Kiezen voor een dubbelvoudige meter voor je woning is een voordelige oplossing op enkele voorwaarden. De eerste is om tijdens de daluren elektriciteit te verbruiken en dus de uurschema’s te respecteren.


Overzicht

De dubbelvoudige elektriciteitsmeter is de meest voorkomende in Vlaanderen. Maar weet je perfect hoe hij werkt? Zijn volgens jou de dag/nachttarieven goedkoper dan de klassieke tarieven? Ontdek het nu in onze handige gids!

Het principe van een dubbelvoudige meter

De dubbelvoudige meter heeft het bijzondere kenmerk dat hij beschikt over twee indexen: de ene komt overeen met het verbruik tijdens de piekuren (overdag, weekdag) en de andere met het verbruik tijdens de daluren (nacht en tijdens het weekend). Het interessantste aan dit systeem is duidelijk financieel: tijdens de daluren kost elektriciteit minder. Dat wil dus zeggen dat een gezin dat zijn meest energieverbruikende huishoudtoestellen dan gebruikt, dit hoogstwaarschijnlijk zal merken aan een lagere elektriciteitsfactuur.

Wat moet ik doen om te genieten van dag/nachttarief?

EnergiecontractAls je momenteel een analoge enkelvoudige meter hebt en je wenst die te vervangen door een dubbele, dan moet je je wenden tot de distributienetbeheerder (DNB). Naast het transport van elektriciteit naar de woningen, via het hoogspanningsnetwerk dat beheerd wordt door Elia, zijn zij verantwoordelijk voor het leveren van verschillende technische diensten, zoals het indienststelling, het versterken van de meter, de nieuwe aansluiting op het lokaal elektriciteitsnetwerk en daarmee gepaard de verandering van meter.

Heb je al een digitale meter, dan heb je nog steeds de keuze uit enkelvoudig en dubbelvoudig tarief. Veranderen van tarieftype is dan natuurlijk heel wat eenvoudiger: dat kan je DNB doen vanop afstand.

Zodra dat gebeurd is, geniet je van tweevoudig uurtarief op voorwaarde natuurlijk dat ook je elektriciteitscontract wordt aangepast. Grijp deze kans om de prijzen van alle energieleveranciers te vergelijken om zo het bedrag van je toekomstige besparingen te verhogen. Aangezien de elektriciteitsprijs afhankelijk is van de leverancier en het contract is het in je belang om de beste aanbieding op de elektriciteitsmarkt te vinden en je daar voor in te schrijven.

Zodra het dubbel uurtarief geactiveerd is, is het van belang dat je je verbruiksgewoonten aanpast. Vanaf nu laat je je wasmachine, droogkast en vaatwasser ‘s nachts werken en tijdens het weekend! Indien je dit niet doet, wordt het voordeel van tweevoudig uurtarief gereduceerd tot bijna niets en blijft het vooruitzicht om minder te betalen onveranderd.

Wat zijn de piek- en daluren elektriciteit?

Nu wil je natuurlijk weten hoe je van daluren voor elektriciteit gebruik kunt maken om zo een mooie som te besparen op je factuur. Helaas is er geen simpel schema beschikbaar met de dal- en piekuren van elektriciteit.

De dal- en piekuren worden namelijk op een verschillende manier berekend en zijn afhankelijk van de distributienetbeheerder. Indien je niet weet welke DNB actief is in jouw gemeente, gebruik dan onze tool en aarzel niet om de organisatie in kwestie te contacteren om hun vaste uurschema’s te kennen.

  • Fluvius: 078/35.35.34
  • Sibelga: 02/549.41.00
  • AIEG: 085/27.49.00
  • AIESH: 060/45.91.60
  • ORES: 078/15.78.01

Als je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont, vind je een lijst van alle gemeenten en hun vaste uurschema’s voor piek- en daluren elektriciteit op de website van Sibelga (PDF).

Uurwerk en afspiegeling in referentie van het tweevoudig uurtarief

Met een dubbelvoudige meter wordt je verbruik gefactureerd volgens twee verschillende prijzen, afhankelijk van het moment van de dag.

In de meeste gevallen geldt dat de piekuren voor elektriciteit toegepast worden van 7 tot 22u tijdens de week (van maandag tot vrijdag), terwijl de daluren voor elektriciteit ingaan van 22 tot 7u tijdens de week (van maandag tot vrijdag) en in het weekend. Afwijkende uurschema’s voor de daluren kunnen de volgende zijn:

  • Van 21u tot 6u tijdens de week en van vrijdag 21u tot maandag 6u tijdens het weekend;
  • Van 22u tot 7u tijdens de week en van vrijdag 22u tot maandag 7u tijdens het weekend;
  • Van 22u30 tot 7u30 uur tijdens de week en van vrijdag 22u30 tot maandag 7u30 tijdens het weekend;
  • Van 23u tot 8u tijdens de week en van vrijdag 23u tot maandag 8u tijdens het weekend.

Helaas is het niet mogelijk om te genieten van een ander tijdsschema dan dat van je eigen DNB. Houd dit in gedachten wanneer je je toestellen programmeert om ze te laten starten tijdens de geldende daluren.

Opgepast! Feestdagen die in de week vallen worden niet als daluren beschouwd, maar gewoon als piekuren. Als een feestdag anderzijds in het weekend valt, geldt het tarief van de daluren.

De piekuren en daluren elektriciteit in België

Ben je geïnteresseerd in de tariefoptie dal-/piekuren? Dan hebben we een overzicht nodig van de kWh-prijzen die voor jou in aanmerking komen! Om dus een goede zaak te doen, is er geen geheim: je moet de elektriciteitstarieven kennen en meerdere energieleveranciers gaan vergelijken.

Prijs per kWh voor elektriciteit (c€/kWh) in Vlaanderen en in Wallonië in maart 2021
Leverancier Naam van de aanbieding Prijs per kWh – dubbelvoudig Vaste vergoeding (€/jaar)
Dag Nacht
Engie Easy Vast 10,56 8,19 54,49
Eneco Zon & Wind Vast 10,34 8,01 60
Essent Vast Groen 1 jaar 10,77 7,57 69
Lampiris Top 8,53 6,51 69
Luminus Comfy Green 9,01 6,49 72,60

Het komt er op aan om nu enkel nog te weten te komen of deze elektriciteitsprijzen in jouw geval voordelig zijn en of het inderdaad interessant is voor jou om over te schakelen van een enkelvoudige meter naar een dubbelvoudige meter. Voor iedereen die in Vlaanderen woont raden we dit in ieder geval af. Uiteindelijk zal ook bij jou een digitale meter geplaatst worden, het is dus niet zo voordelig om nog over te schakelen naar een tweevoudige analoge meter.

Veranderen van meter kan namelijk tussen 270 en 400 euro kosten, een gegeven dus om niet te licht mee om te springen. Vooral ook omdat de distributiekosten bij dergelijke installatie hoger zijn dan bij een enkelvoudige meter. Vandaar dat het belangrijk is om eerst de rentabiliteit van de investering te berekenen alvorens de stap nog te zetten.

Zal het dubbelvoudig tarief verdwijnen?

De VREG maakte veel mensen niet bepaald blij met haar plannen een capaciteitstarief in te voeren. Het doel van het capaciteitstarief is de netkosten zo eerlijk mogelijk te verdelen over de consumenten. Wie op piekmomenten veel elektriciteit verbruikt, zorgt ook voor een zwaardere belasting van het net. De VREG wil via het capaciteitstarief – dat aangerekend wordt op basis van de gemiddelde maandpiek (kW) – die piekmomenten duurder maken, en consumenten belonen voor het spreiden van hun stroomverbruik.

Als alles goed gaat wordt het capaciteitstarief in 2022 ingevoerd. Dan zou ook het dag- en nachttarief tot het verleden behoren, aldus de VREG. Het wordt afwachten om te zien wanneer de plannen precies omgezet worden. Momenteel is het dus wel nog belangrijk op de piek- en daluren te letten, de energiecontracten nauwkeurig te vergelijken en er het contract uit te kiezen dat dat jou een zo voordelig mogelijk tarief biedt. Wij helpen je met plezier verder!

Dankzij Energie-Vergelijker.be profiteert u van promoties, kortingen en exclusieve voordelen!
Nu gratis vergelijken Ik bespaar tot 275 euro

Reageren!