Overweeg je om een uitsluitend nachtmeter te plaatsen? Vooraleer je de stap zet kun je best eerst nagaan of het de investering wel waard is in functie van je verwarmingssysteem en van je gebruiksgewoonten.

Overzicht

Van alle verschillende stroommeters die er in België bestaan, is er één die enkel ‘s nachts werkt. Deze zogenaamde uitsluitend nachtmeter wordt alsmaar zeldzamer, terwijl die er in het verleden om bekend stond ‘s nachts zeer scherpe prijzen te hanteren. Is dit nog altijd het geval? Voor welk type consumenten is die geschikt? Energie-Vergelijker maakt een doorlichting van deze bijzondere stroommeter.

Wat is een uitsluitend nachtmeter?

Uurrooster voor het uitsluitend nachttariefNet als alle andere energiemeters dient ook een uitsluitend nachtmeter om het stroomverbruik van een huishouden te berekenen. Het bijzondere eraan is dat hij enkel het verbruik bijhoudt van elektrische apparaten die alleen ‘s nachts werken, zoals accumulatieradiatoren en elektrische boilers. De meter is aan een afzonderlijk stroomcircuit gekoppeld, waarop enkel verwarmingsinstallaties zijn aangesloten, en dat tijdens een welbepaald tijdsvenster van stroom wordt voorzien. Deze nachtperiode is afhankelijk van je distributienetwerkbeheerder (DNB) maar is steeds gespreid over 9 uur. Doorgaans loopt die periode van 22 uur tot 7 uur, de meest gebruikelijke nachturen in de gemeenten waar ORES netbeheerder is, of tussen 23 uur en 8 uur.

Met een uitsluitend nachtmeter beschik je dus nooit constant over energie. Om die reden is hij steeds aan een andere meter gekoppeld, ofwel een enkelvoudige meter, ofwel een tweevoudige meter (dag-/nachtmeter). Een enkelvoudige meter hanteert één enkel stroomtarief, terwijl de tweevoudige meter een onderscheid maakt tussen het verbruik tijdens piek- (dag) en daluren (nacht en weekend). Of anders gezegd, een tweevoudige meter beschouwt de dagen tijdens het weekend als nachturen, in tegenstelling tot de uitsluitend nachtmeter.

Door een tweevoudige meter te koppelen aan een uitsluitend nachtmeter zal je elektrische accumulatieverwarming dus ‘s nachts werken maar je kunt ook van de daluren gebruik maken om je toestellen die veel energie verbruiken, zoals je was- of afwasmachine, te laten draaien.

Geen warmwaterproductie overdag

Wanneer een accumulatieboiler via een uitsluitend nachtmeter van stroom wordt voorzien kun je overdag geen water opwarmen. De productie van sanitair warm water gebeurt enkel ‘s nachts maar uiteraard kun je de geaccumuleerde energie wel overdag gebruiken. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het volume van je elektrische boiler voldoende groot is om ongemakken te vermijden. Is die niet op jouw behoeften afgestemd, dan kan het gebeuren dat je plots zonder warm water komt te zitten. Het spreekt voor zich dat een gezin van 5 personen bijvoorbeeld meer zal verbruiken dan een koppel zonder kinderen.

Bovendien is dit systeem vooral geschikt voor personen die overdag niet thuis zijn. Gebruik je tijdens die periode veel warm water, dan kan het best zijn dat het opgewarmde volume niet voldoende is. Heel vervelend want in dat geval zit er niets anders op dan te wachten tot 22 of 23 uur, het tijdstip waarop de boiler opnieuw wordt aangeschakeld.

Wist je dat? Tijdens de winterperiode (meestal tussen 1 november en 31 maart) bieden de DNB een heropstart van de uitsluitend nachtmeter overdag aan, zodat de verwarming nooit uitvalt. Deze dagelijkse heropstart duurt meestal twee uur en gebeurt in de loop van de namiddag. Het exacte uur is afhankelijk van de regio en de buurt, neem voor meer informatie dus gerust contact op met je netwerkbeheerder.

Is het uitsluitend nachttarief interessant en gekoppeld aan een bijdrage?

Jarenlang was het uitsluitend nachttarief veel voordeliger dan de prijs per kWh tijdens de daluren in het tweevoudige systeem. Dat is nu niet meer het geval. De meeste stroomleveranciers hanteren immers een gelijkaardig tarief, waarbij ze intussen niet langer korting geven aan hun klanten met een stroommeter die enkel ‘s nachts draait. Neem nu het uitsluitend nachttarief van Engie of dat van Luminus, beide volgen diezelfde tendens. Bepaalde leveranciers zoals TotalEnergies en Mega gaan nog verder en hanteren een uitsluitend nachttarief dat duurder is dan de prijzen tijdens de daluren.

En voor de uitsluitend nachtmeter betaal je doorgaans geen bijdrage. De consument betaalt dus enkel de door de leverancier bepaalde bijdrage voor de enkelvoudige meter of dag/nacht. Financieel voordeel van het uitsluitend nachttariefHet grootste voordeel van de nachtmeter zit hem in de distributietarieven. Zowel Eandis, Infrax of ook Sibelga, alle DNB dus, rekenen een lager bedrag aan dan dat voor de daluren in het tweevoudige systeem. Volstaat dit verschil om van het uitsluitend nachttarief een financieel interessant systeem te maken? Niet bepaald want de installatie van een accumulatieverwarming is een dure grap en in België is stoken op elektriciteit veel duurder dan stoken op mazout, aardgas of hout.

Wil je nu toch voor dit systeem kiezen dan raden we je aan de stroomaanbiedingen te vergelijken om je uitgaven te beperken. Door in te gaan op het goedkoopste aanbod geniet je van een laag uitsluitend nachttarief, wat een goeie zaak is, maar denk eraan dat je niet ontsnapt aan de door je netwerkbeheerder bepaalde distributiekosten. Heb je hulp nodig om op zoek te gaan naar het beste uitsluitend nachttarief? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs, telefonisch op het nummer 0800 37 447 of via e-mail.

Hoe laat je een uitsluitend nachtmeter installeren?

De installatie van een uitsluitend nachtmeter gebeurt als volgt:

  1. De klant vraagt een nieuwe meter aan bij zijn DNB, schriftelijk met een formulier of online;
  2. De DNB onderzoekt de ontvankelijkheid van het dossier;
  3. De DNB voert een haalbaarheidsonderzoek uit en stuurt een technicus ter plaatse;
  4. De DNB legt de klant een prijsofferte voor de aansluiting voor;
  5. Zodra de klant ermee instemt betaalt hij het gevraagde bedrag;
  6. De afgesproken werken worden uitgevoerd: de technicus plaatst de meter en de schakelaar in de kast, en doet tenslotte het nodige voor de inwerkingstelling van de meter.

Opgelet: om de meter te kunnen openen vraagt de DNB doorgaans aan de klant vooraf de voorbereidingswerken uit te voeren en een kast aan te kopen. Bovendien moet hij ook een overeenkomst met een energieleverancier hebben afgesloten en het bewijs voorleggen dat zijn elektriciteitsinstallatie door een erkende instelling is gekeurd.

Ter info, Sibelga (Brussel) rekent voor de plaatsing van een uitsluitend nachtmeter in een kast 71,39 euro incl. BTW aan.

Is het wel een goed idee om je meter te vervangen?

Wil je naast de installatie van een uitsluitend nachtmeter ook overschakelen van een enkelvoudige naar een tweevoudige meter, om zo gebruik te kunnen maken van het voorkeurstarief tijdens de daluren? Waarom niet maar zoek vooraf uit of die verandering voor jou wel voordelen oplevert. Deze interventie zal bijvoorbeeld contraproductief zijn als je vooral stroom overdag gebruikt. Het tarief tijdens de piekuren ligt immers hoger dan het eenheidstarief in een enkelvoudig systeem. Bovendien kost de vervanging van een stroommeter enkele honderden euro’s. Om te weten hoeveel deze interventie precies kost neem je best contact op met je DNB.

Wil je geld besparen dan moet je in de eerste plaats dus je gebruiksgewoonten aanpassen. Maar dit is niet alles: zodra je voor een aanbod kiest dat is aangepast aan het dag-/nachttarief kun je best aan de hand van onze vergelijker, de prijzen van de elektriciteitsleveranciers vergelijken. Zo kom je niet alleen de beste prijs per kWh in België te weten, wie belang hecht aan de bescherming van onze planeet ontdekt er ook de groenestroomaanbiedingen. Geïnteresseerd? Neem contact op met één van onze adviseurs via e-mail.