Kiezen voor een dubbelvoudige meter voor je woning is een voordelige oplossing op enkele voorwaarden. De eerste is om tijdens de daluren elektriciteit te verbruiken en dus de uurschema’s te respecteren.


Overzicht

De dubbelvoudige elektriciteitsmeter is de meest voorkomende in Vlaanderen. Maar weet je precies hoe hij werkt? Is het dag/nachttarief naar je mening goedkoper dan het klassieke tarief? Ontdek het nu in onze handige gids!

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

>> Lees ook: Enkelvoudige meter of tweevoudige: welke past het best bij jou?

Het principe van de dubbelvoudige meter (dag/nacht)

De dubbelvoudige meter heeft het bijzondere kenmerk dat hij beschikt over twee indexen: de ene komt overeen met het verbruik tijdens de piekuren (overdag, weekdag) en de andere met het verbruik tijdens de daluren (nacht en tijdens het weekend). Het interessantste aan dit systeem is duidelijk financieel: tijdens de daluren kost elektriciteit minder. Dat wil dus zeggen dat een gezin dat zijn meest energieverbruikende huishoudtoestellen op dat moment gebruikt, dit hoogstwaarschijnlijk zal merken aan een lagere elektriciteitsfactuur.

>> Lees ook: 5 praktische tips om je elektriciteitsverbruik in te schatten

Wat moet ik doen om te genieten van het dag/nachttarief?

Energiecontract

Als je momenteel een analoge enkelvoudige meter hebt en je wenst die te vervangen door een dubbele, dan moet je je wenden tot de distributienetbeheerder (DNB). Naast het transport van elektriciteit naar de woningen via het hoogspanningsnetwerk, dat beheerd wordt door Elia, is hij ook verantwoordelijk voor het leveren van verschillende technische diensten, zoals de indienststelling, de versterking van de meter, de nieuwe aansluiting op het lokale elektriciteitsnet en de daarmee gepaarde verandering van meter.

Heb je al een digitale meter, dan heb je nog steeds de keuze uit enkelvoudig en dubbelvoudig tarief. Veranderen van tarieftype is dan natuurlijk heel wat eenvoudiger en goedkoper: dat kan je DNB doen vanop afstand. Vraag het hier aan bij Fluvius.

>>Meer lezen: mag ik de digitale meter weigeren?

Vergelijk de prijzen per kWh voor piek- en daluren

Zodra dat gedaan is, geniet je van het tweevoudige uurtarief op voorwaarde natuurlijk dat je elektriciteitscontract ook wordt aangepast. Grijp deze kans om de prijzen van alle energieleveranciers te vergelijken om zo het bedrag van je toekomstige besparingen te verhogen. Aangezien de elektriciteitsprijs afhankelijk is van de leverancier en van het contract heb je er belang bij de beste aanbieding op de elektriciteitsmarkt te vinden en daarop in te tekenen.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Let op je verbruiksgewoonten

Zodra het dubbel uurtarief geactiveerd is, is het van belang dat je je verbruiksgewoonten aanpast. Vanaf nu laat je je wasmachine, droogkast en vaatwasser ‘s nachts draaien en tijdens het weekend! Anders gaat het voordeel van het tweevoudige uurtarief verloren, dus ook het verblijdende vooruitzicht om minder te betalen.

>> Is het uitsluitend nachttarief voordelig voor jou?

Wat zijn de piek- en daluren elektriciteit in mijn gemeente?

Nu wil je natuurlijk weten hoe je van daluren voor elektriciteit gebruik kunt maken om zo een mooie som te besparen op je factuur. Helaas is er geen simpel schema beschikbaar met de dal- en piekuren van elektriciteit.

De piek- en daluren worden namelijk op een verschillende manier berekend afhankelijk van je distributienetbeheerder. Indien je niet weet welke DNB actief is in jouw gemeente, gebruik dan onze tool en aarzel niet om de organisatie in kwestie te contacteren om de vaste uurschema’s te weten te komen.

Uurwerk en afspiegeling in referentie van het tweevoudig uurtarief
Met een tweevoudige meter wordt je verbruik aan twee verschillende prijzen gefactureerd afhankelijk van het moment van de dag.

In de meeste gevallen geldt dat:

  • de piekuren voor elektriciteit toegepast worden van 7 uur tot 22 uur tijdens de week (van maandag tot vrijdag).
  • de daluren voor elektriciteit ingaan van 22 tot 7 uur tijdens de week (van maandag tot vrijdag) en in het weekend.

Afwijkende uurschema’s voor de daluren kunnen zijn als volgt:

  • Van 21 tot 6 uur tijdens de week en van vrijdag 21 uur tot maandag 6 uur tijdens het weekend;
  • Van 22 tot 7 uur tijdens de week en van vrijdag 22 uur tot maandag 7 uur in het weekend;
  • Van 22.30 tot 7.30 uur tijdens de week en van vrijdag 22.30 uur tot maandag 7.30 uur tijdens het weekend;
  • Van 23 tot 8 uur tijdens de week en van vrijdag 23 uur tot maandag 8 uur tijdens het weekend.

Als je in het Vlaamse Gewest woont, vind je een lijst van alle gemeenten waar de daluren elektriciteit tussen 21 en 6 uur van toepassing zijn op de website van Fluvius (PDF).

Woon je in Brussel, dan kun je de lijst van gemeenten en tijdschema’s raadplegen op de website van Sibelga. In principe zijn de piek- en daluren hetzelfde in het hele gewest.

In Wallonië hebben DNBs ORES en REW ook het tijdschema voor daluren op hun website gepubliceerd.

Helaas is het niet mogelijk om te genieten van een ander tijdschema dan dat van je eigen DNB. Houd dit in gedachten wanneer je je toestellen instelt zodat ze tijdens de geldende daluren draaien.

Gelden daluren ook tijdens feestdagen?

Opgelet! Feestdagen die in de week vallen worden niet als daluren beschouwd, maar gewoon als piekuren. Als een feestdag anderzijds in het weekend valt, geldt het tarief van de daluren.

>> Lees ook: Wat zijn de verschillende elektriciteitsmeters?

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

De piekuren en daluren elektriciteit in België

Ben je geïnteresseerd in de tariefoptie dal-/piekuren? Dan heb je een overzicht nodig van de kWh-prijzen die voor jou in aanmerking komen! Om dus een goede zaak te doen, is er geen geheim: je moet de elektriciteitstarieven en energieleveranciers vergelijken. In onderstaande tabel vind je er enkele voorbeelden van.

Leverancier Naam van de aanbieding Enkelvoudige meter (c€/kWh) Tweevoudige meter (c€/kWh) Vaste vergoeding (€/an)
Dag Nacht
Engie Easy Variabel 20,19 21,39 17,65 17,65
Luminus Comfy Flex 20,16 23,25 16,99 16,99
TotalEnergies Pixel 14,94 17,37 12,84 13,02
Tarieven in mei 2023 bijgewerkt*

*De tarieven in de tabel hierboven komen met de geschatte jaarprijzen overeen, volgens de methodologie van de VREG.

Het komt er op aan om nu enkel nog te weten te komen of deze elektriciteitsprijzen in jouw geval voordelig zijn en of het inderdaad interessant is voor jou om over te schakelen van een enkelvoudige meter naar een dubbelvoudige meter. In Vlaanderen plaatst de distributienetbeheerder Fluvius sowieso alleen nog digitale meters. Deze bieden toch de mogelijkheid tussen enkelvoudig en tweevoudig tarief te kiezen, en de overstap kan goedkoop vanop afstand geregeld worden.

Aangezien van meter veranderen namelijk tussen 88 en 400 euro kan kosten, is dat geen gegeven om licht mee om te springen. Vooral ook omdat de distributiekosten bij een dergelijke installatie hoger zijn dan bij een enkelvoudige meter. Vandaar dat het belangrijk is om eerst de rentabiliteit van de investering te berekenen alvorens de stap nog te zetten.

Zal het dubbelvoudig tarief verdwijnen?

Tegenwoordig hebben wij nu ook in België dynamische contracten. Heb je een dynamisch contract, dan betaal je een stroomprijs per uur afhankelijk van de prijzen op de groothandelsmarkt. De goedkope prijzen van een dynamisch contract overlappen meestal met de daluren voor elektriciteit. Voor meer info lees je het artikel over dynamische contracten dat we hebben geschreven.

En dan is er het capaciteitstarief. De VREG, de Vlaamse regulator, maakte veel mensen niet bepaald blij met haar plannen een capaciteitstarief in te voeren. Het staat nu vast dat het capaciteitstarief er komt in januari 2023. Het doel van het capaciteitstarief is de netkosten zo eerlijk mogelijk te verdelen over de consumenten. Wie op piekmomenten veel elektriciteit verbruikt, zorgt ook voor een zwaardere belasting van het net. De VREG wil via het capaciteitstarief – dat aangerekend wordt op basis van de gemiddelde maandpiek (kW) – die piekmomenten duurder maken, en consumenten belonen voor het spreiden van hun stroomverbruik.

Het dag- en nachttarief zal na de komst van het capaciteitstarief tot het verleden behoren, tenminste wat de netkosten betreft, aldus de VREG. Het wordt afwachten om te zien hoe de plannen precies omgezet worden. Momenteel is het dus wel nog belangrijk op de piek- en daluren te letten, de energiecontracten nauwkeurig te vergelijken en het contract uit te kiezen dat jou een zo voordelig mogelijk tarief biedt. Wij helpen je met plezier verder!

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteer je van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

>> Lees ook: 5 tips om de goedkoopste energieleveranciers te vinden!