1204€ – een grote som geld, maar volgens de laatste cijfers van de CREG het totale besparingspotentieel op de Vlaamse energiefactuur. Dit bedrag, dat is berekend op basis van de “CREG Scan”, de prijsvergelijker van de CREG, kreeg in de media al heel wat aandacht. De meeste Vlamingen betalen nog steeds te veel voor energie, en de CREG wijst daarvoor met de beschuldigende vinger naar de zogenoemde “slapende” contracten. Nochtans bestaan er wel degelijk oplossingen om dat soort slapende contracten te vermijden, zoals de erkende prijsvergelijkers of de groepsaankopen.

We gaan hier dieper in op de oorzaken van die grote verschillen en op de mogelijke oplossingen voor gezinnen die nog steeds teveel betalen voor hun energie.

Wat zijn slapende energiecontracten precies?

Een slapend energiecontract is een contract dat verstreken is en niet meer beschikbaar op de markt, maar dat door de leverancier stilzwijgend verlengd wordt – ondanks een daling van de elektriciteit- en aardgasprijzen op de markt. Dit betekent dat de consument dus nog altijd dezelfde prijs betaalt die in zijn in het verleden afgesloten contract is bepaald. Voor de consumenten is dat een groot probleem omdat de elektriciteits- en aardgasprijzen de laatste jaren fel zijn gedaald. We hebben het hier voor alle duidelijkheid over de eenheidsprijzen voor gas en elektriciteit, en niet over de totale energiefactuur. Want die is wel degelijk gestegen als gevolg van de hogere kosten voor transporten distributie, en door het BTW-tarief dat in september 2015 van 6 naar 21 % is gestegen.

Infografieken van de CREG

Maandelijks publiceert de CREG infografieken, die een overzicht geven van de prijzen van de energiecontracten in België, van de goedkoopste tot de duurste. Deze infografieken zijn in feite de barometer van de energieleveranciers in België, gespreid over verschillende maanden.

Al een paar jaar neemt de CREG nu ook slapende formules mee in haar berekeningen. In Wallonië gaat het bij 500.000 contracten immers nog altijd om slapende contracten. Wat is precies het probleem? Het gaat om contracten aan torenhoge prijzen, die veel duurder zijn dan de huidige aanbiedingen op de markt. In sommige gevallen gaat het om een prijsverschil van 700 € voor een stroom- en aardgascontract samen. Een enorme som als we het over het energiebudget van de Walen hebben. Dat de CREG aandacht heeft voor dat soort slapende contracten is een verstandige beslissing omdat er in Wallonië momenteel 876 slapende contracten voor 71 actieve tariefkaarten worden geteld.

Prijsverschillen: een woordje uitleg

Hoe is zo’n groot prijsverschil mogelijk voor gas en vooral voor stroom, die in 2020 toch gewoon een levensbehoefte zijn? De uitleg is heel eenvoudig: aardgas en elektriciteit waren een aantal jaar geleden veel duurder dan nu. De afgelopen jaren zijn de groothandelsprijzen voor stroom en aardgas fel gedaald. Tussen begin 2014 en december 2020 is de indexatieparameter voor aardgas gezakt van 28 naar 12,65€/MWh, goed voor een daling van 55%. Voor elektriciteit werd een gelijkaardige daling vastgesteld.

Nemen we als concreet voorbeeld een huishouden van 3 personen, dat in 2010 een stroomcontract heeft afgesloten aan een vaste eenheidsprijs van 10 c€/kWh (enkelvoudige meter) en een aardgascontract aan een vaste eenheidsprijs van 5 c€/kWh voor de duur van een jaar. In 2011 werd dit contract stilzwijgend verlengd aan hetzelfde tarief, en dit vervolgens jaar na jaar. In 2020 betaalt dit huishouden zijn stroom en aardgas dus nog altijd aan dezelfde voorwaarden, terwijl de gemiddelde vaste kost in november 2020 5,243 c€/kWh (enkelvoudige meter) voor stroom en 2,657 c€/kWh voor aardgas bedroeg.

Concreet betekent dit dus een verschil van 166€ voor elektriciteit en 469€ voor aardgas. Voor dit huishouden een verschil van in totaal 635€ in 2020. De daling van de tarieven voor stroom en aardgas heeft zich ingezet in 2014. Vermoedelijk heeft dit huishouden voor zijn energie intussen meerdere duizenden euro’s te veel betaald.

Enorme verschillen dus die dit bedrag van 700 € grotendeels verklaren.

Er bestaan oplossingen!

Om de consument te helpen aan zijn energie-verlamming te ontsnappen bestaan er gelukkig een aantal oplossingen. Wilt u een actief consument worden, dan kan u beroep doen op één van twee volgende hulpmiddelen:

 1. De door de CREG gecertificeerde energievergelijkers
 2. De groepsaankopen voor elektriciteit en aardgas

Hieronder geven we toelichting bij de voordelen van elk ervan en bij de personen, die volgens ons, het meest voor beide oplossingen in aanmerking komen.

1. De door de CREG gecertificeerde energievergelijkers

Onze gecertificeerde energievergelijker die onlangs verscheen op het televisiejournaal van de RTBF heeft tal van voordelen :

 • Snel en gebruiksvriendelijk : de huidige aanbiedingen van de leveranciers op een energievergelijker raadplegen gaat heel snel. Met een paar muisklikken krijgt u een overzicht van de resultaten, in functie van de locatie en het verbruik van de individuele consument.
 • Gepersonaliseerde begeleiding op Energie-Vergelijker.be vindt de gebruiker het aanbod dat het best bij hem past. Bovendien kan hij online onmiddellijk een contract afsluiten, alleen of met de hulp van een energieadviseur, telefonisch (0800 37 447), via e-mail (info@energie-vergelijker.be) of via chat (instant messenger op onze website).
 • Steeds de meest recente officiële tarieven: Energie-Vergelijker.be is gecertificeerd door de CREG en updatet het hele jaar door de tarieven van de leveranciers, en dat maandelijks. Zo bent u er zeker van dat u de aanbiedingen van alle in België actieve leveranciers kunt vergelijken.
 • Promoties, kortingen en exclusieve voordelen : onze prijsvergelijker houdt ook rekening met de soms exclusieve promoties van de verschillende leveranciers. Elke bezoeker kan dus nagaan of hij, in functie van zijn verbruiksprofiel, wel degelijk de scherpste prijs krijgt.
 • Service ook na verkoop : de energieadviseurs van Energie-Vergelijker.be helpen u niet alleen de beste leverancier in functie van uw verbruiksprofiel te kiezen, tijdens de volledige duur van uw stroom- en/of aardgascontract kan u steeds bij hen terecht, ook in geval van problemen met uw leverancier.

De prijsvergelijker is dus een handig middel voor personen die vertrouwd zijn met het internet en die jaar na jaar hun tariefformule willen vergelijken, met of zonder hulp van een medewerker.

2. De groepsaankopen voor elektriciteit en aardgas

Naast prijsvergelijkers zijn ook groepsaankopen voor elektriciteit en aardgas een goede manier om te besparen. Ook groepsaankopen kwamen onlangs trouwens aan bod in de media, met name in het televisiejournaal op de RTBF. Zoals reeds gezegd bieden groepsaankopen tal van voordelen, maar ze richten zich tot een totaal verschillend type consument :

 • Sterke onderhandelingspositie : dit is het uitgangspunt van de groepsaankopen, met name een groot aantal huishoudens bijeenbrengen om bij de leveranciers van elektriciteit en aardgas scherpe prijzen te onderhandelen. Hoe meer huishoudens zich voor een groepsaankoop inschrijven, hoe makkelijker het voor de organisatoren onderhandelen is en op de “klassieke” prijzen van de leveranciers af te dingen. Zo kan de consument mooie bedragen sparen op zijn energiefactuur.
 • Gepersonaliseerd aanbod : schrijft u zich (gratis en volledig vrijblijvend) in voor de groepsaankoop, dan garanderen wij u een gepersonaliseerd en op uw persoonlijke verbruiksprofiel afgestemd aanbod te bezorgen.
 • Marktanalyse : de burger die zich inschrijft voor een groepsaankoop laat het aan de organisator over om de markt te analyseren en bij de leveranciers te peilen naar de scherpste prijs, het meest groene stroomcontract…
 • Gepersonaliseerde begeleiding : voor wie moeite heeft zijn facturen te ontcijferen of voor wie met één van de 876 slapende energiecontracten zit, zijn groepsaankopen de oplossing. Wie zich immers bij zo’n groepsaankoop aansluit kan rekenen op gepersonaliseerde begeleiding, via e-mail, telefonisch (04/242.47.68), per brief of via chat.
 • Info over de energiesector : organisatoren van groepsaankopen bieden vaak ook gratis opleidingen aan over de energiesector. De bedoeling van die opleidingen is de Belgische burger te betrekken bij een proactieve aanpak en bij een denkoefening over een markt die constant in beweging is.

Groepsaankopen zijn dus een essentieel en onmisbaar hulpmiddel voor personen met een slapend energiecontract en/of die hulp willen om een beter inzicht te krijgen in hun elektriciteit- en aardgascontract. Ook de energieconsulenten van de groepsaankopen zijn het hele jaar door beschikbaar, zowel per e-mail (info@wikipower.be), telefonisch (04/242.47.68) of via chat (instant messenger op onze website).

Wat onthouden we na dit schot voor de boeg van de CREG?

Uit de infografieken van de CREG blijkt duidelijk dat er nog altijd aanzienlijke verschillen bestaan tussen de duurste en goedkoopste stroom- en aardgasaanbiedingen. Dit is o.a. te wijten aan de slapende energiecontracten, die nochtans makkelijk te vermijden zijn. Er bestaan immers oplossingen om er zeker van te zijn jaar na jaar over de scherpste energietarieven te beschikken.

Zo kunnen consumenten gebruik maken van de door de CREG gecertificeerde online prijsvergelijkers of zich inschrijven voor groepsaankopen, om op die manier zo gepersonaliseerd mogelijk begeleid te worden. Door voor een van beide oplossingen te kiezen, zijn de Belgen zeker van de meest interessante tarieven. Op die manier worden ze actieve consumenten, die zich bewust zijn van de constante en snelle schommelingen op de Belgische energiemarkt.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!
Reageren!