U verhuist binnenkort maar bent geen eigenaar, maar huurder van uw woning? Dan moet u natuurlijk ook aan uw energiecontracten denken! Wie is waarvoor verantwoordelijk, u of de eigenaar? Hoe zorgt u ervoor dat u bij het intrekken in uw nieuwe woning van elektriciteit en aardgas voorzien wordt? En waarvoor dient het energieovernamedocument eigenlijk?

Om straks lastige problemen te vermijden, zetten wij voor u alles op een rijtje wat te maken heeft met gas en elektriciteit als huurder.

Zin in meer goede tips over energie? Schrijf u dan in voor onze newsletter. Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

De verhuis: hoe vermijdt u gas- of stroomonderbreking?

Als huurder ontsnapt u aan een aantal praktische taakjes in uw nieuwe woning niet. Meestal wordt gezegd dat “kleine herstellingen en onderhoud“, veroorzaakt door normaal gebruik, betaald moeten worden door de bewoner. Grote werken, die te maken hebben met de algemene staat van de woning, zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Hoe zit het dan met de energievoorziening? Natuurlijk super belangrijk, en dan vooral wanneer u in uw nieuwe woning trekt. U wilt natuurlijk niet dat u in uw nieuwe woning trekt en dan opeens zonder gas of elektriciteit komt te zitten!

1. Staat het energiecontract op uw naam of die van de eigenaar?

Voordat u uw contract ondertekent, vraagt u uw verhuurder best: ondertekent hij het stroomcontract (en eventueel het gascontract), of u?

Als hij het regelt, dan moet u dus geen administratieve stappen ondernemen. U bent dan alleen verantwoordelijk voor de betaling, oftewel door de verhuurder een maandelijkse provisie te betalen (gebaseerd op uw daadwerkelijke verbruik), oftewel door hem een vast bedrag over te schrijven.

Houd er wel rekening mee dat een contract op uw naam in uw voordeel is. Zo kiest u het energiecontract dat het best bij uw persoonlijke verbruiksprofiel past, waardoor u via een voordeliger tarief uw factuur verlaagt. Bovendien vermijdt u een mogelijkse stroomonderbreking, mocht de eigenaar toch vergeten zijn de factuur te betalen.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteert u van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

2. Sluit een energiecontract af (als dat nog niet gebeurd was)

Komt u aan in een woning zonder een energiecontract afgesloten te hebben, dan hebt u toch recht op elektriciteit en gas. De vorige leverancier blijft namelijk verantwoordelijk voor het leveringspunt tijdens de transitie. Maar als u na 30 dagen nog steeds geen geschikt energiecontract afgesloten hebt, is de leverancier niet meer verantwoordelijk voor uw woning en is het dus mogelijk dat de stroom afgesloten wordt! Om die bijzonder vervelende situatie te vermijden, onderneemt u de nodige stappen, en kiest u er een energieleverancier uit voor u in uw nieuwe woning trekt (indien de eigenaar nog niet gedaan heeft natuurlijk).

Zodra uw contract en de begindatum bevestigd werd, zult u met een gerust hart van uw nieuwe stekje kunnen genieten.

3. Neem de meterstand op en vul het “energieovernamedocument” in

Staat het contract op uw naam, dan zal u een aantal administratieve taken moeten regelen op het moment dat u in uw nieuwe woning trekt. Ten eerste kijkt u de gas- en elektriciteitsmeter na. Daarna raden we u ten sterkste aan het energieovernamedocument (PDF) in te vullen. Dit document geeft een duidelijk overzicht van de meterstanden op de dag dat u in uw woning trok. Om een geldig document af te leveren, moeten beide partijen het ondertekenen. Mocht er toch discussie ontstaan, dan bewijst u met dit document uw werkelijke verbruik.

Wat zijn uw verplichtingen tijdens de huur ?

Zoals we net al zeiden zorgt uw verhuurder voor de grote werken en bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Als huurder gaat het concreet om o.a. volgende verantwoordelijkheden:

 • Geef de meterstanden door : in principe bent u verplicht elk jaar de meterstand op te nemen en die mee te delen aan uw distributienetbeheerder. Let er goed op dat de ruimte waar uw meters staan steeds droog is en voldoende verlucht. Het is mogelijk dat de eigenaar dit liever zelf doet om het verbruik in de gaten te kunnen houden. Spreek dit op voorhand goed af zodat er later zeker geen verwarring ontstaat.
 • Zorg voor een regelmatig onderhoud van de gasketel: een goed onderhoud verhoogt de energie-efficiëntie. Weet u niet hoe dat moet, lees dan ons artikel over het onderhoud van de gasketel .
 • Wees een redelijk consument en een verantwoordelijke huurder: onderhoud uw elektrische installatie en mocht u nog gloeilampen hebben, vervang ze dan door ledlampen. Kortom, wees een verantwoordelijke huurder en onderhoud de installties die u gebruikt goed.

Verhuis: wat doen bij een adresverandering ?

Huren doet u in bijna alle gevallen voor een bepaalde duur. Op een bepaald moment zal u de huurwoning weer verlaten. Wat met uw energie?

>> Ook lezen : Verhuis: wat doe ik met mijn energiecontracten?

1. Uw contract meenemen of opzeggen ?

Staat uw energiecontract op uw naam, dan hebt u twee mogelijkheden:

 • het opzeggen en een nieuw contract afsluiten;
 • het behouden (en dus overzetten op uw nieuwe woning).

In het tweede geval brengt u uw leverancier op de hoogte van uw verhuis met uw nieuwe adres, de EAN-code van uw leveringspunt en wanneer u verhuist. Daarvoor hoeft u doorgaans het formulier op de site van de leverancier invullen.

Wij raden u in ieder geval de eerste optie aan, namelijk van contract veranderen – of tenminste uw huidig energiecontract te vergelijken met het marktgemiddelde. Het is namelijk goed mogelijk dat het contract dat u enkele jaren geleden al lang niet meer het voordeligste is. Aangezien u bij een verhuis sowieso een aantal administratieve zaken moet regelen, kan het dan meteen een goede gelegenheid zijn om van energiecontract te veranderen.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

2. Neem uw meterstand op en vul het energieovernamedocument in

Wanneer u uw woning verlaat, bent u verplicht de meterstanden op te nemen. Een simpel taakje, dat u toestaat uw consumptie van elektriciteit (en gas) op het moment van uw vertrek te bepalen. Hebt u de meterstand opgenomen, dan geeft u hem door aan de distributienetbeheerder en uw energieleverancier.

>> Wie is mijn distributienetbeheerder?

We raden bovendien aan om meteen het energieovernamedocument in te vullen, samen met de eigenaar of de nieuwe huurder.

Door de meterstand op het moment van uw vertrek officieel vast te leggen, vermijden beide partijen een eventueel conflict over wie nu hoeveel verbruikt heeft. Dat is nog meer nodig wanneer uw contract op naam staat van de verhuurder, zodat de voorschotten die u heeft overgeschreven correct verrekend kunnen worden.

3. Regel uw aflsuitingsfactuur

Nadat u uw laatste meterstand hebt ontvangen, zal uw oude leverancier uw effectieve energieverbruik berekenen tussen de laatste meteropname en uw verhuis. Als blijkt dat u meer hebt verbruikt dan wat u hebt betaald via uw voorschotfactuur, dan ontvangt u een terugbetaling. Is het omgekeerde het geval, dan moet u het missende bedrag aan uw leverancier terugbetalen om uw contract op uw oude adres af te sluiten.

Staat het contract op naam van de eigenaar, dan moet u natuurlijk andere dingen regelen. Betaalde u hem voorschotten gebaseerd op uw effectief verbruik, dan moet u met hem de reguleringsfactuur regelen. Schreef u hem net een vast bedrag over, dan moet u nergens meer naar omkijken.

Uw stroom- en gaslevering regelen als huurder: wat u onthoudt

Zo, dat was een heel pak info. We vatten uw belangrijkste rechten en plichten als huurder nog even voor u samen:

 • Bij het intrekken in uw nieuwe woning :
  • Ga na of de verhuurder een energiecontract in uw naam afsluit of niet;
  • Is dat niet het geval, ga dan op zoek naar een geschikte energieleverancier. Een voordelig contract kan u vinden via Energie-Vergelijker.be.
  • Bij aankomst leest u de meterstand af en vult u het energieovernamedocument in (2 exemplaren – één voor u en één voor de verhuurder).
 • Tijdens het huren :
  • Neem de meterstand op als de verhuurder dat niet regelt;
  • Zorg voor het onderhoud van de gasketel, de elektrische installatie, etc. ;
 • Op het moment dat u verhuist :
  • Bepaal of u van contract verandert of uw oud contract meeneemt naar uw nieuw adres;
  • Bij vertrek neemt u de meterstand op, vult u het energieovernamedocument in (2 exemplaren), en deelt u de index mee aan uw leverancier en de distributienetbeheerder.
  • Betaal de afsluitingsfactuur zodra u ze krijgt.

U hebt toch nog vragen over uw verhuis? U staat er niet alleen voor! Neem gerust contact op met een van onze energie-adviseurs op het nummer 0800 37 477 (gratis nummer). Wij beantwoorden met plezier al uw vragen en helpen u bij al uw vragen rondom energie!

Reageren!