Lente 2020. De media hebben er de mond vol van: de energieprijzen zijn in vrije val door de lockdown en het mooie weer. Voor duizenden huishoudens is dit het ideale moment om te veranderen van elektriciteits- en/of gascontract, om zo tot 374 euro te besparen (bron:CREG). Maar net wanneer je je mogelijkheden afweegt, kom je voor het volgende dilemma te staan: moet je kiezen voor een contract met een vast tarief of eerder een variabel tarief? En wat is het verschil tussen beide? Welk profiel past het best bij jouw energieverbruik?

Herken je jezelf in deze situatie? Dan ben je hier op het juiste adres! We leggen je alles uit over deze twee soorten tarieven. Daarna kun je vol vertrouwen de juiste keuze maken wanneer je beslist om van energiecontract te veranderen.

>> Lees ook: De ultieme gids bij het afsluiten van je eerste energiecontract

Wat is een energiecontract met een vast tarief?

Als je voor een elektriciteits- of gascontract met een vast tarief kiest, betekent dit dat je tarief per kilowattuur (kWh) voor de hele duur van het contract gelijk zal blijven. Zo ben je zeker van een stabiele prijs tijdens een welbepaalde periode (vaak één of drie jaar). Je kiest met andere woorden voor zekerheid.

Wat is een energiecontract met een variabel tarief?

Met een energiecontract met een variabel tarief daarentegen, zal de prijs per kilowattuur die je zult betalen iedere maand of om de drie maanden worden geïndexeerd aan de hand van een specifieke index.

Voor aardgas bijvoorbeeld, gebruiken de meeste leveranciers de TTF103-index (driemaandelijks referentie-index voor aardgas in België). Zo wordt de gasprijs per kilowattuur (zonder de vaste onderdelen zoals de netkosten) berekend volgens de formule TTF103 + X, waarbij
– TTF103 de waarde van de index is die driemaandelijks wordt aangepast (uitgedrukt in c€/kWh);
– X de marge is van de leverancier (uitgedrukt in c€/kWh).

Dit type van contract benadert de realiteit van de markt meestal het best. Door voor deze optie te kiezen, kun je genieten van verminderde tarieven tijdens een grote daling van de prijs voor elektriciteit of gas op de wholesalemarkten, maar je kunt ook de weerstuit van een prijsstijging ondervinden.

>> Lees ook: Waarom de variabele tarieven iedere maand veranderen

Voor- en nadelen van vaste tarieven en variabele tarieven

Je hebt ondertussen wel begrepen dat ze beide hun voor- en nadelen hebben.

Vaste tarieven:

  • Voordelen: de prijzen zijn stabiel en je kunt dus niet voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer je je voorschotfactuur ontvangt. Je bent beschermd tegen plotse prijsschommelingen op de energiemarkt.
  • Nadelen: in ruil voor die zekerheid neemt de leverancier doorgaans iets meer marge op een contract met een vast tarief.

Variabele tarieven:

  • Voordelen: je kunt van interessante kortingen genieten als de marktprijzen tijdens de looptijd van je contract dalen. Bovendien zijn de tarieven van dit type van contract op de datum van ondertekening doorgaans lager dan die van contracten met een vast tarief.
  • Nadelen: de risico’s zijn groter en je bent niet beschermd in het geval van een prijsstijging.

Weet ook dat zowel variabele als vaste tarieven slechts een invloed hebben op het kostgedeelte van de energie in de totaalprijs die je zult moeten betalen. We vatten nog even samen waaruit de tarieven voor elektriciteit en gas bestaan:

Bron: CREG
Bron: Creg

Kunnen we vaste en variabele tarieven echt vergelijken?

In werkelijkheid is een vergelijking van vaste tarieven en variabele tarieven nogal ingewikkeld omwille van hun karakter. Om een goede vergelijking te kunnen maken, zou je immers rekening moeten houden met de tariefwijziging die om de maand of om de drie maanden gebeurt voor het variabel tarief. Maar het is onmogelijk om die met zekerheid te kennen. Een mogelijke oplossing is je baseren op de tarieven van de voorbije 12 maanden in een poging daar een tendens in te zien. Die levert je echter geen nauwkeurige voorspelling op en maakt ook geen complete vergelijking tussen de twee soorten tarieven mogelijk.

>> Te ontdekken: de beste aanbiedingen van de maand voor elektriciteit en gas

Wat is het best: een vast tarief of een variabel tarief?

Hoe kies je dan tussen deze twee tariefmethoden als je niet precies kunt bepalen welk tarief op termijn het meest rendabel zal zijn? Daarvoor zul je op andere factoren moeten rekenen:

  • Of je een durver bent of niet
  • De economische conjunctuur en het gezond verstand dat daaruit voortvloeit

Ben je een geboren speculant?

Speculeer je graag met energietarieven en ben je niet bang voor een stijging van de elektriciteits- of gasprijzen? Beter nog: denk je dat de huidige tarieven de komende maanden nog meer zouden kunnen dalen? Dan is een energiecontract met een variabel tarief iets voor jou!

Als je daarentegen geen plotse prijsstijging van elektriciteit of gas wilt, omdat dit flink zou kunnen snoeien in je huishoudbudget, dan kies je misschien het best voor een contract met een vast tarief. Dankzij die stabiliteit kun je je algemene uitgaven rustiger plannen, zonder te moeten vrezen voor een verrassing wanneer je voorschotfactuur komt.

Hoe bepaal je het beste tarief op basis van de globale economische situatie?

Soms gaat het niet om durven of risico’s nemen. Soms moet je gewoon vertrouwen op de economische conjunctuur. Zo nu en dan zijn er immers heel uitzonderlijke situaties die je niet te missen kansen bieden, speculant of niet.

Neem nu de coronacrisis. De prijzen van elektriciteit en gas hebben historisch lage niveaus bereikt. In zo’n geval is het wel heel interessant om deze prijzen te blokkeren met een vast contract van drie jaar. Want ook al lijken de variabele tarieven interessanter op het moment dat je de prijzen van de contracten vergelijkt, mag je nooit vergeten dat de situatie de komende maanden snel kan veranderen. Wanneer de economie na de lockdown weer op gang komt, zou de prijs per kWh zich wel eens stevig kunnen herstellen, waardoor een contract met variabel tarief plots minder interessant wordt dan een contract met een vast tarief.

Hoe vind je het juiste contract?

Zodra je hebt beslist welk type van contract je gaat nemen, zul je moeten nagaan welke leverancier het interessantste vaste of variabele contract biedt.

Een prijzenvergelijker zoals Energie-Vergelijker.be kan je daarmee helpen, want je kunt in je vergelijking verduidelijken dat je een contract met een vast tarief of een variabel tarief wilt. Hij toont je dan de beste resultaten van het moment.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Conclusie

Vast of variabel tarief? Uiteindelijk is er geen goede of slechte keuze. Jij beslist: wil je stabiliteit, ook als dat betekent dat je daar iets meer voor moet betalen, of denk je dat de volatiliteit in je voordeel kan spelen?

En als je nog steeds niet kunt kiezen, kun je nog altijd contact opnemen met een van de adviseurs van Energie-Vergelijker.be. We kunnen dan samen je verbruiksprofiel opstellen en bepalen hoe jouw ideale energiecontract er moet uitzien.

Reacties2