Vanaf 1 september 2015 stijgt het BTW-tarief op elektriciteit voor alle particuliere consumenten van 6 % naar 21 %. Wat is de impact van die verhoging?

Een thema dat nogal wat stof doet opwaaien en waar heel wat Belgische huishoudens vragen bij hebben. Wordt het BTW-tarief van 6% toegepast prorata de duur van het elektriciteitscontract? Hoeveel zal die verhoging een gemiddeld huishouden kosten? De antwoorden daarop lees je in ons volgend artikel.

Op wie is deze verhoging van toepassing?

De verhoging van het BTW-tarief van 6% naar 21% geldt voor alle particulieren die een residentieel contract bij een energieleverancier hebben afgesloten. Alle in België actieve stroomleveranciers zullen deze verhoging dus vanaf 1 september 2015 automatisch toepassen.

BTW-tarief van 21%

Twee scenario’s:

  1. Je contract is ingegaan vóór 1 september 2015;
  2. Je contract zal ingaan na 1 september 2015 (na een verandering van leverancier of een verhuis bijvoorbeeld).

Mocht je dus willen overstappen naar een andere stroomleverancier om geld te besparen, stap dan in één van onze groepsaankopen voor energie of vergelijk de tarieven van de leveranciers via onze prijsvergelijker.

1. Je contract is ingegaan vóór 1 september 2015

Stel dat je contract is ingegaan vóór 1 september 2015, dan geldt tot 31 augustus 2015 een BTW-tarief van 6%. Vanaf 1 september zal je leverancier dan een tarief van 21% toepassen.

Voor je verbruik tussen mei en september 2015, zal je leverancier een BTW-tarief van 6% aanrekenen, voor je verbruik na deze periode geldt het tarief van 21%.

2. Je contract gaat in na 1 september 2015

Gaat je contract in vanaf september 2015, dan zal je leverancier het BTW-tarief van 21% onmiddellijk op je maandelijkse voorschotten en op je regularisatiefactuur toepassen.

Hoe kun je de impact van de BTW-verhoging op je factuur beperken?

Volgens onze berekeningen zal de factuur van een gemiddeld huishouden er door de BTW-verhoging van 6% naar 21% met ruim 100€ per jaar op vooruitgaan. Verbruik je meer dan 3.500 kWh, dan zou je factuur wel eens nog duurder kunnen uitvallen. Om de impact van deze verhoging te beperken, stelt Wikipower het hele jaar door tal van oplossingen voor:

Maar er bestaat nog een eenvoudigere manier om die verhoging minder pijnlijk te maken: naar een andere energieleverancier overstappen en op het goedkoopste stroomaanbod op de markt ingaan! Sinds de vrijmaking van de markt voor elektriciteit in 2012 kun je vrij je energieleverancier kiezen, zonder verbrekingsvergoeding te betalen en zonder administratieve rompslomp. Volgens een studie van de CWaPE (Commission Wallonne pour l’Énergie) kun je trouwens heel wat geld besparen door de concurrentie te laten spelen en van je historische leverancier over te stappen naar een leverancier, die beter op je verbruiksprofiel is afgestemd.

“Waalse consumenten die een product hebben gekozen dat bij hun verbruiksgewoonten aansluit hebben al heel wat uitgespaard in vergelijking met consumenten die niet actief op zoek zijn geweest naar een andere leverancier en nog steeds door hun oorspronkelijke leverancier van energie worden voorzien. Deze vaststelling geldt voor alle categorieën van consumenten. Tijdens het eerste semester van 2015 gaat deze besparing erop vooruit in stroom, om in juni 2015, 62€/jaar (goed voor 8% van de globale factuur) te bedragen voor de klant type Dc*, terwijl die zich voor aardgas stabiliseert rond 175€/jaar (goed voor meer dan 11% van de globale factuur) voor de klant type D3** in aardgas.”

Wacht dus niet langer, maak de vergelijking en vind vandaag nog de leverancier die het best op je stroomverbruik is afgestemd via de door de CREG erkende website www.energie-vergelijker.be. Heb je nog vragen of wens je hulp van een van onze adviseurs om de verschillende leveranciers te vergelijken, dan kun je voor gratis bijstand terecht via het e-mailadres info@energie-vergelijker.be of telefonisch op het nummer 0800 37 447.

*Klant type Dc : een klant met een tweevoudige meter die 3 500 kWh/jaar stroom verbruikt.

**Klant type D3 : een klant die 23 260 kWh/jaar aardgas verbruikt.

Reageren!