Piekuren en daluren: alles over de dag- en nachttarieven van de tweevoudige meter

Piekuren en daluren: alles over de dag- en nachttarieven van de tweevoudige meter

  • 19 mei 2015
  • |
  • Laatste update op 4 december 2024
  • |
  • 5 min.

Kiezen voor een tweevoudige of dubbelvoudige meter kan een voordelige oplossing zijn op enkele voorwaarden. Zo verbruik je het best tijdens de daluren en niet tijdens de piekuren elektriciteit. Kortom: uurschema’s respecteren is de boodschap.

Weet jij hoe een dubbelvoudige elektriciteitsmeter precies werkt? Is het dag/nachttarief volgens jou goedkoper dan het klassieke tarief? Ontdek het nu in onze handige gids!

Enkelvoudige meter of tweevoudige meter: welke meter kies je best?

Meer lezen

Enkelvoudige meter of tweevoudige meter: welke meter kies je best?

Het dag- en nachttarief bij de tweevoudige meter

De dubbelvoudige meter beschikt over twee indexen: de ene komt overeen met het verbruik tijdens de piekuren (overdag, weekdag) en de andere met het verbruik tijdens de daluren (nacht en tijdens het weekend). Dit systeem is vooral op financieel vlak interessant. Tijdens de daluren kost elektriciteit namelijk minder, al bedraagt het verschil nu minder dan vroeger. Een gezin dat zijn meest energieverslindende huishoudtoestellen gebruikt tijdens de daluren in plaats van de piekuren, betaalt waarschijnlijk een lagere elektriciteitsfactuur met een dubbel tarief.

Is een uitsluitend nachttarief voor jou voordelig?

Meer lezen

Is een uitsluitend nachttarief voor jou voordelig?

Wat moet ik doen om te genieten van het dag/nachttarief?

Om over te schakelen van een enkelvoudig op een tweevoudig tarief, dien je contact op te nemen met je distributienetbeheerder (DNB). Je DNB is verantwoordelijk voor de installatie en omwisseling van meters en kan je verder helpen met het aanpassen van je meter naar een tweevoudige registratie.

Je DNB is verantwoordelijk voor:

  • Het transport van elektriciteit naar de woningen via het hoogspanningsnetwerk, dat beheerd wordt door Elia.
  • De levering van verschillende technische diensten, zoals de indienststelling, de versterking van de meter, de nieuwe aansluiting op het lokale elektriciteitsnet en de daarmee gepaarde verandering van meter.

Het is je energieleverancier die het dubbele tarief verrekent via de energiefactuur.

Vergelijk de prijzen per kWh voor piek- en daluren

Zodra dat gedaan is, geniet je van het tweevoudige uurtarief op voorwaarde natuurlijk dat je elektriciteitscontract ook wordt aangepast. Grijp deze kans om de prijzen van alle energieleveranciers te vergelijken om zo het bedrag van je toekomstige besparingen te verhogen. Aangezien de elektriciteitsprijs afhankelijk is van de leverancier en van het contract, heb je er belang bij de beste aanbieding in de elektriciteitsmarkt te vinden en daarop in te tekenen.

Let op je verbruiksgewoonten

Zodra het dubbel uurtarief geactiveerd is, pas je je verbruiksgewoonten best aan. Laat vanaf nu je wasmachine, droogkast en vaatwasser ‘s nachts draaien en tijdens het weekend! Zo haal je het meeste voordeel uit het tweevoudige uurtarief.

Welke soorten (gas- en) elektriciteitsmeters bestaan er?

Meer lezen

Welke soorten (gas- en) elektriciteitsmeters bestaan er?

De piek- en daluren voor elektriciteit in mijn gemeente

Hoe kan je nu het beste besparen op je energiefactuur met het dag- en nachttarief?  Helaas is er geen simpel schema beschikbaar met de dal- en piekuren van elektriciteit. De piek- en daluren worden namelijk op een verschillende manier berekend afhankelijk van je distributienetbeheerder. Aarzel niet om jouw DNB te contacteren om de vaste uurschema’s te weten te komen.

Vanaf welk uur geldt dagtarief en nachttarief?

In de meeste gevallen geldt dat:

  • de piekuren voor elektriciteit toegepast worden van 7 uur tot 22 uur tijdens de week (van maandag tot vrijdag).
  • de daluren voor elektriciteit ingaan van 22 tot 7 uur tijdens de week (van maandag tot vrijdag) en in het weekend.

Er kunnen ook afwijkende uurschema’s van toepassing zijn:

  • van 21 tot 6 uur tijdens de week en van vrijdag 21 uur tot maandag 6 uur tijdens het weekend;
  • van 22 tot 7 uur tijdens de week en van vrijdag 22 uur tot maandag 7 uur in het weekend;
  • van 22.30 tot 7.30 uur tijdens de week en van vrijdag 22.30 uur tot maandag 7.30 uur tijdens het weekend;
  • van 23 tot 8 uur tijdens de week en van vrijdag 23 uur tot maandag 8 uur tijdens het weekend.
5 tips om je elektriciteitsverbruik te berekenen

Meer lezen

5 tips om je elektriciteitsverbruik te berekenen

Piekuren en daluren per gewest

Als je in het Vlaamse Gewest woont, vind je een lijst van alle gemeenten waar de daluren elektriciteit tussen 21 en 6 uur van toepassing zijn op de website van Fluvius (PDF).

Wie in Brussel woont, kan een lijst van gemeenten en tijdschema’s raadplegen op de website van Sibelga. In principe zijn de piek- en daluren hetzelfde in het hele gewest.

In Wallonië hebben DNBs ORES en REW ook het tijdschema voor daluren op hun website gepubliceerd.

Helaas is het niet mogelijk om te genieten van een ander tijdschema dan dat van je eigen DNB. Hou hier rekening mee wanneer je je toestellen laat draaien tijdens de daluren. 

Gelden daluren ook tijdens feestdagen?

Opgelet! Feestdagen die in de week vallen worden niet als daluren beschouwd, maar gewoon als piekuren. Als een feestdag in het weekend valt, geldt het tarief van de daluren.

De piekuren en daluren voor elektriciteit in België

Heb je interesse in een tweevoudig tarief voor elektriciteit? Dan is het belangrijk om een idee te hebben van de prijzen per kWh. Op Energie-Vergelijker.be kan je de elektriciteitstarieven van verschillende energieleveranciers vergelijken.

Ga na of het voor jou voordelig is om over te schakelen op een dubbel tarief voor elektriciteit. In Vlaanderen installeert netbeheerder Fluvius enkel nog digitale meters. Met een digitale meter kan de overstap van een enkelvoudig naar een tweevoudig tarief vanop afstand gebeuren.

5 tips om de goedkoopste energieleveranciers te vinden!

Meer lezen

5 tips om de goedkoopste energieleveranciers te vinden!

Verdwijnt het dag- en nachttarief?

Sinds 1 januari 2023 werd het onderscheid tussen het dagtarief en nachttarief voor de distributienettarieven afgeschaft. De afschaffing heeft dus enkel invloed op de distributienettarieven en niet op de elektriciteitskosten van je elektriciteitsfactuur. De elektriciteitskosten worden namelijk nog steeds bepaald door de energieleveranciers. Zij kunnen dus nog steeds contracten aanbieden met verschillende energieprijzen voor dag- en nachtverbruik. 

De nettarieven worden sinds 1 januari 2023 dus grotendeels aangerekend via een capaciteitstarief. Het doel van het capaciteitstarief is de netkosten zo eerlijk mogelijk te verdelen over de consumenten. Wie op piekmomenten veel elektriciteit verbruikt, zorgt ook voor een zwaardere belasting van het net. De VREG wil via het capaciteitstarief –dat aangerekend wordt op basis van de gemiddelde maandpiek (kW)– die piekmomenten duurder maken, en consumenten belonen voor het spreiden van hun stroomverbruik.

Wil jij ook graag een voordelig energiecontract. Vergelijk gratis verschillende energieleverancier via onderstaande knop.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Waarom je bij de verlenging van je energiecontract te veel betaalt
Prijzen en facturen
Waarom je bij de verlenging van je energiecontract te veel betaalt

Wat betekent een automatische verlenging van je energiecontract? Misschien wel dat je factuur plots de hoogte ingaat! Ontdek snel …

8 min.
Meer lezen
Alles over je elektrische installatie en de controle door het AREI!
Verbruik en advies
Alles over je elektrische installatie en de controle door het AREI!

Je elektrische installatie is het systeem dat jouw woning verbindt met het stroomnet. Wij verklappen jou uit welke onderdelen het …

7 min.
Meer lezen
Verhuis: wat doe je met een contract van Luminus, Engie, TotalEnergies etc.?
Energieleveranciers
Verhuis: wat doe je met een contract van Luminus, Engie, TotalEnergies etc.?

Wanneer je verhuist, heb je veel aan je hoofd. Stroom en gas in je nieuwe woning krijgen, is één van je prioriteiten. Maar welke s…

7 min.
Meer lezen
Welk model van warmtepomp kies je?
Verbruik en advies
Welk model van warmtepomp kies je?

De warmtepomp is de meest voordelige en ecologische manier van verwarmen op de markt. Maar hoe maak je de juiste keuze uit al die …

8 min.
Meer lezen