De VREG en CREG zijn in het Vlaams energielandschap incontournable. Hun rapporten verschijnen regelmatig in de media en de V-test is voor prijsbewuste Vlamingen een onmisbaar hulpmiddel om te besparen op hun energiefactuur. Toch is de VREG niet onbetwist: zo uitte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in het verleden al kritiek op de VREG en zette hun voorstel voor het capaciteitstarief kwaad bloed bij duizenden Vlamingen. Wat moet je weten over de VREG?

Wat is de VREG?

VREG staat voor “Vlaamse Regulator van de Elektriciteits-en Gasmarkt” en werd opgericht in 2001 in het kader van de vrijmaking van de stroom- en gasmarkt. Sinds 2017 is de VREG een ‘autonome dienst met rechtspersoonlijkheid’ onder toezicht van het Vlaams Parlement. Intussen bijna 4 jaar staat Pieterjan Renier aan het hoofd van de VREG – hij werkte voordien bij InBev en Fluxys. Ze zijn gevestigd in de Albert II-Laan in Brussel. De VREG is een middelgroot bedrijf met 42 werknemers en wordt gefinancierd met publieke middelen: zij krijgen een dotatie uit het Energiefonds van jaarlijks ongeveer 6,5 miljoen euro

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Belangrijkste waarden en doel

De VREG wil in de eerste plaats een duurzame, toekomstbestendige energiemarkt in Vlaanderen garanderen. Om dat te bereiken draagt ze “verantwoordelijkheid, onafhankelijkheid, deskundigheid, verbetering” en “openheid” hoog in het vaandel.

Concreet bestaat haar takenpakket uit vijf onderdelen:

TaakVoorbeeld
Regulerentariefregulering zoals die rondom het capaciteitstarief
Controle en toezichttoekennen van de garanties van oorsprong,
checken van de groene oorsprong van een contract, uitreiken van leveringsvergunningen aan kandidaat-leveranciers
Adviserenstudies en onderzoek op vraag van de Vlaams Minister van Energie of het Parlement,
advies aan het Parlement rondom de Europese richtlijnen zoals de Europese ‘Green Deal’
Informerenconsumenten, bedrijven en andere marktspelers informeren over de energieprijzen,
de V-test
Interne werking en controleeigen budget voorstellen, onafhankelijkheids- en integriteitsbeleid waarborgen

Heb je graag meer voorbeelden over de taken van de VREG, dan kan je een kijkje nemen in bijlage 1 (p.24)  van hun ondernemingsplan voor 2021.

Bevoegdheden

De VREG houdt niet alle bevoegdheden in de hand. Zoals het een ingewikkeld land als België betaamt, hebben wij verschillende energieregulatoren. Eén federale, en dan nog één per gewest – het zijn er in totaal dus vier. De federale regulator heet de CREG, de regulatoren voor Wallonië en Brussel zijn respectievelijk de CWaPE en Brugel.

Gewestelijke bevoegdheid inzake energie:

  • de distributie van elektriciteit via netten met een spanning kleiner dan of gelijk aan 70 kilovolt;
  • de distributie van aardgas;
  • de distributienettarieven (sinds 1 juli 2014);
  • milieuvriendelijke energie (groene stroom) en elektriciteit uit warmte-krachtkoppeling;
  • rationeel energiegebruik.

Federale bevoegdheid inzake energie:

  • de transmissienettarieven en de sociale maximumprijzen;
  • het hoogspanningsnet van elektriciteit met een spanning groter dan 70 kilovolt;
  • de opslag en het vervoer van aardgas;
  • de productie van elektriciteit (uitgezonderd groene stroom en warmte-krachtkoppeling);
  • kernenergie.

Wanneer kom jij in contact met de VREG?

Wie op zoek is naar info over de energiemarkt- en prijzen in België, zit op de site van de VREG in ieder geval goed. Je vindt er allerlei gegevens en infografieken over de prijzen, veranderingen van leverancier etc. Ook om je energieleverancier te vergelijken, of de herkomst of dienstverlening van je leverancier na te gaan, is de VREG een uitstekende bron van informatie dankzij de V-test, de Groencheck en de Servicecheck. Bij een geschil met je netbeheerder kan de VREG eveneens tussenkomen.

Voor bijvoorbeeld algemene vragen over je energiefactuur, het sociaal tarief of info over premies ben je bij de VREG niet aan het juiste adres. Daarvoor ga je beter aankloppen bij één van de andere spelers op onze Belgische energiemarkt.

Successen van de VREG

Uitkijken voor de belangen van de consument is één van de missies van de VREG, en ze boekte  op dat vlak al heel wat successen in het verleden.

Zo is er de V-test. Met de V-test kunnen Vlaamse consumenten alle energiecontracten vergelijken en er het meest voordelige uitkiezen. De tool wordt elke maand geüpdatet en is bijzonder geliefd voor het vinden van een voordelig contract. In 2020 voerden Vlamingen 742.502 simulaties uit via de V-Test. Het aantal Vlamingen dat overstapt op een voordeliger energiecontract stijgt elk jaar, en dat is te danken aan de V-test en andere gecertificeerde prijsvergelijkers zoals de onze.

Naast het vergelijken van de prijzen van de energiecontracten, kun je via de site van de VREG ook een Groencheck (de herkomst van je energie vergelijken) en een Servicecheck (de dienstverlening vergelijken) uitvoeren.

Daarnaast moeten we de VREG ook een pluim op de hoed steken voor de transparantie die ze in de energiemarkt geven. Zo publiceren ze maandelijks een rapport met de energieprijzen en updaten ze de Vlaamse consument regelmatig over de evolutie van de energiemarkt. Dat doen ze voor een groot publiek: in 2020 bezochten meer dan 2 miljoen mensen hun website.

Verschillen tussen de V-test en onze prijsvergelijker

Hoewel de V-test een fantastisch hulpmiddel is om te besparen op je energiefactuur, heeft hij ook een aantal nadelen t.o.v. onze prijsvergelijker.

Zo is het niet mogelijk om via de V-test van contract te veranderen. Bij Energie-Vergelijker.be kan je meteen na het vergelijken overstappen – je bespaart dus heel wat uit op administratieve rompslomp.

Bovendien blijven inwoners van Wallonië en Brussel in de kou staan – je kan met de V-test van de VREG enkel Vlaamse contracten vergelijken.

Daarnaast bieden we jou bij Energie-Vergelijker.be een volledig gratis telefonische begeleiding – geen overbodige luxe, want het grootste deel van de consumenten kiest er op hun eentje niet het voordeligste contract uit. De VREG hebben op hun site geen telefoonnummer en lijken telefonisch klantencontact ook niet aan te moedigen. Blinde en slechtziende mensen of mensen die wat minder handig zijn met technologie blijven zo in de kou staan. 

Ten slotte bieden we jou tijdens het vergelijken een interface met meer details: je kunt bijvoorbeeld meteen contracten met enkel domiciliëring van je vergelijking uitsluiten.

Het is belangrijk je informatie uit meerdere bronnen te halen. Niets weerhoudt je ervan de resultaten van de V-test naast die van de onze te leggen en er het voor jou voordeligste contract uit te pikken.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Kritiek op de VREG

We zeiden het zonet al: de VREG is in Vlaanderen zeker niet onbetwist.

De meest recente controverses rondom de VREG waren het capaciteitstarief en de terugdraaiende teller. Beiden zetten kwaad bloed bij veel Vlamingen. Het capaciteitstarief moet er in 2022 komen. Als het capaciteitstarief aangenomen wordt, zullen we het onderdeel ‘netkosten’ van onze energiefactuur betalen volgens de gemiddelde maandpiek. Veel mensen zijn bang van stijgende tarieven en daarom kwaad op de VREG.

Vreg V-test

Ook de terugdraaiende teller deed al veel inkt vloeien. Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat die ongrondwettelijk was, op vraag van de VREG. Zonnepaneeleigenaars voelden zich bedot. Meer daarover lees je in ons artikel over het injectietarief.

Wat brengt de toekomst voor de VREG?

De VREG staat niet stil en heeft heel wat plannen voor de toekomst.

Eind 2021 staat er bijvoorbeeld een verbeterde, meer gebruiksvriendelijke V-test op het programma. Ze wil daarbij ook kortingen en energieprijzen van de groepsaankopen opnemen in haar aanbod. Dit zal de V-test hopelijk nog beter maken.

In 2022 komt er het capaciteitstarief. En de VREG wilt warmtenetten – één van haar nieuwe taken – verder blijven uitbreiden. Wie weet wat de VREG op lange termijn nog voor ons in petto heeft!

Ze houden je er graag van op de hoogte in hun nieuwsbrief – inschrijven doe je via het groene vak onderaan hun homepage. Je kan je ook inschrijven voor het beleidsplatform van de VREG. Ze brengen je dan in webinars op de hoogte van hun initiatieven en plannen voor de toekomst. Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar webmaster@vreg.be met als onderwerp “E-mailadres toevoegen aan de mailinglijst Beleidsplatform”.

Heb jij kritiek, vragen of opmerkingen over de VREG? Laat gerust een commentaar achter, we komen zo snel mogelijk op je terug.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Bronnen:

Decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid [citeeropschrift: “het Energiedecreet”]. (2009, Mei). Vlaams Parlement. https://codex.vlaanderen.be/Zoeken/Document.aspx?DID=1018092¶m=inhoud

J.D.G. (2015, 1 Juli). VREG moet groenestroomcertificaten aanpakken. VRT. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2015/07/01/vreg_moet_groenestroomcertificatenaanpakken-1-2381325/

VREG. (2021, Februari). Jaarverslag 2020. https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/40978

VREG. (2021b, Maart). Jaarraportering Vlaamse overheid in duizenden euro (EUR) versie 2020. https://www.vreg.be/sites/default/files/vreg/jaarrekening_2020.pdf

VREG. (2021a). Ondernemingsplan 2021. https://www.vreg.be/sites/default/files/document/rapp-2021-01.pdf