Je energieverbruik in kilowattuur kom je te weten door het verschil te berekenen tussen de huidige stand van je elektriciteitsmeter en die van een jaar daarvoor. 

Wanneer neem je je meterstanden op? Hoe begin je eraan, afhankelijk van je stroommeter? (enkelvoudige meter of tweevoudige meter, budgetmeter)? Wat heeft dat voor zin? Alle antwoorden lees je in dit artikel!

Wanneer neem ik mijn elektriciteitsmeterstand op?

Er zijn verschillende redenen waarom je je elektriciteitsmeterstand moet opnemen.

Wanneer je in een nieuwe woning intrekt/verhuist

Dan vul je een energieovernamedocument (PDF) in. Op dit formulier, dat door beide partijen wordt ingevuld, vul je je gegevens en je elektriciteitsmeterstand in. Op die manier vermijd je elk risico op factureringsfouten.

Wist je dat? Wanneer je een nieuwe woning betrekt, zal je energieleverancier je maandelijkse voorschotten berekenen op basis van het verbruik van de vorige bewoners. Aarzel dus niet om contact met je leverancier op te nemen als je denkt dat jij minder verbruikt dan zij. Bijvoorbeeld, als jij alleen woont terwijl de vorige bewoners een gezin waren.

Een keer per jaar

Via de post ontvang je een meterkaart met verzoek je elektriciteitsmeterstanden in te vullen en mee te delen. Soms is ook het bezoek van een technicus gepland. Ben je er niet wanneer hij langskomt, dan kun je je ingevulde kaart ook op je raam of je voordeur hangen.

Een DNB technicus neemt de stand van de elektriciteitsmeter op -Energie-vergelijker

De jaarlijkse datum van de meterstandopname hangt af van de distributienetwerkbeheerder (DNB) in je gemeente. Bij de meeste kun je je meterstanden via de post, telefonisch of ook online meedelen:

Eens je je meterstanden hebt meegedeeld doet je DNB het nodige om je stroomleverancier te informeren, die dan de regularisatiefactuur opmaakt. Op basis van het verschil tussen je huidige meterstand en die van het jaar daarvoor, en van de voorschotten die je de afgelopen 12 maanden hebt betaald, ontvang je een afrekeningsfactuur. Heb je niet voldoende voorschot betaald, dan zul je moeten opleggen. Heb je te veel voorschotten betaald, dan krijg je dat bedrag via je volgende factuur terugbetaald.

Wijziging van energieleverancier

Je DNB zal je (1 à 2 weken vooraleer je nieuwe contract ingaat) vragen je meterstand op te nemen. Op basis van die meterstandopname kan je vroegere leverancier je afrekeningsfactuur opstellen en zal je nieuwe leverancier het bedrag van je maandelijkse voorschotfactuur bepalen.

Découvrez vite les promotions spéciales des fournisseurs sur Comparateur-Énergie.be !
Je compare gratuitement Je réalise en moyenne 225€ d'économies

Wist je dat? Om je energieverbruik netjes onder controle te houden heb je om de 3 maanden de mogelijkheid je elektriciteitsmeterstand op te nemen en die aan je DNB mee te delen. Op die manier kun je je voorschotfacturen bijsturen en het risico beperken dat je moet opleggen.

Hoe neem ik mijn elektriciteitsmeterstand op?

Controleer om te beginnen of de 4 eerste cijfers van je stroommeter wel overeenkomen met het cijfer dat op je meterkaart vermeld staat (1).

Enkelvoudige stroommeter

Een enkelvoudige stroommeter heeft maar één telwerk. Noteer de cijfers van de meterstand die voor de komma staan (in dit voorbeeld: 62224) op je meterkaart. Deze procedure geldt ook voor een uitsluitend nachtmeter.

Schema van een enkelvoudige elektriciteitsmeter - Ores
© Ores

Tweevoudige stroommeter

Een dag-/nachtmeter heeft twee telwerken. Noteer de cijfers van de meterstand voor de komma van de dagteller, met een zonnetje als symbool (in dit voorbeeld: 16404); noteer vervolgens de cijfers voor de komma van de nachtmeter, met een maantje als symbool (in dit voorbeeld: 54415).

Schema van een elektronische budgetmeter - Ores
© Ores

Budgetmeter

De elektronische meter (of budgetmeter) verschilt van de andere meters. Hier moet je verschillende keren een knop (de kleur is afhankelijk van de installatie) indrukken, vooraleer de gewenste informatie verschijnt. Doorgaans verschijnt voor de “dag-” stand het cijfer [1] en voor de “nacht-” stand het cijfer [2].

Schema van een tweevoudige meter - Ores
© Ores