Energiemarkt 4 mei 2022 • 4 minuten
Op 30 september was het hoge woord eruit: gezien de ongeziene stijging van de energieprijzen besloten bepaalde leveranciers hun contract aan een vast tarief tijdelijk in te trekken om de Belgische consument uit het dal te helpen kruipen … Maar dat was niet de enige reden. Wij vertellen je alles over dit initiatief!
Sinds deze zomer haalt het nieuws alle voorpagina’s in België: de prijzen voor elektriciteit en gas stijgen. En het einde nog niet meteen in zicht … In augustus 2021 bevestigde de CREG – de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas – trouwens dat voor contracten aan een variabel tarief de jaarlijkse elektriciteitsfactuur met 70 euro is gestegen tussen 2020 en 2021. Voor gas was dat voor dezelfde periode 111 euro.
>> Vaste of variabele prijs? Vast of variabel energiecontract – wat is het voordeligst?
Maar waar komt die stijging plots vandaan? Er liggen verschillende factoren aan de basis van die inflatie:
>> Lees er meer over in ons artikel ’Stijgende energieprijzen op de groothandelsmarkt: volgt jouw factuur?’
Volgens de voorspellingen zouden de energieprijzen de komende weken, in oktober en november, nog meer stijgen. De prijs voor de levering van elektriciteit bij de leveranciers zou zelfs € 207/MWh gaan bedragen. Die voor gas zou stijgen tot € 94/MWh, goed voor een inflatie van 7%.
In het licht van die duizelingwekkende stijging besloten bepaalde kleine leveranciers zoals de coöperatie Cociter, het Belgische Octa+ en het Luikse Mega hun aanbod aan een vast tarief op te schorten. TotalEnergies deed dat in september al, toen het zijn TOP-contract voor drie jaar aan een vast tarief tijdelijk schrapte.
Vincent Declerck, commercieel directeur bij Octa+, rechtvaardigt die beslissing door uit te leggen dat de voorschotten deels zijn berekend op basis van de huidige tarieven. Gezien de situatie betekent dit dat de consument maandfacturen zou krijgen die drie keer meer bedragen dan het gebruikelijke gemiddelde.
Maar de beslissing om de vaste contracten tijdelijk stop te zetten komt niet alleen de consument ten goede. Want als de prijzen de komende maanden weer zouden dalen, kunnen klanten gewoon vertrekken, zonder verbrekingskosten te moeten betalen. Ze moeten enkel een vooropzegtermijn van één maand respecteren. Het spreekt dus voor zich dat de leveranciers ook zichzelf willen beschermen door te vermijden dat potentieel trouwe klanten opstappen. Anderzijds is er de angst dat ze blijven zitten met een hoeveelheid energie die ze voor een hoge prijs hebben aangekocht.
>> Lees ook: Hoe een energiecontract gemakkelijk opzeggen?
Als consument zul je waakzaam moeten blijven. Volg de energieprijscurve nauwgezet op voor je een beslissing over je contract neemt. Sloot je je contract af in 2020, toen de prijzen nog historisch laag waren? Hou dat contract dan tot de vervaldatum.
Loopt je contract daarentegen ten einde, dan kun je het best beginnen te vergelijken. Daarvoor bestaan er verschillende tools. Eén daarvan is de CREG Scan, die je vertelt of je contract is aangepast aan de huidige markt en je eventueel de weg wijst naar het aanbod dat het best is afgestemd op jouw verbruik.
Je kunt ook gebruikmaken van onze vergelijker en/of bellen naar ons callcenter via het gratis nummer 0800 37 369, van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur. Je krijgt dan gepersonaliseerd advies en hulp bij het vinden van het beste contract voor jouw situatie.
Tot slot kun je ook kiezen voor een groepsaankoop. Die solidariteitsactie benut de kracht van de groep en maakt mooie kortingen mogelijk.
>> Meer informatie over de groepsaankopen van energie