Elektriciteit en gas: prijs 27 mei 2022 • 19 Reacties • 7 minuten
De media hebben er de mond vol van: de energieprijzen zijn in 2021 en 2022 sterk gestegen als gevolg van de hervatting van de activiteiten na de lockdowns en het conflict in Oekraïne. Voor duizenden huishoudens met een contract dat ten einde loopt, is dit het moment om van formule of leverancier te veranderen. Maar wanneer je de mogelijkheden afweegt, kom je voor het volgende dilemma te staan: kies je het best voor een contract met een vaste prijs of met een variabele prijs? En wat is het verschil tussen beide? Welke formule past het best bij jouw verbruiksprofiel?
Herken je jezelf in deze situatie? Dan ben je hier op het juiste adres! We leggen je alles uit over deze twee soorten tarieven. Daarna kun je vol vertrouwen de juiste keuze maken wanneer je beslist om van energiecontract te veranderen.
>> Lees ook: De ultieme gids voor het afsluiten van je eerste energiecontract
Kies je voor een vast tarief voor energie, dan blijft je tarief per kilowattuur (kWh) voor de hele duur van het contract gelijk. Je bent de duur van je contract verzekerd van een vaste prijs (vaak één of drie jaar) voor je elektriciteit en gas. Je kiest voor zekerheid.
Voor een variabel energiecontract daarentegen, past de leverancier de prijs per kilowattuur iedere maand of om de drie maanden aan met een specifieke index.
Voor aardgas bijvoorbeeld, gebruiken leveranciers vaak de TTF103-index (driemaandelijkse referentie-index voor aardgas in België). Zo wordt de gasprijs per kilowattuur (zonder de vaste onderdelen zoals de netkosten) berekend volgens de formule TTF103 + X, waarbij
– TTF103 de waarde van de index is die driemaandelijks wordt aangepast (uitgedrukt in c€/kWh);
– X de marge is van de leverancier (uitgedrukt in c€/kWh).
Dat soort contract volgt de realiteit van de energiemarkt. Wie kiest voor een variabel energiecontract kan bij een prijsdaling op de wholesalemarkten profiteren van die prijsdaling. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: vindt er een onverwachte prijsstijging plaats, dan ben je ook meer kwijt aan gas en stroom. Het is een potentieel goedkopere, maar minder zekere optie dan een vast energiecontract.
>> Lees ook: Waarom de variabele tarieven iedere maand veranderen
Je hebt het door: zowel een vast als een variabel energiecontract hebben hun voor- en nadelen.
Vergeet niet dat zowel een vaste als variabele energieprijs maar betrekking hebben op de kosten voor de energie zelf. Die maken doorgaans ongeveer een vijfde van je contract uit. Echter is dat nu tijdelijk dichter in de buurt van driekwart van de factuur daar de overheid de btw tot 6 % heeft verlaagd tot en met 30 september 2022. Wat je betaalt voor elektriciteit en gas, gaat dus gewoonlijk voor het grootste deel naar netkosten, heffingen en BTW. Voor meer info kun je terecht naar de website van de CREG (de federale regulator).
In de praktijk blijkt het vrij ingewikkeld om een vast met een variabel energiecontract te vergelijken. Voor een écht accurate vergelijking zouden we rekening moeten houden met de maandelijkse of driemaandelijkse indexering van het variabel tarief. Maar dat is moeilijk of zelfs onmogelijk om accuraat te voorspellen. Wat we wél kunnen doen, is de tarieven van de afgelopen 12 maanden bestuderen om daar eventuele tendensen uit op te maken. Echt nauwkeurig is die voorspelling natuurlijk nooit, dus kun je er geen precieze vergelijking mee maken.
>> Te ontdekken: de beste aanbiedingen van de maand voor elektriciteit en gas
Hoe kies je dan tussen deze twee tariefmethoden als je niet precies kunt bepalen welk tarief op termijn het voordeligst is? Daarvoor houd je rekening met andere factoren:
Speculeer je graag op de energieprijzen en denk je dat de huidige, torenhoge prijzen de komende maanden wat meer zouden kunnen zakken? Dan is een energiecontract met een variabel tarief iets voor jou!
Als je daarentegen geen plotse prijsstijging van elektriciteit of gas wilt, omdat dit flink zou kunnen snoeien in je huishoudbudget, dan kies je misschien het best voor een contract met een vast tarief. Dankzij die stabiliteit kun je je algemene uitgaven rustiger plannen, zonder te moeten vrezen voor een verrassing wanneer je voorschotfactuur komt.
Soms gaat het niet om durven of risico’s nemen. Soms moet je gewoon vertrouwen op de economische conjunctuur. Zo nu en dan zijn er immers heel uitzonderlijke situaties die je niet te missen kansen bieden, speculant of niet.
Neem nu de coronacrisis. De prijzen van elektriciteit en gas hebben historisch lage niveaus bereikt. In zo’n geval is het wel heel interessant om deze prijzen te blokkeren met een vast contract van drie jaar. Want ook al lijken de variabele tarieven interessanter dan vaste tarieven op het moment dat je de prijzen van de contracten vergelijkt, mag je nooit vergeten dat de situatie de komende maanden snel kan veranderen.
Het economische herstel na de lockdowns en het conflict tussen Oekraïne en Rusland hebben trouwens een economische en energiecrisis ontketend, waar de energieprijzen een historisch hoog peil door hebben gehaald. Daarom hebben leveranciers beslist hun vaste contracten in te trekken. Een energiecontract aan vaste prijzen brengt nu inderdaad meer risico’s met zich mee dan variabele prijzen, aangezien de prijzen de pan uit zijn gerezen. Als je een nieuw contract moet intekenen, raden we je dus een aanbieding met variabele prijzen aan, voor het geval dat de marktprijzen de komende maanden dalen.
Zodra je hebt beslist welk type van contract je gaat nemen, zul je moeten nagaan welke leverancier het interessantste vaste of variabele contract biedt.
Een prijzenvergelijker zoals Energie-Vergelijker.be kan je daarmee helpen, want je kunt in je vergelijking verduidelijken dat je een contract met een vast tarief of een variabel tarief wilt. Hij toont je dan de beste resultaten van het moment.
Vaste of variabele prijzen? Uiteindelijk is er geen goede of slechte keuze. Jij beslist: wil je stabiliteit, ook als dat betekent dat je daar iets meer voor moet betalen? Of denk je dat de volatiliteit in je voordeel kan spelen?
En als je nog steeds niet kunt kiezen, kun je nog altijd contact opnemen met een van de adviseurs van Energie-Vergelijker.be. We kunnen dan samen je verbruiksprofiel opstellen en bepalen hoe jouw ideale energiecontract er moet uitzien.
vandamme bernard 0/5 • 2 juli 2018 • 19:17
graag een berichtje aub,
want ik heb er per ongeluk plotseling 2
mvg
bernard
Johan 0/5 • 3 juli 2018 • 12:35
U mag zeker van leverancier wanneer u wilt veranderen. Er zijn verschillende modaliteiten volgens de leveranciers. Als u wilt zijn onze diensten beschikbaar om de beste tarief te vinden. Onze telefoonnummer : 0800/37.447
Cornille lieve 0/5 • 15 januari 2019 • 15:34
0/5 • 7 februari 2019 • 17:54
Excuseer ons alsjeblieft voor onze late reactie.
De leveranciers zoals Mega, Luminus of Eneco rekenen de jaarlijkse vergoeding aan in volledig voor elk begonnen jaar.
Met vriendelijke groeten,
L’équipe Comparateur-Energie.be
Cornelis FT Soeteman 0/5 • 30 augustus 2020 • 18:55
Uyen Nguyen 0/5 • 31 augustus 2020 • 17:17
Gelukkig is dit niet het geval bij elke leverancier. Momenteel rekenen Engie en Lampiris bijvoorbeeld de vaste vergoedingen en promoties pro-rata en dus in functie van de maanden dat u klant bent.
Dit is vaak afhankelijk van welk product en welke leverancier u kiest. Lees dus zeker goed de voorwaarden na bij het kiezen van een contract.
Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op via het gratis nummer 0800 37 447.
Met vriendelijke groeten,
Het Energie-Vergelijker.be team
Ken Braeken 0/5 • 16 mei 2019 • 01:37
0/5 • 16 mei 2019 • 10:44
Onze Nederlandstalige vergelijkingsservice is momenteel niet beschikbaar.
Ik nodig u uit om rechtstreeks contact op te nemen met een energieleverancier.
Vriendelijke groeten,
Energie-Vergelijker.be team
De Kuyper Maurice 0/5 • 14 december 2019 • 06:11
Océane Debeur 0/5 • 17 december 2019 • 14:43
u kunt u contract opzeggen. U heeft een wachttijd van 14 dagen. U kunt ons contacteren op 0800 37 447 voor meer informatie.
Energie-Vergelijker.be team
Bart 0/5 • 2 januari 2020 • 09:52
Océane Debeur 0/5 • 2 januari 2020 • 12:34
Er zijn geen specifieke kosten. U kunt ons contacteren op 0800 37 447 voor meer informatie.
Energie-Vergelijker.be team
Vergult Evelien 0/5 • 31 januari 2020 • 20:15
Geldt dit ook voor contract voor een propaangastank? Er is geen goede service bij de leverancier waar ik nu bij zit.
Océane Debeur 0/5 • 6 februari 2020 • 09:03
Om uw contract te beëindigen, stuurt u een aangetekende brief met ontvangstbevestiging naar de verkoopafdeling van de leverancier. Bij een verandering van leverancier zorgt de nieuwe leverancier voor alle formaliteiten. Als uw contract niet wordt beëindigd, moet u beëindigingskosten betalen. Deze worden berekend in verhouding tot de resterende tijd vóór het verstrijken van het contract.
Energie-Vergelijker.be team
Neven Koen 0/5 • 24 februari 2020 • 12:07
Op 18/02/19 heb ik besloten over te stappen van mega naar lampiris. Dit ging echter niet vroeger dan 01/02/20. Mijn vorig contract bij mega liep af op 31/12/19. Bij mega waren ze op 20/12/20 zeker op de hoogte van mijn overschakeling naar lampiris. Nu zie ik dat op mijn afrekening toch een vaste vergoeding van een heel jaar aangerekend wordt van 60 euro (1*voor gas en nogmaals voor elektriciteit). Mega heeft mij niet laten weten dat ze mijn contract zouden verlengen met een jaar (als ik het goed begrijp zijn ze verplicht dit te laten weten). Op mijn voorschot factuur voor januari staat dat de contractduur van 01/01/19 tot 01/01/20 is. Op de afrekening staat nu tot 01/01/21. Nu is mijn vraag kan ik hier nog iets aan doen? Hebben zij het recht dit aan te rekenen? Als ik mijn overschakeling doorgeef voor het einde van het contract zou het toch duidelijk moeten zijn dat ik geen contract wil voor een heel jaar... 120 euro is nogal veel voor een maand...
Océane Debeur 0/5 • 25 februari 2020 • 09:08
Er is altijd een opzegtermijn van één maand wanneer u van leverancier verandert. De verlenging van het oude contract is stilzwijgend. Om deze kosten te voorkomen, is het noodzakelijk om het begin van het contract voor de verlengingsdatum aan te vragen (meer dan een maand van tevoren).
Energie-Vergelijker.be team
Geens Ronald 0/5 • 2 april 2020 • 13:16
Ik heb een electriciteitscontract (met een korting van 25% op de kWh-prijs) bij Lampiris, dit loopt nog tot 01/09/2020.
Als ik nu een contract zou afsluiten met een andere energieleverancier en dit laten ingaan op 01/06/2020.
Kan Lampiris mij dan een verbrekingsvergoeding of andere vergoeding aanrekenen.
Met vriendelijke groeten,
Océane Debeur 0/5 • 9 april 2020 • 16:24
U kunt uw energieleverancier op elk moment wijzigen zonder verbrekingsvergoeding.
vriendelijke groeten,
Energie-Vergelijker.be team
Danny Verbeke 0/5 • 10 augustus 2020 • 21:55
Kan/mag Gaselwest een vergoeding vragen om de gasmeter te verzegelen ?? mvg
Uyen Nguyen 0/5 • 12 augustus 2020 • 10:50
Een netwerkbeheerder kan inderdaad vergoedingen vragen in deze situatie. Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op via het gratis nummer 0800 37 447.
Het Energie-Vergelijker.be team
sigrid stevens 0/5 • 8 oktober 2020 • 13:34
Wij zijn in 2019 overgestapt van engie naar essent. Wij hebben bij essent een contract met vaste prijs voor 3 jaar afgesloten omdat volgens de verkoper van tel & co de prijzen in de toekomst alleen maar zouden stijgen. Door de coronacrisis is echter het tegendeel bewezen. Kunnen wij dit contract vroegtijdig stopzetten?
Anna De Smet 0/5 • 20 oktober 2020 • 10:04
Ook een contract met vast tarief kan u normaal gezien gewoon stopzetten. Voor meer persoonlijke informatie, raden wij u aan direct contact op te nemen met onze energie-experts via 0800 37 447 of per chat. Zij zullen met u in gesprek gaan om de optie te vinden die het best bij uw behoeften past.
Laat maar weten mocht u nog vragen hebben.
Met vriendelijke groeten
Het Energie-Vergelijker.be-team
Hilde 0/5 • 6 januari 2021 • 21:19
Anna De Smet 0/5 • 8 januari 2021 • 10:34
U hebt inderdaad het recht op 14 dagen bedenktijd en kan het contract dus kosteloos opzeggen door contact op te nemen met Essent: https://www.essent.be/nl/prive/klantendienst/contact. Wilt u meteen een nieuw contract, dan kan u overschakelen via Energie-Vergelijker.be. Wij regelen het afsluiten van uw oud contract dan voor u. Dat kan via info@energie-vergelijker.be of telefonisch op 0800 37 447.
Met vriendelijke groeten
Energie-Vergelijker.be
SOFIE 0/5 • 8 april 2021 • 18:11
Anna De Smet 0/5 • 9 april 2021 • 09:53
Gelieve contact op te nemen met de leveranciers in kwestie (hier vindt u hun contactgegevens) of één van onze energieadviseurs via info@energie-vergelijker.be of 0800 37 447.
Met vriendelijke groeten
Freddy Cresens 0/5 • 30 november 2021 • 10:31
Ik had graag even geweten of Mega de vaste vergoeding volledig aanrekent per begonnen jaar of NIET.
Mvg,
Robin Heuschen 0/5 • 25 februari 2022 • 15:44
De vaste vergoeding wordt bij Mega volledig betaald per begonnen jaar.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be
Ingrid 0/5 • 27 maart 2022 • 14:09
Robin Heuschen 0/5 • 19 april 2022 • 09:28
Bedankt voor je bericht. Elegant mag je geen opzegvergoeding aanrekenen. Alleen is er één maand opzegtermijn als u van contract verandert.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be