Elektriciteit en gas: verbruik 20 juli 2022 • 8 Reacties • 7 minuten
Je elektriciteitsfacturen schommelen in functie van de energieprijs maar ook van je stroomverbruik. Ontdek hoe je die kan berekenen en hoe je zo je uitgaven kan inschatten.
Overzicht
Niets zo ergerlijk als je energie te duur te betalen? Heel vaak is je eerste reflex de stroomleverancier of DNB te verwijten dat ze te dure tarieven hanteren, of de overheid dat ze te hoge taksen aanrekent. Uiteraard zijn die deels verantwoordelijk voor het totaalbedrag op je energiefactuur maar ook jij draagt je deel van de verantwoordelijkheid. Dat is ook logisch: hoe meer kilowattuur (kWh) je verbruikt, hoe hoger de factuur oploopt. Wat valt eraan te doen? Wel, je kunt heel eenvoudig je huidige verbruik berekenen om alvast te anticiperen op kosten in de toekomst en je gedrag desgevallend bij te sturen!
Om je verbruik in het oog te houden of de raming van je leverancier te controleren, hoef je enkel de standen van je elektriciteitsmeter op te nemen. Het is trouwens dankzij die procedure dat je leverancier weet hoeveel energie je het afgelopen jaar effectief hebt verbruikt, maak er dus zelf ook gebruik van. Met dat verschil dat, als je je uitgaven onder controle wil houden, je er alle belang bij hebt je meterstanden vaker op te nemen dan dat je netbeheerder (DNB) dit vraagt.
Bereken dus het verschil tussen de huidige index op je meter en die van de periode daarvoor (vorige maand bijvoorbeeld). Zo ontdek je snel of je inspanningen om je uitgaven te beperken, en dus om het bedrag op je volgende regularisatiefactuur zo laag mogelijk te houden, al dan niet verslappen. Schommelingen zijn echter onvermijdelijk, zeker als je met elektriciteit stookt. Zo is het bijvoorbeeld normaal dat je verbruik tijdens de wintermaanden fel toeneemt.
Om je stroomverbruik in te schatten, gaat je leverancier op verschillende manieren te werk, al naargelang de situatie.
Op basis van het vroegere verbruik in de woning, ongeacht of die al dan niet van de vorige bewoner dateert, berekent je stroomleverancier een gemiddelde en rekent je dit aan via een voorschotfactuur. Mocht het op die manier verkregen factuurbedrag niet op je huidige situatie zijn afgestemd, kun je je leverancier vragen het bedrag op de voorschotfactuur aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn wanneer je je gewoontes wijzigt, je toestellen hebt aangekocht die veel energie verbruiken, of wanneer je apparaten van de hand hebt gedaan. Zo ben je er zeker van dat je achteraf geen te hoog supplement op je regularisatiefactuur aangerekend krijgt, of dat je niet nodeloos geld voorschiet dat je elders had kunnen investeren.
Mocht Engie Electrabel, of een andere stroomleverancier, een foute simulatie van je factuur maken en je verbruik te hoog inschatten, dan zal hij je uiteraard het te veel betaalde bedrag voor het effectief verbruikte aantal kWh terugstorten.
Het kan zijn dat je leverancier niet op de hoogte is van je energieverbruik, als je je huis bijvoorbeeld onlangs op het stroomnet hebt aangesloten. Hij zal dan het energieverbruik van je woning post per post inschatten, en dit optellen. Doorgaans zal hij zich voor elektriciteit baseren op de volgende elementen :
Bij die criteria komt nog een aantal andere, die net zo belangrijk zijn maar moeilijker te kwantificeren zijn. Denk bijvoorbeeld aan de levenswijze van de bewoners of aan hun verbruiksgewoonten. Zo zal iemand die constant thuis is doorgaans meer energie verbruiken dan iemand die regelmatig buitenshuis is. Of een huishouden dat de temperatuur van de leefruimte instelt op meer dan 20°C, terwijl een ander zich tevreden stelt met 19°C.
Bovendien lijkt het ook evident dat isolatie een belangrijke rol speelt in het energieverbruik. Zo zullen de verwarmingskosten in een huis met een hoog warmteverlies hoger zijn.
Nadat je leverancier je jaarlijks verbruik zal hebben ingeschat, berekent hij het bedrag van je volgende stroomfactuur. Hij zal daarvoor het ingeschatte aantal kWh vermenigvuldigen met de in je contract vermelde prijs van de kWh stroom. Tenslotte verdeelt hij de energiekost over het hele jaar.
Je gemiddelde elektriciteitsverbruik berekenen is – daar zijn we het over eens – niet eenvoudig. Daarvoor moet je immers de voor elke verbruikspost gebruikte hoeveelheid energie inschatten. Het loont wel de moeite dit te doen want zo kom je te weten wat je duurste posten zijn.
Om de bij benadering verbruikte hoeveelheid kWh in te schatten kun je op twee manieren te werk gaan: een online-tool gebruiken waarbij je een vragenlijst moet invullen, of zelf de berekening maken. Kies je voor de tweede oplossing, dan kunnen enkele vuistregeltjes je helpen*:
*Schattingen op basis van de verbruiksgegevens van de CWaPE en van de publicatie “Air, Climat, Énergie” van het Franse ADEME (PDF), gepubliceerd in juni 2016.
Hulp nodig om je energieverbruik te meten of een raming van de stroomkost te maken? Onze adviseurs zijn bereikbaar op info@energie-vergelijker.be.
Het stroomverbruik van een toestel meten kan op basis van drie gegevens:
De berekening maak je als volgt: aantal uren gebruik x aantal dagen gebruik x (vermogen van het toestel/1000) = verbruik in kWh Een stofzuiger van 1.500 watt die je wekelijks 2 uur gebruikt zal dus jaarlijks het volgende verbruiken: 2 x 52 x (1 500/1 000) = 156 kWh
Type klant | Jaarlijks verbruik in kWh |
---|---|
Kleine consument (studio/appartement met verlichting, koelkast en kleine huishoudapparaten) | 600 kWh in normaal tarief |
Klein huishouden met een vaatwasser | 1 200 kWh in normaal tarief |
Gemiddeld huishouden (gezin van drie personen met elektrische boiler) |
|
Groot huishouden (met elektrische boiler) | 3 900 kWh tijdens de daluren en 3 600 kWh tijdens de piekuren |
Groot huishouden met elektrische verwarming | 3 900 kWh tijdens de daluren, 3 600 kWh tijdens de piekuren en 12 500 kWh met een exclusief nachtmeter |
**Referentieverbruik afkomstig van de CWaPE en gebruikt in het geval van een simulatie gemaakt zonder het verbruik te kennen.
Het stroomverbruik van je woning inschatten is essentieel om naar de volgende stap te gaan: het beperken. De bedoeling? Besparen op je elektriciteitsfacturen! Als uit je berekening blijkt dat je meer verbruikt dan het Belgische gemiddelde, of steeds meer, dan is het tijd om daar iets aan te doen.
Daarvoor bestaan verschillende oplossingen:
Uiteraard bestaan er nog tal van andere tips om energie te besparen maar die allemaal toepassen zou ongetwijfeld te complex zijn. Daarom is het belangrijk prioritair actie te ondernemen in functie van de voor elke interventie beloofde besparing. Hou daarbij rekening met de verschillende uitgaven in het globale energieverbruik van het huishouden. In Wallonië is verlichting goed voor zo’n 8 % van het stroomverbruik, verwarming voor 75 % en sanitair warm water tussen de 10 en 20 %. Ter info, de Waalse overheidsdienst stelde in 2012 dat “33 % van de huishoudens aardgas gebruikte voor de productie van warm water, 33 % elektriciteit, 24 % diesel en de resterende 10 % andere bronnen”.
En, ben je bereid al je slechte gewoonten af te leren? Wens je gepersonaliseerd advies? Neem dan gerust contact met onze energiespecialisten op via e-mail (info@energie-vergelijker.be).
simon vanderbeken 0/5 • 17 januari 2019 • 16:59
Enkele vraagjes
Kan je met een enkelvoudige meter toch een dag en nachttarief hebben?(op mijn vorige jaarafrekining was er sprake van nacht en dagtarief maar heb enkelvoudige meter).
Mijn verbruik met vaatwas en oven vroeger was +- 1800kwh/jaar 1persoon
Met 2koelkasten overal ledlampen waterkoker,keuken, vaatwasser, dagelijks gebruik . Geen was en droogkast. Is dit een normaal verbruik?
Nu zijn we met 2 en is er diepvries, wasmachine en droogkast bij.
Wat zou mijn jaarlijks verbruik nu gemiddeld zijn? En welke leveranvier raadt je mij aan?
En kan ik mijn verbruik meten door 1 week mijn meterstand op te schrijven en dan te vermenigvuldigen maal 52?
Dank bij voorbaat Simon vanderbeken
0/5 • 7 februari 2019 • 17:53
in dit geval bezit u inderdaad een tweevoudig meter.
Het gemiddeld verbruik voor een persoon varieert tussen 600 en 1000 kwh per jaar.
We bieden een platform aan om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken in België : www.energie-vergelijker.be
Om uw benaderend jaarlijks verbruik te berekenen kunt u uw indexen tijdens een week opschrijven en een regel van drie toepassen.
Met vriendelijke groeten,
L’équipe Comparateur-Energie.be
Emmy Eskens 0/5 • 22 oktober 2019 • 16:04
Océane Debeur 0/5 • 13 november 2019 • 11:19
Voor een simulatie kan u ons contacteren op 0800 37 447, zo bekijken we het even samen.
Energie-Vergelijker.be team
Deckx Paul 4/5 • 6 december 2020 • 11:00
Graag uw kennis en advies. Dank u.
Anna De Smet 0/5 • 7 december 2020 • 11:20
Bedankt voor uw reactie. Elke leverancier en contracttype heeft natuurlijk zijn eigen voorwaarden. Ik heb even een steekproef gedaan bij een aantal leveranciers, die de welkomstkorting inderdaad allemaal pas toewijzen bij de afrekening aan het eind van het contract, meestal minstens 12 maanden. Om te weten of een bepaalde korting op een contract ook echt voordelig is, raad ik u aan contact op te nemen met onze klantenservice. U bereikt ze via info@energie-vergelijker.be of telefonisch via 0800 37 447. Hopelijk bent u hier mee verder geholpen, laat maar weten mocht u nog vragen hebben!
Mario Desloover 0/5 • 8 september 2022 • 22:21
Kan het zijn dat ik in een eengezinswoning twee meters heb met normaal verbruik. (enkelvoudig dagtarief)?
Er zijn twee meters : één voor de schakelaars en stopcontacten en één voor de accumulatie en de boiler, (beide meters verbonden met aparte zekeringkast) vorige eigenaar dacht dat die op nachttarief draaiden, maar ik zie op contract staan afname normale uren bij beide meters.
Met vriendelijke groeten.
mario
Lucas Mommer 0/5 • 17 oktober 2022 • 17:19
Bedankt voor je bericht.
Je tariefformule (tweevoudig of enkelvoudig) hangt niet van je toestand af, maar wel van je contract. Je kan die immers veranderen door onderhandeling met uw leverancier/netbeheerder.
Mvg,
Team Energie-vergelijker