Zou het Shell worden of toch eerder Rabobank? De geruchtenmolen draaide wekenlang op volle toeren, maar de Nederlandse energieleverancier Eneco onthult eindelijk wie zijn overnemer wordt. Op maandag 25 november kondigde het bedrijf in een persbericht aan dat het zou worden overgenomen door een Japans consortium, bestaande uit Mitsubishi Corporation en Chubu.

De transactie was goed voor een bedrag van 4,1 miljard euro voor de totale aandelenwaarde. Wat de verdeling betreft, wordt Mitsubishi Corporation op die manier de nieuwe hoofdaandeelhouder van Eneco met 80% van de aandelen in handen. Chubu krijgt de overige 20%.

De raad van bestuur van Eneco zou de overname unaniem hebben goedgekeurd. Zo is het nu alleen nog wachten op de goedkeuring van de Nederlandse autoriteiten om het akkoord verder af te ronden.

Welke veranderingen mogen we verwachten na de overname van Eneco?

Volgens het persbericht van Eneco is het de bedoeling om via deze transactie de activiteiten van het bedrijf internationaal verder uit te bouwen.

“Eneco wordt het Europese centrum van alle energiegerelateerde activiteiten van Mitsubishi Corporation, een wereldspeler met grote ambities op het gebied van de energietransitie, en Chubu, het derde grootste energiebedrijf van Japan met ongeveer 10,2 miljoen consumentencontracten en een focus op niet-fossiele energiebronnen”, aldus Eneco.

Het bedrijf verduidelijkt bovendien dat het merk en de bedrijfscultuur ongewijzigd zullen blijven. Tot slot verzekert Eneco dat er niets zal veranderen aan de arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid. Het hoofdkantoor van Eneco blijft gevestigd in Rotterdam.

Bij de raad van bestuur en de directie van het bedrijf werden daarentegen enkele veranderingen aangekondigd. Zo zal Ruud Sondag na de afronding van de transactie zijn huidige functie van CEO neerleggen. Er werd nog geen vervanger genoemd, maar die zal in elk geval Nederlands zijn.

Op die manier wil Eneco onderstrepen dat het trouw zal blijven aan zijn Nederlandse erfenis, zelfs na een overname door een Japanse groep.

“Eneco blijft in de eerste plaats een geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf”, benadrukt Ruud Sondag.

Wat de huidige aanbiedingen voor de klanten betreft, werden nog geen wijzigingen aangekondigd. Ook Eneco België heeft geen bijzondere opmerkingen geuit. Heb je momenteel een energiecontract bij Eneco? Dan zou dat dus hetzelfde moeten blijven.

Over Eneco

Eneco werd in 1995 opgericht na de fusie van de gemeentebesturen van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Ook andere gemeentebesturen sloten zich achteraf als aandeelhouder aan.

In 2003 deed de energieleverancier zijn intrede op de Belgische markt, eerst in Vlaanderen en daarna ook in Wallonië. Het bedrijf maakt van de productie en distributie van groene elektriciteit zijn stokpaardje. Op die manier won Eneco geleidelijk aan marktaandeel en werd het de derde grootste leverancier in Vlaanderen en de vierde grootste in Wallonië.

Tot nu toe waren de aandelen van Eneco in handen van 44 Nederlandse gemeenten. De hoofdaandeelhouders waren de steden Rotterdam (31,69%), Den Haag (16,55%) en Dordrecht (9,05%).

Over Mitsubishi Corporation en Chubu

Mitsubishi Corporation (MC) is een wereldgroep die actief is in verschillende domeinen zoals onder meer aardgas, energieoplossingen, de auto-industrie en industriële materialen. Sinds 2012 is MC een zakenpartner van Eneco voor tal van duurzame projecten. Zo wil de groep onder andere een gedeelte van zijn offshore windprojecten uitbouwen via de Eneco-structuur.

Ook Chubu is al geruime tijd een partner van MC, met name voor windprojecten. Het bedrijf is een van de grootste energieleveranciers van Japan. Chubu werkt momenteel aan tal van projecten rond de ontwikkeling van groene energie om zo zijn afhankelijkheid van fossiele energie en kernenergie te verkleinen, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Fukushima.

In het persbericht van Eneco lezen we dat het consortium grote ambities heeft om de duurzame oplossingen van Eneco via deze overname verder uit te bouwen.