In 2020 veranderden in totaal 681.958 Vlaamse huishoudens van leverancier voor stroom en 546.017 van leverancier voor aardgas. (bron: CREG) Gigantische aantallen dus, maar hebben al die huishoudens er ook de meest geschikte leverancier uitgekozen? Er zijn een twintigtal leveranciers actief in België, elk met allerlei producten en dan ook nog eens welkomstkortingen en andere bijkomende diensten. Hoe moet de consument tussen de bomen het bos zien? Bij Energie-Vergelijker.be delen we met jou zoveel mogelijk tips en vertellen we je welke vergissingen je vermijdt bij het vergelijken van de energieleveranciers!

1. Niet met alle onderdelen op een factuur rekening houden

Bij het vergelijken van een energiecontract met de huidige opties op de markt, vergeten, bekijken de meeste mensen het eindbedrag op de factuur. Maar dat bestaat uit meerdere onderdelen, waarvan je leverancier de meeste niet beïnvloedt omdat ze bepaald worden door regulatoren of andere spelers op de energiemarkt. Dat is met name het geval voor:

  • Transport- en distributiekosten, die resp. door je DNB (distributienetbeheerder) en TNB (transmissienetbeheerder) vastgelegd worden. De kosten hangen af van het gewest waar je woont en worden goedgekeurd door de CREG, de regionale energieregulator;
  • Belastingen en heffingen die vastgelegd worden door de regering.

Wil je echt besparen, houd het dan bij de prijs per kWh van stroom en gas, dat is namelijk het enige onderdeel van je factuur dat je leverancier bepaalt en dat dus varieert per leverancier.

Wist je dit al? De geüpdatete tariefkaarten zijn beschikbaar op de website van je leverancier.

>>Meer lezen: de onmisbare gids om je energiefactuur te begrijpen!

2. Je contracttype niet checken

Ga geen appels met peren vergelijken! Het is belangrijk na te gaan wat voor contract je nu hebt en op wat voor contract je wilt overstappen. Stel jezelf volgende vragen over je huidig contract:

  • Heb je een contract met vaste of variabele prijs
  • Lopen er eventuele welkomstkortingen op je contract, zit die in het nieuwe contract inbegrepen?
  • Kan je genieten van bijkomende diensten zoals onderhoud van je warmteketel of begeleiding?
  • Betaal je extra voor groene energie?

Al naargelang je antwoorden bepaal je snel en makkelijk of je huidig contract nog toegespitst is op je huidige situatie en zoniet, welk type contract je dan wel moet uitkiezen.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

3. Geen rekening houden met de jaarlijkse vergoeding

De vaste jaarlijkse vergoeding is een soort abonnementskost die jij je leverancier betaalt zodat hij de administratiekosten kan dekken voor bijvoorbeeld de klanten- of factureringsdienst. Dit onderdeel van je energiefactuur mag je zeker niet uit het oog verliezen wanneer je een nieuwe leverancier kiest.

Het bedrag van je jaarlijkse vergoeding kan al snel hoog lopen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je leverancier je een erg voordelige prijs per kWh biedt, maar de jaarlijkse vergoeding erg hoog is. Je kan dan uitkomen bij een factuur die even hoog of zelfs hoger is dan een leverancier die je een iets duurdere prijs per kWh aanbood – Het is een kwestie van de gulden middenweg vinden!

Mocht het contract opgezegd worden, dan zal je vaste jaarlijkse vergoeding verschillend berekend worden al naargelang de leverancier:

  1. Een forfait per begonnen jaar of minstens voor het eerste jaar. Heb je bij een leverancier een contract afgesloten dat je na 3 maanden opzegt, dan betaal je de jaarlijkse vergoeding voor het hele jaar;
  2. Een bedrag dat prorata wordt berekend in functie van het aantal maanden waarop effectief energie werd geleverd;
  3. Een bedrag dat prorata wordt berekend vanaf de eerste dag waarop het contract inging. De leverancier vermenigvuldigt het aantal geleverde dagen met de jaarlijkse vergoeding en verdeelt dit bedrag door 365. Het meest ‘eerlijke’ systeem voor de consument.

Het is dus zaak steeds goed op te letten en je goed te informeren over de verbrekingsvoorwaarden en de vaste jaarlijkse vergoeding van je leverancier.

4. Het maandelijkse voorschot niet verwarren met het eigenlijke verbruik

cv

Je maandelijkse factuur is gebaseerd op een schatting van je verbruik. Je betaalt dus niet voor de stroom en gas die je ook echt verbruikt hebt, daarom neem je regelmatig de meterstand op. Is dat in orde, dan krijg jij je regularisatiefactuur. Die zorgt ervoor dat je betaalt voor wat je ook echt verbruikt hebt. Heb je bijvoorbeeld minder verbruikt dan waarvoor je betaald hebt, dan krijg je dit verschil terugbetaald door je leverancier.

Wil je van leverancier veranderen, dan kan het dus een goed idee zijn te wachten op de meteropname om te weten hoeveel je het afgelopen jaar verbruikt hebt. Zo kan jij je voorschotfactuur aanpassen aan je effectieve verbruik en vermijd je vooruit te betalen voor stroom of gas die je niet echt verbruikt.

5. Geen beroep doen op gecertificeerde prijsvergelijkers

Urenlang de markt vergelijken is niet je ding? Geen zorgen, wij doen niet liever dan de energiemarkt in kaart brengen en de prijzen vergelijken. Het is dan uiteraard wel van belang er een degelijke, gecertificeerde prijsvergelijker uit te kiezen.

Zo zijn er bijvoorbeeld veel prijsvergelijkers die enkel een contract afsluiten met bepaalde leveranciers. Bij het vergelijken word je dus vooral naar de leveranciers in kwestie geleid en krijgt de prijsvergelijker in ruil daarvoor een commissie. Hoe filter je die slechte prijsvergelijkers eruit? Vergelijk je prijsvergelijkers! De CREG – onze federale regulator van energie – reikt een label uit aan betrouwbare prijsvergelijkers. Wist je dat Energie-Vergelijker.be de allereerste prijsvergelijker is die gecertificeerd werd door de CREG?

Het is dus het slimst je vertrouwen te stellen in vergelijkers die gecertificeerd werden door de CREG, zoals de onze. Zo ben je zeker van een eerlijke, objectieve prijsvergelijking.

Eenmaal aangekomen op ons vergelijkingsplatform, vragen wij volgende info op:

  • Je postcode;
  • Je gegevens;
  • Je stroom- en gasverbruik, indien gekend;
  • Jouw type stroommeter (enkel, dubbel, exclusief nacht);
  • Of je al dan niet zonnepanelen hebt.

Ook de CREG-scan of de V-test zijn fantastische hulpmiddelen om een goedkoper contract te vinden.

Hoe verander je snel en makkelijk van stroom- of gasleverancier?

Van leverancier veranderen is tegenwoordig geen hindernis meer om te besparen: de administratieve rompslomp is tegenwoordig bijna nul, veranderen doe je gratis en erg gemakkelijk. Eenmaal je een nieuwe leverancier hebt gevonden, zal die ervoor zorgen dat jij makkelijk je contract bij je oude leverancier afsluit. Je hoeft alleen maar de opzegtermijn van (doorgaans) een maand respecteren en de slotfactuur betalen bij je nieuwe leverancier.

Kies je ervoor beroep te doen op een prijsvergelijker, dan blijven de stappen dezelfde. Je hoeft niets meer zelf te regelen, één van onze energie-adviseurs regelt alles voor jou en sluit je contract bij je oude leverancier af.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

>>Voor meer info: hoe en wanneer van leverancier veranderen?