder de loep te nemen en eventueel van stroomleverancier te veranderen. Wil je weten of het voor jou interessant is om van energieleverancier te veranderen? Voer dan een prijsvergelijking uit of contacteer ons gratis op het nummer 0800 37 447. Onze specialisten maken een analyse volgens jouw behoeftes en verwachtingen om er zo goed mogelijk aan te beantwoorden.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!