Op 27 mei 2021 keurde de Belgische Kamer een wetsvoorstel goed dat de impliciete verlenging van slapende contracten verbiedt vanaf 2022. Dankzij die beslissing zullen Belgische huishoudens elk jaar gemiddeld 1000 euro kunnen besparen op aardgas en elektriciteit. Wat is een slapend contract eigenlijk precies en wat zegt energiewaakhond CREG over dit onderwerp?


Wat is een slapend energiecontract?

Schud je contract wakker!

Een slapend contract is een stroom- of gascontract dat op de huidige energiemarkt niet meer bestaat. Het contract dat de klant oorsponkelijk afsloot wordt automatisch verlengd, vaak aan minder gunstige voorwaarden en dat volledig stilzwijgend. De klant blijft de oorspronkelijke prijs betalen, die niet aangepast werd aan de huidige markt en in de meeste gevallen dus heel wat hoger ligt dan de gemiddelde tarieven.

Momenteel zijn meer dan 500.000 Belgische huishoudens slachtoffer van deze praktijk.

Een slapend contract weegt niet alleen door op het budget van heel wat huishoudens, maar maakt het ook moeilijk om het contract te vergelijken met de huidige tarieven op de markt die de verschillende energieleveranciers aanbieden. En omdat het om een oud contract gaat, is het voor de klant ook niet makkelijk om de tariefkaart in kwestie terug te vinden. Winst voor de energieleveranciers, maar de klant wordt natuurlijk de dupe van deze techniek, en kwetsbare klanten die weinig affiniteit hebben met technologie en de energiemarkt worden extra hard getroffen.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

De CREG en slapende contracten

De federale regulator van energie, de CREG, gaf begin dit jaar aan “verheugd” te zijn over het wetsvoorstel om slapende contracten illegaal te maken. In het rapport dat ze aan dit onderwerp wijdde keek ze uit naar de besparingen die consumenten zouden kunnen doen dankzij deze wetswijziging.

Voor december 2020 en uitgaand van een jaarlijks gemiddeld verbruik van 3500 kwh stroom en 23 260 kWh gas toont de studie dat wie overstapt van een slapend contract naar één van de goedkoopste contracten, jaarlijks tot 300€ op elektriciteit en 800€ op gas kan besparen. Jaarlijks gaat het dus om meer dan 1000€ besparing.

De wet die het einde betekent van de stilzwijgende verlenging van stroom- en gascontracten

Het fameuze wetsvoorstel werd dus aanvaard en treedt vanaf 1 januari 2022 in werking. Maar wat gebiedt deze wet nu eigenlijk precies?

energieleveranciers mogen je contract niet meer automatisch verlengen
Energieleveranciers sturen jou verplicht een reminder aan het eind van je contract

Deze wet omvat twee verplichtingen voor de energieleveranciers:

Ten eerste moeten energieleveranciers bestaande slapende contracten ontbinden indien dit niet voordelig zijn voor de klant en hem begeleiden naar een voordeliger product.

Ten tweede zijn leveranciers vanaf nu verplicht jou twee maanden voor het aflopen van je huidig contract een herinnering te sturen met een nieuw tariefvoorstel. Zo krijg jij meer vrijheid bij het onderhandelen van een nieuw contract. Mocht je niet op tijd de leverancier beantwoorden, dan zal hij je vanzelf verlengen aan zijn goedkoopste tarief, en dus niet je huidige tarief.

Deze wet is zowel op huishoudelijke klanten als KMO’s van toepassing.

Voor contracten van onbepaalde duur ten slotte, hebben de leveranciers tot 1 maart 2022 (dus twee maanden vanaf het in kracht treden van de wet) om ze conform de wetgeving te krijgen.

Wat doe je voor 2022? Je contract vergelijken en besparen natuurlijk!

Ben jij de ongelukkige eigenaar van een slapend contract of heb je gewoon zin om te besparen op je energiefactuur? Een degelijke prijsvergelijker is dan een onmisbaar instrument.

Bij Energie-Vergelijker.be, de door de CREG gecertificeerde online prijsvergelijker, vergelijk jij in alle objectiviteit de huidige contracten van de energieleveranciers. Wij updaten onze gegevens continu, zodat jij makkelijk alle aanbiedingen kan vergelijken en er het contract uitpikken dat het best bij jouw jaarlijks verbruik en consumptieprofiel past.

Wil jij vooral weten of je überhaupt een slapend contract hebt, dan raden we CREG scan aan. O.b.v. jouw persoonlijke gegevens en contractdetails toont CREG Scan jou hoe actueel je contract nog is.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Bronnen

  • De CREG is verheugd over de initiatieven om de slapende verlengingsproducten af te schaffen. (n.d.). CREG. https://www.creg.be/nl/nieuws/de-creg-verheugd-over-de-initiatieven-om-de-slapende-verlengingsproducten-af-te-schaffen
  • Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers. (2020, April). WETSVOORSTEL tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het ontbinden van slapende energiecontracten van huishoudelijke afnemers en KMO’s met een hoger tarief dan de referentie energiecomponent en het verbod op het stilzwijgend verlengen naar slapende contracten. https://www.dekamer.be/FLWB/PDF/55/1136/55K1136001.pdf
  • A.D.S. (2021, April 13). Je slapend contract kost je tot 1033€. Energie-Vergelijker.Be. https://www.energie-vergelijker.be/blog/slapende-contracten/