Het nieuws raakte in de ochtend van woensdag 18 april bekend: de oliemaatschappij Total (die eerder al van zich liet spreken door de overname van Lampiris, de Luikse energieleverancier van 100% groene stroom) breidt zijn portefeuille uit met Poweo, het Belgische filiaal van de Franse energieleverancier Direct Energie.

Overname van Direct Energie door Total: 1,4 miljard euro voor 74% van de aandelen

1,4 miljard euro, dat is het aardige bedrag dat Total op tafel heeft gelegd voor 74,33% van de aandelen van de Franse aardgas- en elektriciteitsleverancier. De oliereus zal vervolgens een verplicht openbaar bod uitbrengen op de aandelen die op de beurs van Parijs genoteerd staan, tegen een prijs van € 42 per aandeel. De totale waarde van het bedrijf komt dan uit op ongeveer 1,9 miljard euro (2,5 miljard indien we de schuld van Direct Energie meerekenen).

De raad van bestuur, die deze overname unaniem heeft goedgekeurd, zou de resterende aandeelhouders moeten aanraden om hun aandelen te verkopen (op voorwaarde dat er tijdens het openbaar bod een eerlijke prijs geboden wordt).

Ambitie om een sterke positie in te nemen op de Belgische aardgas- en elektriciteitsmarkt

Total liet in 2016 al van zich spreken met de overname van de Luikse groene stroomleverancier Lampiris. Het nieuws zorgde toen voor heel wat ophef want de intrinsieke waarden van de oliereus stonden haaks op het milieuvriendelijke imago van Lampiris.

Met de overname van Direct Energie (en bijgevolg het Belgische filiaal Poweo) kan Total zijn positie op de Belgische particuliere markt versterken. De eerste stappen werden hier afgelopen jaar al voor gezet met het “Total Spring”-aanbod (in Frankrijk). Total wil op termijn een toonaangevende speler worden in de verdeling van aardgas en elektriciteit in België en Frankrijk.

Overname van Lampiris door Total - WikiPower - Energie-Vergelijker

De Franse energiemarkt werd in 2007 geliberaliseerd (net als in Wallonië en Brussel). De markt blijft echter in handen van de historische grootmachten EDF en Engie (het voormalige GDF Suez). Direct Energie werd tijdens het hoogtepunt van de marktderegulering (in 2003) opgericht en heeft zich sindsdien ook een stuk van de taart kunnen toe-eigenen. Het bedrijf bezet de derde plaats op de elektriciteitsmarkt en de vierde plaats op de aardgasmarkt.

Met de overname van Direct Energie krijgt Total er niet alleen zijn grootste concurrent maar ook meer dan 2,6 miljoen extra klanten bij. Op die manier behaalt het bedrijf 4 van de 6 miljoen klanten die het in 2022 in Frankrijk voor ogen had (en dat zonder rekening te houden met het miljoen klanten dat het in België hoopt te behalen).

Overname van Poweo door Total: wat is de impact voor de Belgische consument?

In België is de overname van Direct Energie door Total waarschijnlijk de voorbode van een fusie tussen de groene aardgas- en stroomleverancier Lampiris en de aardgas- en stroomleverancier Poweo.

Het Belgische filiaal van Direct Energie, met 60 000 particuliere en professionele klanten, zal dus samengevoegd worden met de miljoen klanten die de oliereus heeft weten te vergaren door de overname van Lampiris. In 2016, toeval of niet, heeft de aankondiging van die verkoop ertoe geleid dat 80 000 klanten van Lampiris van energieleverancier zijn veranderd. Lampiris tuimelde vervolgens naar beneden in de Greenpeace-rangschikking. Het bedrijf zakte van een score van 14/20 naar een score van 8/20.

Poweo, dat momenteel twee zonnetjes en een score van 14/20 mag noteren (vooral omdat 99% van zijn investeringen naar hernieuwbare energie gaan) is mogelijk hetzelfde lot beschoren.

Wat met een mogelijke prijsverhoging? De contractvoorwaarden veranderen niet. Klanten van Poweo en Lampiris behouden dus nog steeds hetzelfde tarief (momenteel toch nog)!