Wanneer moet je de energieprijzen vergelijken?
Het is belangrijk dat je de prijzen van je energiecontract regelmatig vergelijkt. Op die manier geniet je steeds van de beste voorwaarden in de markt. Maar wanneer moet je dat juist doen? Bij een verhuis of de installatie van zonnepanelen bijvoorbeeld? Ontdek alle situaties waarin je er belang bij hebt om je elektriciteits- of gascontract te herzien.
Wanneer de marktprijzen schommelen
De energiemarkt staat nooit stil. De gas- en elektriciteitsprijzen kunnen altijd onderhevig zijn aan forse dalingen of stijgingen. Ze zijn dan ook nauw verbonden met de productie- en verbruiksvoorwaarden, en die zijn maar zelden stabiel. Tijdens een zachte winter heb je een lager gasverbruik en zal je factuur dus ook beter meevallen. Een kerncentrale die plots stilvalt, kan voor een tekort aan elektriciteit zorgen en een impact hebben op je factuur. Een aanval op een gasbron kan de internationale gasmarkt verstoren enzovoort. Kortom, alles wat vraag en aanbod kan beïnvloeden, zal een impact hebben op de prijzen van je energiecontracten.
Ons advies: blijf aandachtig en volg regelmatig de actualiteit. Hoor je geruchten over een onverwachte daling van de gas- of elektriciteitsprijzen? Denk eraan je huidige voorwaarden te vergelijken met die in de markt.
Ook wanneer er bij je leverancier iets verandert, is het een slim idee om even te vergelijken of ook je contract nog voordelig is.
De forse stijging van de gasprijs na de coronacrisis illustreert perfect waarom regelmatig vergelijken belangrijk is. In 2021 en 2022 stegen de energieprijzen tot ongezien hoge niveaus als gevolg van de invasie van Oekraïne door Rusland. Nadien zijn de prijzen weer beginnen dalen. Op zo’n moment is het opportuun om de marktprijzen te vergelijken om het best mogelijke aanbod te vinden.
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Wanneer je verhuist
Een verhuis is vaak het ideale moment om je energiecontracten eens onder de loep te nemen. Zeker als de samenstelling van je gezin is veranderd sinds de laatste keer dat je de prijzen vergeleek, als je nieuwe woning in grootte verschilt van je oude woning of als je naar een ander gewest trekt. Kortom, bij een verhuis heb je er alle belang bij om je elektriciteits- of gascontracten voor je nieuwe woning te herzien.
Uiteraard kan je je huidige contract meenemen als je ervan overtuigd bent dat je van de beste voorwaarden geniet. Maar het kan geen kwaad om het te checken. Er bestaan onlinetools zoals Energie-Vergelijker.be om je energiecontracten snel te vergelijken. En om het je nog gemakkelijker te maken, kan je via onze tool ook van leverancier veranderen. Onze adviseurs nemen alle administratieve stappen op zich zodat jij je volop kan concentreren op de andere stappen van je verhuis.
Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!
Op Energie-Vergelijker.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.
Na werken om de energieprestaties van je woning te verbeteren
Dat spreekt voor zich. Of je nu de isolatie van je woning verbetert of zonnepanelen of een alternatieve verwarming installeert, de energieprestaties van je woning zullen er beter op worden. Met als resultaat dat je gas- of elektriciteitsverbruik verandert. Logisch dus dat je je energiecontract herziet.
In het extreme geval dat je er met je werken in slaagt je woning autonoom (dus niet langer afhankelijk van een energiedistributienet) te maken, kan je je contract gewoon opzeggen!
Tal van energieleveranciers bieden trouwens speciale voorwaarden voor wie zonnepanelen bezit. Je hoeft ze alleen maar te vergelijken om de beste te vinden.
Wanneer je je jaarbudget plant
De financiën van een gezin beheren? Geen gemakkelijke opdracht! Om onvoorziene omstandigheden te vermijden, is het dus aangeraden om grote uitgaven jaarlijks in te plannen en zo het financiële overzicht te behouden.
We stellen vast dat veel mensen vaak hun budget herzien in september, aan het begin van het nieuwe schooljaar. Renovatiewerken in het verschiet dit jaar? Welke uitgaven moet je voorzien voor je verplaatsingen? Hoeveel bedraagt je factuur voor telefoon, internet en tv? Geniet je van de voordeligste contracten voor je gas en elektriciteit? Ontdek het aan de hand van een prijsvergelijker.
Om het budget van je gezin te optimaliseren, is het belangrijk dat je komaf maakt met onnodige uitgaven. En om dat te doen, kunnen we alleen maar aanraden om je energiefacturen te verlagen en in te gaan op de promoties van de verschillende leveranciers.
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Minstens eenmaal per jaar
Het maakt niet uit wat de voorwaarden op de markt of de energieprestaties van je woning zijn, belangrijk is dat je de prijzen van je energiecontract minstens eenmaal per jaar vergelijkt. De promoties die je krijgt wanneer je je contract afsluit, gelden vaak maar voor één jaar. We raden dus sterk aan om de prijzen op dat moment te vergelijken.
Zetdesnoods een herinnering in je agenda zodat je het niet vergeet. Je kan ook specifieke gebeurtenissen gebruiken als geheugensteuntje, zoals het nieuwe schooljaar, het begin van de herfst, de zomervakantie enzovoort.
Laat je je liever bijstaan door een professional voor een audit van je energiefactuur? Onze energieadviseurs helpen je gratis en zonder enige verplichting. Neem contact met ons via info@energie-vergelijker.be en onze adviseurs zullen je helpen de ideale leverancier te vinden.
Neem contact op met een adviseur
Meer lezen op onze blog
Is een ecologisch verantwoorde kerst onmogelijk? Wie aan de eindejaarsfeesten denkt, denkt onvermijdelijk aan overconsumptie. Maar…
Op 7 december werd de elektriciteits- en gasleverancier Vlaamse Energieleverancier, die sinds 2019 op de markt is, failliet verkla…
Veel gezinnen weten niet dat een gaskraan die niet aan de normen voldoet, niet mag worden gebruikt voor de aansluiting van een for…
De V-test is voor prijsbewuste Vlamingen een onmisbaar hulpmiddel om te besparen op hun energiefactuur, maar waar komt de VREG eig…