Elke Belg voelde de impact van de coronacrisis op de één of andere manier. Niet alleen op ons werk en onze persoonlijke relaties, ook op onze portefeuille liet de coronacrisis haar sporen achter. In 2020 konden we serieus besparen, omdat toen de elektriciteits- en gasprijzen zijn ineengestort. Maar begin 2021 namen de gas- en stroomprijzen een andere wending, die jou helaas heel wat geld kan kosten… Energie-Vergelijker.be zet de situatie van de afgelopen 6 maanden op een rijtje.

Belangrijkste informatie:

  • + 382€ op de jaarlijkse gemiddelde gasfactuur (verschil op 6 maanden)
  • + 94€ op de jaarlijkse gemiddelde stroomfactuur (verschil op 6 maanden)

De evolutie van prijs van energie doet soms denken aan een grillig berglandschap. De prijzen bereiken duizelingwekkende hoogtes, om dan weer te kelderen, met daartussen allerlei kleine kronkels en veranderingen. Tussen april en september 2020 zagen we in België een sterke daling. Ook in de media werd erover gepraat: de stroomprijzen en vooral de gasprijzen bereikten een historisch dieptepunt. De coronacrisis verklaarde die daling gedeeltelijk, maar niet helemaal. Want ook de lage temperaturen van afgelopen winters spelen een rol. En toch ziet het er voor onze energierekening begin 2021 niet per se zo rooskleurig uit. De gas- en stroomprijzen zijn sinds eind 2020 weer aan een gestage stijging bezig. Gas is nu bijna dubbel zo duur als in augustus 2020! Wat is de impact daarvan op jouw financiën? En wat kun je doen om die impact te beperken? Energie-Vergelijker.be analyseerde voor jou de energieprijzen van de afgelopen 6 maanden.Vergelijk nu energie-opties en verlaag je factuur!

Stijging energieprijzen 2020: gasprijs jaarlijks gemiddeld 382€ hoger

Tussen eind augustus 2020 en februari 2021 is de prijs van aardgas met gemiddeld 46% gestegen in België. De jaarlijkse gasfactuur van het gemiddeld Belgisch huishouden ging van 825€ naar 1.207€.

De prijzen zijn redelijk vergelijkbaar per gewest, maar schommelen wel tussen de 40% en 54%:

  • In Vlaanderen stijgt de energieprijs met 380€ (+54 %) op de gemiddelde jaarlijkse factuur van een particulier huishouden en bedraagt 1085€. Afgelopen augustus bedroeg ze maar 749€;
  • In Brussel stijgt de gemiddelde jaarfactuur met 379€ (+48 %), en de gemiddelde gasfactuur gaat in die periode van 798 naar 1.177€;
  • In Wallonië ten slotte kent de gemiddelde jaarfactuur een stijging van 387€ (+40 %) en gaat op 6 maanden tijd van 970 naar 1.358.€.

Die prijsstijgingen lijken natuurlijk redelijk verontrustend, maar moet je wil in hun context plaatsen. De gasprijzen waren in 2019 al significant gedaald en die daling heeft zich in 2020 alleen nog maar voortgezet. In feite zijn de prijzen dus gewoon aan het terugkeren naar hun niveau van voor de coronacrisis. Bewijs daarvan: in februari 2020 is het gastarief maar met 15% gestegen (157€). Er is dus inderdaad een serieuze stijging van je energierekening op 12 maanden tijd, maar ze blijft heel wat lager dan die op 6 maanden.

Stijging energieprijzen 2020: elektriciteitsprijs jaarlijks gemiddeld 58€ hoger

Na de serieuze stijgingen van de gasprijzen, lijken de elektriciteitsprijzen relatief goed mee te vallen. Een gemiddeld Belgisch huishouden zag haar jaarfactuur met 12% stijgen. Tussen eind augustus 2020 en eind februari 2021 ging de elektriciteitsprijs van 814 naar 908€.

Zoomen we in op de verschillen in euro per gewest, dan wordt al snel duidelijk dat Brusselaars en Walen het sterkst lijden onder de prijsstijging. In Vlaanderen komen we er relatief goed vanaf:

  • Vlamingen zagen hun factuur met 58€ (+7 %) stijgen, en ging van 863 naar 921€ in 6 maanden;
  • Brusselaars voelden een stijging van hun factuur met 121€ op de jaarlijkse stroomfactuur (+17%), wat het totaal bedrag op 828€ bracht in februari 2021, terwijl ze aan het eind van augustus 2020 nog maar 707€ bedroeg;
  • De Waalse huishoudens ten slotte moesten een prijsstijging van 103€ (+12 %) slikken, en gingen van 871 naar 974€.

Je merkt het: de elektriciteitsmarkt is heel wat stabieler dan de gasmarkt. Over een heel jaar bekeken stellen we i.v.m. februari 2020 zelfs een lichte daling vast van –0,46 %. Brusselaars in het bijzonder kunnen op beide oren slapen. Hoewel de Brusselse prijzen een serieuze inflatie ondergingen, blijft een gemiddelde jaarlijkse factuur lager in de hoofdstad dan in het Waalse en Vlaamse gewest.

Stijgen de energieprijzen de komende jaren?

Wat natuurlijk elke consument wil weten is of de energieprijzen ook de komende jaren zullen blijven stijgen en zoja, hoe lang die stijging nog zal aanhouden. Dat is afhankelijk van meerdere factoren en momenteel lijkt er zich niet één specifieke tendens af te tekenen.

Wat gas betreft hadden we afgelopen winter te maken met een serieuze koudegolf. Die heeft ook ons gasverbruik de hoogte in gestuurd. Het is dus waarschijnlijk dat de gasprijzen de komende maanden nog een tijdje hoog zullen blijven. Wanneer de prijzen weer zullen zakken kan natuurlijk niemand zeggen!

>> Meer lezen: je energieverbruik was deze winter hoger dan verwacht? Hier is waarom.

Bij elektriciteit speelt groene energie een steeds grotere rol. Het weer verandert constant, het is dus onmogelijk om precies te voorspellen hoe die prijzen gaan evolueren. En dat is zeker het geval omdat in België de kernuitstap een grote invloed zal hebben op de stroomprijzen op lange termijn.

Opgepast: evolutie energieprijzen hangt af van verschillende factoren

Een andere belangrijke opmerking is dat de stijging van de prijs van energie afhangt van meerdere factoren. Er zijn de energiekosten zelf enerzijds, maar ook de belastingen en netbeheerkosten voor elektriciteit en gas anderzijds. Als consument heb jij invloed op je energierekening, maar enkel op de kosten voor de molecule zelf. Aan de netbeheerkosten, vaste leveringskosten voor elektriciteit en gas, belastingen en heffingen… kan jij helaas niets veranderen. Gelukkig kun je door het juiste contract te kiezen toch nog honderden euro’s per jaar besparen.

Bescherm je tegen de stijging van de energieprijzen in België: vergelijk en verander van contract!

Prijsstijging van de energiekosten, leveringskosten en netbeheerkosten of niet, één ding staat vast: de beste manier om minder te betalen voor energie is door je stroom- en gastarieven te vergelijken. Dat is zeker het geval voor mensen die al een paar jaar niet van contract veranderd zijn. Energiecontracten die ouder zijn dan een jaar worden soms verlengd aan nadelige voorwaarden (lees ook ons artikel over slapende contracten). En in de huidige coronacontext en met de leveringskosten die ook zouden kunnen stijgen kan je maar beter vermijden om meer te betalen dan het marktgemiddelde!

Gelukkig is het tegenwoordig bijzonder makkelijk om de prijzen te checken en van contract te veranderen.

Surf eerst en vooral naar de CREG Scan, de tool van de federale regulator, om te checken of je contract al dan niet duurder is dan het marktgemiddelde.

Check daarna je tarieven via een gecertificeerde vergelijker zoals Energie-Vergelijker.be om een voordeliger contract te vinden en je meteen online in te schrijven. Het goede aan onze vergelijker is dat hij ook rekening houdt met kortingen die de andere energieleveranciers aanbieden.

Kweek ten slotte de goede gewoonte om je tarieven elk jaar te vergelijken. Schrijf bijvoorbeeld een reminder in je kalender of smartphone. In België hebben we het geluk dat we van contract kunnen veranderen wanneer we maar willen, zonder een verbrekingsvergoeding te moeten betalen, en ongeacht de oorspronkelijke duur van je contract. Heb je een onvoordelig contract, dan is letterlijk elk moment een goed moment om van contract te veranderen! Een voordeligere leverancier is maar een paar muisklikken verwijderd.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Reageren!