Sinds het begin van de coronacrisis in 2020 is de energiemarkt onder grote druk, wat een ongeziene en historische inflatie heeft als gevolg. Wat is dan de toestand begin 2022 en welke impact kan de stijging van de energieprijzen in België hebben op je portemonnee? Energie-Vergelijker.be maakt het balans op van de 6 afgelopen maanden.

Belangrijkste informatie:

 • + 1.394,16 euro voor de gemiddelde jaarlijkse gasfactuur (variatie op 6 maanden)
 • + 488,06 euro voor de gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsfactuur (variatie op 6 maanden)

De evolutie van de energieprijzen heeft soms wat weg van een rollercoaster. Angstwekkende hoogtes en duizelingwekkende laagtes wisselen elkaar af, van het ene uiterste naar het andere, met kleine schommelingen ertussen. Tussen april en september 2020 kenden de energieprijzen in België een sterke daling, zoals je je misschien nog herinnert. Alle media hadden er de mond van vol: de prijzen voor elektriciteit en (vooral) aardgas hadden een dieptepunt bereikt. De oorzaak was niet ver te zoeken, al was de coronacrisis niet de enige factor. De zachte wintertemperaturen twee jaar op rij, in combinatie met veel zon en gunstige winden, droegen eveneens bij tot de lage prijzen.

Begin 2021 zag de situatie op onze bankrekening er echter heel wat minder rooskleurig uit. Eind 2020 begonnen de gasprijzen namelijk opnieuw te stijgen, op de voet gevolgd door de elektriciteitsprijzen. Welke invloed zal deze inflatie op jouw financiën hebben? Wat kun je doen om die invloed tot het minimum te beperken? Om je een degelijk beeld te geven, heeft Energie-Vergelijker.be de stijging van de energieprijzen in België in de laatste zes maanden geanalyseerd.

>> Wanneer verander je best van energiecontract?

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Gasprijs: gemiddeld 1.394 euro meer op je jaarlijkse factuur

stijging-energieprijzen-gasfornuis

Tussen juli 2021 en december 2021 zijn de aardgasprijzen in België gemiddeld met 100,58 procent gestegen*. De gemiddelde jaarlijkse gasfactuur van de Belgen steeg zo van 1.386,05 euro naar 2.780,21 euro.

Als we de details per gewest bekijken, stellen we trouwens vast dat de verhoudingen overal vergelijkbaar zijn en tussen 75 en 95 procent schommelen. De drie gewesten noteerden tussen juli en december 2021 een stijging van 1.289,46 euro:

 • In Wallonië steeg de gemiddelde jaarfactuur met 78 procent, van 1.641,75 euro naar 2.931,21 euro.
 • Brusselse gezinnen zagen de prijzen met 88 procent stijgen: de jaarlijkse gasprijs steeg in dezelfde periode van 1.461,14 euro naar 2.750,60 euro.
 • En ook in Vlaanderen was de situatie niet beter, met een gemiddelde stijging van 94 procent op de jaarfactuur van particulieren, die voortaan 2.658,82 euro bedraagt, tegenover 1.369,36 euro in december vorig jaar.

Ondanks die alarmerende stijging over de eerste zes maanden, moeten de gebeurtenissen in hun context worden geplaatst. Deze historische prijsstijgingen zijn immers te wijten aan diverse factoren. Denk maar aan prijsstijging op de groothandelsmarkten, als gevolg van de economische heropleving na de lockdowns. De commerciële leveranciers konden niet anders dan de stijging van de energieprijzen door te rekenen aan hun klanten. Bovendien nam de opslag van gas in Europa af, van 75 procent in oktober 2021 naar 63 procent eind december 2021, wat de importvraag deed stijgen, eveneens met gevolgen voor de prijzen. Deskundigen beweren trouwens dat de opslag onder de 15 procent zou kunnen zakken en dat de situatie dreigt dit jaar niet te verbeteren.

Die daling van de aardgasreserves is met name te wijten aan de grote vraag, wegens het economische herstel, maar ook aan de vroegttijdige koudegolf die we begin 2022 meemaakten.

>> Een overzicht van alle oorzaken van de stijgende energieprijzen vind je in ons artikel: “Stijgende energieprijzen op de groothandelsmarkt: volgt jouw factuur?”

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Elektriciteitsprijs: 488 euro meer per jaar

stijging-energieprijzen-elektriciteit

In vergelijking met de grand écart bij de gasprijzen voelt de ‘lichte’ stijging van de elektriciteitsprijs bijna als een opluchting aan. Belgische gezinnen zien hun gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit met slechts 35 procent* stijgen. Tussen juli 2021 en december 2021 ging ze van 1.002,69 euro naar 1.386,05 euro.

Ook per gewest gezien bedraagt het verschil gemiddeld tussen 35 en 40 procent:

 • Waalse gezinnen zagen hun jaarfactuur stijgen met 392,87 euro, van 1.062,66 euro naar 1.455,53 euro.
 • In Brussel noteerden gezinnen een stijging van 369,38 euro op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur, waardoor ze eind juli 2021 uitkwam op 1.285,49 euro, terwijl dat eind juli vorig jaar 916,11 euro was.
 • In Vlaanderen bedraagt de stijging 387,85 euro, waardoor de gemiddelde factuur in zes maanden tijd steeg van 1.029,29 euro naar 1.417,14 euro.

>> Stijging van de energieprijzen: leveranciers trekken hun contract aan een vast tarief in

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Zullen de prijzen blijven stijgen?

Het is nu de vraag of deze stijging van energieprijzen zich al dan niet zal doorzetten in België, en zo ja voor hoe lang. Alles zal afhangen van een aantal factoren en op dit ogenblik is er nog geen duidelijke trend te onderscheiden.

Op het gebied van gas kunnen we ervan uitgaan dat de koudegolf van dit jaar invloed zal hebben op ons verbruik voor de verwarming. Het zou ons dus niet verbazen als de prijzen nog een tijdlang hoog blijven. Anderzijds is er geen reden om aan te nemen dat dat over enkele maanden nog zo zal zijn.

>> Lees ook: Een abnormaal hoog energieverbruik deze winter? Dit is de reden.

Wat elektriciteit betreft, wint hernieuwbare energie alsmaar meer terrein. Maar aangezien de opbrengst daarvan afhangt van de weersomstandigheden, is het verloren moeite om daar een nauwkeurige evolutie van te voorspellen. Bovendien zal het dossier van de kernuitstap op lange termijn zeker invloed hebben op de elektriciteitsprijzen.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

>> Stijging van de energieprijzen: wat de leveranciers doen

Ga de stijging van energieprijzen te lijf: vergelijk en verander van contract!

Stijging-energieprijzen-Vergelijk-je-energiecontracten

Stijging of niet, een ding is zeker: de enige manier om op lange termijn minder te betalen is je elektriciteits- en gastarieven regelmatig vergelijken.

Gelukkig is het vandaag kinderspel om de prijzen te vergelijken en van contract te veranderen.

 • Ga in de eerste plaats naar de CREG Scan, het instrument van de federale regulator waarmee je kunt nagaan of je contract al dan niet duurder is dan het marktgemiddelde.
 • Gebruik vervolgens een gecertificeerde prijsvergelijker, zoals Energie-Vergelijker.be, om een voordeliger contract te vinden en het onmiddellijk online te onderschrijven. Het goede nieuws is dat ons vergelijkingsinstrument ook rekening houdt met de promoties van de verschillende energieleveranciers.
 • Neem tot slot de gewoonte aan om je tarieven een keer per jaar te controleren. Ter herinnering: weet dat je om het even wanneer van contract kunt veranderen, zonder verbrekingsvergoeding, en dat ongeacht de oorspronkelijke looptijd van het contract.

Wacht dus niet langer om de gevolgen van de stijging van de energieprijzen op je energiefactuur te beperken en zoek nu een goedkoper contract!

Maar opgelet:

Heb je voor juli 2021 een contract met vast tarief ondertekend, dan raden we je aan om dit contract te behouden tot aan de vervaldatum. Zoals we eerder al hebben aangehaald in dit artikel, zal de spectaculaire inflatie van de laatste zes maanden in je nadeel spelen als je nu van contract verandert.

>> Energie-Vergelijker.be biedt een overzicht van de prijsstijgingen en de wijzigingen die je in 2022 mag verwachten.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

*Volgens de volgende hypothesen, bepaald door de CREG:
 • Gas: gemiddeld verbruik van 23.260 kWh per jaar (residentieel – klanttype T2)
 • Elektriciteit: gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar (residentieel – klanttype Dc), enkel tarief
Reageren!