Er lijkt sinds deze zomer maar één hoofdpunt te zijn in het nieuws: de stijgende energieprijzen. Die indrukwekkende en ongeziene prijsstijging wordt voor heel wat Belgische gezinnen de komende maanden een ware nachtmerrie. Maar er zijn ook leveranciers die slapeloze nachten doorbrengen! Om zichzelf en de consument te beschermen, besloten sommige leveranciers om contracten en promoties op te schorten en tijdelijke oplossingen in te voeren. Een overzicht van de beslissingen die de verschillende leveranciers namen.

Wat is alweer de oorzaak van die stijging van de energieprijzen?

In 2020 kenden we door de coronacrisis en de verschillende lockdowns historisch lage energieprijzen. Maar de heropleving van de economie in 2021 heeft het elektriciteits- en gasdomein duidelijk geen goed gedaan! Dat de prijzen zijn gestegen, is deels toe te schrijven aan een grotere vraag naar energie.

Maar het coronavirus is niet de enige schuldige. Geschat wordt dat ook de verminderde opslagruimte voor gas in Europa een bepalende factor is. Met 37% minder opslagruimte in vergelijking met de vorige jaren wordt het Europese continent nu beschouwd als een invoerder en niet langer een uitvoerder, wat een natuurlijke druk uitoefent op de gasprijzen.

Reken daarbij de stijging van de prijzen voor grondstoffen zoals aardolie en steenkool, die nodig zijn voor de productie van grijze energie, maar ook het slechte weer van de voorbije weken, die hebben geleid tot een groter verbruik van elektriciteit en gas.

Op basis van de referentietarieven van september 2021 kon de CREG – de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas – een schatting maken van de stijging van het factuurbedrag tussen april 2021 en maart 2022. Zo schat de regulator dat de jaarlijkse elektriciteitsfactuur van een doorsneegezin (jaarlijks verbruik van 3500 kWh/jaar) met 115,82 euro zal stijgen en dat de gasfactuur van een doorsneegezin (jaarlijks verbruik van 23.260 kWh) met 597,92 euro zal stijgen.

>> Lees ook: Stijgende energieprijzen op de groothandelsmarkt: volgt jouw factuur?

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Wat doen de energieleveranciers nu de prijzen zo sterk stijgen?

Om die inflatie te overbruggen, besloten sommige leveranciers tijdelijk veranderingen door te voeren in hun aanbiedingen, promoties te annuleren of de contracttypes aan te passen. Die maatregelen moeten de leveranciers beschermen, want zij voelen die stijging van de energieprijzen als eerste omdat zij de elektriciteit en het gas moeten aankopen op de groothandelsmarkt. We zetten de veranderingen die de verschillende energieleveranciers doorvoerden even voor je op een rijtje.

De stopzetting van energiecontracten aan een vast tarief

Om te voorkomen dat consumenten de komende maanden drie keer hogere voorschotfacturen moeten betalen dan gemiddeld, besloten sommige leveranciers tijdelijk geen contracten aan een vast tarief meer af te sluiten. Zo beschermen ze zichzelf ook tegen een mogelijk verlies van klanten als de prijzen de komende maanden weer zouden dalen. Want het staat consumenten vrij hun contract op te zeggen wanneer ze maar willen, zonder verbrekingsvergoeding, zolang ze maar een vooropzegtermijn van minstens 30 dagen respecteren.

>> Vaste of variabele prijs? Vast of variabel energiecontract – wat is het voordeligst?

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

De leveranciers die sinds oktober besloten hun aanbiedingen aan een vast tarief stop te zetten, zijn:

  • Mega
  • Cociter
  • Octa+
  • Total
  • Vlaamse Energieleverancier
  • Ebem

Aanvankelijk had TotalEnergies besloten zijn contracten aan een vast tarief stop te zetten, maar de leverancier is op 5 oktober teruggekomen op die beslissing. Hij biedt dus opnieuw vaste tarieven aan voor contracten met een minimumduur van één jaar.

>> Stijging van de energieprijzen: leveranciers trekken hun contract aan een vast tarief in

Hoe zit het met de kortingen die leveranciers soms geven?

 kortingen-leveranciers

Om zich tegen de kosteninflatie te beschermen, hebben sommige leveranciers hun promoties voor nieuwe of bestaande klanten tijdelijk stopgezet.

Dat geldt bijvoorbeeld voor het Luikse Mega, dat op 20 september stopte met zijn kortingen op zijn GROUP-aanbod voor alle gelijknamige producten. En energiereus Luminus? De promoties voor de residentiële contracten Essential, Optimal en Ecoflex en voor de professionele contracten Benefit, Partner en Ecoflex zijn sinds 6 oktober gedeactiveerd.

Eneco daarentegen besloot zijn promoties te behouden en zelfs nog meer korting te geven! Zo zijn de gebruikelijke kortingen voor het variabel contract ‘Zon & Wind Flex’ sinds 9 oktober nog groter voor zowel particulieren als professionals.

Wat kun je doen tegen de inflatie van de energieprijzen in België?

Het beste advies dat we je kunnen geven: hou de evolutie van de energieprijzen goed in de gaten, vooral als je contract ten einde loopt. De meest veilige optie in dat geval, en gezien de stijging van de prijzen op de energiemarkt, is intekenen op een contract aan een vast tarief om een nieuwe prijsschommeling te vermijden.

Is er geen speculant aan jou verloren gegaan en volg je niet wat er allemaal op de energiemarkt gebeurt? Dan raden we je aan om de aanbiedingen en leveranciers te vergelijken. Dat kan op verschillende manieren:

  • Met de CREG Scan vergelijk je jouw contract met de huidige markt, ook als jouw aanbod vandaag niet meer bestaat. Dankzij die analyse weet je welke leverancier het voordeligst is voor jouw verbruik en ontdek je of jouw contract nog steeds de moeite loont;
  • De vergelijkingstools van de gewestelijke regulatoren: V-test in Vlaanderen, Brusim in Brussel en CompaCWaPE in Wallonië;
  • De ‘private’ energieprijsvergelijkers.

Wist je dit al? Energie-Vergelijker.be is de eerste online vergelijker die werd erkend door de CREG. Zo ben je zeker dat je nauwkeurige, relevante en actuele informatie krijgt.

Advies nodig over je huidige contract of een eventuele verandering van leverancier? Bel onze energieconsulenten van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur op het gratis nummer 0800 37 447.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking