Wie zijn elektriciteitsrekening onder de loep neemt, is natuurlijk het meest benieuwd naar de prijs per kwh. Hoe hoog is die gemiddeld in België? Hoe berekenen we hem? En hoe pikt u er het voordeligste elektriciteitstarief uit? In onze gids geven we u alle antwoorden.


Overzicht

Wie elektriciteitsverbruik zegt, zegt uiteraard energiebudget. Om dat te bepalen houdt u niet enkel rekening met goede energiegewoontes, maar ook de prijs voor elektriciteit zelf. Hoe lager, hoe minder u betaalt voor eenzelfde aantal kWh. Logisch. Daarnaast spelen nog een aantal andere componenten een rol. In de war? Wij leggen het u allemaal uit.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Hoe berekenen we de elektriciteitsprijs?

Een elektriciteitsfactuur bestaat uit drie onderdelen: de prijs voor de energiemolecule zelf, de kost voor transport en distributie en belastingen en heffingen. Die drie elementen bepalen het bedrag dat u elke maand kwijt bent aan elektriciteit.

1. De energieprijs, of de prijs voor elektriciteit zelf (in kwh)

De energieprijs kan de leverancier zelf bepalen, o.a. in functie van de prijzen op de groothandelsmarkt. Die verschilt vaak dus per leverancier. Hij  omvat de prijs voor elektriciteit per kilowattuur en de vaste vergoeding – een soort abonnementskost . Een leverancier is in België verplicht om groenstroomcertificaten te kopen, in Vlaanderen warmtekrachtcertificaten. Die worden verrekend via de energieprijs. Meestal vindt u dat onderdeel op de factuur terug onder de benaming “Bijdrage voor hernieuwbare energie”, “Groenestroomkosten”, of soms ook “Warmtekrachtkosten”.

2. Transport- en distributiekosten

Via dit onderdeel worden twee actoren op de energiemarkt vergoed : de elektriciteitsnetbeheerder (ENB), Elia, en de elektriciteitsdistributienetbeheerder (EDB), die actief is in de gemeente van de klant. De EDB werd vroeger de “intercommunale” genoemd.

In tegenstelling tot de kosten van elektriciteit liggen de transport- en distributiekosten vast en moeten ze door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas worden goedgekeurd (CREG). De transport- en distributiekosten kunnen variëren per gewest, o.a. afhankelijk van bevolkingsdichtheid. Zo zijn de distributiekosten in Vlaanderen lager dan in Wallonië, omdat wij een hogere bevolkingsdichtheid hebben.

3. Belastingen en toeslagen

Via deze laatste component betaalt u de door de federale overheid en de gewesten vastgelegde belastingen en toeslagen. De leverancier stuurt de factuur op en rekent de belasting in. Daarna stort hij ze volledig door naar de overheden in kwestie.

Als consument hebt u dus maar een beperkte speelruimte: noch de belastingen en toeslagen, noch de transport- en distributiekosten kan u zelf beïnvloeden. Gelukkig valt er op de prijs voor elektriciteit zelf nog heel wat te besparen! Via onze vergelijkingstool kan u de prijs voor elektriciteit zelf berekenen en er de meest voordelige optie uitpikken.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteert u van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

De elektriciteitsprijs per kWh hangt af van het type meter

Bij het opstellen van de tarieven van elektriciteit moet de leverancier rekening houden met een technisch element: de elektriciteitsmeter. De drie belangrijkste modellen in België zijn de enkelvoudige en tweevoudige uurtariefmeter en de exclusief nachtmeter. Elk van die meters is gekoppeld aan een specifiek elektriciteitstarief, waarmee de consument energie kan besparen door er optimaal gebruik van te maken.

Dit is met name het geval voor de tweevoudige uurtariefmeter. Deze meter heeft twee telwerken. De ene komt overeen met het verbruik tijdens de piekuren (overdag, weekdagen) en de andere met het verbruik tijdens de daluren (nacht en weekends). Wat is de bedoeling? De consumenten ertoe aanzetten energie-intensieve apparaten tijdens de daluren te laten draaien om het tijdens de nacht in België geproduceerde overschot aan elektriciteit te gebruiken. Zo groeide het idee om klanten tijdens deze periode een voordeeltarief aan te bieden.

Maar voor wie daar niet van op de hoogte is, knelt net daar het schoentje. Het dagtarief in het tweevoudige systeem is immers hoger dan het tarief van het enkelvoudige systeem. De tarieven voor de exclusief nachtmeter, die door de meeste personen met een elektrische accumulatieverwarming wordt gebruikt, zijn over het algemeen dezelfde als die in de daluren van het dag/nachtsysteem. In het verleden was dit niet zo.

Twijfelt u tussen een enkelvoudige en tweevoudige uurtariefmeter? Vooraleer u van elektriciteitsmeter verandert gaat u best uw gewoonten na en berekent op basis daarvan uw verbruik. Is dat laag, dan kiest u waarschijnlijk het best voor het normale tarief. Hebt u twijfels over de teller die voor u het meest geschikt is, dan kan u professionele hulp zoeken, bijvoorbeeld bij één van onze consulenten. Zij hebben elke dag tientallen mensen zoals u aan de telefoon, en kennen de soms ingewikkelde energiewereld als hun broekzak.

Wat is voordeliger: een vaste of variabele prijs voor elektriciteit?

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten contracten, die de meeste energieleveranciers commercialiseren. Vaak hebt u als consument de keuze uit drie verschillende formules: groene stroom, 100% online of een ‘klassieke’ formule. Een parameter valt daar niet onder, namelijk het type prijs voor elektriciteit. Die is oftewel vast, oftewel variabel, en beïnvloedt niet alleen de kost per kWh en de bijdrage maar ook de waarborg die u eventueel betaalt.

Een variabele elektriciteitsprijs kan in de loop van het contract veranderen.

Een vast tarief garandeert dat de elektriciteitsprijs per kWh tijdens de volledige duur van de energievoorzieningsovereenkomsten ongewijzigd blijft. Dit geeft u een soort zekerheid, waarvoor u in ruil vaak een hogere abonnementsprijs betaalt.  Een variabel tarief wordt elk trimester aangepast. Die stijging of daling krijgt u als consument over het algemeen pas te zien bij ontvangst van de jaarlijkse afrekening. Staan de prijzen laag, dan profiteert u daar van. Staan de prijzen hoog, dan kan u ook duurder uitkomen.

Om te hoge energiefacturen te vermijden wordt in principe aangeraden te opteren voor een vast tarief voor elektriciteit en een variabel tarief voor aardgas. Aardgas is immers aan minder sterke prijsschommelingen onderhevig. Dit belet niet dat de aardgasprijs bij de ene leverancier interessanter is dan bij de andere.

Twee tips om het elektriciteitstarief op maat te kiezen

Wie in België de beste prijzen voor elektriciteit probeert te vinden, ziet al snel door de boomen het bos niet meer. In alle gewesten samen bestaan er niet minder dan 388 tariefkaarten voor professionele en particuliere klanten! De meeste mensen kiezen er dan willekeurig een tarief uit, maar dat kan hen duur te staan komen. Wilt u echt geld besparen, dan houdt u rekening met uw verbruik en behoeften en selecteert op basis daarvan het meest voordelige tarief.

De slimme consument let niet alleen op de prijs wanneer hij er een geschikt aanbod uitkiest. We merken bijvoorbeeld dat steeds meer mensen ook rekening houden met het milieubeleid wanneer ze er een leverancier uitkiezen – dat kan volledig ingaan tegen uw persoonlijke principes. Anderen vinden het dan weer belangrijk dat de leverancier 100% Belgisch is, om zo de lokale tewerkstelling te bevorderen.

1. Het juiste contract kiezen

Wie zijn kosten van elektriciteit per maand zo laag mogelijk wil houden, bepaalt eerst en vooral zijn eigen verbruiksprofiel. Zo zijn er elektriciteitscontracten speciaal voor gezinnen, die hoge bijdrage betalen maar een lage prijs per kWh. Andere contracten zijn dan weer op maat van alleenstaanden die weinig verbruiken. Een relatief hoge elektriciteitsprijs wordt voor hen gecompenseerd door een voordelige abonnementsprijs.

Andere belangrijke criteria zijn bijvoorbeeld het type prijs (vast of variabel), de voorwaarden en de duur van het contract.

Hebt u hulp nodig om de elektriciteitsaanbiedingen te vergelijken en te bepalen welke het best bij uw profiel past? U kan steeds bij één van onze medewerkers terecht op het nummer 0800 37 447, van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur, of via e-mail op volgend adres: info@energie-vergelijker.be.

2. De juiste energieleverancier kiezen

Twijfelt u tussen de aanbiedingen van de verschillende energieleveranciers, dan kan u natuurlijk ook bij hen gaan aankloppen. Engie, Octa+, Mega… Ze bieden allemaal elektriciteit aan – maar daar stopt de gelijkenis dan ook! Om daaruit een keuze te maken kan u volgende elementen in overweging nemen:

  • De bereikbaarheid en kwaliteit van de klantendienst;
  • De opties voor facturering;
  • Eventuele promoties;
  • De gebruiksvriendelijkheid van de website (eenvoudig en efficiënt surfen, antwoorden op je behoeften en vragen als klant);
  • De aankoop- en investeringsstrategie van de leverancier: de meeste bedrijven verkopen groene stoom maar slechts weinigen bevorderen ook echt de productie van hernieuwbare energie. Vaak beperken ze zich tot het aankopen van een garantie van oorsprong. Volgens de rangschikking van Greenpeace zijn enkele elektriciteitsleveranciers zoals Ecopower, Eneco en Energie 2030 daarop een uitzondering.

Vergeet niet dat u niet verplicht bent dezelfde leverancier voor gas en elektriciteit te nemen.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Elektriciteisprijzen per kwh in België: Vlaanderen vs. Wallonië

Wat is nu de prijs van 1kWh in België? Het is niet eenvoudig om één bedrijf de prijs van beste elektriciteitsleverancier  toe te kennen, alles hangt immers af van de criteria die u hanteert voor het kiezen van een geschikte leverancier. Weten wie de meest voordelige elektriciteitsprijs biedt… dat is wel mogelijk!

Hieronder vindt u de aanbiedingen aan vaste prijs van de vijf belangrijkste energieleveranciers in Vlaanderen en Wallonië.

Prijs voor elektriciteit (c€/kWh) in Vlaanderen en in Wallonië, incl. BTW – laatste update in oktober 2020
Leverancier Naam van de aanbieding Enkelvoudig (c€/kWh) Tweevoudig (c€/kWh) Exclusief nachtmeter (c€/kWh) Bijdrage (€/jaar)
Dag Nacht
Engie Easy Vast 8,85 10,19 7,58 7,58 54,49
Luminus Comfy Green 6,81 7,88 5,27 5,27 72,60
Lampiris Top 6,51 7,76 5,45 5,49 69
Eneco Zon & Wind Vast 7,78 9,05 6,70 6,70 50
Essent Vast Groen 1 jaar 11,2 12,67 10,12 10,12 69,95

Benieuwd wat het goedkoopste elektriciteitsaanbod op de markt is? Gebruik dan onze door de CREG gecertificeerde vergelijker van prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers!

Elektriciteitsprijzen per kWh in Brussel

Het wordt soms ingewikkeld in ons kleine landje: voor de inwoners van onze bruisende hoofdstad liggen de prijzen weer anders.

Hieronder vindt u de aanbiedingen aan vaste prijs van de vijf belangrijkste energieleveranciers in Brussel.

Prijs voor elektriciteit (c€/ 1 kWh) in Brussel, incl. BTW – laatste update in oktober 2020
Leverancier Naam van de aanbieding Enkelvoudig (c€/kWh) Tweevoudig (c€/kWh) Exclusief nachtmeter (c€/kWh) Bijdrage (€/jaar)
Dag Nacht
Engie Easy Variabel 7,30 8,92 5,5 5,5 60,50
Lampiris Tip 8,51 9,56 7,56 7,58 39,99
Octa+ Activ+ Variabel 6,17 6,58 5,61 5,61 50
Mega Easy Variabel 5,39 6,45 4,65 4,65 40

De evolutie van de prijs per kWh in België

In België is de energiemarkt volledig vrijgemaakt in 2007. Dat werd gedaan in het belang van de consument, al blijkt dat in de praktijk helaas anders uit te draaien. Volgens de CREG is de totale elektriciteitsfactuur van een particulier tussen 2007 en 2016 gemiddeld met 69,51% gestegen.

Een fenomeen dat o.a. te verklaren valt door de stijging van de bijdragen voor hernieuwbare energie en warmtekrachtkosten, de transport- en distributiekosten en de heffingen en belastingen.

Over een periode van een jaar gespreid (december 2015-december 2016) stelt de CREG dat de aan de klant aangerekende eindprijs gemiddeld met 17,64% is gestegen. In detail blijkt dat de prijs voor de componennt ‘energie’ (vrij te bepalen door elke leverancier) is gestegen met gemiddeld 256,69 €/jaar (+31,82%) in Vlaanderen, met 28,35 €/jaar (+3,47%) in Wallonië en met 10,69 €/jaar (+1,54%) in Brussel.

Grafiek van de CREG waaruit de evolutie van de energieprijs blijkt tussen januari 2007 en oktober 2016

Prijsevolutie van de component energie, in € per MWh voor particuliere  klanten*. Bron: “Studie over de componenten van de elektriciteits- en aardgasprijzen”, CREG.

*Dc is een huishoudelijke klant met een verbruik van 3.500 kilowattuur per jaar.

Hoe betaal ik elke maand zo weinig mogelijk voor stroom?

Er zijn dus heel wat componenten op uw factuur die u niet kan beïnvloeden, én dan stijgen de prijzen voor elektriciteit ook nog eens? U zou van minder grimmig worden. Gelukkig is er ook goed nieuws. Ten eerste heeft de coronacrisis de elektriciteitsprijzen doen kelderen, waardoor veel huishoudens weer fors kunnen besparen. Ten tweede kan u los daarvan veel besparen door de prijzen voor elektriciteit te vergelijken en er een voor u voordelig contract uit te kiezen.

Idealiter vindt u een lage vaste prijs, waardoor u van de lage tarieven van het moment profiteert door ze voor lange tijd vast te zetten. Mocht dat in de huidige conjunctuur niet mogelijk zijn, dan gaat u best in op promoties en zodra die verstreken zijn verandert u van leverancier of van tarief. We merken dat veel mensen bang zijn van vergelijken en een overstap, maar in de praktijk blijkt dat goed mee te vallen. Komt u er even niet uit, dan neemt u contact op met één van onze consulenten, die u wegwijs maken in de chaos van de energiewereld. En ook de overstap zelf valt best mee: het opzeggen van een energiecontract neemt amper enkele minuutjes in beslag. Bovendien zijn wij hier om u te helpen bij uw inspanningen en om u te helpen minder te betalen voor uw elektriciteit. U kunt van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur steeds telefonisch bij ons terecht op het nummer 0800 37 447. Of heeft u nog vragen over dit artikel? Laat ze dan achter in de comments. We horen snel van u!

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteert u van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro
Reageren!