Je stroomfactuur is opeens een pak hoger dan verwacht? Dat kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld een verhoogd tarief na een impliciete verlenging van je contract. Maar als je tarief hetzelfde gebleven is maar je verbruik plots gestegen, zou een elektriciteitslek de schuldige kunnen zijn. Om je verbruik en je factuur weer onder controle te krijgen is het belangrijk dat je zo’n stroomverlies opspoort en er iets aan doet. Wij leggen je uit hoe.

Stroomverlies opsporen is zeker niet altijd een evidentie. Vaak hebben mensen ze pas in de gaten wanneer ze na zes maanden of een jaar een gepeperde rekening ontvangen… en dat is natuurlijk geen pretje. Om jou die shock te besparen, geven wij je vijf tips om stroomverlies op te sporen.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

1. Vind de energieverslinders

Een stroomverlies kan van energieverslindende apparaten komen. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld plasmascherm dubbel zoveel verbruikt als een afwasmachine? Het is belangrijk om de apparaten te vinden die het meest energie verbruiken om je verbruik daaraan aan te passen. Welke apparaten verbruiken meer dan je misschien denkt?

>> Meer lezen: 5 praktische tips om je stroomverbruik te berekenen

Afbeelding van ri via Pixabay

De verwarming en waterkoker

De verwarming alleen al maakt bij de gemiddelde Belg 50% van de energie-uitgaven uit. Een huis dat elektrisch verwarmd wordt zal zo’n 15.000 kWh per jaar verbruiken (jaarlijks zo’n 3.500 €). Ook een elektrische warmwaterverwarming verbruikt zo’n 2.500 kWh per jaar en kost ons dus 575 € per jaar of 15% van onze energiefactuur. Er is dus een goede kans dat de verwarming de oorzaak is van je stroomverlies.

Onze oplossingen :

 • Verwarm je elektrisch, bekijk dan of je op een andere verwarmingsbron kan overstappen (gas, mazout, pellets, hout);
 • Voeg een warmwaterboiler aan je condensatieketel toe;
 • Check de isolatie van je woning;
 • Gebruik je thermostaat correct;
 • Douche (en niet te lang) i.p.v. een bad te nemen;
 • Plaats een waterbesparende kraan.

>> Ook lezen: welke verwarmingsbron is het voordeligst?

Huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten maken zo’n 30% van onze totale energiefactuur uit. De meest energieverslindende apparaten zijn de droogkast, de diepvriezer, TV, afwasmachine en je strijkijzer!

Onze oplossingen :

 • Schaf vooral huishoudapparaten met een energielabel A aan;
 • Let op je standby-verbruik;
 • Gebruik de microgolf wanneer je de klassieke oven niet nodig hebt;
 • Gebruik een inductievuur en bedek je potten en pannen om energie te besparen bij het koken;
 • Ontdooi je diepvries, op zich al goed voor zo’n 5% besparing per jaar;
 • Droog je was aan de lijn, bij voorkeur buiten.

T.V., computer, smartphone WIFI-router

Wanneer je smartphone of laptop helemaal opgeladen zijn, kan je maar beter de stekker uittrekken. Trek ook de stekker uit van apparaten die je niet gebruikt. Zelfs in slaapstand verbruiken ze energie!

Onze oplossing :

Plaats een stekker met meerdere contacten om al je apparaten in één keer te kunnen uitzetten.

2. Vind de ongemerkte energieverslinders

Dat een waterkoker of droogkast veel verbruiken zul je dus niet snel meer vergeten. Maar er zijn ook apparaten die op nog slinksere wijze energie verbruiken. Hier zijn enkele voorbeelden van apparaten die ongemerkt de oorzaak kunnen zijn van het stroomverlies:

 • De dimmer van je lamp;
 • Het nachtlampje dat blijft aanstaan;
 • Opladers die blijven insteken;
 • Digitale uurwerken zoals een radiowekker;
 • Aquaria en terraria;
 • Overige apparaten in slaapstand.

3. Houd je teller in de gaten

Regelmatig de meterstand opnemen is een goed idee. Zo vergelijk je jouw verbruik van maand tot maand en van jaar tot jaar. Is je verbruik opeens hoger dan verwacht, dan heb je dus een beter inzicht in je te hoge consumptie en ontdek je misschien wel of het de bron was van je stroomverlies. Je verbruik in de gaten houden zou met de komst van de digitale meter heel wat makkelijker moeten worden.

>>Meer lezen: mag jij de digitale meter zomaar weigeren?

4. Gebruik een verbruiksmeter

Een verbruiksmeter is een soort slim stopcontact dat als schakel dient tussen een apparaat en de stekker. Het geeft precies het verbruik van apparaten aan (in kWh of euro). Je zult het verbruik van die apparaten dus beter kunnen reguleren omdat je hun exacte consumptie kent, of ze in nu in standby zitten of gebruikt worden.

Onze tip :

Check die gegevens regelmatig of schrijf ze zelfs op. Je zult een precies idee krijgen van welke apparaten de oorzaak zijn en zo het stroomverlies kunnen meten.

5. Gebruik een slim stopcontact

Een slim stopcontact, ook wel “SmartPlug” genoemd, helpt je jouw consumptie te optimaliseren. Je kunt er op afstand de lichten mee uitzetten, het inschakelen programmeren, etc.

En wat als er geen sprake is van stroomverlies?

Blijven je energiefacturen ondanks onze tips abnormaal hoog, dan ligt het probleem dus niet bij een stroomverlies maar bij een te duur contract. Het is dan hoog tijd om je energiecontracten te vergelijken en eventueel over te schakelen naar een voordeliger contract. Ben je bijvoorbeeld de ongelukkig eigenaar van een slapend contract, dan betaal je jaarlijks honderden euro’s te veel i.v.m. andere Belgen! Regelmatig de tarieven vergelijken en zonder schroom van contract veranderen is en blijft dus de boodschap.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Bronnen: