Kiezen voor een dubbelvoudige meter voor uw woning is een voordelige oplossing op enkele voorwaarden. De eerste is om tijdens de daluren elektriciteit te verbruiken en dus de uurschema’s te respecteren.


Overzicht

De dubbelvoudige elektriciteitsmeter is de meest voorkomende in Wallonië. Maar weet u perfect hoe hij werkt? Zijn volgens u de dag/nachttarieven goedkoper dan de klassieke tarieven? Ontdek het nu en volg de gids!

Het principe van een dubbelvoudige meter

De dubbelvoudige meter heeft het bijzondere kenmerk dat hij beschikt over twee indexen: de ene komt overeen met het verbruik tijdens de piekuren (overdag, weekdag) en de andere met het verbruik tijdens de daluren (nacht en tijdens het weekend). Het interessantste aan dit systeem is duidelijk financieel: tijdens de daluren kost elektriciteit minder. Dat wil dus zeggen dat een gezin dat zijn meest energieverbruikende huishoudtoestellen dan gebruikt, dit hoogstwaarschijnlijk zal merken aan een lagere elektriciteitsfactuur.

Wat moet ik doen om te genieten van dag/nachttarief?

EnergiecontractAls u momenteel een enkelvoudige meter hebt en u wenst die te vervangen door een dubbele, dan moet u zich wenden tot de distributienetbeheerder (DNB). Naast het transport van elektriciteit naar de woningen, via het hoogspanningsnetwerk dat beheerd wordt door Elia, zijn zij verantwoordelijk voor het leveren van verschillende technische diensten, zoals het indienststelling, het versterken van de meter, de nieuwe aansluiting op het lokaal elektriciteitsnetwerk en daarmee gepaard de verandering van meter.

Zodra u dat heeft gedaan, geniet u van tweevoudig uurtarief op voorwaarde natuurlijk dat ook uw elektriciteitscontract wordt aangepast. Grijp deze kans om de prijzen van alle energieleveranciers te vergelijken om zo het bedrag van uw toekomstige besparingen te verhogen. Aangezien de elektriciteitsprijs afhankelijk is van de leverancier en het contract is het in uw belang om de beste aanbieding op de elektriciteitsmarkt te vinden en er zich voor in te schrijven.

Zodra het dubbel uurtarief geactiveerd is, is het van belang dat u uw verbruiksgewoonten aanpast. Vanaf nu laat u uw wasmachine, droogkast en vaatwasser ‘s nachts werken en tijdens het weekend! Indien u dit niet doet, wordt het voordeel van tweevoudig uurtarief gereduceerd tot bijna niets en blijft het vooruitzicht om minder te betalen onveranderd.

De uurschema’s van de dal- en piekuren

Nu wilt u natuurlijk weten hoe u van daluren voor elektriciteit gebruik kunt maken om zo een mooie som te besparen op uw factuur. Helaas is er geen simpel schema beschikbaar met de dal- en piekuren van elektriciteit.

De dal- en piekuren worden namelijk op een verschillende manier berekend en zijn afhankelijk van de distributienetbeheerder. Indien u niet weet welke DNB actief is in uw gemeente, gebruik dan onze tool en aarzel dan niet om de organisatie in kwestie te contacteren om hun vaste uurschema’s te kennen.

  • AIEG: 085/27.49.00
  • AIESH: 060/45.91.60
  • Fluvius: 078/35.35.34
  • Infrax: 078/35.30.20
  • ORES: 078/15.78.01
  • Sibelga: 02/549.41.00

Als u in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont, vindt u een lijst van alle gemeenten en hun vaste uurschema’s voor piek- en daluren elektriciteit op de website van Sibelga (PDF).

Uurwerk en afspiegeling in referentie van het tweevoudig uurtarief

Met een dubbelvoudige meter wordt uw verbruik gefactureerd volgens twee verschillende prijzen, afhankelijk van het moment van de dag.

In de meeste gevallen geldt dat de piekuren voor elektriciteit toegepast worden van 7 tot 22u tijdens de week (van maandag tot vrijdag), terwijl de daluren voor elektriciteit ingaan van 22 tot 7u tijdens de week (van maandag tot vrijdag) en in het weekend. Afwijkende uurschema’s voor de daluren kunnen de volgende zijn:

  • Van 21u tot 6u tijdens de week en van vrijdag 21u tot maandag 6u tijdens het weekend;
  • Van 22u tot 7u tijdens de week en van vrijdag 22u tot maandag 7u tijdens het weekend;
  • Van 22u30 tot 7u30 uur tijdens de week en van vrijdag 22u30 tot maandag 7u30 tijdens het weekend;
  • Van 23u tot 8u tijdens de week en van vrijdag 23u tot maandag 8u tijdens het weekend.

Helaas is het niet mogelijk om te genieten van een ander tijdsschema dan dat van uw eigen DNB. Houd dit in gedachten wanneer u uw toestellen programmeert om ze te laten starten tijdens de geldende daluren.

Opgepast! Feestdagen die in de week vallen worden niet als daluren beschouwd, maar gewoon als piekuren. Als een feestdag anderzijds in het weekend valt, geldt het tarief van de daluren.

Het tarief van de dal- en piekuren

Bent u geïnteresseerd in de tariefoptie dal-/piekuren? Dan hebben we een overzicht nodig van de kWh-prijzen die voor u in aanmerking komen voor u! Om dus een goede zaak te doen, is er geen geheim: men moet de elektriciteitstarieven kennen en meerdere energieleveranciers gaan vergelijken.

Prijs per kWh voor elektriciteit (c€/kWh) in Vlaanderen en in Wallonië in oktober 2020
Leverancier Naam van de aanbieding Prijs per kWh – dubbelvoudig Vaste vergoeding (€/jaar)
Dag Nacht
Engie Easy Vast 10,19 7,58 54,49
Eneco Zon & Wind Vast 9,21 6,97 50
Essent Vast Groen 1 jaar 12,67 10,12 69,95
Lampiris Top 7,76 5,45 69
Luminus Comfy Green 7,88 5,27 72,60

Het komt er op aan om nu enkel nog te weten te komen of deze elektriciteitsprijzen in uw geval voordelig zijn en of het inderdaad interessant is voor u om over te schakelen van een enkelvoudige meter naar een dubbelvoudige meter. Rekening houdend met het feit dat het veranderen van meter ongeveer tussen 270 en 400 euro kost, is dit een gegeven om zeker niet licht mee om te springen. Vooral ook omdat de distributiekosten bij dergelijke installatie hoger zijn dan bij een enkelvoudige meter. Vandaar dat het belangrijk is om eerst de rentabiliteit van de investering te berekenen alvorens de stap te zetten.

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteert u van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro
Reageren!