Het is belangrijk dat je de prijzen van je energiecontract regelmatig vergelijkt. Op die manier geniet je steeds van de beste voorwaarden op de markt. Maar wanneer moet je dat juist doen? Bij een verhuizing, fotovoltaïsche installaties enz. Ontdek alle gevallen waarbij je er belang bij hebt om je elektriciteits- of gascontract te herzien.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Het meest logische: wanneer de marktprijzen schommelen

De energiemarkt staat nooit stil. De gas- en elektriciteitsprijzen kunnen altijd onderhevig zijn aan forse dalingen of stijgingen. Ze zijn dan ook nauw verbonden met de productie- en verbruiksvoorwaarden. En die zijn maar zelden stabiel: een zachte winter brengt een laag verbruik van gas en dus ook lage prijzen mee; een kerncentrale die plots stilvalt, kan voor een tekort aan elektriciteit zorgen en een impact hebben op je factuur; een aanval op een gasbron kan de internationale gasmarkt verstoren enz. Kortom, alles wat vraag en aanbod kan beïnvloeden, zal een impact hebben op de prijzen van je energiecontracten.

Ons advies: blijf aandachtig en volg regelmatig de actualiteit. Hoor je geruchten over een onverwachte daling van de gas- of elektriciteitsprijzen? Denk eraan je huidige voorwaarden te vergelijken met die van de markt. Stel jezelf ook de vraag of ze gunstiger zijn voor een vaste prijs of een variabele prijs.

Ook wanneer er bij je leverancier iets verandert – zoals toen Luminus Essent overnam bijvoorbeeld – is het een slim idee om even te vergelijken of ook je contract nog voordelig is.

Nemen we als voorbeeld de gasprijs tijdens de coronacrisis. De voorwaarden op de markt hadden het voor gezinnen wel heel interessant gemaakt. In dit geval was een vaste prijs voordeliger omdat die kon vastgelegd worden tot het einde van het jaar.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Het meest pragmatische: wanneer je verhuist

Een verhuis is vaak het ideale moment om je energiecontracten eens onder de loep te nemen. Zeker als de samenstelling van je gezin is veranderd sinds de laatste keer dat je de prijzen vergeleek, als je nieuwe woning in grootte verschilt van je oude woning, als je naar een ander gewest trekt enz. Kortom, bij een verhuis heb je er alle belang bij om je elektriciteits- of gascontracten te herzien voor je nieuwe woning.

Uiteraard kun je je huidige contract overhevelen als je ervan overtuigd bent dat je van de beste voorwaarden geniet. Maar het kan geen kwaad om eens te checken. Er bestaan online tools zoals Energie-Vergelijker.be om je energiecontracten snel te vergelijken. En om het je nog gemakkelijker te maken, kun je via onze tool ook van leverancier veranderen. Onze adviseurs nemen alle administratieve stappen op zich zodat jij je volop kunt concentreren op de andere stappen van je verhuis.

Het meest logische: na werken om de energieprestaties van je woning te verbeteren

Dat spreekt voor zich. Of je nu de isolatie van je woning verbetert of fotovoltaïsche panelen of een alternatieve verwarming installeert, de energieprestaties van je woning zullen er beter op worden. Met als resultaat dat je gas- of elektriciteitsverbruik verandert. Logisch dus dat je je energiecontract herziet.

In het extreme geval dat je er met je werken in slaagt je woning autonoom (dus niet langer afhankelijk van een energiedistributienet) te maken, kun je je contract gewoon opzeggen!

Tal van leveranciers bieden trouwens speciale voorwaarden voor wie fotovoltaïsche panelen bezit. Je hoeft ze alleen maar te vergelijken om de beste te vinden.

Het meest vooruitziend: wanneer je je jaarbudget plant

De financiën van een gezin beheren? Geen gemakkelijke opdracht! Om onvoorziene omstandigheden te vermijden, is het dus aangeraden om grote uitgaves jaarlijks in te plannen en zo het financiële overzicht te behouden.

We stellen vast dat veel mensen vaak hun budget herzien in september, aan het begin van het nieuwe schooljaar. Renovatiewerken in het verschiet dit jaar? Welke uitgaven moet je voorzien voor je verplaatsingen? Hoeveel bedraagt je factuur voor telefoon, internet en tv? Geniet je van de voordeligste contracten voor je gas en elektriciteit? Het antwoord op die laatste vraag krijg je als je gaat kijken op een prijsvergelijker.

Om het budget van je gezin te optimaliseren, is het belangrijk dat je komaf maakt met onnodige uitgaven. En om dat te doen, kunnen we alleen maar aanraden om je energiefacturen te verlagen en te springen op de promoties van de verschillende leveranciers.

Om ze niet te missen, kun je intekenen op onze maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand maken we de lopende promoties van elke leverancier in het land bekend.

Het verstandigste: eenmaal per jaar vergelijken

Het maakt niet uit wat de voorwaarden op de markt of de energieprestaties van je woning zijn, belangrijk is dat je de prijzen van je energiecontract eenmaal per jaar vergelijkt. De promoties die je krijgt wanneer je je contract afsluit, gelden vaak maar voor één jaar. We raden dus sterk aan om de prijzen op dat moment te vergelijken.

Zet gerust een herinnering in je agenda. Zo vergeet je het niet. Of je kunt specifieke gebeurtenissen gebruiken als geheugensteuntje zoals het nieuwe schooljaar (zoals al gezegd), het begin van de herfst, de zomervakantie enz.

Je laat je liever bijstaan door een professional voor een audit van je energiefactuur? Onze energieadviseurs helpen je gratis en zonder enige verplichting. Mail ons je factuur (info@energie-vergelijker.be) en wij nemen contact met je op om je te helpen de ideale leverancier te vinden. Of je kunt ons tussen 9 u en 18 u rechtstreeks bellen op het nummer 0800 37 447.