Elektriciteit en gas: prijs 22 februari 2023 • 19 Reacties • 8 minuten
De media hebben er de mond vol van: ondanks het aanhoudende conflict in Oekraïne brengen sommige leveranciers opnieuw energiecontracten met vaste tarieven op de markt. Duizenden huishoudens met een contract dat ten einde loopt overwegen op dit het moment van formule of leverancier te veranderen. Maar als je de verschillende opties begint te vergelijken, kom je voor het grote dilemma te staan: kies je het best voor een contract met een vaste prijs of met een variabele prijs? Wat is het verschil tussen beide? Welke formule past het best bij het ene of het andere verbruiksprofiel?
Als je jezelf herkent in deze situatie ben je aan het juiste adres! We gaan je alles over deze twee soorten tarieven uitleggen. Daarna zul je vol vertrouwen de juiste keuze kunnen maken wanneer je beslist om van energiecontract te veranderen.
>> Lees ook: De ultieme gids voor het afsluiten van je eerste energiecontract
Als je voor een contract met een vast tarief voor je elektriciteit of gas kiest, betekent het dat de prijs die je betaalt per kilowattuur (kWh) voor de hele duur van het contract dezelfde blijft. Je bent dus voor een bepaalde periode (vaak één of drie jaar) verzekerd van een vaste prijs. Je kiest voor zekerheid.
Vanwege de dramatische stijging van de energieprijzen in 2022 als gevolg van de oorlog in Oekraïne, hadden alle Belgische leveranciers, zonder uitzondering, besloten hun vaste contracten van de markt te halen. Sinds begin 2023, met de daling van de prijzen op de groothandelsmarkten, biedt energieleverancier Luminus opnieuw contracten met vaste tarieven aan. Hij is toch momenteel de enige die dat doet. Ondanks een dalende trend op de markten blijven de energieprijzen namelijk volatiel. Daarom bieden de meeste Belgische leveranciers uitsluitend (maandelijkse of driemaandelijkse) variabele contracten aan.
Voor een variabel energiecontract, daarentegen, past de leverancier de prijs per kilowattuur iedere maand of om de drie maanden aan op basis van een specifieke index.
Voor aardgas bijvoorbeeld, gebruiken leveranciers vaak de TTF103-index (driemaandelijkse referentie-index voor aardgas in België). Zo wordt de gasprijs per kilowattuur (zonder de vaste onderdelen zoals de netkosten) berekend volgens de formule TTF103 + X, waarbij
– TTF103 de waarde van de index is die driemaandelijks wordt aangepast (uitgedrukt in c€/kWh);
– X de marge is van de leverancier (uitgedrukt in c€/kWh).
Dat soort contract volgt heel nauw de realiteit van de energiemarkt. Wie voor een variabel energiecontract kiest, kan bij een daling van de elektriciteits- of gasprijzen op de groothandelsmarkten zijn tarieven zien dalen. Maar het omgekeerde geldt natuurlijk ook: vindt er een onverwachte prijsstijging plaats, dan ben je ook meer kwijt aan gas en stroom, zoals aan het einde van 2021 en gedurende heel 2022 het geval was.
>> Lees ook: Waarom de variabele tarieven iedere maand veranderen
Je hebt het door: zowel een vast als een variabel energiecontract hebben hun voor- en nadelen.
Vergeet bovendien niet dat zowel een vaste als een variabele energieprijs maar betrekking hebben op de kosten voor de energie zelf. Die maken doorgaans ongeveer een vijfde van je contract uit. Echter is dat nu tijdelijk dichter in de buurt van driekwart van de factuur daar de overheid de btw tot 6 % heeft verlaagd tot en met 31 maart 2023. Voor meer info over de andere onderdelen van je factuur (netkosten, heffingen, of btw) kun je terecht naar de website van de CREG (de federale regulator).
In de praktijk blijkt het vrij ingewikkeld om een vast met een variabel energiecontract te vergelijken vanwege hun verschillende aard. Voor een écht accurate vergelijking zouden we op voorhand rekening moeten houden met de maandelijkse of driemaandelijkse indexering van het variabel tarief. Maar dat is moeilijk of zelfs onmogelijk om accuraat te voorspellen. Wat we wél kunnen doen, is de tarieven van de afgelopen 12 maanden bestuderen om daar eventuele tendensen uit op te maken. Echt nauwkeurig is die voorspelling natuurlijk nooit, dus kun je er geen precieze vergelijking mee maken.
>> Te ontdekken: de beste aanbiedingen van de maand voor elektriciteit en gas
Hoe kies je dan tussen deze twee tariefmethoden als je niet precies kunt bepalen welk tarief op termijn het voordeligst is? Daarvoor houd je rekening met andere factoren:
Speculeer je graag op de energieprijzen en denk je dat de huidige prijzen, die ten opzichte van de laatste maanden al aanzienlijk zijn gedaald, de komende maanden nog meer kunnen zakken? Dan is een energiecontract met een variabel tarief iets voor jou!
Als je daarentegen geen plotse prijsstijging van elektriciteit of gas wilt, omdat dit flink zou kunnen snoeien in je huishoudbudget, dan kies je misschien het best voor een contract met een vast tarief. Ondanks een prijs per eenheid die iets hoger is dan met een varaiabel tarief, kun je dankzij die stabiliteit je algemene uitgaven rustiger plannen, zonder te moeten vrezen voor een verrassing wanneer je voorschotfactuur komt.
Soms gaat het niet om durven of risico’s nemen. Soms moet je gewoon vertrouwen op de economische conjunctuur. Zo nu en dan zijn er immers heel uitzonderlijke situaties die je niet te missen kansen bieden, speculant of niet.
Neem nu de coronacrisis. De prijzen van elektriciteit en gas bereikten op dat moment historisch lage niveaus. In zo’n geval was het wel heel interessant om deze prijzen te blokkeren met een vast contract van drie jaar. Want ook al leken de variabele tarieven interessanter dan vaste tarieven op het moment dat je de prijzen van de contracten vergeleek, de situatie is snel veranderd in de maanden die volgden, en de klanten die de goede intuïtie hadden om die lage prijzen “vast te zetten” moeten opgelucht zijn geweest dat ze de dramatische prijsstijging waarmee zoveel huishoudens werden geconfronteerd niet hebben meegemakt. Als de prijzen waren blijven dalen, hadden deze klanten gewoon een nieuw energiecontract kunnen afsluiten.
In het tegengestelde geval, als de energieleveranciers ze niet van de markt hadden gehaald, zouden vaste contracten in het hart van de energiecrisis misschien niet de beste keuze zijn geweest. Met een vast tarief had je namelijk niet kunnen profiteren van de daling van de energieprijzen die op de pieken volgde. Zo zou je een ander, variabel contract hebben moeten afsluiten om “laat” van die daling te beginnen te genieten.
Hoewel een terugkeer naar vaste tarieven consumenten die bezorgd zijn door variabele prijzen zou kunnen geruststellen, blijft voorzichtigheid geboden. Om de volatiliteit van de markt even te compenseren, rekenen leveranciers een hogere prjis per kWh aan bij vaste contracten dan bij variabele. Er is echter ook geen bewijs dat de energieprijzen niet opnieuw de pan uit kunnen rijzen in geval van een geopolitische omwenteling, waar een vast tarief u tegen zou kunnen beschermen.
Om je met je keuze te helpen, is vergelijken een van de sleutels. Een prijsvergelijker zoals Energie-Vergelijker.be is een troef want je kan er de beste aanbiedingen van het moment vinden, de prijs per kWh van de verschillende vaste en variabele formules bekijken, en een idee krijgen van het bedrag van je jaarlijkse factuur op grond van je verbruiksprofiel. Bovendien kun je contact met ons team opnemen op info@energie-vergelijker.be als je vragen hebt of meer informatie wenst.
Vaste of variabele prijzen? Uiteindelijk is er geen goede of slechte keuze. Jij beslist: wil je stabiliteit, ook als dat betekent dat je daar iets meer voor moet betalen? Of denk je dat de volatiliteit in je voordeel kan spelen? De keuze is voor iedereen verschillend en een goede kennis van je situatie en behoeften hebben is essentieel.
En als je nog steeds niet kunt kiezen, kun je nog altijd contact opnemen met een van de adviseurs van Energie-Vergelijker.be. We kunnen dan samen je verbruiksprofiel opstellen en bepalen hoe jouw ideale energiecontract eruitziet. Contacteer ons op info@energie-vergelijker.be.
Ter herinnering: Alleen Luminus biedt begin 2023 vaste tarieven aan. De andere Belgische energieleveranciers bieden nog uitsluitend variabele contracten (meestal maandelijks of driemaandelijks geïndexeerd) omdat de energiemarkt nog vrij volatiel is.
Bottu andre 0/5 • 16 mei 2020 • 16:51
Kan ik dan zo maar,overschakelen naar een andere leverancier of is het beter contact te nemen met eneco voor de vooropzeg en nieuw 3j contract te vragen? Dank u
Océane Debeur 0/5 • 18 mei 2020 • 09:12
U kunt het contract op elk moment wijzigen zonder kosten te verliezen. Vind het voordeligste aanbod op www.energie-vergelijker.be en wij zorgen voor alle administratieve procedures.
Energie-Vergelijker.be team
Geert Van Landuyt 0/5 • 14 maart 2021 • 12:39
Houdt u wel van een gokje en bent u niet bang voor een stijging van de elektriciteits- of gasprijzen? Beter nog: denkt u dat de huidige tarieven weer gaan dalen? Dan is een energiecontract met een variabel tarief iets voor u!
Als u zich daarentegen wilt beschermen tegen toekomstige prijsstijgingen, omdat dit flink zou kunnen snoeien in uw huishoudbudget, bent u beter af met een energiecontract met ((variabel tarief)). Dankzij die stabiliteit kan u uw algemene uitgaven rustiger plannen, zonder te moeten vrezen voor een verrassing wanneer uw voorschotfactuur komt.
tussen dubbele haakjes moet dat niet vast tarief zijn?
Hopend U hiermee van dienst te zijn.
Anna De Smet 0/5 • 17 maart 2021 • 11:06
Dat klopt, bedankt voor uw oplettendheid. We hebben het intussen aangepast.
Met vriendelijke groeten
Energie-Vergelijker.be
Erik Van Helden 0/5 • 18 november 2021 • 12:20
Robin Heuschen 0/5 • 4 februari 2022 • 16:49
Aangezien de energieprijzen fors gestegen zijn en je contract vast is, behoud je beter dat contract. Je kan de huidige tarieven hier vergelijken
Groetjes,
Het Energie-vergelijker team
Sandra Hoskens 0/5 • 30 november 2021 • 13:54
Onder de titel van dit artikel staat de datum '26 oktober 2021', dus ik ging er vanuit dat het artikel op die datum geschreven is. Maar in het artikel wordt vermeld dat er historisch lage niveaus zijn bereikt en bij de reacties staan er reacties van onder andere 14 maart 2021. Dus mag ik dan besluiten dat dit artikel niet van 26 oktober 2021 is. Ik was namelijk op zoek of een variabel contract nu het beste was, vermits de prijzen historisch 'hoog' staan, lijkt me toch.
Met vriendelijke groeten
Hoskens Sandra
Robin Heuschen 0/5 • 25 februari 2022 • 15:57
Het artikel neemt de datum van de laatste wijziging, ook als we gewoon het artikel van categorie veranderen. Dat artikel is inderdaad geschreven toen de prijzen heel laag waren. Onze excuses voor de verwarring.
Om de verschillende aanbiedingen van de leveranciers met elkaar te vergelijken kan je naar https://www.energie-vergelijker.be/vergelijken gaan.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be
Ooms Gunther 0/5 • 20 januari 2022 • 14:52
Ik had een vast energiecontract bij Engie tot 14/07/21. Zij hebben dit na deze datum omgezet naar een variabel contract zonder mij hiervan te verwittigen. Mogen Zij dit zo maar zonder mijn toestemming?
Met vriendelijke groeten
Gunther
Robin Heuschen 0/5 • 25 februari 2022 • 16:32
Normaal gezien kan de leverancier je contract niet zomaar wijzigen zonder te verwittigen. Toch krijg je meer informatie over wat er gebeurd is door direct contact met Engie op te nemen.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be
Wendy 0/5 • 20 januari 2022 • 19:40
Ik heb een contract van 1 jaar bij engie met vast tarief . Deze loopt nu in April af . Word mijn contract nu terug verlengt met vast tarief of is deze dan variabel .
Grtjs
Robin Heuschen 0/5 • 25 februari 2022 • 16:37
Het hangt van Engie zelf af. Normaal gezien wordt je contract hernieuwd maar met de nieuwe tarieven (dus nog vast), maar door de energiecrisis is het mogelijk dat de leverancier beslist om je type contract niet meer aan te bieden en dus je naar een ander type contract laten overstappen. Maar hij moet je er op voorhand van verwittigen.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be
Hilde Petitjean 0/5 • 21 januari 2022 • 13:56
Ben klant bij engie en heb mijn contract op 8 dec 2021 moeten vernieuwen(Gas+electriciteit, had 4jaar vast contract en dit was afgelopen) heb terug gekozen voor een vast contract easy,voor 1jaar... Is dit een goede keuze geweest? Mvg
Robin Heuschen 0/5 • 4 maart 2022 • 16:43
Door opnieuw een vast contract te sluiten heb je voorzichtig getreden, wat verstandig blijkt aangezien de recente gebeurtenissen. Als de prijzen opnieuw dalen kan je een nieuwe vergelijking doen en dan een ander (vast) contract optekenen.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be
dirk burssens 0/5 • 25 januari 2022 • 17:41
ik heb bij engie een VAST contract voor electriciteit en voor gas ,dat loopt van 1/5/20 tem 30/4/23.
gezien de flinke prijsstijgingen , vroeg ik me af of engie nu het recht heeft om bij de jaarlijkse afrekening dit contract niet te respecteren en dus toch hogere prijzen te factureren?kunnen ze iets inroepen asl "heirkracht"
vr gr dirk burssens uit dendermonde
Kris Schepens 0/5 • 3 maart 2022 • 15:20
Ik heb een energiecontract voor zowel gas als electriciteit met vast tarief met ingang in september 2021. Is het verstandig om nu te veranderen van leverancier of contract of wacht ik beter nog een paar maanden? Zou het nu goedkoper zijn als ik wel verander?
Grts
Robin Heuschen 0/5 • 23 maart 2022 • 17:33
Bedankt voor je opmerking.
In vergelijking met de huidige energieprijzen zou je bestaande contract voordelig moeten zijn (in dat geval, behoud je tarieven zolang de prijzen niet dalen). Je kunt dat zelf checken: je huidige tarief is vast, vergelijk het dan met de tarieven van de verschillende aanbiedingen op de markt vandaag. Je kunt ze op onze website vinden.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be
N Van Parijs 0/5 • 3 april 2022 • 10:39
Robin Heuschen 0/5 • 19 april 2022 • 10:53
Bedankt voor je bericht. In principe kan een contract verhuisd worden als de energieleverancier het er mee eens is, maar door de energiecrisis is het niet zeker dat hij er akkoord mee gaat. Daarom moet je contact met hem opnemen om de verhuizing aan te vragen.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be