Je hebt je EAN-code nodig voor zo goed als alle procedures die met je energieverbruik te maken hebben. Het is dus fijn als je ze dan ook snel terugvindt. Maar waar moet je dan precies kijken? Wij maakten een lijst.

Als je al eens van energiecontract veranderde, heb je je EAN-code vast al moeten doorgeven aan je nieuwe leverancier (EAN staat voor ‘European Article Numbering’). Het gaat om een unieke identifier die een leveringspunt voor elektriciteit en gas aanduidt. Deze code is dus gekoppeld aan een woning en niet aan een persoon. Dat is dan ook de reden waarom je er de vorige bewoner, wanneer je naar een nieuwe woning verhuist, naar moet vragen. De code bestaat uit 18 cijfers die beginnen met ‘54‘. Zo herken je ze.


>> Lees ook: Wat is een EAN-code?


Eén vraag keert dan ook regelmatig terug: waar vind je de EAN-code? Toegegeven, je kunt al snel je weg verliezen tussen het klantnummer, het nummer van de teller en zelfs het cijfer op de teller … Zoveel cijfers zijn er!

Om te verzekeren dat je het hoofd koel houdt wanneer er nog eens naar wordt gevraagd, schepten we een overzicht van alle manieren waarop je gemakkelijk je EAN-code kunt terugvinden.

Waar je ze altijd terugvindt: op je factuur en in je klantenzone

Je EAN-code moet altijd op je factuur voor elektriciteit of gas staan, of dat nu een papieren of digitale factuur is. Het is dan ook de eerste plaats waar je moet kijken als je ze snel wilt terugvinden.

Iedere leverancier heeft zijn eigen manier om de factureringsinformatie te ordenen. Maar meestal staat je EAN-code bovenaan de factuur. Let wel goed op en verwar ze niet met je klantnummer, het factuurnummer of het contractnummer.

Dit zijn enkele voorbeelden van standaardfacturen van energieleveranciers.

De meeste energieleveranciers bieden op hun website de mogelijkheid een klantenzone aan te maken. In jouw klantenzone vind je alle informatie over je elektriciteits- of gascontract, waaronder ook je EAN-code.

Waar je ze vaak terugvindt: op je teller

Verwar de EAN-code echter niet met het nummer van je teller. Dat nummer is korter dan de EAN-code en moet je teller identificeren. Als je van teller zou moeten veranderen, verandert ook dit nummer. Maar je EAN-code blijft dezelfde (logisch ook, want je toeleveringspunt verandert niet!).

Vind je je energiefacturen niet meer? Heb je ook geen digitaal exemplaar? Geen probleem. Je EAN-code zou in principe gedrukt moeten staan op een label op je teller of ergens in de buurt. 

Opgelet: ook als je enkel een nachtteller hebt (of die nu is gekoppeld aan een meter met dubbel of enkelvoudig tarief), blijft je EAN-code uniek. Het kan echter gebeuren dat je netbeheerder je een afzonderlijke EAN-code voor je nachtteller toekent, maar dat blijft zeldzaam.

Wie je altijd kan informeren: je DNB

Geen factuur in zicht en niets te zien op je teller? Maak je geen zorgen. Je kunt je intercommunale of distributienetbeheerder (DNB) altijd nog vragen je je EAN-code te bezorgen. Daarvoor heeft hij gewoon je naam, je adres en het nummer van je teller nodig.

Hieronder vind je de links naar de formulieren die je daarvoor moet invullen, net als de telefoonnummers waarop je je DNB kunt bereiken: 


>> Tool: vind je DNB


Wie je ook moet kunnen helpen: de vorige bewoner

Als je in een appartement woont, zou de toegang tot je teller wel eens ingewikkeld kunnen zijn. Het kan dan moeilijk zijn om je EAN-code of zelfs het nummer van je teller terug te vinden. De enige oplossing is dan contact opnemen met de vorige bewoner of de eigenaar als je huurt.

In principe heb je tijdens je verhuizing samen met de vorige bewoner een energieovernamedocument ingevuld. De EAN-code zou tussen die informatie op dit document moeten staan.


>> Dossier: Verhuizing: wat met je energiecontracten?


Speciaal geval: een nieuwbouw

Als je naar een nieuwbouw verhuist, heb je nog geen aansluiting op elektriciteit of gas en dus ook nog geen EAN-code. Je moet dan een aanvraag tot opening van een leveringspunt bij de DNB van jouw gemeente indienen. Zodra dat is gebeurd, kent die je nieuwe huis een EAN-code toe.

Waar vind je de EAN-code: een overzicht

Dit zijn, in een notendop, alle manieren waarop je je EAN-code kunt terugvinden:

1. Op je factuur voor elektriciteit/gas

2. In je online klantenzone, op de website van je leverancier

3. Op of in de buurt van je teller

4. Via je DNB of intercommunale

5. Via de vorige bewoner van je woning of de eigenaar indien je huurt

6. Op het genergieovernamedocument dat je samen met de vorige bewoner invulde

Heb je nog andere vragen over de EAN-code? Onze adviseurs helpen je met veel plezier! Bel ons gratis op 0800 37 447, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

J'appelle un conseiller Gratuit et sans engagement