Energie-vergelijker 14 juli 2022 • 3 minuten
Volgens een CREG-studie, zouden de Belgische verbruikers niet kiezen voor de meest voordelige energietarieven van de markt.
De conclusies zijn duidelijk: het aantal leverancier verandering is hoger dan het Europese gemiddelde maar de huishoudens richten zich niet naar de meest voordelige tarieven die beschikbaar zijn. De CREG raadt de verbruikers aan om zich toe te richten naar een gecertifieerde energie vergelijker om te vergelijken en zich te informeren.
De studie is gericht op de elektriciteit en gasproducten waarvan de tariefkaarten maandelijks worden bekendgemaakt door alle leveranciers actief in België. Deze tariefkaarten zijn beschikbaar voor kleine en gemiddelde verbruikers (onder 50.000 kWh per jaar voor elektriciteit en 100.000 kWh per jaar voor gas). Huishoudens, zelfstandigen en KMO’s zijn hierbij betrokken. Momenteel bestaat er geen online hulpmiddel voor grote verbruikers om te vergelijken. Grote verbruikers kunnen zich richten naar de B-to-B-dienst van Wikipower voor het beheer van professionele energie contracten.
De CREG benadrukt dat enkel 3% van de huishoudens beschikt over een elektriciteitstarief die deel maakt van de top 10 van de Belgische markt. 63% heeft een van de tien duurste tarieven van de markt. Voor zelfstandigen en KMO’s is het respectievelijk 9% en 69%.
Wat het gas betreft, geniet 5% van de huishoudens over een product die zich in de top 10 bevindt. 44% heeft een van de 10 duurste gastarieven van de markt. Bij zelfstandigen en KMO’s is dit respectievelijk 17% en 58%.
Onder de, door de CREG, naar voor gebrachte argumenten vinden we klassieke elementen terug die de verandering van leverancier remt:
De hierboven vermelde punten kunnen het gedeelte van de verandering naar grote leveranciers bevoordelen omdat de meesten over een groter vertrouwen beschikken van de huishoudens.
Volgens Wikipower, bestaan er andere, meer rationele redenen die aantonen dat 90% van de huishoudens niet over de meest voordelige tarieven beschikken:
90% van de verbruikers kunnen dus besparen door van leverancier te veranderen of door van tarief te veranderen bij hun huidige leverancier.
Om hen te helpen een doordachte keuze te maken, stelt Energie-Vergelijker.be de resultaten op een objectieve en onafhankelijke manier voor. Als u gratis begeleid wenst te worden zijn we tot uw beschikking via chat, e-mail (info@energie-vergelijker.be), en via telefoon op 0800 37 447.
Bron
“Studie over de samenstelling van de productportefeuilles per leverancier” (PDF), CREG