Veel huishoudens weten dit nog niet: gaskranen die niet aan de normen voldoen, mogen niet worden gebruikt voor de aansluiting van fornuizen. Heb jij zo’n kraan? En ben jij dan aansprakelijk als er een ongeval gebeurt?

Het is immens belangrijk dat je gasaansluiting conform is. Een slechte installatie kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Voldoen jouw gaskranen aan de normen? Energie-Vergelijker.be zet enkele essentiële regels op een rijtje.

>> Lees ook: 6 regels voor een perfect onderhoud van je gasketel

Waarom moeten bepaalde gaskranen worden vervangen?

In de eerste plaats omdat jouw veiligheid op het spel staat. Want sommige kranen zijn niet betrouwbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld loskomen. Je loopt dan een risico op gaslekken of andere incidenten met mogelijk grote gevolgen.

Weet ook dat er een norm is (de Belgische norm NBN D51-003) voor zowel het leggen van de leidingen als de installatie van de toestellen. Het gaat daarbij vooral om de verwarmingsinstallatie en het fornuis. Die norm regelt de conformiteit van gaskranen zoals die achter jouw gasfornuis. Je bent trouwens verplicht om te bewijzen dat je installatie aan die norm voldoet om ze op het gasnet te mogen aansluiten en de meter te openen. Hiervoor zul je je DNB een conformiteitsattest moeten voorleggen, ook wel ‘attest artikel 48’ genoemd.

Wat is nu een conforme en niet-conforme gaskraan?

Concreet zijn niet-conforme kranen bijvoorbeeld waterkranen met een rode hendel die werden omgevormd tot gaskranen.

Is je gasfornuis thuis aangesloten met een rubberen slang? Onthoud dan dit:

  • sinds 2012 moeten deze slangen worden vervangen door conforme kranen;
  • als er echter een duidelijke vervaldatum op die slang staat en die datum nog niet is verstreken, moet je ze momenteel nog niet vervangen. Na die datum zul je een conforme kraan moeten plaatsen.

En wat zijn dan die conforme kranen? Je bent in orde als je thuis een hendel van messing of een gele hendel hebt. Op die kranen zie je KVBG of een stempel staan.

Waar begint jouw aansprakelijkheid?

Als eigenaar of bewoner ben jij verantwoordelijk voor je gasinstallaties vanaf de uitgang van de meter.

Als je het veilig wilt houden, zul je je installatie dus in orde moeten brengen. Als je dat niet doet en er gebeurt een ongeval, dan kan je verzekeraar moeilijk doen. Aarzel ook niet om een erkende specialist (loodgieter, verwarmingstechnicus) of een controleorgaan zoals E-control in de arm te nemen. Ze komen je gasinstallatie dan nakijken om zo jouw veiligheid en die van je gezin te verzekeren.

Besluit

Neem je tijd om de conformiteit van de aansluiting van je installaties (verwarmingsketel en fornuis) op het gasnet te controleren. Dit is essentieel voor je veiligheid. Er zijn bovendien veel experts die dit in jouw plaats kunnen doen. Aarzel dus niet hier gebruik van te maken.

Benieuwd naar andere gidsen over je energie-installaties (verwarmingsketel, meter …) of tips om je energiefactuur te verlagen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol tips & tricks!

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!