Op zondag 29 maart 2020 schakelen we weer over naar het zomeruur. Hoewel die omschakeling ooit in het leven werd geroepen om op energie te besparen, lijkt het vooruitzetten van de klok met één uur nu niet veel meer uit te maken voor je elektriciteitsverbruik. Hoe zit dat nu eigenlijk?   

In de nacht van de laatste zondag van maart kunnen we 60 minuten minder lang slapen. Een vreemd fenomeen dat de Belgische huishoudens echter al gewoon zijn sinds de jaren 70.

De klokken van onze smartphones en andere slimme toestellen schakelen zelf en onopvallend over. Meer traditionele klokken moeten met de hand worden aangepast. Hoe dan ook worden ze allemaal één uur vooruitgezet. Tik-tok.

Dit jaarlijks ritueeltje luidt de grote terugkeer van het zomeruur in. Maar dit jaar is een beetje speciaal … Want het is de voorlaatste keer dan we een uur ‘verliezen’.

De uurwisseling houdt het in 2021 voor bekeken, zoals aangekondigd in 2018. Dat betekent dus dat we in oktober 2020 overschakelen op het winteruur, en dat we dan op 28 maart 2021 voorgoed overschakelen op het zomeruur.

Waarom die beslissing? Heeft ze het hele jaar door een invloed op je energieverbruik? Betekent dit dat het nu voor altijd zomer zal zijn? (Helaas niet, maar dromen mag altijd, niet?)

Hoe het allemaal begon

De omschakeling naar het zomeruur betekent dat de wijzers van de klok om drie uur ’s morgens één uur vooruit worden gezet. Het is dan 4 uur. Omdat die 60 minuten ineens in rook opgaan, wordt de nacht dus korter. Hij wordt daarentegen weer met een uur verlengd wanneer we terugkeren naar het ‘normale’ uur, dus naar het winteruur, op 25 oktober 2020. De grote wijzer gaat dan een uur terug (het is dan twee uur ’s morgens in plaats van drie uur).

Hoewel dit fenomeen ondertussen helemaal is ingeburgerd, bestaat het nochtans nog maar een veertigtal jaar, sinds de oliecrisis van 1973. De bedoeling? Energie besparen door het gebruik van kunstlicht zoveel mogelijk te beperken. Het was immers de bedoeling om de dag te verschuiven om zo maximaal van het zonlicht te kunnen genieten in de lente en de zomer. Door onze klokken een uur vooruit te zetten, gaat de zon dus ‘later’ onder, waardoor we langer kunnen wachten met het gebruik van kunstlicht. Dat betekent echter ook dat de zon later opkomt. Maar aangezien de dagen in deze maanden steeds langer worden, is dat nadeel verwaarloosbaar.

Reële energiebesparingen voor lange tijd … maar nu dus niet meer.

Jarenlang konden we dankzij die overgang naar het zomeruur effectief goed op energie besparen. We moeten daar ook wel bij zeggen dat zowel de privé- als overheidsverlichting hoofdzakelijk bestond uit gloeilampen die enorm veel energie verslonden. In 2009 schatte een Franse studie van EDF en ADEME dat dankzij de uurwisseling 440 GWh energie werd bespaard.

Maar met ledlampen liggen de kaarten nu helemaal anders. Omdat ze zo weinig verbruiken, is er niet echt meer een groot verschil in energieverbruik tussen winteruur en zomeruur. Daar komt nog bij dat huishoudtoestellen tegenwoordig veel energie-efficiënter zijn.

Kortom, die gegevens maken dat de voordelen van een omschakeling naar het zomeruur jaar na jaar kleiner worden. Dat is trouwens de vaststelling die de Europese Commissie deed. In een rapport dat in 2017 werd gepubliceerd, verklaarde ze immers dat de energiebesparing door de uurwisseling 0,5% tot 2,5% van het totale verbruik bedraagt, wat redelijk miniem is.

Om deze kwestie aan te pakken, besloot ze een groot volksreferendum te houden om de Europese burgers te vragen of ze de uurwisseling al dan niet willen behouden. Het antwoord was duidelijk. In zo goed als alle lidstaten waren de burgers vóór een afschaffing van het systeem.

Daarom zouden België, Nederland en Luxemburg in maart 2021 voor de laatste keer moeten omschakelen naar het zomeruur. Benelux besloot ermee in te stemmen om hun tijdzone te harmoniseren. De meeste Europese landen kozen voor het zomeruur, maar het zou kunnen dat de Scandinavische landen liever bij het winteruur blijven.

Gedaan dus met die klok verzetten … Maar is het dan ook gedaan met energiebesparingen?

Als je niet meer op de uurwisseling moet rekenen om op je energiefactuur te besparen, welke mogelijkheden blijven er dan nog over? Genoeg!

Om te beginnen: verlaag je factuur door je energieverbruik te verminderen. Dit is goed haalbaar met apparaten en lampen die weinig elektriciteit verbruiken. Denk er ook aan je gewoonten aan te passen om je energieverbruik te beperken (doe het licht en toestellen uit wanneer je een kamer verlaat, trek stekkers van apparaten uit het stopcontact als je ze niet gebruikt enz.).

Tot slot verminder je je facturen nog het best door de prijzen die je voor elektriciteit betaalt regelmatig te vergelijken met die op de markt. De energieprijs schommelt immers vaak. Je zult dus één keer per jaar moeten nagaan of je nog altijd de beste prijzen op de markt geniet. Gebruik daarvoor een prijzenvergelijker zoals die van de federale regulator (CregScan) of zoek rechtstreeks naar een nieuw contract via Energie-Vergelijker.be.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen !
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Zit je nog met vragen? Wil je graag advies van een energie-expert om de goedkoopste leverancier te kunnen vinden? Ons team van adviseurs staat gratis voor je klaar om je te helpen energie te besparen, met of zonder uurwisseling! Bel ons van maandag tot vrijdag tussen 9 en 18 uur op 0800 37 369.

Reageren!