Energie-vergelijker 4 augustus 2022 • 5 minuten
Het is een gure avond en je zit heerlijk televisie te kijken. Voor je goed doorhebt wat er gebeurt wordt je scherm zwart en gaan de lichten uit. Oei, wat nu? Gaat het om een plaatselijke panne, of is de hele straat van het net afgesloten? Hebben ook je buren geen stroom, dan hebben we het over een algemene elektriciteitspanne. Dan kan je bij je distributienetbeheerder terecht. Wij geven je alvast zijn contactgegevens mee en vertellen jou in welke gevallen je recht hebt op een schadevergoeding.
Gaan de lichten uit, dan moet je eerste reflex zijn om door het venster te kijken en checken of je de enige bent met een probleem. Zijn de lichten bij de buren wel nog aan, dan heb je waarschijnlijk te maken met een plaatselijke panne, die enkel betrekking heeft op jouw elektrische installatie.
Merk je daarentegen dat de buren in je appartement of straat ook van het net afgesneden zijn, dan gaat het waarschijnlijk om een algemene stroompanne.
Zoals hierboven uitgelegd heeft een plaatselijke panne enkel impact op jouw woning en eigen installatie. Zo’n soort stroompanne wordt meestal getriggerd door:
Een algemene stroompanne kan ook verschillende redenen hebben:
Een algemene panne kan echter ook gepland worden door je distributienetbeheerder (DNB).
Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens een afschakeling van de elektriciteit, d.w.z. dat de DNB het evenwicht tussen de productie en het werkelijke elektriciteitsverbruik probeert te herstellen. De onderbreking kan ook worden gepland wanneer werkzaamheden aan het netwerk moeten worden uitgevoerd.
Bij een algemene stroomonderbreking neem je best contact op met je distributienetbeheerder (Fluvius, Sibelga, Ores of Resa), zodat zij op de hoogte worden gebracht en het defect kunnen komen verhelpen.
>> Wie is mijn distributienetwerkbeheerder?
Wist je dit? Behalve bij wanbetaling is het niet nodig om bij een storing contact op te nemen met je energieleverancier. Je energieleverancier levert jou inderdaad elektriciteit, maar beheert het netwerk en de distributie van de elektriciteit niet.
Fluvius is de Vlaamse distributienetbeheerder. Heb je in Vlaanderen een stroompanne, neem dan contact op met Fluvius via 078 35 35 00.
Fluvius stelt haar klanten een online kaart ter beschikking die een overzicht geeft van actuele stroompannes.
Wist je dit? Fluvius is de enige DNB in ons land die een sms-systeem heeft opgezet voor slechthorenden of doofstommen. Wil je een stroompanne melden, stuur dan “E” + de naam van de straat en het nummer in kwestie naar 8635.
Sibelga is de Brusselse DNB. Deze DNb heeft ook een 24-uurstelefoonnummer (02 274 40 66) en een handige overzichtskaart op haar website.
Ores is de belangrijkste distributienetbeheerder in het Waals Gewest. Ben je voor elektriciteit van ORES afhankelijk en heb je een stroompanne, neem dan 24 uur op 24 contact op met ORES via 078 78 78 00.
Een overzicht van alle huidige en afgelopen stroompannes op het net ORES vind je hier.
In Vlaanderen heb je in bepaalde gevallen recht op een forfaitaire vergoeding bij een stroomonderbreking, zoals vastgelegd in het Vlaams Energiedecreet.
In volgende gevallen betaalt Fluvius jou een vergoeding uit:
Een precies bedrag legt Fluvius voor deze vergoeding niét vast. Je dient je verzoek in en komt daarna te weten hoeveel je precies terugkrijgt. Er zijn verschillende kanalen om je verzoek in te dienen:
Heeft de stroomonderbreking meer dan zes uur geduurd en kon je jouw netwerkbeheerder niet bereiken, dan kent het Waals Gewest je een vergoeding van 100 euro toe, in Brussel bedraagt die 107,42 euro. Werd de uitval veroorzaakt door overmacht, zoals blikseminslag, dan krijg je geen vergoeding.
Als er materiële schade is vastgesteld na een stroomonderbreking, leggen de gewesten volgende franchises en plafonds vast:
Je hebt 90 dagen vanaf de schade oftewel 6 maanden na het vaststellen van de schade om een vergoeding aan te vragen. Zorg ervoor dat je alle relevante facturen bijvoegt, dit is erg belangrijk!
In geval van een administratieve fout van de DNB wordt ook een vergoeding toegekend. Bijvoorbeeld wanneer je elektriciteitsmeter wordt afgesloten nadat je beheerder of leverancier eigenlijk een contract heeft afgesloten voor je buurman (en dus voor de meter van uw buurman), maar de DNB zich van EAN-code vergiste en de stroom bij jou afsloot. In Wallonië bedraagt de vergoeding 134,27 euro / dag van afsluiting, terwijl je in Brussel recht hebt op 125 euro / dag van afsluiting. Ook de kosten voor het heropenen van de meter krijg je dan vergoed.