Veranderen van energieleverancier (elektriciteit en/of gas) kan je soms honderden euro’s besparen. Bovendien gaat het snel en is het gratis! Geen verbrekingsvergoedingen. Waar wacht je nog op?

Jarenlang bij dezelfde leverancier blijven zonder het contract te laten herzien, is zelden voordelig voor de consument. Door deze passieve houding zal je enerzijds naast interessante voordeelacties en eventuele dalingen van de gas– en/of elektriciteitsprijzen grijpen. Anderzijds is het mogelijk dat als de leverancier het contract bij afloop automatisch hernieuwt je met een slapend contract opgezadeld wordt, dat veel duurder is dan het marktgemiddelde.

Heel jammer vooral als je weet dat je in enkele minuten tijd kan overstappen naar een andere leverancier, zoals blijkt uit de dienstverlening van onze energieprijsvergelijker.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om te veranderen van energieleverancier

In België werd de markt voor stroom en gas vrijgemaakt in 2007 voor Wallonië en Brussel en in 2003 voor Vlaanderen. Alle consumenten kunnen dus een contract sluiten met de leverancier van hun keuze.

Er zijn veel redenen waarom mensen veranderen van energieleverancier. Of je nu een goedkoper contract gevonden hebt, klachten hebt over je leverancier, of graag naar een groenere leverancier overstapt, hoeft je niet lang te twijfelen als je van leverancier wilt veranderen.

Sommige mensen denken namelijk dat de overstap naar een nieuwe aardgas- of elektriciteitsleverancier heel ingewikkeld is. Ze denken dat je documenten naar de leveranciers moet terugsturen, dat je die overstap ruim vooraf moet aanvragen én dat het geld kost… Integendeel! Het is namelijk zo dat de procedures die al in 2007 eenvoudig waren sinds 2012 nog eenvoudiger werden, getuige de “Durf vergelijken”-campagne van de FOD Financiën van 10 jaar geleden.

> Geen belemmering, geen verbrekingsvergoeding! Verander nu van contract wanneer je maar wilt!

Kalender

Vandaag kunnen particulieren op elk gewenst moment veranderen van energieleverancier. Je hoeft dus niet meer te wachten tot je huidig contract afloopt om te ontdekken of het gras groener is aan de overkant. Meer zelfs, elke gelegenheid om te veranderen is goed! Grijp bijvoorbeeld je kans als je aardgas en stroom wilt combineren bij eenzelfde leverancier of als je verhuist om je bestaande energiecontracten te herzien. Dat geldt ook als je de eigenaar bent van een gebouw/appartement dat binnenkort leegstaat. Er zijn namelijk ook bepaalde leveranciers die een energiecontract “leegstaande woning” aanbieden.

Die vrijheid om van leverancier te veranderen als je maar wilt, houdt in dat er geen verbrekingsvergoeding is. Het maakt niet uit als je een jaarlijks contract of een driejaarscontract hebt, je mag wel degelijk van contract veranderen voor het afloopt. De energieleveranciers kunnen je dus geen verbrekingsvergoedingen aanrekenen. Let toch goed op dat je (minstens) één maand opzegtermijn in acht moet nemen bij het opzeggen van dat contract.

> Gedaan met het papierwerk

Bovendien hoort de hele administratieve rompslomp nu definitief tot het verleden. Het is immers de nieuwe leverancier die alles voor de consument regelt. Hij zorgt er dus voor dat je oude leverancier je contract officieel beëindigt en dat je nieuwe contract op de juiste datum ingaat. Je moet alleen je meterstanden doorgeven op het moment van overstap.

Met andere woorden is je energiecontract opzeggen nu kinderspel geworden.

Voordat je klant wordt bij een ander energiebedrijf is het echter noodzakelijk dat je eerst de prijzen voor aardgas en/of elektriciteit vergelijkt! Alleen zo weet je zeker dat je echt zal besparen.

>> Vier goede redenen om je factuur te verlagen met een prijsvergelijker

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Wat is het beste moment om te veranderen van energieleverancier?

Over het algemeen wordt het aangeraden om de balans van je energietarieven één keer per jaar op te maken want dat komt vaak overeen met de duur van de promoties. Door zo geregeld te vergelijken, ben je zeker dat je van de beste tarieven geniet. Als je tarieven niet meer zo voordelig blijken, kun je inderdaad de situatie rechtzetten door te veranderen van energieleverancier of enkel van contract.

>> Wanneer moet je de energieprijzen vergeljiken?

Daarnaast zijn verhuizingen tevens een goede gelegenheid om te veranderen van energieleverancier. Een nieuwe woning brengt vaak nieuwe behoeftes met zich mee. Daarom is het nodig om zijn energiecontracten opnieuw onder de loep te nemen.

Ten slotte heb je er belang bij om de maandelijkse tarieven in het oog te houden als er een flinke daling van de energieprijzen aangekondigd wordt in de pers. Je zal misschien gebruik kunnen maken van een gouden kans zoals tijdens de eerste quarantaine van het coronavirus! En omgekeerd blijft het voordelig om een prijsvergelijker te gebruiken als de energieprijzen hoog zijn, met name als je contract binnenkort verloopt.

Bovendien bestaan er handige tools die het gemakkelijk maken om te weten of je lopende contract nog voordelig is ten opzichte van de energiemarkt. Die zijn bijvoorbeeld de CREG Scan, de V-Test of ons vergelijkingsplatform.

>> Een geschikt energiecontract kiezen: alleen of met de hulp van een expert?

Kan ik veranderen van energieleverancier voor elektriciteit en aardgas als ik schulden heb?

Helaas nee. Sinds 1 april 2019 ben je wettelijk verplicht je schulden bij je energieleverancier af te betalen voor je ervan kan veranderen. De leverancier kan derhalve weigeren je dossier af te sluiten zolang je schuld niet vereffend is.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Veranderen van energieleverancier in negen stappen

Wat gebeurt er precies nadat je online een contract sluit via een energievergelijker? Hoe worden de gegevens verwerkt die de “consumheld” heeft ingevuld? Energie-vergelijker.be geeft stap voor stap een overzicht van de acties die door de verschillende spelers van de energiesector uitgevoerd worden als een consument van stroom- of aardgasleverancier verandert. Deze volgorde geldt ook voor de overstap via een online energievergelijker.

  1. Contractaanvraag via online formulier of per telefoon
  2. Ontvangstbevestiging van je aanvraag
  3. Controle van de gegevens door de leverancier
  4. Ontvangst van contract
  5. Aanvraag voor overstap bij de DNB na 14 kalenderdagen
  6. Meterstanden opnemen
  7. Begin van levering door de nieuwe energieleverancier
  8. Ontvangst van de eerste voorschotfactuur
  9. Ontvangst van de afrekening van de vorige leverancier
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

>> Vermijd deze fouten wanneer je energieleveranciers vergelijkt!

1. Contractaanvraag via online formulier of per telefoon

Headset

Er zijn verschillende situaties waarin het van groot belang is een energiecontract af te sluiten. Bijvoorbeeld als je een bestaande elektriciteitsmeter wilt openen. Om dat te doen, moet je een formulier online invullen of contact opnemen met de klantendienst van je gekozen leverancier.


Je kan je nieuwe leverancier kiezen met of zonder hulp van onze adviseurs die je kan bereiken per e-mail op het volgende adres: info@energie-vergelijker.be. Als je je eerste energiecontract sluit, zullen onze adviseurs je helpen om de beste keuze te maken!

Weetje van onze adviseurs: sommige leveranciers factureren de volledige vaste vergoeding per begonnen jaar. Het wordt dus aangeraden je nieuwe contract minstens één maand voor de vervaldatum van je huidige energiecontract aan te vragen. Als je niet weet wanneer je contract afloopt, aarzel niet om contact met ons op te nemen om verder hulp te krijgen.


2. Ontvangstbevestiging van je aanvraag

  • Via Energie-vergelijker.be: zodra het formulier ingevuld is, zal je een bevestigingse-mail ontvangen met een overzicht van je gegevens. Die worden dan naar de door jou gekozen leverancier verzonden. Denk je dat er een foutje staat in je gegevens? Meld het gerust per e-mail naar info@energie-vergelijker.be.
  • Zonder behulp van een online prijsvergelijker: als je ervoor opteert om rechtstreeks bij de leverancier van je keuze een contract te sluiten, zal deze je ook een bevestiging sturen van je contractaanvraag.

3. Controle van de gegevens door de nieuwe leverancier

De gekozen leverancier ontvangt je gegevens en controleert ze om na te gaan of er fouten in staan. Als het om een contract voor een onderneming of kmo gaat, zal de leverancier indien nodig ook de financiële gezondheid van het bedrijf controleren.

Daarna stuurt hij je een e-mail of een brief waarin je aanvraag tot verandering van elektriciteits- of aardgasleverancier wordt bevestigd.

4. Ontvangst van het contract

Hierna zal je meteen van de leverancier het goed opgestelde contract ontvangen dat de volgende gegevens omvat:

  • de algemene voorwaarden;
  • de toepasselijke tariefkaarten voor elektriciteit en/of aardgas;
  • de startdatum van je nieuwe contract.

Ter informatie beschik je wettelijk over 14 dagen bedenktijd om kosteloos je nieuwe contract te annuleren. Let op dat je zo‘n annulering doorgaans per aangetekende zending moet bezorgen.

5. Aanvraag voor overstap bij de DNB na 14 kalenderdagen

Na de wettelijke termijn van 14 kalenderdagen volgend op je aanvraag wordt deze aanvaard. De nieuwe leverancier informeert dan je distributienetwerkbeheerder (DNB) van de overstap. Je oude leverancier wordt dus opnieuw van de verandering op de hoogte gesteld door de DNB.

6. Meteropname door de DNB

Na ontvangst van je aanvraag (“switch” in de vaktaal) zal de DNB je een brief sturen om de meterstanden door te geven. Je kan dat op verschillende manieren doen, die duidelijk vermeld staan op de brief. De meest gangbare opties zijn per post, telefonisch of online. In bepaalde gevallen komt een meteropnemer bij je langs om de meteropname van je elektriciteitsmeter en/of gasmeter zelf uit te voeren.

Als het echt heel druk is bij je DNB kan het wel eens dat de vraag om meteropname niet op tijd bij je in de bus valt. In dat geval maakt de leverancier een schatting van je verbruik om je afrekeningsfactuur te kunnen opstellen. Je mag natuurlijk toch proactief je meterstanden doorgeven of een correctie van de meterstanden aanvragen en dan de werkelijke meteropnames sturen.

7. Begin van levering door de nieuwe energieleverancier

De eerste energielevering zal minstens 30 kalenderdagen na aanvraag ingaan. Deze termijn kan verschillen afhankelijk van de door jou gekozen leverancier. Je kunt ook zelf een latere begindatum kiezen voor het leveren van energie. De uiterste startdatum hangt af van de leverancier en van welk soort contract je hebt gekozen. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

8. Ontvangst van de eerste voorschotfactuur

Op basis van de gekozen opties bij het opmaken van je nieuwe energiecontract (facturen per e-mail of per post; betaling per domiciliëring of bankoverschrijving) zal je wel of niet je eerste voorschotfactuur ontvangen. Je mag deze doorgaans 15 dagen na de start van de energielevering verwachten.

Als je opties wilt wijzigen (hoe je facturen wilt ontvangen, betalingsmodaliteiten, betalingsdatum of bedrag van de voorschotten) kan je contact opnemen met je nieuwe leverancier om de gewenste wijzigingen door te voeren. Vandaag beschikken de meeste leveranciers over een online klantenportaal waar je alle wijzigingen zelf kan uitvoeren.

9. Ontvangst van de afrekening van de vorige leverancier

Na de overstap naar je nieuwe leverancier zal je van de vorige leverancier een eindafrekening ontvangen, ook wel de regularisatiefactuur genoemd. Op deze factuur staat een overzicht van al de betaalde voorschotten en het verbruik dat werd opgenomen sinds je laatste afrekening. Je krijgt dan ofwel een creditnota voor het teveel, ofwel een uitnodiging om het nog resterende bedrag te betalen. Het duurt doorgaans tot vier weken na de meteropname tot je deze factuur ontvangt.

Deze is de laatste stap in de overgang naar je nieuwe energieleverancier. Je hoeft nu enkel nog te genieten van je nieuwe tarief en van de eventuele promoties die je via onze vergelijker hebt geraapt.

Vergelijken en veranderen van energieleverancier in 5 minuten met Energie-Vergelijker.be

Zoals je ziet is het veranderen van energieleverancier geen ‘rocket science’. Je hoeft daarvoor enkel de aanbiedingen snel te vergelijken en dan het contract te kiezen die het best bij je past. Door Energie-Vergelijker.be te gebruiken, neemt die stap geen 10 minuten.

>> Vergelijk je energievergelijker!

Eens je je keuze bevestigt, hoef je alleen maar af te wachten totdat de nieuwe leverancier de aanvraag stuurt voor meteropname. De overblijvende administratie nemen we samen met de nieuwe leverancier voor onze rekening.

Waar wacht je nog op? Verander van contract en bespaar op je energiefactuur!

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

>> Ontdek het geheim om altijd bij de goedkoopste leverancier te zijn

Bron