Bij een verhuis komt heel wat kijken. Dozen inpakken, een verhuiswagen regelen, jou bij de nieuwe gemeente inschrijven, … Maar heb je ook al gedacht aan de diensten waarop je jou opnieuw moet abonneren of die je op de hoogte moet brengen van je adreswijziging? Wij zetten de belangrijkste diensten op een rij.

Woonverzekering

Als je verhuist, is het natuurlijk belangrijk om jouw verzekeraar op de hoogte brengen. Zij kunnen je huidige brandverzekering overdragen naar je nieuwe woning en deze aanpassen indien nodig. De kans is bijvoorbeeld groot dat de premie duurder wordt als je verhuist naar een grotere woning met meer kamers. Het is ook het ideale moment om te controleren of je inboedel nog voldoende verzekerd is.

Woon je nog in je oude huis of appartement, maar heb je de sleutels van je nieuwe woning al? Dan hoef je gelukkig geen twee woonverzekeringen af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars zijn beide adressen tijdelijk verzekerd zonder meerprijs. De periode is afhankelijk van verzekeraar, maar meestal is dit tussen de één en drie maanden.

Verlaat je voor de eerste keer het ouderlijke nest? Dan moet je natuurlijk helemaal van nul beginnen. In principe is een brandverzekering niet verplicht, maar vaak kan je er niet om heen. Praktisch alle banken eisen een woningverzekering als je een hypothecaire lening aanvraagt en als je in Vlaanderen of Wallonië iets wilt huren is het ook verplicht (dat is voorlopig nog niet het geval in Brussel). Een brand- en inboedelverzekering is dan ook een goed idee als je met een gerust hart jouw nieuwe woning wilt betrekken. Vergelijk goed de verschillende verzekeraars aangezien de dekkingen sterk kunnen verschillen.

Tip: Heb je nog wat extra budget nodig om jouw verhuis te financieren? Doe een persoonlijke lening simulatie om te berekenen hoeveel je kan lenen.

Energie

Bij een verhuis moet je ook jouw gas- en elektriciteitsleveranciers op de hoogte brengen. Op de dag van de verhuis moet je het energieovernamedocument invullen. Daarmee leg je de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden vast samen met de vorige eigenaar om latere discussies te vermijden. Als er nieuwe bewoners in je oude woning intrekken, doe je hetzelfde met hen. Zo kan de leverancier een eindafrekening sturen.

Je kan jouw huidige energiecontracten meenemen naar je nieuwe woning, maar een verhuis is het perfecte moment om gas- en elektriciteitsleveranciers te vergelijken. Misschien kan je bij een andere aanbieder wel een betere prijs krijgen. Als dat het geval is, moet je jouw bestaand energiecontract stopzetten en een nieuw contract afsluiten. Beide doe je best minstens 30 dagen op voorhand.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Water

Ook in je nieuwe woning moet er natuurlijk water uit de kraan stromen. Er zijn verschillende waterbedrijven in België en ze dienen elk een specifieke regio, dus je kan jouw watermaatschappij niet kiezen. Bij je verhuis moet je zowel de overname voor je oud adres als die voor je nieuw adres regelen. Het gemakkelijkste is immers dat jij het abonnement van de vorige bewoner overneemt en dat jij jouw abonnement overlaat aan de nieuwe bewoner van je oude huis.

Daarvoor moet je een overnamedocument invullen waarop de gegevens van de vorige en de nieuwe bewoner moeten ingevuld worden, net zoals de meterstand. De vorige bewoner krijgt dan de eindafrekening en jij zal die ook krijgen van je oude woning. Als de nieuwe bewoner het abonnement niet wilt overnemen of u de persoon niet kent, moet je jouw abonnement opzeggen bij je waterbedrijf.

Telecom

Ten slotte is het ook belangrijk om je telecomabonnementen over te zetten of aan te passen als je verhuist. Als je tevreden bent over de service en prijs van je internet, televisie en mobiele abonnementen dan kan je gewoon bij je huidige aanbieder blijven. Je brengt jouw operator best minstens drie à vier weken voor jouw verhuis op de hoogte. Dat kan vaak via een online formulier of een simpel telefoontje. Ze zorgen vaak ook voor een vlotte installatie in je nieuwe woning. Meestal rekent de operator een kleine verhuiskost aan.

Uiteraard is een verhuis ook het ideale moment om je huidige telecomvoorzieningen te laten herbekijken. Denk je dat je te veel betaalt voor internet? Wil je meer data? Heb je bij een andere aanbieder een beter voorstel gezien? Nu is het moment! Dankzij de Easy Switch-procedure die in België standaard geldt, is het gemakkelijk om van operator te veranderen omdat de administratieve stappen je uit handen worden genomen. Je kan een nieuwe operator kiezen en geeft hen daarbij de toestemming om het contract bij je oude operator stop te zetten in jouw plaats. Dat is meteen al een zorg minder tijdens het verhuizen!