De media staan er vol van: de energieprijzen zijn in 2021 fors gestegen door de hervatting van de activiteiten na de lockdowns. Voor duizenden huishoudens met een contract dat ten einde loopt, is dit het moment om van formule of leverancier te veranderen. Maar wanneer je je mogelijkheden afweegt, kom je voor het volgende dilemma te staan: kies je het best voor een contract met een vaste prijs of beter voor een contract met een variabele prijs? En wat is het verschil tussen beide? Welke formule past het best bij jouw verbruiksprofiel?

Herken je jezelf in deze situatie? Dan ben je hier op het juiste adres! We leggen je alles uit over deze twee soorten tarieven. Daarna kun je vol vertrouwen de juiste keuze maken wanneer je beslist om van energiecontract te veranderen.

>> Lees ook: De ultieme gids voor het afsluiten van je eerste energiecontract

Wat is een energiecontract met een vast tarief?

Kies je voor een vast tarief voor energie , dan blijft je tarief per kilowattuur (kWh) voor de hele duur van het contract gelijk. Je bent de duur van je contract verzekerd van een vaste prijs (vaak één of drie jaar) voor je elektriciteit en gas. Je kiest voor zekerheid.

Wat is een variabel energiecontract?

Voor een variabel energiecontract daarentegen, past de leverancier de prijs per kilowattuur iedere maand of om de drie maanden aan met een specifieke index.

Voor aardgas bijvoorbeeld, gebruiken de meeste leveranciers de TTF103-index (driemaandelijks referentie-index voor aardgas in België). Zo wordt de gasprijs per kilowattuur (zonder de vaste onderdelen zoals de netkosten) berekend volgens de formule TTF103 + X, waarbij
– TTF103 de waarde van de index is die driemaandelijks wordt aangepast (uitgedrukt in c€/kWh);
– X de marge is van de leverancier (uitgedrukt in c€/kWh).

De gas- en elektriciteitsprijzen evolueren constant. Wie kiest voor een variabel energiecontract, volgt die evolutie, en kan bij een prijsdaling op de wholesalemarkten profiteren van die prijsdaling. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: vindt er een onverwachte prijsstijging plaats, dan ben je ook meer kwijt aan gas en stroom. Het is een potentieel goedkopere, maar minder zekere optie dan een vast energiecontract.

>> Lees ook: Waarom de variabele tarieven iedere maand veranderen

Voor- en nadelen van vaste of variabele tarieven voor energie

Je hebt het door: zowel een vast als een variabel energiecontract hebben hun voor- en nadelen.

Vaste energieprijs:

  • Voordelen: de prijzen zijn stabiel en je komt bij het lezen van de voorschotfactuur dus niet voor onaangename verrassingen te staan. Je bent beschermd tegen plotse prijsschommelingen op de energiemarkt.
  • Nadelen: in ruil voor die zekerheid neemt de leverancier doorgaans iets meer marge op een contract met een vast tarief.

Variabele energieprijs:

  • Voordelen: je kunt van interessante kortingen genieten als de marktprijzen tijdens de looptijd van je contract dalen. Bovendien is de variabele energieprijs op de datum van ondertekening doorgaans lager dan die van contracten met een vast tarief.
  • Nadelen: de risico’s zijn groter en je bent niet beschermd tegen prijsstijgingen.

Vergeet niet dat zowel een vaste als variabele energieprijs maar betrekking hebben op de kosten voor de energie zelf. Die maken nog steeds het kleinste deel van je contract uit. Wat je betaalt voor elektriciteit en gas, gaat voor het grootste deel naar netkosten, heffingen en BTW. We vatten nog even samen waaruit de totaalprijs voor elektriciteit en gas bestaat in Vlaanderen en Brussel:

Vaste of variabele energieprijs? Grafiek van samenstelling voor Vlaanderen
Bron: CREG, laatste update 11/2020

Kunnen we een vast en variabel energiecontract wel echt vergelijken?

In de praktijk blijkt het vrij ingewikkeld om een vast met een variabel energiecontract te vergelijken. Een variabel contract wordt namelijk elke maand of om de drie maanden aangepast. Voor een écht accurate vergelijking zouden we daar rekening mee moeten houden, maar dat is moeilijk of zelfs onmogelijk. Wat we wél kunnen doen, is de tarieven van de afgelopen 12 maanden bestuderen om daar eventuele tendensen uit op te maken. Echt nauwkeurig is die voorspelling natuurlijk nooit, want we weten niet welke factoren in de toekomst de gas- en stroomprijzen zullen beïnvloeden. Dat bewees de coronacrisis maar al te goed in 2020, toen de elektriciteit- en gasprijzen opeens de dieperik in gingen.

>> Te ontdekken: de beste aanbiedingen van de maand voor elektriciteit en gas

Wat is het best: een variabel of vast tarief voor energie?

Hoe kies je dan tussen deze twee tariefmethoden als je niet precies kunt bepalen welk tarief op termijn het voordeligst is? Daarvoor houd je rekening met andere factoren:

  • Of je een durver bent of niet;
  • De economische conjunctuur en het gezond verstand dat daaruit voortvloeit.

Ben je een geboren speculant?

Speculeer je graag op de energieprijzen en denk je dat de huidige, torenhoge prijzen de komende maanden wat meer zouden kunnen zakken? Dan is een energiecontract met een variabel tarief iets voor jou!

Als je daarentegen geen plotse prijsstijging van elektriciteit of gas wilt, omdat dit flink zou kunnen snoeien in je huishoudbudget, dan kies je misschien het best voor een contract met een vast tarief. Dankzij die stabiliteit kun je je algemene uitgaven rustiger plannen, zonder te moeten vrezen voor een verrassing wanneer je voorschotfactuur komt.

Hoe bepaal je het beste tarief op basis van de globale economische situatie?

Soms gaat het niet om durven of risico’s nemen. Soms moet je gewoon vertrouwen op de economische conjunctuur. Zo nu en dan zijn er immers heel uitzonderlijke situaties die je niet te missen kansen bieden, speculant of niet.

Neem nu de coronacrisis. De prijzen van elektriciteit en gas hebben historisch lage niveaus bereikt. In zo’n geval is het wel heel interessant om deze prijzen te blokkeren met een vast contract van drie jaar. Want ook al lijken de variabele tarieven interessanter dan vaste tarieven op het moment dat je de prijzen van de contracten vergelijkt, mag je nooit vergeten dat de situatie de komende maanden snel kan veranderen. Trouwens, toen de economie na de eerste lockdown weer op gang kwam, ging de prijs per kWh weer omhoog, waardoor een contract met een variabele prijs minder interessant werd dan een contract met een vaste prijs dat tijdens de lockdown werd afgesloten.

Dus als je de voorbije weken een nieuw contract met een vaste prijs afsloot, raden we je aan dat te behouden tot de einddatum of toch minstens tot je een significante stijging van de energieprijzen ziet. Als je onlangs een variabel contract afsloot, is je portemonnee meer gebaat bij een vast contract en dus een andere leverancier.

Hoe vind je het juiste contract?

Zodra je hebt beslist welk type van contract je gaat nemen, zul je moeten nagaan welke leverancier het interessantste vaste of variabele contract biedt.

Een prijzenvergelijker zoals Energie-Vergelijker.be kan je daarmee helpen, want je kunt in je vergelijking verduidelijken dat je een contract met een vast tarief of een variabel tarief wilt. Hij toont je dan de beste resultaten van het moment.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Geen juist of fout antwoord

Vaste of variabele prijzen? Uiteindelijk is er geen goede of slechte keuze. Jij beslist: wil je stabiliteit, ook als dat betekent dat je daar iets meer voor moet betalen? Of denk je dat de volatiliteit in je voordeel kan spelen?

En als je nog steeds niet kunt kiezen, kun je nog altijd contact opnemen met een van de adviseurs van Energie-Vergelijker.be. We kunnen dan samen je verbruiksprofiel opstellen en bepalen hoe jouw ideale energiecontract er moet uitzien.

Reacties4